– Min hjärna var blockerad i natt. Jag kunde inte ta in att kriget har börjat, säger radiovärden Tanja Pintjuk i Kiev.
– Min hjärna var blockerad i natt. Jag kunde inte ta in att kriget har börjat, säger radiovärden Tanja Pintjuk i Kiev.

Kristna radioprataren Tanja Pintjuk i Kiev: "Det kom tre kraftiga smällar från regeringskvarteren – nu har det faktiskt börjat"

Ukraina.

Tanja Pintjuk är radiopratare på den fristående radiokanalen Radio M i Kiev. På torsdag morgon började en annorlunda tid i Ukraina. Hennes hemland är i krig.

24.2.2022 kl. 13:39

– Det var kring klockan fem på morgonen. Vi hörde tre kraftiga smällar från "högra stranden", som vi säger här i Kiev. Det är där regeringsbyggnaderna ligger. Jag kunde inte ta in det först, att det var krig. Det var en förfärlig chock. Min hjärna var blockerad.

Radiovärden Tanja Pintjuk är uppvuxen i Ukrainas huvudstad Kiev och bor med sina föräldrar. De sov gott vid de första smällarna, men Tanja hade varit vaken och hållit kontakt med en vän utanför Ukraina till småtimmarna.

– Jag har inte sovit mycket senaste natt. Efter smällarna slog jag upp Facebook direkt och där var fullt av meddelanden om att det hade börjat. Fast det är ju mest militära och strategiska mål som har anfallits.

I Ukrainas huvudstad Kiev kan hon inte gå till jobbet på radiokanalen Radio M i dag. Alla ukrainare har av myndigheterna upppmanats att stanna hemma tillsvidare.

– Det känns konstigt hur människor beter sig. En del är i panik och hamstrar mat. Jag tyckte också vi skulle köpa hem lite extra mat och vattenflaskor, men min mamma bara skrattade och frågade om det nu är nödvändigt.

På fredagen satt familjen i bombskydd från klockan sju på morgon till tidig eftermiddag. Tanja Pintjuk beskriver stämningen som lugn; barnen lekte och de vuxna surfade på webben och ringde upp för att höra hur bekanta och släktingar hade det.

Gör vanligen reseprogram

Radio M där Tanja Pintjuk arbetar är en liten fristående kanal som sänder över åtta sändare runtom i Ukraina och strömmar sina program på sociala medier. Kanalen har nyheter, musik och lättare pratprogram och en kristen profil.

– I dag kör vi program som vi har bandat på förhand med uppmaningar om hur folk ska förhålla sig till läget och att också förlita sig på Guds beskydd. Vi har bibelläsning och pastorer som talar. Alla roliga inslag får blir borta just nu. Mitt reseprogram, Packa kappsäcken, skulle i dag ha handlat om Slovakien och Slovenien. Men det är inte så aktuellt just nu.

I övrigt ska Radio M som det nu ser ut fortsätta med sitt normala program, men hålla en webbström öppen för människor som vill dela sin oro eller be om förbön. Tanja Pintjuk säger att hon också stort uppskattar ett en baptistledamot av parlamentet har samlat kristna ledamöter från olika samfund till gemensam bön.

De har också slutit upp fint kring president Volodymyr Zelenskyj, även om en del av dem var kritiska till att han år 2019 blev vald, säger Tanja Pintjuk.


Programchefen kallad till fronten

På jobbet där ett 20-tal personer jobbar ska programchefen Maxim, som är reservofficer, också rycka in i Ukrainas armé.

– Han har haft morgonshowen och får ge över åt två av sina kolleger. Maxim är i 35-årsåldern och har fru och en liten baby. Han fick sin inkallelseorder för ett par veckor sedan. Men han har tjänstgjort vid fronten när han var yngre och är också beredd och taggad att rycka in nu, säger Tanja Pintjuk.

I östra Ukraina är man särskilt orolig för den redaktör som har sin studio i Slovjansk i öster, bara 40 kilometer från den så kallade kontaktlinjen till den ryskstödda utbrytarrepubliken Luhansk.

Bland sina vänner har Tanja Pintjuk också två militärpastorer, båda kvinnor, som under en längre tid har arbetat vid Ukrainas östfront, i Mariupol och Kramatorsk, där kriget mot separatistområdena har pågått redan i åtta år.

– Särskilt av den ena av dem, Oleksandra, har jag också fått mycket förstahandsinformation. Men ibland har man också slutat tänka på att det är krig, säger hon.


Mamma är rysk

Ukraina har historiskt stått Ryssland nära, med livliga kontakter över gränserna. Det känner Tanja Pintjuk av också hemma i Kiev. Hennes mamma är född i ryska Volgograd närmare 1 000 kilometer längre österut.

– Vi har släktingar där, men det är många, många år sedan vi besökte dem. Och vi försöker ibland förklara för dem hur vi ser på det här med Ukraina, men vi har efterhand förstått att det är bäst att prata om väder och vind och inte ta upp det, säger hon.

Som reseredaktör reser Tanja Pintjuk själv gärna. Sedan det senaste besöket i Ryssland har det däremot redan gått fem-sex år. Den gången besökte hon Moskva.


Vilken var den senaste bön du bad?

– Det var som jag skrev på Facebook. Jag var tacksam till Gud för livet och för Guds beskydd. Men jag bad också för att en vän skulle hitta en bostad.

Jan-Erik Andelin


Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46
Esbo svenska församling har egna utrymmen i Olars kyrka.

vigsel. Församlingsrådet i Esbo svenska församling öppnar sina lokaler för vigsel av personer som tillhör sexuella minoriteter. I går kväll fattade församlingsrådet beslutet med rösterna 12–3 att öppna upp kyrkor och övriga lokaler inom Esbo svenska församling för vigsel av samkönade par. Två avvikande meningar anmäldes. 8.6.2022 kl. 10:13
– Jag tror inte jag någon gång har sett mig som en laestadian, mera som en kristen människa, säger Ingrid Björkskog.

kallelse. Redan vid en skolgudstjänst då hon var elev i lågstadiet kände Ingrid Björkskog ett starkt kall att bli präst. Nu har Larsmo bytts ut mot Åland. – Jag känner mig oerhört buren. 8.6.2022 kl. 08:53
Thomas Rosenberg tror på Svenskfinland och dess institutioner. Han hoppas att stiftsledningen ska göra mera för att trygga Kyrkpressen.

FINLANDSSVENSKA MEDIER. Kyrkpressen har en stark ställning i Svenskfinland. Men kyrkans ekonomi ställer också tidningen inför utmaningar. Thomas Rosenberg, det svenska Finlands Herr Tidskrift, hoppas att Borgå stifts ledning ska ha mera klös för att trygga tidningens framtid. 6.6.2022 kl. 08:00

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44