– Min hjärna var blockerad i natt. Jag kunde inte ta in att kriget har börjat, säger radiovärden Tanja Pintjuk i Kiev.
– Min hjärna var blockerad i natt. Jag kunde inte ta in att kriget har börjat, säger radiovärden Tanja Pintjuk i Kiev.

Kristna radioprataren Tanja Pintjuk i Kiev: "Det kom tre kraftiga smällar från regeringskvarteren – nu har det faktiskt börjat"

Ukraina.

Tanja Pintjuk är radiopratare på den fristående radiokanalen Radio M i Kiev. På torsdag morgon började en annorlunda tid i Ukraina. Hennes hemland är i krig.

24.2.2022 kl. 13:39

– Det var kring klockan fem på morgonen. Vi hörde tre kraftiga smällar från "högra stranden", som vi säger här i Kiev. Det är där regeringsbyggnaderna ligger. Jag kunde inte ta in det först, att det var krig. Det var en förfärlig chock. Min hjärna var blockerad.

Radiovärden Tanja Pintjuk är uppvuxen i Ukrainas huvudstad Kiev och bor med sina föräldrar. De sov gott vid de första smällarna, men Tanja hade varit vaken och hållit kontakt med en vän utanför Ukraina till småtimmarna.

– Jag har inte sovit mycket senaste natt. Efter smällarna slog jag upp Facebook direkt och där var fullt av meddelanden om att det hade börjat. Fast det är ju mest militära och strategiska mål som har anfallits.

I Ukrainas huvudstad Kiev kan hon inte gå till jobbet på radiokanalen Radio M i dag. Alla ukrainare har av myndigheterna upppmanats att stanna hemma tillsvidare.

– Det känns konstigt hur människor beter sig. En del är i panik och hamstrar mat. Jag tyckte också vi skulle köpa hem lite extra mat och vattenflaskor, men min mamma bara skrattade och frågade om det nu är nödvändigt.

På fredagen satt familjen i bombskydd från klockan sju på morgon till tidig eftermiddag. Tanja Pintjuk beskriver stämningen som lugn; barnen lekte och de vuxna surfade på webben och ringde upp för att höra hur bekanta och släktingar hade det.

Gör vanligen reseprogram

Radio M där Tanja Pintjuk arbetar är en liten fristående kanal som sänder över åtta sändare runtom i Ukraina och strömmar sina program på sociala medier. Kanalen har nyheter, musik och lättare pratprogram och en kristen profil.

– I dag kör vi program som vi har bandat på förhand med uppmaningar om hur folk ska förhålla sig till läget och att också förlita sig på Guds beskydd. Vi har bibelläsning och pastorer som talar. Alla roliga inslag får blir borta just nu. Mitt reseprogram, Packa kappsäcken, skulle i dag ha handlat om Slovakien och Slovenien. Men det är inte så aktuellt just nu.

I övrigt ska Radio M som det nu ser ut fortsätta med sitt normala program, men hålla en webbström öppen för människor som vill dela sin oro eller be om förbön. Tanja Pintjuk säger att hon också stort uppskattar ett en baptistledamot av parlamentet har samlat kristna ledamöter från olika samfund till gemensam bön.

De har också slutit upp fint kring president Volodymyr Zelenskyj, även om en del av dem var kritiska till att han år 2019 blev vald, säger Tanja Pintjuk.


Programchefen kallad till fronten

På jobbet där ett 20-tal personer jobbar ska programchefen Maxim, som är reservofficer, också rycka in i Ukrainas armé.

– Han har haft morgonshowen och får ge över åt två av sina kolleger. Maxim är i 35-årsåldern och har fru och en liten baby. Han fick sin inkallelseorder för ett par veckor sedan. Men han har tjänstgjort vid fronten när han var yngre och är också beredd och taggad att rycka in nu, säger Tanja Pintjuk.

I östra Ukraina är man särskilt orolig för den redaktör som har sin studio i Slovjansk i öster, bara 40 kilometer från den så kallade kontaktlinjen till den ryskstödda utbrytarrepubliken Luhansk.

Bland sina vänner har Tanja Pintjuk också två militärpastorer, båda kvinnor, som under en längre tid har arbetat vid Ukrainas östfront, i Mariupol och Kramatorsk, där kriget mot separatistområdena har pågått redan i åtta år.

– Särskilt av den ena av dem, Oleksandra, har jag också fått mycket förstahandsinformation. Men ibland har man också slutat tänka på att det är krig, säger hon.


Mamma är rysk

Ukraina har historiskt stått Ryssland nära, med livliga kontakter över gränserna. Det känner Tanja Pintjuk av också hemma i Kiev. Hennes mamma är född i ryska Volgograd närmare 1 000 kilometer längre österut.

– Vi har släktingar där, men det är många, många år sedan vi besökte dem. Och vi försöker ibland förklara för dem hur vi ser på det här med Ukraina, men vi har efterhand förstått att det är bäst att prata om väder och vind och inte ta upp det, säger hon.

Som reseredaktör reser Tanja Pintjuk själv gärna. Sedan det senaste besöket i Ryssland har det däremot redan gått fem-sex år. Den gången besökte hon Moskva.


Vilken var den senaste bön du bad?

– Det var som jag skrev på Facebook. Jag var tacksam till Gud för livet och för Guds beskydd. Men jag bad också för att en vän skulle hitta en bostad.

Jan-Erik Andelin


Olja kan bli ett element vid konfirmation och vigsel i framtidens kyrkohandbok.

BISKOPSMÖTET. Bikt på webben, välsignelse med olja och tydligare förbön vid konfirmation kan det bli i kyrkohandboken. Det föreslås också bli mer formuleringar om barnfostran, livsmognad tillsammans, kropp och sexualitet när man gifter sig. Temana är många i förarbetet till en ny kyrkohandbok för kyrkan. 19.4.2024 kl. 09:34
Boken "Otillräcklig" har blivit en försäljningsframgång i Danmark. Den har utkommit på svenska och norska, och översätts nu till engelska.

KRAVKULTUREN. Den danska folkhögskolläraren och teologen Christian Hjortkjaer skrev en bok om hur det är att växa upp i ett samhälle där vi får höra: ”Just do it.” 17.4.2024 kl. 15:24
Lina Teir spelar många instrument, men närmast henne är ändå fiolen.

BERÄTTARKONST. Berättarkonstnären och musikern Lina Teirs livsåskådning hör ihop med glädje, inspiration och livsmening. 17.4.2024 kl. 15:05
Sirpa Tolppanen betonar vikten av inkludering i arbetet med att bygga gemenskap från grunden.

profilen. Prästen Sirpa Tolppanen har precis landat i Vanda där hon ska bygga upp en helt ny gemenskap – från grunden. 16.4.2024 kl. 15:34
Tidigare kände sig Beni Karjalainen ensam. Idag har han goda vänner och en sambo. FOTO: PRIVAT

Helsingfors. Beni Karjalainen vet hur det är att vara ensam, men också hur det går att komma ur ensamheten. Årets Gemensamt ansvar-kampanj samlar in pengar för att motarbeta ungas ensamhet. 12.4.2024 kl. 18:56
32 euro per dygn – det får hjälpledarna i snitt betalt enligt KP-enkät.

HJÄLPLEDARE. Sommarjobb eller frivilligkul? Kyrkpressen tittade på vad hjälpledarna får betalt på sommarens konfirmandläger, där de har en viktig roll. På Åland har församlingarna en arvodeskultur som sticker ut. 19.4.2024 kl. 15:53
Harry Holmberg finns i dag till för andra människor – i vården.

PRÄSTER. I Borgå stift är det på sina håll allvarlig brist på präster. Det som förr ofta blev ett livslångt kall är i dag ett yrke där många slutar och gör någonting annat. Forskningen antyder varför. 5.4.2024 kl. 11:23
Vid det här bordet fattar domkapitlets kollegium beslut om vem som blir herde i Petrus församling. Biskopen tycker det är trist att det gick så här.

kyrkoherdeval. Exceptionellt, jag tror inte det hänt förr i Borgå stift, säger biskop Bo-Göran Åstrand om det oavgjorda kyrkoherdevalet i Petrus församling i Helsingfors. Senast i maj blir det domkapitlet som fattar beslut om vem som blir kyrkoherde. 4.4.2024 kl. 09:56
Petruskyrkan söker ny herde – men vem det blir är fortfarande oklart.

kyrkoherdeval. Kyrkoherdevalet i Petrus församling oavgjort efter ett långt möte – församlingsrådets röster föll lika, 6/6. 3.4.2024 kl. 21:54
Rosanna Fellman vill komma vidare. ”Det Jakobstad ingen vill ha” är delvis en bearbetning, men boken är också ett sätt att ge andra som upplevt liknande utanförskap något att spegla sig i. Och som alltid då Rosanna Fellman är i farten är samhällskritiken genomgående.

litteratur. Då Rosanna Fellman var barn såg hon jämnåriga laestadianer få skit för sin tro. Samtidigt bad hon Gud om att inte längre behöva bli mobbad. I dag är hon motvilligt troende och aktuell med en ny bok. 3.4.2024 kl. 10:59
Ida-Maria Björkqvist är biträdande 
distriktsledare i baptistsamfundet.

profilen. Ida-Maria Björkqvist lämnade drömjobbet som journalist för att på heltid fundera på hur man ska locka personer under femtio till en kristen samling. 2.4.2024 kl. 10:00
Susann Stenberg blev ett viktigt stöd för Monica Björkell, som nyligen flyttat till Lovisa.

sorg. De har bearbetat varsin sorg. Monica Björkell har sörjt sitt drömbarn, Susann Stenberg mamman som valde att lämna sitt liv och sina barn. – Om vi inte jobbar med vår sorg ligger den därunder och äter upp våra batterier. 1.4.2024 kl. 19:30
För Johan Byggningsbacka är glädjen den känsla som fyller hans påsk.

PÅSKDAGEN. Påsksöndagens glädje kör förbi långfredagens sorg för pingstvännen Johan Byggningsbacka. – Glädjen har tagit över. 31.3.2024 kl. 08:00

BISKOPENS PÅSKHÄLSNING. På Långfredagen får Guds närvaro i lidandet ett ansikte. Jesus Kristus är med oss då vi har det svårt. Inför hans barmhärtiga blick får vi klaga, sörja och ifrågasätta Gud. Vi behöver inte förneka en endaste av våra smärtsamma erfarenheter. 29.3.2024 kl. 08:00
På påsken får man släppa sin glada mask och bara vara sorgsen, säger Jaana Kettunen från Kyrkslätt.

PÅSK. När Jaana Kettunen var barn var påsken den tråkigaste högtiden, idag är den bottenlöst sorglig och underbart glad. 28.3.2024 kl. 08:00

Olja kan bli ett element vid konfirmation och vigsel i framtidens kyrkohandbok.

BISKOPSMÖTET. Bikt på webben, välsignelse med olja och tydligare förbön vid konfirmation kan det bli i kyrkohandboken. Det föreslås också bli mer formuleringar om barnfostran, livsmognad tillsammans, kropp och sexualitet när man gifter sig. Temana är många i förarbetet till en ny kyrkohandbok för kyrkan. 19.4.2024 kl. 09:34
Boken "Otillräcklig" har blivit en försäljningsframgång i Danmark. Den har utkommit på svenska och norska, och översätts nu till engelska.

KRAVKULTUREN. Den danska folkhögskolläraren och teologen Christian Hjortkjaer skrev en bok om hur det är att växa upp i ett samhälle där vi får höra: ”Just do it.” 17.4.2024 kl. 15:24
Lina Teir spelar många instrument, men närmast henne är ändå fiolen.

BERÄTTARKONST. Berättarkonstnären och musikern Lina Teirs livsåskådning hör ihop med glädje, inspiration och livsmening. 17.4.2024 kl. 15:05
Sirpa Tolppanen betonar vikten av inkludering i arbetet med att bygga gemenskap från grunden.

profilen. Prästen Sirpa Tolppanen har precis landat i Vanda där hon ska bygga upp en helt ny gemenskap – från grunden. 16.4.2024 kl. 15:34
Tidigare kände sig Beni Karjalainen ensam. Idag har han goda vänner och en sambo. FOTO: PRIVAT

Helsingfors. Beni Karjalainen vet hur det är att vara ensam, men också hur det går att komma ur ensamheten. Årets Gemensamt ansvar-kampanj samlar in pengar för att motarbeta ungas ensamhet. 12.4.2024 kl. 18:56