– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut, säger Anneli Pandora Magnusson.
– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut, säger Anneli Pandora Magnusson.

Anneli Pandora Magnusson: "Varje gång har jag blivit buren av Gud"

Personligt.

– När människor ojar sig över hur mycket otur jag haft säger jag: Det här har hänt, men nu finns ingen bitterhet kvar. säger Anneli Pandora Magnusson.

30.3.2022 kl. 20:04

Många känner Anneli Pandora Magnusson som den lite fräcka technodrottningen från Sverige som var stor i världen på 90-talet. Hon turnerade runt jordklotet och sålde miljontals med skivor.

– Jag föddes i Björkbacken utanför Västerås i Sverige i början av 70-talet.

Hennes pappa var starkt emot kristen tro.

– Jag fick öva i kyrkans barnkör i skolan, men inte sjunga på konserterna i kyrkan.

Hennes familj är en brokig historia.

– Pappa och mamma var gifta i trettio år. Vi var alla rädda för vår pappa.

Anneli Magnussons mamma har i vinter flyttat in på ett boende för demenssjuka.

– Jag har hjälpt henne mycket de senaste åren. Nu först förstår jag hur lika min mammas och mitt livsöde är och har varit. Vi är så otroligt lika.
Hon tog kontrollen över sitt liv

Att Annelis pappa var elak har speglat av sig på alla syskon.

– Båda mina bröder blev alkoholister. Den bror jag stod närmast gick bort nyligen och den andra är inte i gott skick. Vi systrar, å andra sidan, hjälpte mamma väldigt mycket. Hon är så snäll och har alltid gjort sitt bästa för oss.

Hennes mammas liv handlade ofta om att värja sig gentemot Annelis pappa och försvara barnen.

– När de äntligen skilde sig blev min mamma fri och självständig. Hon är så väl värd glädje och trygghet! Mina bröder har tagit så mycket av hennes tid, energi och pengar.

– Jag har upprepat många av min mammas misstag. Men jag bestämde mig och lyckades till slut själv ta tillbaka makten över mitt liv.

Anneli har lyckats befria sig från två långa destruktiva relationer, liknande den som hennes mamma hade med Annelis pappa.

Det har tagit halva hennes liv att förstå hur sjuka hennes destruktiva relationer var.

– Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut.

"Jag hade inga positiva manliga referenser. Jag visste inte hur en fungerande parrelation skulle se ut."


Bedrog henne ekonomiskt

Annelis första man bedrog henne ekonomiskt. Han skötte ekonomin i hennes företag.

– Jag hade en blomstrande karriär, men hans lögner slog allt i spillror.

Kvar blev hon med enorma skatteskulder.

Sexton år efter avslöjandet blev hon till slut fri från anklagelserna om skattebrott.

– Jag har alltid trott på att rättvisan segrar. Det var en oerhörd lättnad att kunna lämna det här kapitlet bakom mig.

Genast när hon hade lämnat den första destruktiva relationen, gick hon in nästa.

– Jag planerade inte att gå in i en ny relation, men jag blev gravid väldigt snabbt. Efter en tid visade det sig att pappan till mitt barn hade stora alkoholproblem. Det blev en 10-årig historia, med viss glädje men också mycket otrygghet och sorg.

Relationen sammanföll med att musikbranschen gick in i en kris och hennes personliga liv rasade.

– Hela musikbranschen kämpade i 5–10 år på grund av den illegala olagliga nedladdningen.


Det dummaste beslutet

– I båda mina relationer har vi som par både arbetat och levt sida vid sida. Tanken var god, men det har varit det dummaste beslut jag har tagit i mitt liv.

Hon beslöt sig att för att separera från pappan till sin son, för sin och sonens bästa.

– Han hotade mig på många sätt. Han sa att om jag lämnade honom så skulle han krossa mig, vilket han också försökte under flera år.

Hon läste i Bibeln om helig vrede.

– Till och med Jesus kände helig vrede. Jag ville ha en bra relation till min sons far. Men han gjorde negativa val baserade på hämnd, så det gick inte. Jag måste ta mig ur relationen. Rädsla är inte från Gud.

"Till och med Jesus kände helig vrede. Jag ville ha en bra relation till min sons far. Men han gjorde negativa val baserade på hämnd, så det gick inte. Jag måste ta mig ur relationen. Rädsla är inte från Gud."

Det här blev början på en två års komplicerad separation.

– Det tog tio månader med rättsliga processer för mig för att få honom att flytta ut ur mitt hus.

Det här var en väldigt tuff tid i mitt liv. Men jag bad om kraft och beskydd.


Ingen bitterhet finns kvar

År 2007 lät hon sig döpa sig, i en pingstkyrka.

– När människor ojar sig över hur mycket otur jag haft säger jag: Det här har hänt, men varje gång har jag blivit buren igenom. Nu finns ingen bitterhet kvar.

Efter att Anneli bröt med mannen som är hennes sons pappa, åkte hon till Finland och ”gigade”. Och det var i Finland som hon träffade sin stora kärlek.

– Där träffade jag Mikko. Han var inte som någon annan man jag hade träffat: helt underbar, frisk, sund, kärleksfull, trygg, lojal, rolig, varm och vacker.


Finska Mikko från Björneborg är Annelis stora kärlek. Foto: Christa MickelssonAnneli och Mikko är numera förlovade. Mikko är hennes DJ på de otaliga konserter hon har gjort och gör i Finland. De finska fansen får inte nog av Pandora.

– När jag var på botten av mitt liv räddade de finska fansen min karriär och ekonomi.

I dag bor hon på deltid i Finland.

– Det är alltid härligt att komma hit till Finland. Redan från första besöket fick jag ett otroligt varmt bemötande. Så är det än i dag, och den varma känslan är ömsesidig. Jag har faktiskt rötter i Finland, min mormors släkt kom från finska Karelen.

Anneli och Mikko har varit tillsammans i snart tio år.

– Mikko kommer till Sverige under långhelger och på sommaren. Han har blivit en trygg bonuspappa för min son Leon.

– Jag har allt jag har drömt om. Jag har en underbar son som är nästan 18 år. Jag är fri, jag är självständig, jag har ett nytt eget företag som blommar. Så bra som jag mår nu, har jag aldrig mått tidigare.

Christa Mickelsson


Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46
Esbo svenska församling har egna utrymmen i Olars kyrka.

vigsel. Församlingsrådet i Esbo svenska församling öppnar sina lokaler för vigsel av personer som tillhör sexuella minoriteter. I går kväll fattade församlingsrådet beslutet med rösterna 12–3 att öppna upp kyrkor och övriga lokaler inom Esbo svenska församling för vigsel av samkönade par. Två avvikande meningar anmäldes. 8.6.2022 kl. 10:13
– Jag tror inte jag någon gång har sett mig som en laestadian, mera som en kristen människa, säger Ingrid Björkskog.

kallelse. Redan vid en skolgudstjänst då hon var elev i lågstadiet kände Ingrid Björkskog ett starkt kall att bli präst. Nu har Larsmo bytts ut mot Åland. – Jag känner mig oerhört buren. 8.6.2022 kl. 08:53

Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00