Jakobstad utreder alternativ till inställda konfirmandläger

Coronapandemin.

Finns det förutsättningar att skapa någon form av gemenskapsdagar för konfirmanderna i Jakobstads svenska i stället för de inställda konfirmandlägren? Den frågan söker nu kyrkoherde Jockum Krokfors svar på.

20.5.2020 kl. 16:34

Den modell Krokfors nu utreder är någon form av dagsläger där ungdomarna vistas på Pörkenäs under dagtid och åker hem till kvällarna. Men innan det kan bli av är många frågor öppna.

– Det är för tidigt att säga om det går att genomföra, men jag hoppas på det. Jag har fört samtal med många aktörer i går och i dag. Idag har jag sänt ett brev till konfirmandernas föräldrar där jag ställt några frågor som jag vill ha svar på senast fredag klockan 12, säger Krokfors.

Sedan det blev känt att församlingen inte ordnar några konfirmandläger i sommar har många föräldrar kontaktat församlingen och uttryckt önskemål om att ungdomarna ska få vara på Pörkenäs. Församlingsrådet diskuterade frågan i går kväll under ett möte som varade nästan till midnatt.

– Tongångarna i församlingsrådet är att vi vill tillmötesgå dem så långt det bara är möjligt med tanke på Pörkenäs, personalen, konfirmanderna och gällande restriktioner. För att det här ska gå att genomföra är det många som ska höras på kort tid och många komponenter som ska lösas jättesnabbt. Men viljan finns – absolut, säger Cecilia Åminne, församlingsrådets viceordförande.

Några beslut fattade rådet inte. Det här är frågor som kyrkoherden besluter.

– Han tog upp frågan för han ville höra rådet. Vi stötte och blötte vad vi kan göra och vilka möjligheter vi har.
Vi vet ju alla att gemenskap som skapas i lägermiljö inte kan jämföras med en dagskriftskola på församlingshemmet, säger Åminne.

Skriftskolan börjar den 1 juni för den första gruppen. Den gruppen skulle ursprungligen ha börjat sitt läger på Pörkenäs. Men restriktionerna gör att man inte får ordna övernattningsläger före midsommar. Om det inte blir ett dagsläger kommer gruppen att undervisas i Församlingscentret. Och i rättvisans namn gäller samma procedur för den andra gruppen som skulle på läger senare i sommar.

– Så finns det ju också osäkerhetsfaktorer som vi inte kan något åt, ifall en andra våg bryter ut och landet stängs på nytt, säger Åminne.

Anders Eklund, förälder till en konfirmand, kallar dagslägret – ifall det blir av – en kompromiss.

– Min dotter säger att övernattningen ju är det som karaktäriserar ett läger. Men det är ändå betydligt bättre att få uppleva Pörkenäs och gemenskapen där än att sitta vid en skolbänk i Församlingscentret och sedan åka hem.

Han har full respekt för den svåra situation som råder just nu.

– I vår familj har vi varit jätteförsiktiga och restriktiva och inte tillåtit kompisar inomhus. Men jag tror jag inte smittorisken är större på Pörkenäs än om man skulle sitta i Församlingscentret med en massa folk och träffa många andra på hemvägen genom stan. På Pörkenäs är man ändå ganska isolerad.

Om den viktiga gemenskapsbiten på Pörkenäs faller bort finns risken att vi får en årskull som inte har något intresse för församlingen, tror Eklund.

– Därför är ett dagsläger bättre än ingenting. Där får ungdomarna i alla fall en liten smak av att vara på läger.

– Mentalt skulle de verkligen behöva det här just nu. För ungdomarna är så långt under isen just nu i frågan om umgänge.

Johan Sandberg

Bakom försäljningen döljer sig många år av kämpande för att bevara det svenska församlingshemmet.

Försäljning. Efter många års kämpande för att bevara församlingshemmet, men utan gehör, ger man nu upp den tanken. – Vi måste kunna gå vidare och utreda andra alternativ, säger Mats Lindgård. 15.10.2020 kl. 15:04
Josefin Silén hade tänkt bo kvar i Sverige ett tag – men möjligheten att stå på scen som Mary Poppins kunde hon inte tacka nej till.

teater. När Josefin Silén står på musikalscenen i Mary Poppins gestalt är hon sval, lätt bitsk och värdig. Men i verkliga livet har hon insett att det är fruktansvärt tråkigt att alltid vara cool och stark. 14.10.2020 kl. 18:20

val. Inom utsatt tid har den ledigförklarade kaplanstjänsten i Pedersöre församling sökts av två personer. 14.10.2020 kl. 17:18
Kyrkoherdarna Daniel Norrback, Camilla Svevar och Mikael Forslund har fått göra om församlingens program på kort varsel.

restriktioner. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än tio personer är förbjudna i Vasa sjukvårdsdistrikt till slutet av oktober. Församlingarna följer samma direktiv. Tre kyrkoherdar vittnar om en viss coronavana – men också om coronatrötthet. 14.10.2020 kl. 13:58
Kyrkpressens layoutare Malin Aho och John Bark jobbar med Kyrkpressens formatbyte.

Kyrkpressen. Veckans nummer av Kyrkpressen innehåller två mindre förändringar. Den ena är estetiskt och den andra är kopplad till formatet. 13.10.2020 kl. 16:20
Tinca Björke är informatör i Mariehamns församling.

Lokalt. Hej då perfektionisten! säger Tinca Björke, informatör i Mariehamns församling. 14.10.2020 kl. 08:00

Höst. "När peppen och inspirationen är borta är det ofta människorna runt omkring oss som blir stödet." 14.10.2020 kl. 00:01
Även om sommarens läger innebar många nya åtgärder fanns en bra grund för att klara av de åtgärder som krävdes för att kunna genomföra säkra läger, säger Rebecka Stråhlman.

konfirmandarbete. Under sommaren har unga haft roligt och känt sig trygga i skriftskolan. Det här framgår av en enkät som 16 000 ungdomar svarat på. De unga gav skriftskolan det nationella skolvitsordet 9-. 8.10.2020 kl. 16:24
Samfällighetens ledningsgrupp har även gett anvisningar om att deltagare i församlingarnas gudstjänster och övriga evenemang ska använda ansiktsmask.

covid-19. Begränsningarna baserar sig på beslut fattade av Vasa stads social- och hälsovårdsnämnd den 5 oktober och är i kraft till och med den 25 oktober. Samfällighetens ledningsgrupp har också gett anvisningar om att deltagare i församlingarnas gudstjänster och övriga evenemang ska använda ansiktsmask. 5.10.2020 kl. 22:26
Ida-Maria Pekkarinen längtar inte tillbaka till frisörsalongen.

profilen. Hon kom till Helsingfors som svar på någon annans bön. Frisören blev ledare för lärjungskolan. Nu vill Ida-Maria Pekkarinen skaffa mandat att fortsätta i en uppgift som känns som hennes. 1.10.2020 kl. 17:04
Slutet nått