–På julaftonsmorgonen äter vi gröt, sedan brukar vi gå i julbönen. Där får jag riktig julkänsla, jag älskar att sjunga julsånger och se förväntan lysa i småbarnens ansikten, säger Finlands Lucia Nora Peltola.
Vartannat år firar Peltolas familj jul med hennes pappas släkt och vart annat år med hennes mammas släkt.
– Vi har alla traditionella rätter, men jag är ingen stor vän av skinka eller lådor, säger Peltola.
Däremot tycker hon mycket om renkött, som också alltid finns på julbordet.
– Antingen hämtar vi ren med oss från Lappland eller också beställer vi köttet av några familjebekanta. Just nu har vi en halv ren i frysen. Av den gör vi till exempel ”Tjälstek”, det är en av pappas bravurer.
Läs mer i Kyrkpressen nr 50/2011!
Recept på Tjälstek (Routapaisti) av ren
En fryst renstek (t.ex. 1–1,5 kg)
Marinad:
1 l vatten
1 dl sojasås
1 dl socker
200 g grovmalen havssalt
1 msk rosmarin
5 hela svartpepparkorn
8 enbär
3 lagerblad
1. Koka upp alla ingredienser till marinaden så att saltet och sockret löses upp. Låt marinaden svalna ordentligt.
2. Lägg steken direkt från frysen på ett ugnsgaller med ett uppsamlingskärl, t.ex. långpanna, för köttsaften som sipprar ut.
3. Stek i ugnen i 80–100 grader mellan 8 och 10 timmar. Använd gärna köttermometer!
4. Lägg köttet i marinaden och låt det marineras i kylskåp i 8-12 timmar. Låt köttet rinna av och servera i tunna skivor.

Nora Peltola och hennes tärnor sprider ljus på äldreboenden, skolor och sjukhus.
(Foto: Marina Wiik)
Lucia-Nora föredrar ren framför skinka på julbordet
Lucia Tjälstek. Julkyrkan har en självskriven plats i Lucian Nora Peltolas julfirande.
16.12.2011 kl. 13:37
16.12.2011 kl. 13:37
Marina Wiik
Foto: Marina Wiik