Volontärerna Karl-Erik och Ulla-Brita Wikström samt Helena Hansson  i kyrkans kök i Fuengirola .
Volontärerna Karl-Erik och Ulla-Brita Wikström samt Helena Hansson  i kyrkans kök i Fuengirola .

Kyrkan drar dem till Spanien

Volontärer.

Gemenskapen i den svenska kyrkan i Fuengirola drar Karl- Erik och Ulla-Brita Wikström till den spanska solkusten. Nu senast som volontärer.

10.2.2020 kl. 13:28


Det hela började hösten 2018 då Karl-Erik och Ulla-Brita Wikström bokade en fem veckors vistelse i Nerja 70 kilometer öster om Malaga. Då det handlade om så pass lång tid ville de ha någon sorts församlingsliv under tiden. Karl-Erik fick kontakt med svenska kyrkan i Fuengirola.

– De vill väldigt gärna att vi skulle bli medlemmar i församlingen, vilket vi också blev. De bjöd oss också in att hjälpa till. Jag berättade att vi brukar vara kyrkvärdar i Nykarleby och att jag sjunger solo ibland, säger han.

Redan den först resan fick han både sjunga solo och läsa texterna. Och de fick mersmak av kyrkan. Innan de återvände hem meddelade de att de kommer tillbaka om ett år som volontärer.

– Vi mötte en väldig värme och det kändes gott att vara där.

Senaste höst återvände de som planerat som volontärer. Två dagar i veckan arbetade de i kyrkans café. Ulla-Brita bakade och Karl-Erik sålde och stekte våfflor.

Cafét var en lågtröskelverksamhet som samlade svenskar i området.

– Det kom alla möjliga typer av svenskar dit. Kyrkoherden och de övriga anställda syntes i cafét varje dag så det var lätt att ta kontakt med dem. Gemenskapen var god. Vi kände oss behövda och uppskattade, säger Ulla-Brita.

I höstas hyrde de en lägenhet i Torreblanca, längs järnvägen mellan Malaga och Fuengirola.

– Vi tycker om att motionera så vi bytte tidigt ut den fyra minuters tågfärden mot en 40 minuters vandring längs strandpromenaden.

De har bokat in fem veckor nästa höst. Med sikte på att vara volontärer, ifall de behövs.

– Att vara volontär berikade resan så pass mycket att vi konstaterade att så bra resa har vi aldrig haft förr, säger Karl-Erik.

Det är uttryckligen kyrkan som drar dem tillbaka till Fuengirola

– Utan gemenskapen där skulle vi välja något annat resemål, säger Ulla-Brita.

Hon nämner också möjligheten att träffa nya människor och få ett meningsfullt avbrott i vardagen som det fina med att vara volontär.

– Man känner att man behövs och gör skillnad för någon annan. Även om man bara bakar, diskar och serverar. Det behöver inte vara märkvärdigare än så.

Kyrkan är en knutpunkt för de många skandinaver som vistas och bor på solkusten. Där ordnas olika typer av kurser, konserter och andra aktiviteter

– Den har mycket social verksamhet, dit kommer också uteliggare. Man kan inte ligga på stranden hela tiden och spriten är billig, säger Karl-Erik.

Kan man tillämpa några av era erfarenheter därifrån i Nykarleby?
– De har andra behov än vad vi har. Men vi kunde bli bättre på några förhållningssätt som till exempel vikten av medlemskapet i kyrkan. Här är det så lätt att lämna den för att man inte vill betala skatt. Där bygger verksamheten på medlemmarna och på närheten till dem. Kyrkan finns för folk mitt i livet och mitt i semestern. Vi kunde också som lekmän bli bättre på att finnas till hands för vår nästa och inte bara räkna med att de anställda gör allt, säger Ulla-Brita.

Johan Sandberg

val. Ett mänskligt misstag hade lett till ett systematiskt fel i uträkningen av resultatet i valet av lekmän till stiftsfullmäktige. Det här uppdagades på måndagen när valnämnden i Borgå stift skulle faställa valresultatet. Tre av de invalda byttes ut. 17.2.2020 kl. 19:10
Peter Lindbäck är Ålands representant i kyrkomötet.

kyrkomötesval. Det blir landshövdingen Peter Lindbäck som blir Ålands representant i kyrkomötet under åren 2020–2024. Det stod klart sedan de åländska rösterna räknats på måndagen. 17.2.2020 kl. 17:22

enkät. En källa till idéer, stöd och sakkunnig hjälp, tycker någon. Trögt och fjärmat från församlingarnas vardag, säger en annan. I Kyrkpressens enkät till kyrkoherdarna får en del av de funktioner Kyrkostyrelsen fyller gentemot församlingarna positiv respons medan andra möter skarp kritik. 17.2.2020 kl. 14:55
Församlingshemmet i Houtskär fungerar som tillfällig skola.

samarbete. Skola, dagis och församlingshem i samma byggnad? Det kan bli verklighet i Houtskär. 14.2.2020 kl. 15:46
Lucas Snellman, ledande sakkunnig inom kommunikation vid Kyrkans central för det svenska arbetet, anser att det blir intressant att se vem som kommer att driva vilka frågor bland de nya kyrkomötesombuden.

Valanalys. Väntat resultat i kyrkomötesvalet, anser Lucas Snellman. Den regionala spridningen är bra bland de invalda i Borgå stift, liksom bredden av kunnande. 14.2.2020 kl. 11:29

kyrkomötesval. De moderata konservativa och liberala – de som talar för att olika åsikter ska rymmas inom kyrkan och är redo att göra kompromisser – hade framgång i kyrkomötesvalet, konstaterar forskaren Veli-Matti Salminen. 13.2.2020 kl. 14:03
Köpcentret Iso Omena ligger nära till för Timo Soini, som bor i Ivisnäs i Esbo.

politiker. "Börja öva nu, för i himlen måste ni ändå komma överens." Det är Timo Soinis hälsning till sannfinländska politiker och finlandssvenska journalister. 13.2.2020 kl. 12:04
Bob van Rinj har grundat en stiftelse, Asia Care Foundation. Här hjälper han en 25-årig funktionhindrad kvinna och hennes mormor.

Thailand. Bob van Rijn hjälper fattiga i den thailändska djungeln – utan lön. Han missionerar inte, fast han är kristen. – Folk behöver först mat och kläder. 13.2.2020 kl. 12:00
Mötesbild från gamla stiftsfullmäktige. Det nya stiftsfullmäktige får många nyvalda medlemmar.

val. Till stiftsfullmäktige väljs 14 lekmannamedlemmar och sju prästmedlemmar. Dessa valdes in. 12.2.2020 kl. 18:02
Mia Anderssén-Löf och Ulla-Maj Wideroos är nya ombud i kyrkomötet.

val. Borgå stift har fått två helt nya kyrkomötesombud: Ulla-Maj Wideroos och Mia Anderssén-Löf. 12.2.2020 kl. 17:25
Slutet nått