Det är svårast att vara kristen i Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea och Libyen.
Det är svårast att vara kristen i Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea och Libyen.

Det är svårast att vara kristen i Nordkorea

FÖRFÖLJELSE.

Kristna förföljs i 76 olika länder i värden, och i elva av dem utsätts de för extrem förföljelse. 360 miljoner kristna, det vill säga var sjunde kristen, upplever förföljelse. En av fem förföljs i Afrika och två av fem i Asien.

20.1.2023 kl. 10:35

I takt med att nationalismen och den radikala islamismen breder ut sig i världen ökar också förföljelsen av de kristna. På trettio år har förföljelsen fördubblats.

Det här framgår ur Organisationen Open Doors årliga rapport, kallad World Watch List, över de 50 länder där det är värst att leva som kristen. När man presenterade den första rapporten 1993 omfattade den endast 40 länder.

– Religionsfriheten är det första som offras i länder där demokratin börjar avvecklas. Därför borde den här listan utnyttjas mera av den utrikespolitiska ledningen. Listan syns också dåligt i medierna och lyfts heller inte upp i riksdagen, säger Heikki Vestman (Saml.), viceordförande för riksdagens grupp för religions- och samvetsfrihet.

Vestman deltog i presentationen av World Watch List 2023.

– Brotten mot religionsfriheten visar på demokratins tillstånd i världen, konstaterar han.

Mer eller mindre utrotade i Afghanistan

Sett ur den värsta ändan har Nordkorea toppat listan sedan 2002 förutom i fjol, då talibanernas maktövertagande i Afghanistan förde landet upp från den andra plats som landet haft under flera år. På årets lista är Afghanistan på nionde plats. Det beror inte på att de kristnas situation i landet förbättrats – snarare tvärtom. Orsaken är att talibanerna mer eller mindre lyckats utrota de kristna ur landet. Antingen har de dödats eller flytt. Kvar finns endast ett fåtal som medvetet valt att stanna. Som tidigare muslimer håller de mycket låg profil för konverteringar straffas automatiskt med döden.

– Orsaken till att landet halkat ner på listan står att finna i att de kristna under 2021 utsattes för så pass mycket våld att det i vår poängsättning förde dem förbi Nordkorea. Talibanerna sökte systematisk genom husen efter kristna och dödade dem de fann. Efter det blodbadet har det varit dödstyst bland kristenheten i landet. Till vår kännedom har inga kristna dödats under 2022. Men det utesluter ändå inte att det skett, säger Miika Auvinen som ansvarar för utlandsrelationerna på Open Doors Finland.

Rekordhöga poäng för Nordkorea

I elva länder karaktäriseras förföljelsen av kristna som extrem. Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea, Libyen, Nigeria, Pakistan, Iran, Afghanistan, Sudan och Indien. I de 39 övriga länderna på listan är förföljelsen allvarlig.

– I Nordkorea, Afghanistan och Somalia som legat i topp de senaste åren ses kristendomen som ett hot mot den rådande ideologin.

Nordkorea har rekordhöga 98 poäng av 100 möjliga. En ny lag som ska motverka ”reaktionärt tänkande” har förbjudit all utländsk litteratur.

– Nordkoreaner som sett en sydkoreansk teveserie avrättades offentligt, säger Auvinen.

Lagen medförde också att allt fler kristna arresterades och att underjordiska församlingar stängdes.

– Men det oaktat har antalet kristna i landet ökat från 300 000 till 400 000 på ett år.

Katastrof hotar söder om Sahara

I länderna söder om Sahara i Afrika går utvecklingen mot en katastrof. Radikala islamister försöker rubba balansen och införa islamska kalifat och sharialagar.

Det sker någon form av förföljelse i 26 afrikanska länder. Värst drabbade är de kristna i Nigeria där de attackeras av fulanistammar, Boko Haram och Isis-grupper. Grupperna dödar, skadar och våldtar och kidnappar människor till sexslavar eller gisslan. Nittio procent, det vill säga 5 014 av morden på alla kristna globalt sett, har skett i Nigeria.

– Ett problem är att de nyhetsrapporter från Afrika som når Finland är mycket begränsade. Ett exempel på det är att en kyrka i Kongo attackerades söndagen den 15 januari och fem personer dog. Det nådde inte över nyhetströskeln i Finland, säger Auvinen.

Kommunistpartiet kräver lojalitet

Kina försöker lansera en inskränkning av de mänskliga rättigheterna till att omfatta endast levebröd och trygghet. De får gehör av länder som Ryssland (plats 62), Indien, Myanmar och Malaysia. Kristna och andra som motsätter sig kan ses som bråkmakare och terrorister.

– Kommunistpartiet kräver att den första lojaliteten ska vara mot partiet. I landet tillämpas nu en digital förföljelse där varje kyrka ska ha kameraövervakning. Till den övervakningen är teknologin som känner igen ansikten kopplad.

Nicaragua nytt land

Nicaragua har inte tidigare figurerat bland topp-50 länderna. Nu försöker landets president Daniel Ortega med våld kväsa de oppositionella rösterna, då särskilt kyrkans. Han har stängt kristna tevekanaler och skolor samt utestängt internationella hjälporganisationer. Kristna har också åtalats slumpmässigt.

I rapporten ingår också några positiva trender. Antalet kristna som dödats har minskat på ett år från 5 898 till 5 621. Men antalet kidnappade kristna har ökat med över tusen.

I några länder i Mellanöstern, som Bahrain (plats 66), Förenade Arabemiraten (plats 54) och Egypten, har toleransen mot andra religioner ökat, även om tidigare muslimer som omvänt sig till kristendomen fortfarande förföljs i Egypten. I Qatar stängdes ingen kyrka under fjolåret, men de som stängts tidigare förblev stängda.

Korrelerar med samhällspulsen

– Religionsfriheten korrelerar med samhällspulsen i olika länder, säger också Olli Ruohomäki, ledande sakkunnig vid Utrikespolitiska institutet, och nämner flera internationella jämförelser som Fragile State Index som exempel.

Ruohomäki nämner att islamister gjort 48 000 terrordåd sedan 1979. I dessa har 210 138 människor dödats och 90 procent av dem som dött är muslimer. De radikala islamisterna står bakom 63 procent av terrordåden.

Talibanerna är den största radikala gruppen följd av Isis, Boko Haram och Al Queda.

– Även om Isis inte längre kontrollerar Syrien längre så lever grenarna kvar ännu.

På världskartan över de islamistiska terrordåden syns också ett i Finland. Det handlar om knivdådet i Åbo 2017.

Johan Sandberg


SÖNDAG. Egentligen tror jag att alla dagar på sätt och vis är bebådelsedagar, för varje dag får vi nog signaler från Gud. Ibland kanske signalerna är mycket tydliga, ibland måste vi stanna upp lite mer än vanligt för att upptäcka dem, men de finns nog där varje dag. 25.3.2023 kl. 16:52
Projektkörer som är aktiva under en begränsad tid passar dagens människor som inte alltid har lätt att förbinda sig en längre tid, konstaterar kantor Camilla Wiksten-Rönnbacka.

sibbo. Camilla Wiksten-Rönnbacka leder en nystartad projektkör som uppträder i påsdagens högmässa i Sibbo. 15.3.2023 kl. 16:34
Nina Sjölander tycker att arbetet som verksamhetsledare ger väldigt mycket tillbaka.

ungdomar. Nina Sjölander arbetar nästan alla fredagar klockan 15–22. Det är inte betungande, utan veckans höjdpunkt. Mötet med de unga gör jobbet värdefullt. 22.3.2023 kl. 18:00
– Vi är upptagna av den fullkomliga döden, säger Hilkka Olkinuora.

eutanasi. Hilkka Olkinuora vill inte vara någon dödsängel. Men hon vill att människor lagligt ska kunna ha möjligheten att dö värdigt. 22.3.2023 kl. 16:18
Korsholms kyrka – nu blir nya församlingsstrukturer aktuella i Korsholms kyrkliga samfällighet.

AKTUELLT FRÅN DOMKAPITLET. Clas Abrahamsson ska utreda en ändring i församlingsstrukturerna i Korsholms kyrkliga samfällighet. Dessutom utannonserade domkapitlet i måndags kyrkoherdetjänster i Pedersöre och i Solf. 22.3.2023 kl. 11:12
Agneta Lavesson gillar böcker och att läsa. Det ser man inte minst på hennes välfyllda bokhylla.

UTANFÖRSKAP. Som barn fick Agneta Lavesson höra av sina föräldrar att hon var en olyckshändelse och att de inte velat ha några barn. De levde ett isolerat liv på den skånska landsbygden och Agneta förbjöds ha kontakt med andra barn. 23.3.2023 kl. 12:00
– Ifall stora förmögenheter verkligen hade provocerat oss hade väl fler politiska partier försökt göra något åt saken? säger doktorand Axel Vikström.

profilen. Axel Vikström är forskare vid Örebro universitet. Vårt sätt att skildra de superrika bidrar till att normalisera ekonomisk ojämlikhet, säger han. 21.3.2023 kl. 18:50
Vid församlingsvalet sade 60 procent av kandidaterna sig sympatisera med Anna Maja-Henrikssons SFP och 11 procent med Peter Östmans Kristdemokraterna

riksdagsvalet. Kyrkpressen träffade SFP:s Anna-Maja Henriksson och KD:s Peter Östman, vars partier är de populäraste inom kyrkan på svenska. Dubbelintervjun slutade i att regeringens företrädare gav oppositions­ledamoten en kram. 20.3.2023 kl. 19:00
Den kyrkliga samfälligheten i Helsingfors hade pengar i krisande Credit Suisse.

FINANSFÖRVALTNING. Förvaltningsdirektören kan inte svara på varför Helsingfors kyrkliga samfällighet förvaltar medel genom finansvärdepapper i Schweiz. 16.3.2023 kl. 16:10
Konfirmandundervisningen har bibehållit sin popularitet.

Konfirmander. Under det första coronaåret 2020 sjönk antalet deltagare i konfirmandundervisningen i evangelisk-lutherska kyrkan, men 2021 vände trenden, en trend som fortsatte under 2022. 15.3.2023 kl. 18:16
– Vi har ingen tid att förlora utan vi ledigförklarar tjänsten på nytt den tjugonde mars, säger Åstrand.

KYRKOHERDETJÄNST. – Det kan ju hända att vi har den ansökningskulturen i Pedersöre av att man avvaktar och ser vad som händer, säger biskop Bo-Göran Åstrand om att ingen sökte den lediganslagna kyrkoherdetjänsten i Pedersöre församling. 14.3.2023 kl. 19:43
Kyrkoherdetjänsten i Pedersöre lockade inga sökande i första rundan.

PEDERSÖRE. Domkapitlet vid Borgå stift meddelade på fredagen att den lediganslagna kyrkoherdetjänsten i Pedersöre församling inte fått någon sökande. 10.3.2023 kl. 12:11
Just nu jobbar Eva Ahl-Waris
som diakoniarbetare i Sjundeå – här står hon vid Sjundeå kyrka.

Personligt. När Eva Ahl-Waris började studera teologi blev hon så lycklig att det förvånade henne själv. – Bara att få studera hebreiska. – Guds och änglarnas språk! Helt amazing! 9.3.2023 kl. 16:49
Boken "Den som offrar sig" är den första delen i serien ”Brottsplats Österbotten”.

DECKARE. Kyrkoherdens fru har blivit stenad till döds i den österbottniska byn Solf. Det är upptakten till deckaren ”Den som offrar sig”, skriven av Simon Ventus och Christina Gustavson. 8.3.2023 kl. 18:38
Även om Larmosjön inte är det öppna hav Stig Nykvist är van vid trivs han där ändå.

missbruk. Tidigare vann flaskan om han måste välja mellan den och hustrun. Idag väljer Stig Nykvist bort flaskan. – För missbrukare är det dagens viktigaste och svåraste val, säger han. 8.3.2023 kl. 10:50

SÖNDAG. Egentligen tror jag att alla dagar på sätt och vis är bebådelsedagar, för varje dag får vi nog signaler från Gud. Ibland kanske signalerna är mycket tydliga, ibland måste vi stanna upp lite mer än vanligt för att upptäcka dem, men de finns nog där varje dag. 25.3.2023 kl. 16:52
Projektkörer som är aktiva under en begränsad tid passar dagens människor som inte alltid har lätt att förbinda sig en längre tid, konstaterar kantor Camilla Wiksten-Rönnbacka.

sibbo. Camilla Wiksten-Rönnbacka leder en nystartad projektkör som uppträder i påsdagens högmässa i Sibbo. 15.3.2023 kl. 16:34
Nina Sjölander tycker att arbetet som verksamhetsledare ger väldigt mycket tillbaka.

ungdomar. Nina Sjölander arbetar nästan alla fredagar klockan 15–22. Det är inte betungande, utan veckans höjdpunkt. Mötet med de unga gör jobbet värdefullt. 22.3.2023 kl. 18:00
– Vi är upptagna av den fullkomliga döden, säger Hilkka Olkinuora.

eutanasi. Hilkka Olkinuora vill inte vara någon dödsängel. Men hon vill att människor lagligt ska kunna ha möjligheten att dö värdigt. 22.3.2023 kl. 16:18
Korsholms kyrka – nu blir nya församlingsstrukturer aktuella i Korsholms kyrkliga samfällighet.

AKTUELLT FRÅN DOMKAPITLET. Clas Abrahamsson ska utreda en ändring i församlingsstrukturerna i Korsholms kyrkliga samfällighet. Dessutom utannonserade domkapitlet i måndags kyrkoherdetjänster i Pedersöre och i Solf. 22.3.2023 kl. 11:12