Vad kan du som andra kan ha nytta av? Det är en viktig fråga man kan ställa sig när man skapar webbinnehåll, anser Simon Lampenius.
Vad kan du som andra kan ha nytta av? Det är en viktig fråga man kan ställa sig när man skapar webbinnehåll, anser Simon Lampenius.

Simon Lampenius om webbplatser och statusuppdateringar: Relevans och humor slår snygghet!

Webben.

Simon Lampenius vet en hel del om hur man får trafik till sin webbplats. Vilka missar gör vi? Och vad kännetecknar en lyckad statusuppdatering?

29.10.2020 kl. 15:14

Simon Lampenius är kommunikationschef vid Borgå kyrkliga samfällighet. Utöver det föreläser och erbjuder han sin hjälp till församlingar och organisationer som funderar på det här med lyckad synlighet på webben.

Vilka vanliga missar gör vi när vi vill skapa en bra webbplats?

– Det jag spontant tänker på är att vi i för hög grad utgår från den egna organisationen och inte tänker på den målgrupp vi riktar oss till. Vem är det vi skriver till? Om jag skriver så här, skulle Ebba då förstå, eller skulle hon tycka att det är för kyrkligt eller byråkratiskt?

Har du en personlig favorit bland webbplatser?

– En god modell för hur man jobbar med sociala medier är Skatteverket. De kombinerar humor med ett människonära sätt. De skämtar med att det är lite svårt att fylla i de här byråkratiska blanketterna, och antar lite av en kompisroll.

– Snygghet har tappat lite i viktighet. Börja inte där utan fundera på vad du har för innehåll som verkligen hjälper någon annan. I dag tittade jag till exempel på en video om hur man förkortar en cykelkedja. Killen som instruerade inledde med att säga att man åtminstone inte ska försöka med hammare och spik. Jag insåg att jag måste köpa ett specialverktyg. Jag är inte ensam om att först googla: Hur får jag bort mossa på taket? Sådana saker.

Vad kännetecknar en lyckad statusuppdatering?

– Den ger någon form av mervärde: humor, en aha-upplevelse, nyttig information. Om man skriver något och inte kommer på en enda som skulle ha nytta av det ska man börja om från början.

– Själv skrev jag nyss att vattenkranarna stängs av på begravningsplatserna. Det kan vara till nytta för dem som tänkt vattna blommor.

Vad surfar du på om du är stressad eller uttråkad?

– Där får jag kämpa med mig själv och ta ett medvetet grepp om mitt skärmbeteende. Om jag är stressad borde jag kanske inte alls titta på skärmen. Men som många andra så scrollar jag på Facebook om jag har några minuter att döda i ett väntrum.

Vad ökar trafiken till en webbplats?

– Den grundläggande grejen är att ha relevant innehåll. Innehållet borde hjälpa personen som kommer in på webbplatsen med ett problem av något slag, eller ge personen ett mervärde. För det andra måste man använda sociala medier, det gör finländare och folk i hela världen. Och kom ihåg att de är sociala, inte en anslagstavla. Bjud på dig själv och ditt kunnande!

– Om man vill nå ut behöver man också använda Facebook ads manager, det vill säga köpt reklam för mer strategisk marknadsföring till precisa målgrupper. Och så kan man jobba med sökmotoroptimering, se till så att ens webbplats dyker upp bland träffarna i Google när någon söker. Undvik svåra facktermer och försök få in de ord du tror folk söker på i rubrikerna på din webbplats. Det här är viktigt för att skapa långsiktig trafik till en webbplats.


Simon Lampenius i ett nötskal:

GÖR: Kommunikationschef vid Borgå kyrkliga samfällighet, webbkonsult.

FAMILJ: Frun Minna och barnen Max och Sofi.

INTRESSEN: Trädgårdslandet, springa och cykla, laga och äta god mat.

Ulrika Hansson
Foto: Malin Lönnroth

Mari Leppänen

biskopsval. Stiftsdekanen Mari Leppänen har valts till ny biskop i Åbo ärkestift. Enligt det preliminära resultatet fick Leppänen 565 av de avgivna rösterna medan motkandidaten Jouni Lehikoinen 457 fick röster fick i valets andra omgång. 3.12.2020 kl. 14:53

jakobstad. Valet av församlingspedagog i Jakobstad svenska församling rivs inte upp. Församlingsrådet konstaterade i går att beredningen och beslutet gått korrekt till. 3.12.2020 kl. 13:41
I Nykarleby ordnas gudstjänst i kyrkorna under de närmaste veckorna – även om det inte är många som får vara med.

begränsningar. Från och med idag får maximalt 20 personer delta i offentliga tillställningar i Österbotten. – I vissa avseenden tvingas vi tänka om, men vi kan dela tro och hopp även om vi inte kan träffas fysiskt, säger Mia Anderssén-Löf, som är kyrkoherde i Nykarleby 2.12.2020 kl. 16:15
– Att jag pratar finska har vi använt som "partytrick" på diverse ungdomssamlingar och föräldraträffar, säger Daniel Jakobsson.

Kalender. Rikssvenska Daniel Jakobsson, som jobbar i Matteus församling i Helsingfors, bjuder frikostigt på sig själv så här i adventstid. I en virtuell språkbadskalender öppnar han kalenderluckor, läser det finska innehållet och försöker förstå budskapet. Och allt tog avstamp i ett stort misstag. 2.12.2020 kl. 11:59

adventskalender. För bokstavsillustratören Sofie Björkgren-Näse var uppdraget att skapa en adventskalender lite av en dröm som gick i uppfyllelse. 2.12.2020 kl. 10:05
Från och med nästa vecka får inte fler än tio personer närvara vid en gudstjänst – de anställda medräknade.

coronaepidemin. Från och med nästa vecka ska alla gudstjänster i Nyland förrättas i huvudsak utan att församlingsmedlemmar är med i kyrkorummet. 27.11.2020 kl. 18:40
De två senaste åren har varit påfrestande, säger Johan Candelin.

insamling. Rättegången mot Martyrkyrkans vänner, som misstänks för brott mot penninginsamlingslagen, är över. Domen faller den 7 december. – Försvaret vill visa att vi handlat i god tro, säger MKV:s ordförande Johan Candelin. 27.11.2020 kl. 13:59
Biskop Bo-Göran Åstrand, domkapitlets notarie Linus Stråhlman och stiftsfullmäktiges ordförande Anita Ismark (med via videolänk).

fastighetsstrategi. När stiftsfullmäktige samlades till distansmöte idag fanns det bara en fråga på agendan: kyrkans fastighetsstrategi, och framför allt planerna på att kyrkan ska göra sig av med det anrika domkapitelshuset i Borgå. – Stiftsfullmäktige i alla stift är samfällt eniga om att fastighetsstrategon bör förkastas, säger stiftsfullmäktiges ordförande Anita Ismark. 26.11.2020 kl. 16:14
– Vi tycks ha en inneboende törst efter helighet. Och dessutom ett sinnesorgan – i brist på bättre ord – som darrar när tillvarons bråddjup uppenbaras, säger Joel Halldorf.

Bok. – Vi människor beskriver oss gärna som ”homo sapiens”, den förnuftiga varelsen. Jag vill hävda att vi är den dyrkande varelsen, säger den svenska teologen och författaren Joel Halldorf. 26.11.2020 kl. 14:14

advent. Hurudan adventsperson är du? Är du adventskonservativ eller adventsnjutare – eller kanske adventsagnostiker? 26.11.2020 kl. 13:37
Slutet nått