Det går att spara pengar genom att laga maten själv, storhandla och lägga upp ett basförråd av matvaror. Att laga mat är något man lär sig genom att pröva sig fram – våga testa!
Det går att spara pengar genom att laga maten själv, storhandla och lägga upp ett basförråd av matvaror. Att laga mat är något man lär sig genom att pröva sig fram – våga testa!

Rutiner kan vara jobbiga i början, men de är som en investering

studieliv.

För många innebär studietiden att man flyttar hemifrån och ska lära sig att få vardagen i det egna hemmet att fungera. Marthaförbundets ekonomirådgivare Mia-Maja Wägar tipsar om hur man styr upp vardagen.

2.9.2020 kl. 00:01

– Många tänker att det bara är att hyra flyttbil och bjuda kompisarna på flyttpizza, men det finns faktiskt ganska mycket annat att tänka på också, säger Mia-Maja Wägar.

Gärna kan man börja öva medan man bor hemma genom att involvera sig i inköp, matlagning och fråga sina föräldrar om till exempel försäkringar.

När det gäller vardagen i det egna hemmet säger Wägar att man fixar den genom planering och rutiner.

– Att skapa rutiner kan kännas jobbigt i början, men det är som en investering. När man kommit igång med rutinerna underlättar de väldigt mycket.

En budget – alltså en plan för hur du ska använda pengarna – är A och O för att få pengarna att räcka till.

Mia-Maja Wägar. Foto: Marthaförbundet

– En budget är alltid personlig och du kan inte leva enligt någon annans budget.

Det lättaste sättet att komma igång med en budget är att spara kvittona under en månad för att få en uppfattning om vad man använder sina pengar på. Här tipsar Wägar om tjänsten penno.fi där det är lätt att få en överblick. Efter någon månad kan du börja granska hur du använt dina pengar och fundera på hur en realistisk budget för just dig skulle se ut.

Matkostnaderna hör till dem som man snabbast kan påverka, till exempel genom att laga maten själv i stället för att köpa färdigmat, köpa råvaror som är i säsong och veckohandla.

– Man lär sig genom att våga börja göra. Jag rekommenderar Marthaförbundets recept, de är gjorda på förmånliga ingredienser, lätta att laga och näringsrika.

– Man kan laga större mängder på en gång och spara i kylskåp eller frys.

Här är en lista på matvaror som är bra att ha hemma i basförrådet för att inte behöva gå till butiken varje gång du ska laga mat.

SKAFFERI

 • Kaffe, te, kakao
 • Torrjäst
 • Knäckebröd, surskorpor
 • Grötflingor
 • Mjöl
 • Korn, ris, pasta
 • Linser, bönor, ärter
 • Socker, salt
 • Kryddor
 • Tomatkross
 • Olja

KYLSKÅP

 • Mjölk
 • Mejeriprodukter
 • Ägg
 • Potatis, rotsaker, lök
 • Grönsaker enligt säsong

Försäkringar och buffert

Den som flyttar hemifrån behöver också teckna olika avtal – till exempel internetanslutning och försäkringar.

– Här lönar det sig att konkurrensutsätta och inte ta första bästa abonnemang. Du är ju intresserad av vad du får för dina pengar.

Hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och eventuellt reseförsäkring behövs.

– Banker och försäkringsbolag brukar ofta samla dem i lite förmånligare ungdomsförsäkringspaket.

Att spara pengar för framtiden är kanske inte det första man tänker på som studerande, men Mia-Maja Wägar säger att det kan vara betydelsefullt att spara också små summor när man gör det regelbundet. Det gör att du bygger upp en buffert för oförutsedda utgifter.

– Få in vanan att lägga en liten summa åt sidan varje månad, även om det bara skulle handla om fem euro.

Erika Rönngård

Biskop Bo-Göran Åstrand och Johan Bärlund, professor i nordisk rätt, kommenterar HFD:s beslut för Kyrkpressen.

äktenskapssyn. I dag kom beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen – Uleåborgs domkapitel hade rätt att utfärda en varning till präst som vigt ett samkönat par. Rättsväsendet griper inte in för att hjälpa kyrkan fatta beslut om äktenskapssynen – men kyrkan måste enligt biskop Bo-Göran Åstrand bestämma sig snart. 18.9.2020 kl. 16:15

Borgå stift. Se alla nyheter från domkapitlet i Borgå inne i artikeln. 18.9.2020 kl. 12:25
I skogen hittar Nina Lindfors tröst och frid.

diakoni. I många år kunde Nina Lindfors andas ut bara om veckosluten – då kom ingen post, och hon slapp högarna av obetalda räkningar och indrivningsbrev. Utan stöd från församlingens diakoniarbetare Taina Sandberg hade hon inte orkat. De brukar mötas på Ninas favoritplats: i skogen. 17.9.2020 kl. 15:20
Finland har handlat proaktivt, och det är bra, säger Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska institutet.

coronaepidemin. Peter Strangs forskning visar att covid-19-döden var svårast för de unga och starka. Han ger Finland goda poäng för proaktivt handlande då coronaepidemin bröt ut. 16.9.2020 kl. 15:45
Ulrika Hansson är redaktör på Kyrkpressen. Jaktlaget är hennes första bok.

romandebut. En måsinvasion, civil olydnad och lojalitet. Förankrad i hembygdens landskap ställer Ulrika Hanssons debutroman frågan: Vad får man vara tacksam för? 16.9.2020 kl. 18:30
Katarina Gäddnäs har varit präst i två år. 
– Men jag började läsa teologi genast efter gymnasiet med inriktning på att bli sjukhuspräst.

döden. Förr höll man nästan alltid en visning av en död anhörig före begravningen. 15.9.2020 kl. 20:12
Helene Liljeström tycker att citatet vid domkyrkan
är väldigt väl valt. På svenska lyder motsvarande bibelställe: ”Jag skall ge er en framtid och ett hopp.”

hopp. Det är okej att vi oroar oss, men Gud har lovat oss ett hopp och en framtid. De orden tröstar Helene Liljeström som tar över som kyrkoherde i Matteus församling en höst när det är svårt att planera för framtiden. 16.9.2020 kl. 00:01
Johan Westerlund är kyrkoherde i Johannes församling. Hans favoritplats i stan: olika kaféer runt järnvägsstationen.

Kyrkflytt. "Om vi inte kan fira gudstjänst, lovsjunga, lyssna och be, så upphör vi att existera som församling." 16.9.2020 kl. 00:01

mathjälp. Helsingfors-hjälpen avslutades för att behoven inte längre ser likadana ut som i våras. Men församlingarna erbjuder fortfarande mathjälp och samtalsstöd, och dörrarna till de gemensamma måltiderna har öppnats på nytt. 16.9.2020 kl. 00:01
Mikaela Björklund har några veckors erfarenhet av stadsdirektörsjobbet. Men i tolv år har arbetet för Närpes tagit upp mycket av hennes tid.

Närpes. Mikaela Björklund är färsk stadsdirektör i Närpes. Bakom sig har hon många år av engagemang i lokalsamhället, med början från när hon var tonåring i församlingen. Tron är grunden hon står på – den gör det naturligt att vilja vara med och bygga samhället för medmänniskorna. 17.9.2020 kl. 10:30
Slutet nått