Kyrkpressens nya webbsidor och papperstidningen ska  komplettera varandra ännu bättre än hittills, berättar May Wikström och Christa Mickelsson.
Kyrkpressens nya webbsidor och papperstidningen ska komplettera varandra ännu bättre än hittills, berättar May Wikström och Christa Mickelsson.

KP-webben får nya kläder

Kyrkpressen.fi. Kyrkpressen får nya webbsidor. De öppna bloggarna försvinner och nya element introduceras i stället. 27.10.2011 kl. 13:00

Kyrkpressen lanserar nya webbsidor på tisdag. Varför?

– De gamla sidorna var föråldrade. Det kändes naturligt att göra en förnyelse nu när också papperstidningen fått ny form, säger redaktör Christa Mickelsson.

Kyrkpressens chefredaktör May Wikström påpekar att det gamla webbverktyget dessutom blivit tungrott och osmidigt.

– Det uppstod ofta tekniska problem som inte hör ihop med en modern sajt. Det var svårt att moderera sidorna med de resurser vi har, säger Wikström.

Vad har de nya webbsidorna för innehåll?

– Jag har velat bevara en typisk nyhetslook men kombinera den med lugna och fräscha element, säger Mickelsson.

Det nuvarande nyhetsflödet ska bevaras och förbättras.

– Gränsen mellan webben och papperstidningen blir mjukare. Det ska vara naturligt för den som söker aktualiteter om kyrka och tro  på svenska att först gå in på vår hemsida, säger Wikström.

Förutom nyheter bjuder de nya sidorna bland annat på en förbättrad kalender och karta där man snabbt kan se vad som händer runtom i Svenskfinland. Församlingar och arrangörer kan liksom tidigare använda kalendern för att tipsa om aktuella evenemang.

Vad händer med bloggarna och nyhetskommentarerna?

– De försvinner i det här skedet, säger Wikström,

Målet är att råda bot på den dåliga stämning som ofta rått på webben. I stället för en öppen blogg kommer Kyrkpressen att bjuda in en ny bloggare varje månad. 

– Bloggar är fria röster som kan uppkomma och försvinna när som helst. Numera finns det flera webbplatser som är specialiserade enbart på bloggar, varför ska tidningar behöva konkurrera med dem? säger Mickelsson.

Hur rimmar det här med Kyrkpressens valspråk ”För ordets frihet och det Ord som frigör”?

– Under den senaste tiden har diskussionen på KP-webben förts i en allt mindre grupp. Många upplevde det som inåtvärmande, vilket inte motsvarar idealet utan i stället känns exkluderande, säger Wikström.

Läsarna kan i fortsättningen reagera på webbplatsens innehåll främst via sociala medier.

– Det går att länka till våra nyheter  via Facebook och  samtidigt kommentera dem på sin egen sida. Dessutom kommer redaktionens twitter att synas på hemsidan, säger Mickelsson.
I framtiden blir det möjligt att ladda upp både ljudfiler och videosnuttar på KP-webben.

– Vi har långtgående planer på samarbete med andra kyrkliga aktörer på webben, säger Wikström.

Tror ni att besökarantalet på webben kommer att sjunka?

– Vår huvuduppgift är att rapportera om tro och kyrka på ett sakkunnigt och seriöst sätt. Om det betyder att vi tappar besökare är det en risk vi får ta, säger Mickelsson.
Wikström håller med.

– Samtidigt tror jag att förnyelsen också kan hämta tillbaka en del besökare som på grund av tonen i blogginläggen slutat gå in på KP-webben.

Hon påpekar att Kyrkpressen i tiderna var bland de första tidningarna i Svenskfinland som erbjöd en bloggmöjlighet.

– Jag hoppas att vi kan vara föregångare också i det här fallet, säger Wikström.

Mickelsson hoppas att KP-webben allt mer ska bli redaktionens ansikte utåt.

– Det ska vara en plats med trevlig stämning och innehåll som känns relevant och inkluderande, säger hon.
Marina Wiik
Johan Sandberg
Lärkkulla är stiftsgård, kursgård och folkakademi i Karis.

Lärkkulla. – Lärkkulla behövs som en mötesplats för kyrkligt anställda och aktiva i vårt avlånga stift, säger Wallén. 28.1.2020 kl. 09:24

ungdomens kyrkodagar. Deltagare på Ungdomens kyrkodagar ger tummen upp för en kyrka som är aktiv i klimatdiskussionen. 27.1.2020 kl. 17:58
Rebecka Stråhlman, Jakob Nylund och Johannes Winé ledde showen med ärkebiskop Tapio Luoma och biskop Bo-Göran Åstrand.

ungdomens kyrkodagar. "Säg åt oss att det är nya tider nu!" sa biskop Bo-Göran Åstrand till deltagarna på Ungdomens kyrkodagar. Han hade sällskap av ärkebiskop Tapio Luoma som besökte UK för första gången. 24.1.2020 kl. 18:36
Vad lär man sig av Lotta på Bråkmakargatan? Att det ibland är blod på födelsedagen och att man behöver ha en tant Berg.

barnböcker. Vad kan de bästa barnböckerna lära oss? Massor. Sofia Torvalds skriver om hur man klarar blod på födelsedagen, bitande rävar, lejon som vaktar bäckar och mjölk som blivit sur. 22.1.2020 kl. 14:15
Teemu Laajasalo är biskop i Helsingfors. Bilden är från hans biskopsvigning.

besök. En delegation ledd av biskopen i Helsingfors Teemu Laajasalo mötte påven Franciskus vid en privat mottagning i Vatikanen. 17.1.2020 kl. 14:00
På världens näst största flyktingbosättning i Uganda bygger Kyrkans Utlandshjälp skolor och vidareutbildar lärare. Skola och undervisning betraktas som livräddande i krissituationer.

biståndsarbete. ”Mitt barn är värdefullt precis sådant som det är.” Skolan förändrar både föräldrarnas och samhällets inställning till personer med funktionsnedsättning. 16.1.2020 kl. 00:00
Emma Audas disputerar idag med en avhandling om kyrkans äktenskapssyn.

doktorsavhandling. Positionerna är låsta, vi måste börja tala om äktenskapet på ett nytt sätt, säger Emma Audas, som idag disputerar med en avhandling om kyrkans äktenskapssyn. 16.1.2020 kl. 10:51
Att lyssna på samma låt som någon annan kan skapa en känsla av gemenskap – likaså att dela en konsertupplevelse med främlingar.

gemenskap. Våra gemenskaper ser kanske inte längre ut som de gjorde förr, men fortfarande handlar de om att vi ser varandra och delar samma upplevelser. 16.1.2020 kl. 00:01
Röstberättigade i valet den 11 februari är prästerna samt församlingarnas förtroendevalda.

val. Kandidatgalleriet för kyrkomötes- och stiftsfullmäktigevalen har nu öppnat på nätet. 15.1.2020 kl. 08:33
Sedan Bo-Göran Åstrand installerades som biskop i Borgå stift i september har han hunnit resa runt i olika delar av stiftet. Söndagen den 26 januari kommer han att besöka Matteus församling.

Helsingfors. Utmaningarna för församlingarna i Helsingfors är större än på annat håll. Traditionen av kyrklighet är svagare – men de unga utforskar tron fördomslöst. 16.1.2020 kl. 00:01
Slutet nått