Det är svårast att vara kristen i Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea och Libyen.
Det är svårast att vara kristen i Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea och Libyen.

Det är svårast att vara kristen i Nordkorea

FÖRFÖLJELSE.

Kristna förföljs i 76 olika länder i värden, och i elva av dem utsätts de för extrem förföljelse. 360 miljoner kristna, det vill säga var sjunde kristen, upplever förföljelse. En av fem förföljs i Afrika och två av fem i Asien.

20.1.2023 kl. 10:35

I takt med att nationalismen och den radikala islamismen breder ut sig i världen ökar också förföljelsen av de kristna. På trettio år har förföljelsen fördubblats.

Det här framgår ur Organisationen Open Doors årliga rapport, kallad World Watch List, över de 50 länder där det är värst att leva som kristen. När man presenterade den första rapporten 1993 omfattade den endast 40 länder.

– Religionsfriheten är det första som offras i länder där demokratin börjar avvecklas. Därför borde den här listan utnyttjas mera av den utrikespolitiska ledningen. Listan syns också dåligt i medierna och lyfts heller inte upp i riksdagen, säger Heikki Vestman (Saml.), viceordförande för riksdagens grupp för religions- och samvetsfrihet.

Vestman deltog i presentationen av World Watch List 2023.

– Brotten mot religionsfriheten visar på demokratins tillstånd i världen, konstaterar han.

Mer eller mindre utrotade i Afghanistan

Sett ur den värsta ändan har Nordkorea toppat listan sedan 2002 förutom i fjol, då talibanernas maktövertagande i Afghanistan förde landet upp från den andra plats som landet haft under flera år. På årets lista är Afghanistan på nionde plats. Det beror inte på att de kristnas situation i landet förbättrats – snarare tvärtom. Orsaken är att talibanerna mer eller mindre lyckats utrota de kristna ur landet. Antingen har de dödats eller flytt. Kvar finns endast ett fåtal som medvetet valt att stanna. Som tidigare muslimer håller de mycket låg profil för konverteringar straffas automatiskt med döden.

– Orsaken till att landet halkat ner på listan står att finna i att de kristna under 2021 utsattes för så pass mycket våld att det i vår poängsättning förde dem förbi Nordkorea. Talibanerna sökte systematisk genom husen efter kristna och dödade dem de fann. Efter det blodbadet har det varit dödstyst bland kristenheten i landet. Till vår kännedom har inga kristna dödats under 2022. Men det utesluter ändå inte att det skett, säger Miika Auvinen som ansvarar för utlandsrelationerna på Open Doors Finland.

Rekordhöga poäng för Nordkorea

I elva länder karaktäriseras förföljelsen av kristna som extrem. Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea, Libyen, Nigeria, Pakistan, Iran, Afghanistan, Sudan och Indien. I de 39 övriga länderna på listan är förföljelsen allvarlig.

– I Nordkorea, Afghanistan och Somalia som legat i topp de senaste åren ses kristendomen som ett hot mot den rådande ideologin.

Nordkorea har rekordhöga 98 poäng av 100 möjliga. En ny lag som ska motverka ”reaktionärt tänkande” har förbjudit all utländsk litteratur.

– Nordkoreaner som sett en sydkoreansk teveserie avrättades offentligt, säger Auvinen.

Lagen medförde också att allt fler kristna arresterades och att underjordiska församlingar stängdes.

– Men det oaktat har antalet kristna i landet ökat från 300 000 till 400 000 på ett år.

Katastrof hotar söder om Sahara

I länderna söder om Sahara i Afrika går utvecklingen mot en katastrof. Radikala islamister försöker rubba balansen och införa islamska kalifat och sharialagar.

Det sker någon form av förföljelse i 26 afrikanska länder. Värst drabbade är de kristna i Nigeria där de attackeras av fulanistammar, Boko Haram och Isis-grupper. Grupperna dödar, skadar och våldtar och kidnappar människor till sexslavar eller gisslan. Nittio procent, det vill säga 5 014 av morden på alla kristna globalt sett, har skett i Nigeria.

– Ett problem är att de nyhetsrapporter från Afrika som når Finland är mycket begränsade. Ett exempel på det är att en kyrka i Kongo attackerades söndagen den 15 januari och fem personer dog. Det nådde inte över nyhetströskeln i Finland, säger Auvinen.

Kommunistpartiet kräver lojalitet

Kina försöker lansera en inskränkning av de mänskliga rättigheterna till att omfatta endast levebröd och trygghet. De får gehör av länder som Ryssland (plats 62), Indien, Myanmar och Malaysia. Kristna och andra som motsätter sig kan ses som bråkmakare och terrorister.

– Kommunistpartiet kräver att den första lojaliteten ska vara mot partiet. I landet tillämpas nu en digital förföljelse där varje kyrka ska ha kameraövervakning. Till den övervakningen är teknologin som känner igen ansikten kopplad.

Nicaragua nytt land

Nicaragua har inte tidigare figurerat bland topp-50 länderna. Nu försöker landets president Daniel Ortega med våld kväsa de oppositionella rösterna, då särskilt kyrkans. Han har stängt kristna tevekanaler och skolor samt utestängt internationella hjälporganisationer. Kristna har också åtalats slumpmässigt.

I rapporten ingår också några positiva trender. Antalet kristna som dödats har minskat på ett år från 5 898 till 5 621. Men antalet kidnappade kristna har ökat med över tusen.

I några länder i Mellanöstern, som Bahrain (plats 66), Förenade Arabemiraten (plats 54) och Egypten, har toleransen mot andra religioner ökat, även om tidigare muslimer som omvänt sig till kristendomen fortfarande förföljs i Egypten. I Qatar stängdes ingen kyrka under fjolåret, men de som stängts tidigare förblev stängda.

Korrelerar med samhällspulsen

– Religionsfriheten korrelerar med samhällspulsen i olika länder, säger också Olli Ruohomäki, ledande sakkunnig vid Utrikespolitiska institutet, och nämner flera internationella jämförelser som Fragile State Index som exempel.

Ruohomäki nämner att islamister gjort 48 000 terrordåd sedan 1979. I dessa har 210 138 människor dödats och 90 procent av dem som dött är muslimer. De radikala islamisterna står bakom 63 procent av terrordåden.

Talibanerna är den största radikala gruppen följd av Isis, Boko Haram och Al Queda.

– Även om Isis inte längre kontrollerar Syrien längre så lever grenarna kvar ännu.

På världskartan över de islamistiska terrordåden syns också ett i Finland. Det handlar om knivdådet i Åbo 2017.

Johan Sandberg


Kollekter till Ryssland faller under EU-sanktionerna

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00
Martina Harms-Aalto valdes in i Kyrkostyrelsens plenum.

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23
Fem gamla kyrkor ger Kimitoön full pott av statspengar

STATSSTÖD. Kyrkan lägger om modellen för hur 124 miljoner euro i stöd från staten fördelas på annat sätt. Församlingar på Kimitoön, i Raseborg och Lovisa hör till vinnarna. 30.11.-0001 kl. 00:00
Prästombudet, stiftsdekan Mia Anderssén-Löf i debatten vid kyrkomötet

KYRKOMÖTET. Liberala storstadspräster öppnade debatten om samkönad vigsel i kyrkomötet. Biskoparnas kompromiss om dubbel äktenskapssyn fick stöd – men också kritik från både regnbågsfronten och de konservativa. 15.5.2024 kl. 10:35
17, 18 och 19 maj uppträder Taylor Swift i Stockholm. Där kommer många att ha armband med rader ur Swifts låtar.

musik. De närmaste dagarna många båten eller flyget till Sverige inför Taylor Swifts konserter i Stockholm. Varför börjar man lyssna till världens bästsäljande artist, Taylor Swift? Sofia Torvalds skriver om hur hon trillade ner i kaninhålet. 16.5.2024 kl. 11:51
Att laga mat handlar för Birgitta Udd om glädjen att skapa, men också alla tankar som processen väcker hos henne.

Bok. Våra kroppar behöver föda. Vi behöver också föda för vårt själsliga liv. Birgitta Udd kombinerade behoven och skrev boken "Det smakar liv – Vardagstankar och recept". 15.5.2024 kl. 15:27
Biskop Ivan Laptev - viger han präster i Sankt Petersburg för en utbrytarkyrka i Finland?

INGERMANLANDS KYRKA. Inom maj månad ska två av kyrkans missionsorganisationer förklara varför flera av deras anställda har prästvigts i en luthersk kyrka i Ryssland. Biskop Ivan Laptev i den ingermanländska kyrkan tycker ståhejet är märkligt. 14.5.2024 kl. 10:00
Nya kyrkomötet öppnades med gudstjänst i Åbo domkyrka.

KYRKOMÖTET. Många nya delegater i kyrkomötet. De tunga frågorna som samkönad vigsel eller organisationsreform i kyrkan kommer upp på onsdag. 13.5.2024 kl. 20:10
Verket ”Rebirth” av Kasper Dalkarl är inspirerat av ”Lemmikäinens moder” av Akseli Gallen-Kallela.

FOTOGRAFI. När fotografen Kasper Dalkarls pappa dog blev hans relation med mamma Åsa Dalkarl Gustavsson tätare. De började gå i bastu tillsammans, de blev vänner. Kaspers fotoutställning ”Mor och son” är deras gemensamma projekt. 13.5.2024 kl. 14:36
Jobbet som forskningschef för Stiftelsen för Åbo Akademi konstaterar Ruth Illman att har många likheter med motsvarande post vid SLS.

SVENSKA LITTERATURSÄLLSKAPET. Hon går från ett toppjobb till ett annat. Ruth Illman har gått i sina föräldrars fotspår, men motivationen kommer utan tvekan inifrån. Från och med september är hon ny forskningschef vid Svenska litteratursällskapet. 10.5.2024 kl. 19:52
Samuel Erikson installerades på Kristi himmelsfärdsdagen som kyrkoherde i Vörå församling. På bilden utöver honom från vänster till höger Samuels pappa Leif, kontraktsprost Tomi Tornberg, biskop Bo-Göran Åstrand, Vörås förra kyrkoherde Hans Boije och Benjamin Sandell.

kyrkoherdeinstallation. Kristi himmelsfärdsdagen blev en festdag i Vörå församlingen då nya kyrkoherden Samuel Erikson installerades av biskop Bo-Göran Åstrand under högtidliga former. Och Vöråborna slöt upp, både kyrkan och församlingshemmet var välfyllda. 9.5.2024 kl. 16:15
Amanda Harald och Jacob Sundström under Jacobs examenskonsert i Jakobstad.

folkmusik. Genom folkmusiken har Amanda Harald och Jacob Sundström fått kontakt med sina rötter. I en värld som präglas av snabba förändringar och ett globalt klimat märker de att också andra unga intresserar sig för det förflutna. 10.5.2024 kl. 13:15
Diskrimineringsombudsman Kristina Stenman blickar några decennier bakåt i tiden och ger råd till sitt yngre jag.

ETT GOTT RÅD. Kristina Stenman önskar att hon som 20-åring förstått att alla människor bär på bekymmer. 10.5.2024 kl. 13:55
Markus Meckel blev DDR:s sista utrikesminister

Tyskland. Kyrkan i DDR råkade under 40 år få möjligheten att vara ett rum där man kunde andas lite friare i kommunistregimen. Prästen Markus Meckel var med och byggde upp en opposition – och blev till sist den utrikesminister som lade ner DDR. 2.5.2024 kl. 19:00
Metodistkyrkan öppnar för samkönat – med många reservationer.

HBTQ. Metodistkyrkan har tagit ett världsomspännande beslut om att montera ner sin praxis om att homosexualitet "inte är förenlig med kristen lära". Men kyrkan sprack på kuppen. 2.5.2024 kl. 22:32

Kollekter till Ryssland faller under EU-sanktionerna

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00
Martina Harms-Aalto valdes in i Kyrkostyrelsens plenum.

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23
Fem gamla kyrkor ger Kimitoön full pott av statspengar

STATSSTÖD. Kyrkan lägger om modellen för hur 124 miljoner euro i stöd från staten fördelas på annat sätt. Församlingar på Kimitoön, i Raseborg och Lovisa hör till vinnarna. 30.11.-0001 kl. 00:00
Prästombudet, stiftsdekan Mia Anderssén-Löf i debatten vid kyrkomötet

KYRKOMÖTET. Liberala storstadspräster öppnade debatten om samkönad vigsel i kyrkomötet. Biskoparnas kompromiss om dubbel äktenskapssyn fick stöd – men också kritik från både regnbågsfronten och de konservativa. 15.5.2024 kl. 10:35
17, 18 och 19 maj uppträder Taylor Swift i Stockholm. Där kommer många att ha armband med rader ur Swifts låtar.

musik. De närmaste dagarna många båten eller flyget till Sverige inför Taylor Swifts konserter i Stockholm. Varför börjar man lyssna till världens bästsäljande artist, Taylor Swift? Sofia Torvalds skriver om hur hon trillade ner i kaninhålet. 16.5.2024 kl. 11:51