Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.
Mia Anderssén-Löf, Karl af Hällström, Johanna Björkholm-Kallio, Tomas Ray och Monica Heikel-Nyberg har sökt dekanstjänsten.

Fem vill bli stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå – så beskriver de sina styrkor

TJÄNST.

Domkapitlet har fått in fem ansökningar till tjänsten som stiftsdekan. För jobbet, i vilket man framför allt lägger upp prästernas fortbildning, presenterar de sökande olika meriter. De "kan Åbo Akademi", "kan regnbågsfolket" eller "kan dialogen med väckelserörelserna".

20.5.2022 kl. 16:20

Den ledigförklarade tjänsten som stiftsdekan vid domkapitlet i Borgå stift har inom utsatt tid sökts av: kyrkoherde Mia Anderssén-Löf, kaplanerna Johanna Björkholm-Kallio, Monica Heikel-Nyberg och Karl af Hällström samt av stiftssekreterare Tomas Ray, som därmed är en av de interna sökandena vid domkapitlet.

Alla sökande kommer att intervjuas den här veckan och målet är att den nya stiftsdekanen som efterträder Magnus Riska och Robert Lemberg ska kunna utses i domkapitlet före sommarpausen.

KP presenterar kandidaterna, bland vilka det finns prästerfarenhet från de senaste 28 åren.

Monica Heikel-Nyberg, 60
TM, kaplan i Johannes församling (Helsingfors)

Monica Heikel-Nyberg skriver i sin ansökan att hon är bra på administrativt arbete och arbetshandledning. Hon är prästassessor vid domkapitlet sedan 2020.

Heikel-Nyberg är teologie magister från Helsingfors universitet 1994 och blev prästvigd samma år. Sin högre pastoralexamen tog hon 2013. Bland hennes längre arbetsperioder finns arbetena som kyrkoherde i Houtskärs och Iniö församlingar 1997–2001 och i Vanda 2002–2008.

Monica Heikel-Nyberg är uppvuxen i Helsingfors och bor i dag i Grankulla. Hon har arbetat i Johannes församling sedan 2015.

Karl af Hällström, 54
TM, kaplan i Agricola församling (Lovisanejden)

Karl af Hällström säger till Kyrkpressen att hans ansökan är enkel, och att räknar med att hans styrkor som behövs inför jobbet kan klarläggas i de intervjuer som görs.

Karl af Hällström är teologie magister från Helsingfors universitet 1996 och blev prästvigd året därpå. Sin högre pastoralexamen avlade han i fjol, år 2021.

Under tio års tid arbetade Karl af Hällström 2002–2012 som kaplan i Borgå svenska domkyrkoförsamling. I Lovisa var han kyrkoherde 2012–18, tills församlingen tillsammans med fyra grannförsamlingar uppgick i nybildade Agricola församling. Karl af Hällström utsågs dock inte till kyrkoherde för den nya storförsamlingen, utan är i dag dess kaplan.

Karl af Hällström hör till dem som tidigt har gått i spetsen för jämställdhet i kyrkan för regnbågsminoriteterna. Han är uppvuxen i Helsingfors och bor i Borgå.

Tomas Ray, 51
TM, stiftssekreterare vid domkapitlet i Borgå

Tomas Ray beskriver som sina styrkor att kunna bygga samarbeten som projekt som Ekofastan, eller brobygget mellan kyrkan och den finlandssvenska regnbågsrörelsen. Han har också undervisat och varit lärare på alla nivåer från lågstadium till universitet.

Tomas Ray är sedan 2014 stiftssekreterare för mission och internationellt arbete vid domkapitlet. Under det läsår som nu avslutas har han vikarierat som universitetslärare i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Han är också doktorand vid ÅA och forskar i kristen identitet i Malaysia.

Sin teologie magisterexamen avlade Tomas Ray vid ÅA 1997. Efter sin prästvigning har han arbetat hela sin yrkeskarriär inom de svenska församlingarna i Helsingfors. När började jobba för domkapitlet hade han sedan 2009 haft en kaplanstjänst i Johannes församling. Tomas Ray har rötter i Jakobstad och är i dag bosatt i Helsingfors.

Mia Anderssén-Löf, 37
TD, kyrkoherde i Pedersöre församling

Mia Anderssén-Löf betraktar sin akademiska erfarenhet och en närmare 20 års relation till teologutbildningen vid Åbo Akademi som en av sina främsta meriter. Mia Anderssén-Löf är prästombud i kyrkomötet sedan 2020 och kontraktsprost i Pedersöre prosteri sedan 2021.

Mia Anderssén-Löf är teologie doktor från Åbo Akademi 2017 på en avhandling om texttolkning inom ortodox judendom. Också sin teologie magistersexamen har hon avlagt vid ÅA, år 2009. Sin högre pastoralexamen avlade hon i april i år, liksom också en specialexamen i ledarskap och företagsledning vid Rastorinstitutet.

Till Mia Anderssén-Löfs längre arbetsperioder hör arbetet med doktorsavhandlingen 2014–17. I församlingsarbete har hon arbetat bland annat i Borgå som nybliven präst 2010–13 och senare som kyrkoherde i Nykarleby 2019–21.

Sina rötter har Mia Anderssén-Löf i Pedersöre och bor i dag i Jakobstad. Som kyrkoherde i nybildade Pedersöre församling installerades hon i december 2021.

Johanna Björkholm-Kallio, 42
TM, kaplan i Jakobstads svenska församling

Johanna Björkholm-Kallio hör till de sökande som har arbetat också i andra finska stift än Borgå stift. Hon har också erfarenhet av jobb i fristående organisationer som Finska missionssällskapet, Svenska lutherska evangeliföreningen SLEF och missionsorganisationen Såningsmannen. I sin ansökan säger hon sig också kunna vara rätt person för dialog med kyrkans väckelserörelser.

Johanna Björkholm-Kallio är teologie magister från Åbo Akademi 2006 och har också behörighet som religionslärare och pedagog. Hon har också undervisat vid ett teologiskt seminarium i Windhoek i Namibia.

Prästvigd blev Johanna Björkholm-Kallio 2014 och fick sin högre pastoralexamen precis vid målsnöret nu 2022 - dagen innan ansökningstiden för stiftsdekansjobbet gick ut. Den ovanliga examen är ett behörighetskrav för tjänsten.

I församlingsarbete har Johanna Björkholm-Kallio haft förordnanden i Grankulla, Esbo och Borgå samt i finska Järvenpään seurakunta i Träskända i södra Finland där hon också i dag bor. Från sin tjänst i Jakobstad har hon till största delen varit tjänstledig för arbetet på en teologie doktorsavhandling vid Åbo Akademi. Den handlar om hur missionärerna på 1940-talet började få en tydligare yrkesutbildning.

Text: Jan-Erik Andelin, Sofia Torvalds


Då du känner dig övergiven av Gud, då är du nära Jesus. Det konstaterar teologen Joanna Öland.

tvivel. I små stunder eller långa decennier av tvivel finns det något tröstande i frågan ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?”. Det finns flera tolkningar av dessa Jesus ord på korset. En av dem är att till och med Jesus tvivlade. 7.3.2024 kl. 18:23
Så här såg det ut när festdeltagarna stimmade utanför kyrkan ifjol.

KÖKAR. Sommarens Franciskusfest på Kökar är här snabbare än du tror – med föda för både kropp och själ. 12.3.2024 kl. 11:46
Stora skepp vänder långsamt, sägs det. Men i kyrkomötet sägs det vara bråttom.

KYRKOMÖTET. Senast den 12 maj ska sjökaptenen, medieföretagaren, kommunalrådet och koranforskaren lägga axeln till och börja jobba för det nya kyrko­mötet. Vi har talat med de fyra nyvalda ombuden från Borgå stift. 4.3.2024 kl. 16:23

KÄRLEK. De bad båda på varsitt håll, Kristoffer Streng i Finland och Jenny Nyqvist-Streng i Sverige, om att hitta en livskamrat. Någon som älskade Gud, någon som var musikalisk, någon med samma värderingar. Då såg Kristoffer en video på Youtube. I vår är de aktuella med sin första gemensamma skiva. 6.3.2024 kl. 10:00
Emma Klingenbergs dröm är att berätta, sjunga – och kanske lära något vidare till andra också så småningom.

PERSONEN. Emma Klingenberg är aktuell med musikalen och monologen Katrina. – Min yrkesidentitet handlar mycket om kärleken till hantverket, berättelserna – och kärleken till sången. 5.3.2024 kl. 19:01
Hans Snellman hör till tyngre namn inom fridsföreningarna som tar avstånd från LFF-separatism.

laestadianer. Rapporten som skissar på att de laestadianska fridsföreningarna skulle ta ett större avstånd till folkkyrkan får intern kritik inom rörelsen. Kyrko- och SFP-politikern Hans Snellman tar till pennan i Kyrkpressen 1.3.2024 kl. 13:37

debatt. Läs insändaren i sin helhet här. 1.3.2024 kl. 14:06

ENKÄT. Vi på Kyrkpressen är intresserade av hur finlandssvenskar firar påsk – med liten tonvikt på den kristna delen av traditionen. Det tar 7–8 minuter att besvara frågorna. Svara gärna! 1.3.2024 kl. 11:09
Ett stenkast från tågstationen i Åbo driver ett gäng birgittinsystrar ett gästhem.

klosterliv. Om man älskar något måste man offra något. Så är det för alla, oberoende av om det är sin frihet, sin familj eller sin Gud man älskar. Det här säger birgittinnunnan och abbedissan syster Dia i Åbo. 20.2.2024 kl. 16:43
”Om palestinierna kan hata oss så, är det deras sak att bygga upp förtroendet på nytt”.

ISRAEL-PALESTINA. Noga Ronen från Israel ville i åratal lyssna till palestinierna och vara pacifist. Men fyra månader efter 7 oktober-massakern vet hon inte om hon vill det längre. 19.2.2024 kl. 13:29
Mohammed Nasser i Borgå ska aldrig ge upp sitt blåa palestinska flyktingspass.

ISRAEL-PALESTINA. Mohammed från Nasaret går här fram. Själv är han inte född i Jesus barndoms stad, utan i en före detta fransk armébarack i Syrien. Sedan över 30 år bor han i Borgå. Men sitt blåa palestinska flyktingpass ska han aldrig ge upp. 19.2.2024 kl. 13:55
Att vara ung har varit en del av Eva Kelas identitet.

UTSEENDE. Eva Kela blev förskräckt när hon plötsligt såg sig bli en ”medelålders tant” och gjorde ett tv-program om det som hon aldrig trodde skulle drabba henne själv. 19.2.2024 kl. 16:41
Lars Lundsten är docent och förtroendevald i Johannes församling.

Kolumn. Då jag skriver dessa ord är det några dagar kvar tills valet till kyrkomöte. Då du läser dessa ord är valet över och vi har fått en ny samling människor som får fatta beslut om kyrkans framtid. 19.2.2024 kl. 08:00
Mia Anderssén-Löf omvald; Torsten Sandell ny i kyrkomötet

KYRKOMÖTET. Mia Anderssén-Löf och Torsten Sandell blir prästombud i det nya kyrkomötet. De försvunna präströsterna från Åland dök upp under veckoslutet efter att ha varit borta i posten. 19.2.2024 kl. 11:56
Sven Grankulla är ordförande
för den arbetsgrupp som utrett framtidsalternativen
för de laestadianska bönehusföreningarna inom LFF.

Nattvard. Den möjlighet kyrkolagen ger att fira nattvard utanför kyrkorummet kan minskalaestadianernas behov att bilda egna församlingar. 16.2.2024 kl. 12:41

Kyrkvaktmästare Anders Granvik i Jakobstad bereder altaret till påsk

PÅSK. Livet och det goda segrar! I Kyrkpressens påsk­enkät vinner de ljusa och glada tonerna. Men traditionsforskaren Anne Bergman ser också spännande nya drag i vad som är viktigt i påsktid i gemenskapen kring kyrkan. 20.3.2024 kl. 20:00
Åtta väckelserörelsers ledare skrev på.

homosexualitet. Tjugo ledare inom några av kyrkans väckelserörelser säger nej till biskoparnas kompromiss i frågan om samkönat äktenskap. Uttalandet tar avstånd från homosexualitet helt och hållet. 21.3.2024 kl. 09:21
Enligt Björn Vikström är religion en stor ingrediens i bland annat politik i dag.

Teologiska fakulteten. – Det finns en stark längtan efter att tro på något mer. Vad ”mer” är, det är vad vi försöker ta reda på inom teologin. Det säger Björn Vikström. 18.3.2024 kl. 10:42
Domkapitlet klubbade tjänstefrågor.

AKTUELLT FRÅN DOMKAPITLET. Domkapitlet sammanträdde på måndagen. 18.3.2024 kl. 16:47
Här jobbar Marika Salomaa med sina änglar i Överby, Esbo.

Änglar. Marika Salomaa pausade anställningen som personaladministratör och satsade på att bli keramiker. Nu tillverkar hon tröstänglar som Matteus församling delar ut till personer som förlorat en anhörig. 18.3.2024 kl. 08:00