Jimmy Österbacka är kaplan i Pedersöre församling och doktorand i praktisk teologi vid Åbo Akademi. Han har flera intressen inom kristen tradition, ett av dem är romersk-katolska kyrkan. Han följer aktivt med olika skeenden inom det som idag räknas som världens största kristna samfund.
– Som präst och forskare i teologi närmar jag mig den här traditionen både utifrån gemensamma historiska rötter, inte minst inom medeltida tysk mystik, och från ett samtida receptivt eller läraktigt ekumeniskt perspektiv, säger han.
Jimmy Österbacka var på plats i Rom då påve Franciskus begravdes.
Av en händelse råkade det sig så att Jimmy Österbacka vara på plats i Rom då påve Franciskus begravdes. Han valde att delta i begravningsmässan på Petersplatsen.
– Det var en oförglömlig upplevelse med många människor. Jag tänker på det fortfarande och det blir med säkerhet ett minne för livet.
Då den vita röken en dryg vecka senare steg mot himlen satt han på strategimöte tillsammans med Pedersöre församlings anställda och förtroendevalda.
– Vi drack det avslutande kaffet då en vän skickade ett meddelande om att det kommit vit rök. Det gick snabbare än jag väntat, så det var spännande. Den största överraskningen var nog att det blev en amerikan.
Vad gäller framtiden tror Jimmy Österbacka att den nyvalda påven, Leo XIV, kommer att fortsätta bygga på Franciskus arv genom att bygga broar framom murar.
– Men på sitt eget sätt. Leo XIV har kallats för en "mittenkandidat" men har också ett fokus på mission och evangelisation.
– Det är inte självklart att påvar har en sådan bakgrund. Men det innebär djup andlig formning i liv i gemenskap och ett disciplinerat böneliv. Det gör också något med ens ledarskap tror jag.
Hur påverkar det då medlemmar i den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland att den romersk-katolska kyrkan har en ny ledare, sipprar det alls ner till oss kan man fråga sig?
Jimmy Österbacka konstaterar att samarbete och ekumenik är fenomen som går igenom och mellan samfunden – det ser väldigt olika ut på olika platser.
– Det är i våra personliga omständigheter som enheten dagligen både kan sökas och utmanas, säger han.
– Oavsett vad man tycker om petrusämbetet så kan man inte förneka att det är en inflytelserik position i världen idag, både andligt och politiskt. Men det viktigaste är fortfarande att kommunicera skönheten och glädjen i att känna Jesus Kristus, som också Leo XIV har sagt.