Tv-programmet Himlaliv, som består av personporträtt på personer som berättar om livsomvälvande händelser och om sin tro, ska läggas ner. Det berättar källor som Kyrkpressen varit i kontakt med.
Men Annika Löfgren, ansvarig producent vid Svenska Yle Fakta, säger att beslutet inte än är fattat.
– Min kommentar är att det inte finns ett sådant beslut. Vi har under hösten tillsammans med kyrkan diskuterat det andliga utbudet överlag och hur det ska se ut i framtiden.
Kyrkan är i det här fallet Kyrkans central för det svenska arbetet, som varit producent för programmet och delvis deltagit i dess kostnader.
Om Himlaliv slutar, har det i så fall att göra med att Yle behöver spara?
– Himlaliv är ett program som funnits väldigt länge. Det hör till normal programutveckling att fundera på programmens livslängd och framtid, säger Annika Löfgren.
Vilka nya programformat som kunde bli aktuella är något som ska födas fram i diskussioner med kyrkan.
– Inga beslut om Himlalivs fortsättning är fattade, därför kan vi inte heller kommentera vilken form ett eventuellt nytt innehåll skulle ha, säger hon.
Hur tycker du att Yle på bästa sätt skulle se till att det finns ett gott utbud av andliga program? Är exempelvis tv-gudstjänster ett bra format i framtiden med tanke på att många församlingar numera strömmar sina gudstjänster på nätet?
– Jag tar ogärna ställning till något enskilt innehåll, kyrkan är ju som bekant ansvarig utgivare här och vi diskuterar utbudet tillsammans med dem. Folks medievanor förändras och det är något som både kyrkan och Yle tar i beaktande när vi planerar innehåll, säger Annika Löfgren.
Nytt gudstjänstkoncept på finska
Lucas Snellman, ansvarig redaktör för de svenska andakterna och gudstjänsterna, bekräftar att man under hösten fört diskussioner om Svenska Yles andliga program.
– Vi har diskuterat de nuvarande programmen och funderat på framtiden.
Enligt Snellman pågår diskussionen och ännu har inga beslut fattats.
– På mötena har vi sett över programutbudet i förhållande till våra respektive uppdrag och framtida resurser, men också diskuterat hur vi kan betjäna publiken på bästa möjliga sätt.
Eftersom andaktsprogrammen görs i samarbete mellan Yle och olika kristna kyrkor har det ekumeniska kristliga radioutskottet hållits underrättade om läget.
– Utskottet har diskuterat frågan eftersom det är en för samfunden gemensam angelägenhet.
Snellman tillägger att hans finska kolleger fört liknande diskussioner med Yle.
– Där blev resultatet bland annat ny sändningstid för den andra radiogudstjänsten och färre tv-gudstjänstrepriser. Istället blir det en satsning på ett nytt koncept för tv-gudstjänster och temagudstjänster i radio. Vad våra diskussioner med Svenska Yle resulterar i är ännu öppet.