Johanneskyrkan är Johannes församlings huvudkyrka.
Johanneskyrkan är Johannes församlings huvudkyrka.

Johannes församling vill nå 15–39-åringarna

LEDIGA TJÄNSTER.

Johannes församling i Helsingfors vill anställa en citykaplan, som särskilt ska arbeta med den åldersgrupp som har en svag relation till församlingen.

11.10.2023 kl. 16:09

Vid sitt möte igår behandlade domkapitlet lediga tjänster i stiftet. En av dem är en ny tjänst som citykaplan i Johannes församling i Helsingfors.

"Nu lediganslår vi en tjänst som Citykaplan för att stärka vårt arbete med att nå människor i huvudstadens vimmel. Ca fyrtio procent av församlingens medlemmar tillhör åldersgruppen 15–39 år och många av dem har en svag relation till församlingen. Du arbetar strategiskt med att stärka deras förhållande till församlingen och kyrkan", skriver församlingen i sin tjänsteannons.

Väståbolands svenska församling söker två kaplaner – en ledande kaplan som ska ansvara för administrationen och vara förman för personalen i Nagu, Korpo och Houtskärs kapellförsamlingar, och en som ska vara kaplan i Pargas.

Här följer notisen från domkapitlets sammanträde i sin helhet.

Förordnanden

TM Wilhelmina Oldmark förordnas som församlingspastor i Jomala församling på viss tid 9.10.2023-8.4.2024.

Pastor Saara-Mariia Roto förordnas som tf. kaplan i Väståbolands svenska församling på viss tid 1.10-31.12.2023.

Pastor Eva-Lotta Blom förordnas som församlingspastor på viss tid 1.10-31.12.2023 och deltid i Agricola svenska församling.

Kyrkoherden i Kvevlax församling Fredrik Kass förordnas sköta kyrkoherdetjänsten i Replot församling vid sidan av egen tjänst på viss tid 22.9-30.11.2023.

Kyrkoherdetjänsten i Solfs församling

Solfs församling har 13.8.2023 valt pastor Johan Kanckos till ordinarie kyrkoherde. Domkapitlet utfärdar tjänsteförordnande till ordinarie tjänst från 1.11.2023 åt Kanckos. Kanckos sköter tjänsten som tf. kyrkoherde 1.9-31.10.2023.

Kyrkoherdetjänsten i Karis-Pojo svenska församling

Inom utsatt tid har kyrkoherdetjänsten i Karis-Pojo svenska församling sökts av:

Karl af Hällström, tf. kaplan i Karis-Pojo svenska församling

Yvonne Terlinden, familjerådgivare i Raseborg

Markus Weckström, militärpastor vid Nylands brigad

Domkapitlet har utfört intervjuer under sammanträdet. Domkapitlet sammanträder fredag 13.10.2023 för att göra upp valförslag och placera de sökande i förslagsrum.

Lediga tjänster i stiftet

Ledande kaplan i Väståbolands svenska församling

En tjänst som ledande i kaplan i Väståbolands svenska församling förklaras ledig att sökas. Tjänsten tillträds tidigast från 1.1.2024. Kaplanen kommer att ansvara för administrationen och vara förman för personalen i Nagu, Korpo och Houtskärs kapellförsamlingar. Församlingsrådet: Tjänsteinnehavaren bör ha goda insikter i samt intresse för kommunikation och förvaltning. Av tjänsteinnehavaren förutsätts flexibilitet, beredvillighet att uppsöka och möta församlingsborna där de är, över hela församlingens område. Tjänsten är placerad i kravgrupp 603, grundlön 4060,41 €. Tjänstens placeringsort är Korpo, Tallbackavägen 2, då tjänstgöringen inleds. Prövotid 6 månader. Språkkraven för tjänsten är utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i församlingens språk samt nöjaktig förmåga att förstå det andra språket. Den som söker en kaplanstjänst bör ha avlagt pastoralexamen och ett utdrag ur prästmatrikeln bör bifogas ansökan. Ansökan bör vara hos domkapitlet senast kl. 12.00 den 14.11.2023.

Kaplan i Väståbolands svenska församling (Pargas distrikt)

Kaplanstjänsten i Väståbolands svenska församling (Pargas distrikt) förklaras ledig att sökas. Församlingsrådet: Av den som fäljs till Väståbolands svenska församlings kaplanstjänst i Pargas förväntas: 1) Goda insikter i samt intresse för att handleda frivilliga samt erfarenhet av förvaltning. 2) att av den som väljs till tjänsten som kaplan i Pargas förutsätts flexibilitet, beredvillighet att uppsöka och möta församlingsborna där de är, över hela församlingens område. Tjänsten är placerad i kravgrupp 602, grundlön 3 530,31 €/mån. Tjänstestället är Kyrkoesplanaden 3, 21600 Pargas, då tjänstgöringen inleds. Prövotid 6 månader. Språkkraven för tjänsten är utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i församlingens språk samt nöjaktig förmåga att förstå det andra språket. Den som söker en kaplanstjänst bör ha avlagt pastoralexamen och ett utdrag ur prästmatrikeln bör bifogas ansökan. Ansökan bör vara hos domkapitlet senast kl. 12.00 den 14.11.2023.

En kaplanstjänst i Johannes församling.

Församlingen:

Johannes församling söker CITYKAPLAN

Johannes församling i centrum av Helsingfors är en aktiv och utåtriktad församling. Nu lediganslår vi en tjänst som Citykaplan för att stärka vårt arbete med att nå människor i huvudstadens vimmel. Ca fyrtio procent av församlingens medlemmar tillhör åldersgruppen 15-39 år och många av dem har en svag relation till församlingen. Du arbetar strategiskt med att stärka deras förhållande till församlingen och kyrkan.

Vi söker dig som är van att jobba målinriktat och modigt med projekt och nya satsningar. Du har beredskap, kompetens och entusiasm för konfirmandarbete. Du är bra på samarbete, kommunikation och på att skapa nätverk. Du är förtrogen med kyrkans arbete och kan jobba med människor i olika åldrar och med olika bakgrunder.

Tjänsten är placerad i kravgrupp 601 med grundlön 3433,93 €/mån. I tjänsten ingår inga förmansuppgifter då tjänstgöringen inleds. Tjänstestället när tjänsteförhållandet börjar: Högbergsgatan 10, Helsingfors. Tjänsteutövningen inleds: 1.4.2024 eller enligt överenskommelse. Kaplanen jobbat i sk. andlig arbetstid. De huvudsakliga uppgifterna är: prästuppgifter. Prövotid 6 månader. Språkkraven för tjänsten är utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i församlingens språk samt nöjaktig förmåga att förstå det andra språket. Den som söker en kaplanstjänst bör ha avlagt pastoralexamen och ett utdrag ur prästmatrikeln bör bifogas ansökan. Ansökan bör vara hos domkapitlet senast kl. 12.00 den 14.11.2023.

Gudstjänstlokal i Agricola svenska församling

Agricola svenska församling beviljas tillstånd att under den tid Pernå kyrka är stängd fira gudstjänster och nattvard i Sockenstugan i Pernå.

Sofia Torvalds


Då man ännu för tio år sedan öppet kunde arrangera kristna samlingar och samla tusentals åhörare, har tonen mot de kristna nu skärpts i Indien.

Analys. I Indien har det hinduistiska religionsprogrammet ghar whapsi lett att förtrycket av landets över 100 miljoner kristna ökar, skriver Torsten Sandell i en analys. Han hade en unik möjlighet i februari att besöka den underjordiska kyrkan i Uttar Pradesh. 27.5.2024 kl. 10:51
Yvonne Terlinden välsignas av Bo-Göran Åstrand, Katri Grönroos, Anders Lindström, Annika Pråhl, Pentti Raunio och Iris Eriksson.

kyrkoherdeinstallation. När Yvonne Terlinden installerades till sin tjänst i Karis idag var den sol ute och sol inne. "Vi gratulerar församlingen till en vis och ödmjuk kyrkoherde", sa en gäst. 26.5.2024 kl. 16:31
Kollekter till Ryssland faller under EU-sanktionerna

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00
Martina Harms-Aalto valdes in i Kyrkostyrelsens plenum.

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23
Fem gamla kyrkor ger Kimitoön full pott av statspengar

STATSSTÖD. Kyrkan lägger om modellen för hur 124 miljoner euro i stöd från staten fördelas på annat sätt. Församlingar på Kimitoön, i Raseborg och Lovisa hör till vinnarna. 30.11.-0001 kl. 00:00
Prästombudet, stiftsdekan Mia Anderssén-Löf i debatten vid kyrkomötet

KYRKOMÖTET. Liberala storstadspräster öppnade debatten om samkönad vigsel i kyrkomötet. Biskoparnas kompromiss om dubbel äktenskapssyn fick stöd – men också kritik från både regnbågsfronten och de konservativa. 15.5.2024 kl. 10:35
17, 18 och 19 maj uppträder Taylor Swift i Stockholm. Där kommer många att ha armband med rader ur Swifts låtar.

musik. De närmaste dagarna många båten eller flyget till Sverige inför Taylor Swifts konserter i Stockholm. Varför börjar man lyssna till världens bästsäljande artist, Taylor Swift? Sofia Torvalds skriver om hur hon trillade ner i kaninhålet. 16.5.2024 kl. 11:51
Att laga mat handlar för Birgitta Udd om glädjen att skapa, men också alla tankar som processen väcker hos henne.

Bok. Våra kroppar behöver föda. Vi behöver också föda för vårt själsliga liv. Birgitta Udd kombinerade behoven och skrev boken "Det smakar liv – Vardagstankar och recept". 15.5.2024 kl. 15:27
Biskop Ivan Laptev - viger han präster i Sankt Petersburg för en utbrytarkyrka i Finland?

INGERMANLANDS KYRKA. Inom maj månad ska två av kyrkans missionsorganisationer förklara varför flera av deras anställda har prästvigts i en luthersk kyrka i Ryssland. Biskop Ivan Laptev i den ingermanländska kyrkan tycker ståhejet är märkligt. 14.5.2024 kl. 10:00
Nya kyrkomötet öppnades med gudstjänst i Åbo domkyrka.

KYRKOMÖTET. Många nya delegater i kyrkomötet. De tunga frågorna som samkönad vigsel eller organisationsreform i kyrkan kommer upp på onsdag. 13.5.2024 kl. 20:10
Verket ”Rebirth” av Kasper Dalkarl är inspirerat av ”Lemmikäinens moder” av Akseli Gallen-Kallela.

FOTOGRAFI. När fotografen Kasper Dalkarls pappa dog blev hans relation med mamma Åsa Dalkarl Gustavsson tätare. De började gå i bastu tillsammans, de blev vänner. Kaspers fotoutställning ”Mor och son” är deras gemensamma projekt. 13.5.2024 kl. 14:36
Jobbet som forskningschef för Stiftelsen för Åbo Akademi konstaterar Ruth Illman att har många likheter med motsvarande post vid SLS.

SVENSKA LITTERATURSÄLLSKAPET. Hon går från ett toppjobb till ett annat. Ruth Illman har gått i sina föräldrars fotspår, men motivationen kommer utan tvekan inifrån. Från och med september är hon ny forskningschef vid Svenska litteratursällskapet. 10.5.2024 kl. 19:52
Samuel Erikson installerades på Kristi himmelsfärdsdagen som kyrkoherde i Vörå församling. På bilden utöver honom från vänster till höger Samuels pappa Leif, kontraktsprost Tomi Tornberg, biskop Bo-Göran Åstrand, Vörås förra kyrkoherde Hans Boije och Benjamin Sandell.

kyrkoherdeinstallation. Kristi himmelsfärdsdagen blev en festdag i Vörå församlingen då nya kyrkoherden Samuel Erikson installerades av biskop Bo-Göran Åstrand under högtidliga former. Och Vöråborna slöt upp, både kyrkan och församlingshemmet var välfyllda. 9.5.2024 kl. 16:15
Amanda Harald och Jacob Sundström under Jacobs examenskonsert i Jakobstad.

folkmusik. Genom folkmusiken har Amanda Harald och Jacob Sundström fått kontakt med sina rötter. I en värld som präglas av snabba förändringar och ett globalt klimat märker de att också andra unga intresserar sig för det förflutna. 10.5.2024 kl. 13:15
Diskrimineringsombudsman Kristina Stenman blickar några decennier bakåt i tiden och ger råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. Kristina Stenman önskar att hon som 20-åring förstått att alla människor bär på bekymmer. 10.5.2024 kl. 13:55

Då man ännu för tio år sedan öppet kunde arrangera kristna samlingar och samla tusentals åhörare, har tonen mot de kristna nu skärpts i Indien.

Analys. I Indien har det hinduistiska religionsprogrammet ghar whapsi lett att förtrycket av landets över 100 miljoner kristna ökar, skriver Torsten Sandell i en analys. Han hade en unik möjlighet i februari att besöka den underjordiska kyrkan i Uttar Pradesh. 27.5.2024 kl. 10:51
Yvonne Terlinden välsignas av Bo-Göran Åstrand, Katri Grönroos, Anders Lindström, Annika Pråhl, Pentti Raunio och Iris Eriksson.

kyrkoherdeinstallation. När Yvonne Terlinden installerades till sin tjänst i Karis idag var den sol ute och sol inne. "Vi gratulerar församlingen till en vis och ödmjuk kyrkoherde", sa en gäst. 26.5.2024 kl. 16:31
Kollekter till Ryssland faller under EU-sanktionerna

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00
Martina Harms-Aalto valdes in i Kyrkostyrelsens plenum.

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23
Fem gamla kyrkor ger Kimitoön full pott av statspengar

STATSSTÖD. Kyrkan lägger om modellen för hur 124 miljoner euro i stöd från staten fördelas på annat sätt. Församlingar på Kimitoön, i Raseborg och Lovisa hör till vinnarna. 30.11.-0001 kl. 00:00