I månadsskiftet januari–februari besöker Lee Saville Petrus församling.
I månadsskiftet januari–februari besöker Lee Saville Petrus församling.

Från England till Rumänien

Livsvägar.

Lee Saville älskade sitt jobb på advokatbyrån i England. Efter ett möte med Gud förändrades allt, och sedan många år hjälper han utsatta barn i Rumänien.

2.1.2020 kl. 00:00

Lee Saville växte upp i en arbetarfamilj i norra England. Redan som elvaåring visste han att han ville bli advokat, och inte långt efter att han avslutat sina studier blev han delägare i en advokatbyrå i Sheffield.

– Jag kan ärligt säga att jag älskade mitt arbete.

1993 ville han skriva kontrakt med en affärsman för att få sköta mannens juridiska affärer. Han var glad över att bli hembjuden till mannen på middag, men kvällen blev inte vad han tänkt sig.

– När jag kom dit upptäckte jag att middagen var den första kvällen på en Alphakurs.

Alphakursen är en internationellt känd grundkurs i kristen tro, som bygger på att deltagarna äter tillsammans och diskuterar livsfrågor. Saville säger att han vuxit upp i en familj som inte brukade gå i kyrkan men att den där kvällen fick honom att börja närma sig tron.

– Året efter hade jag ett kraftfullt möte med den helige Ande och mötte Gud. I det mötet var det som om allt mitt intresse för advokatbyrån rann av mig och ersattes med en passion för Jesus.

Mötte barnen i Rumänien

Strax efter detta hade han återkommande drömmar om barn som sökte skydd, drömmar som fick honom att vakna upp gråtande.

– Gud ordnade det så att jag 1996 fick möta barnen från mina drömmar i Aran, en stad i nordvästra Rumänien. Under veckorna som följde blev det klart för mig att Gud kallade mig att utföra hans arbete bland de här barnen.

Han sålde sin andel i advokatbyrån och flyttade till Rumänien, där han till en början grundade en välgörenhetsorganisation som hjälper barn som lever på gatan. 2001 grundade han tillsammans med svensken Ingemar Gotestam NetWorks Romania, som jobbar för att motverka att barn hamnar på gatan.

– Det jag har lärt mig under åren som gått är att jag har en vilja, att Jesus har en vilja, och att de inte är samma sak.

– Många gånger är frågan jag ställs inför inte ”tror jag på Gud?” utan ”litar jag på Gud?”. Litar jag på Gud tillräckligt mycket för att ge upp min vilja inför hans vilja?

Lee Saville är en av huvudtalarna på årets Disciple-konferens i Petrus församling den 31.1–2.2. På konferensen kommer han bland annat att tala om Jesus kärlek till de fattiga.

Vad betyder konferensens tema, ”Face to face” för dig?

– Det får mig att tänka på intimitet och vänskap med Honom, på att vi kan dela vårt innersta med våra vänner.

Disciple-konferensen

Disciple-konferensen är en årligen återkommande konferens som ordnas i samrbete mellan Petruskyrkan och Studentmissionen och som varit populär i synnerhet bland unga vuxna.

Årets konferens ordnas 31.1–2.2 i Petruskyrkan (Skogsbäcksvägen 15, Helsingfors) och har temat Face to Face, ansikte mot ansikte med Gud.

Anmälan (öppen till 17.1) och mer information på www.disciple.fi.

Erika Rönngård
Rebecka Stråhlman, Jakob Nylund och Johannes Winé ledde showen med ärkebiskop Tapio Luoma och biskop Bo-Göran Åstrand.

ungdomens kyrkodagar. "Säg åt oss att det är nya tider nu!" sa biskop Bo-Göran Åstrand till deltagarna på Ungdomens kyrkodagar. Han hade sällskap av ärkebiskop Tapio Luoma som besökte UK för första gången. 24.1.2020 kl. 18:36
Vad lär man sig av Lotta på Bråkmakargatan? Att det ibland är blod på födelsedagen och att man behöver ha en tant Berg.

barnböcker. Vad kan de bästa barnböckerna lära oss? Massor. Sofia Torvalds skriver om hur man klarar blod på födelsedagen, bitande rävar, lejon som vaktar bäckar och mjölk som blivit sur. 22.1.2020 kl. 14:15
Teemu Laajasalo är biskop i Helsingfors. Bilden är från hans biskopsvigning.

besök. En delegation ledd av biskopen i Helsingfors Teemu Laajasalo mötte påven Franciskus vid en privat mottagning i Vatikanen. 17.1.2020 kl. 14:00
På världens näst största flyktingbosättning i Uganda bygger Kyrkans Utlandshjälp skolor och vidareutbildar lärare. Skola och undervisning betraktas som livräddande i krissituationer.

biståndsarbete. ”Mitt barn är värdefullt precis sådant som det är.” Skolan förändrar både föräldrarnas och samhällets inställning till personer med funktionsnedsättning. 16.1.2020 kl. 00:00
Emma Audas disputerar idag med en avhandling om kyrkans äktenskapssyn.

doktorsavhandling. Positionerna är låsta, vi måste börja tala om äktenskapet på ett nytt sätt, säger Emma Audas, som idag disputerar med en avhandling om kyrkans äktenskapssyn. 16.1.2020 kl. 10:51
Att lyssna på samma låt som någon annan kan skapa en känsla av gemenskap – likaså att dela en konsertupplevelse med främlingar.

gemenskap. Våra gemenskaper ser kanske inte längre ut som de gjorde förr, men fortfarande handlar de om att vi ser varandra och delar samma upplevelser. 16.1.2020 kl. 00:01
Röstberättigade i valet den 11 februari är prästerna samt församlingarnas förtroendevalda.

val. Kandidatgalleriet för kyrkomötes- och stiftsfullmäktigevalen har nu öppnat på nätet. 15.1.2020 kl. 08:33
Sedan Bo-Göran Åstrand installerades som biskop i Borgå stift i september har han hunnit resa runt i olika delar av stiftet. Söndagen den 26 januari kommer han att besöka Matteus församling.

Helsingfors. Utmaningarna för församlingarna i Helsingfors är större än på annat håll. Traditionen av kyrklighet är svagare – men de unga utforskar tron fördomslöst. 16.1.2020 kl. 00:01

forskning. Under årets första stiftsseminarium föreläser biskop Bo-Göran Åstrand, Sara Gehlin och Björn Vikström. 13.1.2020 kl. 15:36
Magnus och Anna Dahlbacka under utgivningsfesten Maralal i december.

bibelöversättning. Sedan 2004 har Kronobyborna Magnus och Anna Dahlbacka arbetat med att översätta Bibeln till samburu. De fick börja från början. Först fick de lära sig språket, sedan skapa dess skriftspråk. 13.1.2020 kl. 11:53
Slutet nått