– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut, säger Anneli Pandora Magnusson.
– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut, säger Anneli Pandora Magnusson.

Anneli Pandora Magnusson: "Varje gång har jag blivit buren av Gud"

Personligt.

– När människor ojar sig över hur mycket otur jag haft säger jag: Det här har hänt, men nu finns ingen bitterhet kvar. säger Anneli Pandora Magnusson.

30.3.2022 kl. 20:04

Många känner Anneli Pandora Magnusson som den lite fräcka technodrottningen från Sverige som var stor i världen på 90-talet. Hon turnerade runt jordklotet och sålde miljontals med skivor.

– Jag föddes i Björkbacken utanför Västerås i Sverige i början av 70-talet.

Hennes pappa var starkt emot kristen tro.

– Jag fick öva i kyrkans barnkör i skolan, men inte sjunga på konserterna i kyrkan.

Hennes familj är en brokig historia.

– Pappa och mamma var gifta i trettio år. Vi var alla rädda för vår pappa.

Anneli Magnussons mamma har i vinter flyttat in på ett boende för demenssjuka.

– Jag har hjälpt henne mycket de senaste åren. Nu först förstår jag hur lika min mammas och mitt livsöde är och har varit. Vi är så otroligt lika.
Hon tog kontrollen över sitt liv

Att Annelis pappa var elak har speglat av sig på alla syskon.

– Båda mina bröder blev alkoholister. Den bror jag stod närmast gick bort nyligen och den andra är inte i gott skick. Vi systrar, å andra sidan, hjälpte mamma väldigt mycket. Hon är så snäll och har alltid gjort sitt bästa för oss.

Hennes mammas liv handlade ofta om att värja sig gentemot Annelis pappa och försvara barnen.

– När de äntligen skilde sig blev min mamma fri och självständig. Hon är så väl värd glädje och trygghet! Mina bröder har tagit så mycket av hennes tid, energi och pengar.

– Jag har upprepat många av min mammas misstag. Men jag bestämde mig och lyckades till slut själv ta tillbaka makten över mitt liv.

Anneli har lyckats befria sig från två långa destruktiva relationer, liknande den som hennes mamma hade med Annelis pappa.

Det har tagit halva hennes liv att förstå hur sjuka hennes destruktiva relationer var.

– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut.

"Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut."


Bedrog henne ekonomiskt

Annelis första man bedrog henne ekonomiskt. Han skötte ekonomin i hennes företag.

– Jag hade en blomstrande karriär, men hans lögner slog allt i spillror.

Kvar blev hon med enorma skatteskulder.

Sexton år efter avslöjandet blev hon till slut fri från anklagelserna om skattebrott.

– Jag har alltid trott på att rättvisan segrar. Det var en oerhörd lättnad att kunna lämna det här kapitlet bakom mig.

Genast när hon hade lämnat den första destruktiva relationen, gick hon in nästa.

– Jag planerade inte att gå in i en ny relation, men jag blev gravid väldigt snabbt. Efter en tid visade det sig att pappan till mitt barn hade stora alkoholproblem. Det blev en 10-årig historia, med viss glädje men också mycket otrygghet och sorg.

Relationen sammanföll med att musikbranschen gick in i en kris och hennes personliga liv rasade.

– Hela musikbranschen kämpade i 5–10 år på grund av den illegala olagliga nedladdningen.


Det dummaste beslutet

– I båda mina relationer har vi som par både arbetat och levt sida vid sida. Tanken var god, men det har varit det dummaste beslut jag har tagit i mitt liv.

Hon beslöt sig att för att separera från pappan till sin son, för sin och sonens bästa.

– Han hotade mig på många sätt. Han sa att om jag lämnade honom så skulle han krossa mig, vilket han också försökte under flera år.

Hon läste i Bibeln om helig vrede.

– Till och med Jesus kände helig vrede. Jag ville ha en bra relation till min sons far. Men han gjorde negativa val baserade på hämnd, så det gick inte. Jag måste ta mig ur relationen. Rädsla är inte från Gud.

"Till och med Jesus kände helig vrede. Jag ville ha en bra relation till min sons far. Men han gjorde negativa val baserade på hämnd, så det gick inte. Jag måste ta mig ur relationen. Rädsla är inte från Gud."

Det här blev början på en två års komplicerad separation.

– Det tog tio månader med rättsliga processer för mig för att få honom att flytta ut ur mitt hus.

Det här var en väldigt tuff tid i mitt liv. Men jag bad om kraft och beskydd.


Ingen bitterhet finns kvar

År 2007 lät hon sig döpa sig, i en pingstkyrka.

– När människor ojar sig över hur mycket otur jag haft säger jag: Det här har hänt, men varje gång har jag blivit buren igenom. Nu finns ingen bitterhet kvar.

Efter att Anneli bröt med mannen som är hennes sons pappa, åkte hon till Finland och ”gigade”. Och det var i Finland som hon träffade sin stora kärlek.

– Där träffade jag Mikko. Han var inte som någon annan man jag hade träffat: helt underbar, frisk, sund, kärleksfull, trygg, lojal, rolig, varm och vacker.


Finska Mikko från Björneborg är Annelis stora kärlek. Foto: Christa MickelssonAnneli och Mikko är numera förlovade. Mikko är hennes DJ på de otaliga konserter hon har gjort och gör i Finland. De finska fansen får inte nog av Pandora.

– När jag var på botten av mitt liv räddade de finska fansen min karriär och ekonomi.

I dag bor hon på deltid i Finland.

– Det är alltid härligt att komma hit till Finland. Redan från första besöket fick jag ett otroligt varmt bemötande. Så är det än i dag, och den varma känslan är ömsesidig. Jag har faktiskt rötter i Finland, min mormors släkt kom från finska Karelen.

Anneli och Mikko har varit tillsammans i snart tio år.

– Mikko kommer till Sverige under långhelger och på sommaren. Han har blivit en trygg bonuspappa för min son Leon.

– Jag har allt jag har drömt om. Jag har en underbar son som är nästan 18 år. Jag är fri, jag är självständig, jag har ett nytt eget företag som blommar. Så bra som jag mår nu, har jag aldrig mått tidigare.

Christa Mickelsson


FÖRSAMLINGSVALET. Kyrkpressen har sammanställt de invalda i stiftets 45 församlingar. Med finns också några församlingar som har verksamhet på svenska i andra stift. Välj i listan den region du vill se! 25.11.2022 kl. 11:07
Harry S. Backström ställde år 2021 upp i kyrkoherdevalet i Pedersöre.

AVHOPP. Harry S. Backström, tidigare kyrkoherde i Väståbolands församling, har avsagt sig prästrättigheterna i Finlands evangelisk-lutherska kyrka. Han blir i stället präst i Missionsstiftet. 24.11.2022 kl. 15:48
För några veckor sedan besökte Tomas Sjödin Jakobstad för att tala bland annat om tystnad och om hopp.

bibeln. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har läst Bibeln hela livet, men när han läste den i The Message-versionen väcktes gamla, slitna bibeltexter till liv igen. Hans nya andaktsbok vill inspirera alla till att göra bibelläsning till en ny vana. 23.11.2022 kl. 19:36
Karolina Karanen och Christoffer Strandberg är goda vänner och kollegor på DuvTeatern.

teater. – Jag älskar teater och jag älskar att stå på scenen. På scenen behöver jag ingen hjälp, säger Karolina Karanen. 23.11.2022 kl. 09:00
– Veteranföreningarna ringer, men annars lite ensamt – Kjell Törner, nybliven överste i avsked.

FÖRSVARET. Överste Kjell Törner var med om att bygga upp Finlands militärsamarbete också när det var hysch-hysch om det. Nu när Finland är nära målet att bli medlem i Nato är han inte längre med i staberna. Kjell Törner har bevarat sitt kristna arv. Varje dag är det tyst aftontapto med knäppta händer. 22.11.2022 kl. 22:46
Guy Kronqvist fick flest röster i Korsnäs

FÖRSAMLINGSVALET. Guy Kronqvist som varit tf kyrkoherde i höst fick med sina 34 röster de flesta i församlingsvalet i Korsnäs. 21.11.2022 kl. 15:06
Ulla-Maj Wideroos fick flest röster i Närpes församling

FÖRSAMLINGSVALET. Ulla-Maj Wideroos är röstmagnet i Närpes också i detta val, precis som för fyra år sedan. Men antalet röster är nu färre, 96 mot 157 för fyra år sedan. 21.11.2022 kl. 13:46
Stefan Vikström och hans dotter Rebecka Stråhlman samlade mest röster i församlingsvalet i Borgå.

FÖRSAMLINGSVAL. Stefan Vikström var röstkung i församlingsvalet i Borgå svenska domkyrkoförsamling med 141 röster – men bara en röst bakom honom kom hans dotter Rebecka Stråhlman med 140. Hon var däremot röstdrottning i kyrkofullmäktigevalet, med hela 202 röster. 21.11.2022 kl. 13:41
Helsingforsförsamlingarna var snabbt ute med sin röstningsprocent – som sjönk.

FÖRSAMLINGSVALET. Den nedåtgående trenden för röstningsprocenten i församlingsvalet fortsätter. Enligt de första siffrorna dagen efter valet använde bara var åttonde församlingsmedlem sin röst. Den preliminära röstningsprocenten är 12,7 procent. 21.11.2022 kl. 00:01
Sonja Djupsjöbacka (till vänster) och Cecilia Åminne är lärare och röstmagneter. De vill jobba för en välkomnande församling och ökad delaktighet för medlemmarna.

FÖRSAMLINGSVAL. En välrepresenterad grupp bland dem som fått mycket röster i församlingsvalet på svenska är lärare. En av dem är Cecilia Åminne i Jakobstad. En pedagogisk blick på kyrkans röstningssystem lämnar en del övrigt att önska; framöver skulle hon gärna se direktval av kyrkomötesombud och biskopar. – Det är jätteskumt att säga att alla är lika värda, men sedan får alla inte rösta. 20.11.2022 kl. 22:39
Stabil röstning i Pedersöre, men långt ifrån kyrkoherdevalet 2021

FÖRSAMLINGSVALET. Församlingen var en av de få i Finland som höjde röstningsprocenten sedan församlingsvalet 2018. 20.11.2022 kl. 22:20
Anna Simonsen röstade i Borgå. – Om jag inte röstar så är det andra som bestämmer i kyrkan

FÖRSAMLINGSVALET. Församlingsvalet är på gång under dagen. Röstningslokalerna stänger klockan 20. I Borgå röstade Anna Simonsen, 56, som medlem i kyrkan för första gången i livet. Med sin röst ville hon motverka den skeva representationen i kyrkan. 20.11.2022 kl. 13:48
Rose-Maj Friman har varit chef för sjukhussjälavården i Vasa.

KYRKOHERDETJÄNST. Kyrkoherdetjänsten i Korsnäs församling har nu fått en sökande: pastor Rose-Maj Friman, som är chef för sjukhussjälavården i Vasa. 18.11.2022 kl. 13:40
För Giséla Linde blev kursen Livsstegen en kraftfull livsinventering.

mariehamn. När Giséla Linde gick kursen Livsstegen fylldes hon av vördnad över hur mycket vi orkar med – och hur mycket kraft vi har. Hon fick också syn på att kyrkan ofta står för en mer generös blick än världen utanför. 16.11.2022 kl. 10:42
Helena Rönnberg är kaplan i Sibbo svenska
församling och leder där tolvstegsgruppen ”Steg för livet”, där man inte behöver ha något särskilt beroende.

GUDSBILD. När Helena Rönnberg växte upp var Gud en sträng far som krävde ständiga prestationer – och matade hennes egen perfektionism. Idag är Gud bara en sak för henne: kärlek. 14.11.2022 kl. 15:13

FÖRSAMLINGSVALET. Kyrkpressen har sammanställt de invalda i stiftets 45 församlingar. Med finns också några församlingar som har verksamhet på svenska i andra stift. Välj i listan den region du vill se! 25.11.2022 kl. 11:07
Harry S. Backström ställde år 2021 upp i kyrkoherdevalet i Pedersöre.

AVHOPP. Harry S. Backström, tidigare kyrkoherde i Väståbolands församling, har avsagt sig prästrättigheterna i Finlands evangelisk-lutherska kyrka. Han blir i stället präst i Missionsstiftet. 24.11.2022 kl. 15:48
För några veckor sedan besökte Tomas Sjödin Jakobstad för att tala bland annat om tystnad och om hopp.

bibeln. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har läst Bibeln hela livet, men när han läste den i The Message-versionen väcktes gamla, slitna bibeltexter till liv igen. Hans nya andaktsbok vill inspirera alla till att göra bibelläsning till en ny vana. 23.11.2022 kl. 19:36
Karolina Karanen och Christoffer Strandberg är goda vänner och kollegor på DuvTeatern.

teater. – Jag älskar teater och jag älskar att stå på scenen. På scenen behöver jag ingen hjälp, säger Karolina Karanen. 23.11.2022 kl. 09:00
– Veteranföreningarna ringer, men annars lite ensamt – Kjell Törner, nybliven överste i avsked.

FÖRSVARET. Överste Kjell Törner var med om att bygga upp Finlands militärsamarbete också när det var hysch-hysch om det. Nu när Finland är nära målet att bli medlem i Nato är han inte längre med i staberna. Kjell Törner har bevarat sitt kristna arv. Varje dag är det tyst aftontapto med knäppta händer. 22.11.2022 kl. 22:46