De senaste deltagarna i Transform, från vänster: Johan Myrskog, Elias Ahlskog, Henna Ala-Keturi, ledaren Ida Pekkarinen, Matilda Enlund och Jessica Norrbäck.
De senaste deltagarna i Transform, från vänster: Johan Myrskog, Elias Ahlskog, Henna Ala-Keturi, ledaren Ida Pekkarinen, Matilda Enlund och Jessica Norrbäck.

Transform passar för den som längtar

Lärjungaskola.

Transform är Petrus församlings lärjungaskola. Den ger deltagarna redskap att bättre förstå sin identitet i Gud och att praktisera sin tro i vardagen.

6.5.2020 kl. 00:01

– Huvudfrågorna under året är: ”Vem är Gud?”, ”Vem är jag?” och ”Vad är det tänkt att jag ska göra här i världen?”, säger Ida-Maria Pekkarinen, en av ledarna.

Transform pågår två dagar i veckan under en niomånadersperiod och Pekkarinen beskriver den som ett sätt att fördjupa sig i sin tro. Det sker genom att man får praktiska redskap för hur man lever som kristen och tar del av bibelundervisning.

– De praktiska redskapen är till exempel hur Bibeln, tillbedjan och bönen är verktyg för oss, men också hur vi visar godhet mot människor i vår omgivning.

Att lära känna sig själv är också en viktig del.

– Vi har fokus på individens vandring, man får lära sig att hantera sina styrkor och svagheter, säger Pekkarinen.

Henna Ala-Keturi har gått Transform i år och säger att det har fått henne att växa som människa.

– Jag har varit väldigt inåtvänd och inte velat vara den som alla ser på. Att till exempel hålla andakt har inte varit min grej, men jag har fått lära mig att Gud har gett mig de här gåvorna och att jag får ta det här utrymmet, säger hon.

Deltagarna har smågrupper som kallas huddle och som samlas varje vecka. I gruppen reflekterar man över det som händer i ens eget liv och hur man kommer vidare med det.

– En av de starkaste erfarenheterna deltagarna talar om efteråt är att man inom gruppen lär sig att bära varandra och visa omsorg för dem som blir ens familj under året, säger Pekkarinen.

Vem passar Transform för?

– Transform passar alla som vill fördjupa sin relation med Jesus, oavsett om man är nykristen eller har vandrat med Jesus en längre tid, säger Pekkarinen.

– Transform passar den som längtar efter mera. Den som är redo att utmana sig själv, gå på lite osäker mark och lära sig mera om Gud och om sin identitet som Guds barn, säger Ala-Keturi.

Undervisningen bygger inte på förhandskunskaper utan på att man reflekterar kring de tankar som undervisningen väcker.

– Det är fantastiskt att få se en människa blomma upp och upptäcka: det här har funnits inom mig hela tiden men jag har inte tidigare haft verktyg att ta fram det. Det är den största belöningen för mig, säger Pekkarinen.

Henna Ala-Keturi säger att det hon kommer att minnas mest från sitt år på Transform är gemenskapen – att sitta tillsammans och äta lunch eller att dela personliga saker i huddlegruppen.

– För mig som vuxit upp i Helsingfors har det svåraste under året varit att gå ut på de bekanta gatorna och prata med människor, fråga om jag får be för dem. Men det har också gett mig väldigt mycket.

Erika Rönngård

Klientkontakterna har ökat med en ungefär en tredjedel under de senaste månaderna, många nya klienter har tagit kontakt.

diakoniarbete. Helsingforsarna mår sämre på grund av coronasituationen, det syns i församlingarnas diakoniarbete. 26.5.2020 kl. 15:48
Bengt Norrlin är en av dem som skött strömningen av gudstjänsterna från Pedersöre och Jakobstads kyrkor. Nu strömmas gudstjänsten från Esse.

strömning. När gudstjänsterna skulle börja strömmas fick kyrkvaktmästarna en ny arbetsuppgift.Den kom över en natt, säger Bengt Norrlin. 25.5.2020 kl. 13:06
Jari Heikkilä är kaplan i den finska församlingen i Väståboland.

Väståboland. Jari Heikkilä brukade sitta på labbet och studera virus, idag är han präst i Väståboland. Men en sak bär han med sig från sitt förflutna: han är noga med att tvätta händerna! 22.5.2020 kl. 09:28
Viking Norrbäck med sitt dragspel.

undantagstillstånd. Viking Norrbäck fick somna in i sitt hem i Esse omgiven av sin familj. Det var så han ville ha det. Men coronan gjorde att han inte fick den begravning han önskat. 20.5.2020 kl. 17:26

Coronapandemin. Finns det förutsättningar att skapa någon form av gemenskapsdagar för konfirmanderna i Jakobstads svenska i stället för de inställda konfirmandlägren? Den frågan söker nu kyrkoherde Jockum Krokfors svar på. 20.5.2020 kl. 16:34
– Jag är kvinna, människa, mamma, präst, maka – jag har många roller. Styrkeidrottare är bara en bland dem.

styrka. I skolan blev Salla Romo mobbad för sin storlek. När hon började styrketräna hade hon inget särskilt mål. Två år senare kunde hon kalla sig Finlands tredje starkaste kvinna. Den styrkesportande prästen har hittat det hon är född att göra, och önskar att andra skulle få uppleva detsamma. 21.5.2020 kl. 13:23
Eva Frantz är uppvuxen i Helsingfors men bor idag i Esbo.

deckardrottning. Hur gör en deckardrottning med mingelskräck? Hon vågar mingla fast hon är hur rädd som helst. 20.5.2020 kl. 14:15
– Hur vi har behandlat skapelsen visar hur vi föraktat Gud som skapare, säger Peter Halldorf.

Klimathot. Peter Halldorfs närläsning av Jeremias bok i Gamla testamentet fick honom att ta klimatnyheterna på större allvar. Det resulterade i boken Därför sörjer jorden, en bok som handlar om klimathot, ansvar och hopp. 21.5.2020 kl. 07:00
Tom Nylund är ofta utrustad med kikare. Han vill följa med minsta myra till största duvhök. Därför gillar han vintern, då är intrycken färre.

Äventyrare. Tom Nylund har mött en arg och hungrig isbjörn. Han har också klarat av en allvarlig sjukdom. – Jag fick verkligen bli du med tanken på att det kan vara kört, säger han. 19.5.2020 kl. 19:50
Om kyrkan är stor kan hela 500 personer samlas till exempel till ett bröllop eller en konfirmation. Men för festen efteråt gäller 50-personersgränsen.

anvisningar. Idag kom biskoparna med mer detaljerade anvisningar om hur gudstjänster och förrättningar kan ordnas från första juni. Det maximala antalet deltagare är 500 personer 19.5.2020 kl. 10:31
Slutet nått