Maria Repo-Rostedt leder Stillhetens yoga i Johannes församling och Anne Sundqvist deltog i våras.

Stillhetens yoga – mera bön än gymnastik

KRISTEN YOGA.

Stillhetens yoga i Johanneskyrkan erbjuder en möjlighet att varva ner, ta med kroppen i bönen och öppna sig för Guds närvaro.

18.8.2021 kl. 06:00

Stillhetens yoga står på tre ben: kroppen, sinnena och andligheten. I varje stillhetens yoga-övning finns de här tre aspekterna med, säger Maria Repo-Rostedt som är församlingspastor i Johannes församling och leder yogaövningarna.
Det kan till exempel se ut så här: Repo-Rostedt har tagit med psalmen Vi sträcker våra händer fram i några yogaövningar. Först har hon visat rörelserna till hela psalmen och förklarat symboliken i rörelserna – hur händerna är tomma skålar och armarna sträcks mot Gud. Till sist har alla gemensamt gjort rörelserna till psalmen.

I Stillhetens yoga ingår inte bara de fysiska yogaövningarna utan också böner uttryckta med ord och bibeltexter. Stillhetens yoga är inte en träningsform, utan bön där hela kroppen deltar, säger Repo-Rostedt.
– Stillhetens yoga vill inte tvinga någon till något, utan erbjuda en möjlighet att öppna sig för Guds närvaro.

Våra kroppar underbara som de är
Övningarna ger också deltagarna möjlighet att bli vänner med sina egna kroppar.
– Vi är så kroppsfixerade i vår kultur, men de kroppar vi har är underbara precis som de är för att de är skapade av Gud.

Målet är inte heller att göra övningarna på samma sätt som ledaren, utan att hitta ett sätt som fungerar för en själv. Därför passar Stillhetens yoga för alla.
– Känn efter hur det känns i kroppen – vilka tankar och känslor väcker den här övningen? Många gånger sitter känslorna i kroppen också.

Anne Sundqvist deltog i Stillhetens yoga-samlingarna när de ordnades i strömmad version i våras.
– Jag behöver hitta ro i kroppen, så Stillhetens yoga passade mig jättebra.
För henne var det bra att Stillhetens yoga ordnades kvällstid, just när hon och många andra behöver varva ner efter dagen.
– Jag är inte så jätteinsatt i Bibeln, men det blev väldigt skön stämning när Maria Repo-Rostedt läste ur Bibeln, säger Sundqvist.

Sundqvist uppskattar att församlingen erbjudit den här verksamhetsformen.
– Jag går inte i gudstjänsten så ofta, men det här passade mig jättebra. Jag tror Stillhetens yoga gör gott för kroppen och själen. Vi är ofta är för mycket i huvudet och behöver vara mer i kroppen.

Både i sitt arbete som präst och i sitt eget andaktsliv jobbar Repo-Rostedt mycket med texter, till exempel med Bibeln. Att ta med kroppen i andaktslivet har öppnat flera nya dimensioner för henne.

Hon berättar om en övning där man ska stå på ett ben och om hur utmanande den var när hon höll på att återhämta sig efter att ha vrickat foten.
– Då blev det så starkt för mig att Gud når oss bättre i vår svaghet än i vår styrka.

Lite som taizésånger
Det finns de som ifrågasätter om yoga över huvud taget hör hemma i kyrkan, men Repo-Rostedt poängterar att det som Stillhetens yoga hämtat från yogan är rörelserna, inte den österländska religionen.
– Man kan jämföra det med musik, som ju också finns i många olika former. Stillhetens yoga kan jämföras med taizésånger.

I våras ordnades Stillhetens yoga via videolänk, men Repo-Rostedt hoppas att pandemisituationen i höst kommer att tillåta att gruppen samlas på plats i Johanneskyrkan.
Än så länge utreder man möjligheterna att strömma Stillhetens yoga på nätet även om den ordnas på plats i kyrkan. Det skulle i så fall göra det möjligt att delta även för dem som av olika anledningar inte kan göra det på plats.

Stillhetens yoga

  • En kristen yogaform som har utvecklats av sjukhusprästen och retreatledaren Heli Harjunpää under 2000-talet.

  • Stillhetens yoga är ett registrerat varumärke.

  • Ordnas torsdagar 2.9–7.10 kl. 18–19.30 i Johanneskyrkan.

  • Anmälan och frågor riktas till Maria Repo-Rostedt (maria.repo-rostedt@evl.fi) som leder yogan.

  • retreatgården Snoans facebooksida finns ett par Stillhetens yoga-övingar för den som vill bekanta sig med dem.
Erika Rönngård


Stiftsdagar. Firandet av Borgå stifts 100-årsjubileum kulminerade i en festmässa i Borgå domkyrka. Kyrkpressen frågade några festdeltagare vad de tyckte mest om under stiftsdagarna i Borgå – och vad de tror om de följande 100 åren. 29.10.2023 kl. 15:22

Kolumn. På vägen till kyrkan möter jag tiggare och brödköer. Nyheterna har påmint mig om krig, människor på flykt, ensamhet, våld i hemmen och om hur dåligt vår underbart vackra planet mår. Det gör ont och jag känner mig maktlös. Helst skulle jag stänga ut alltsammans, leva i min egen bubbla, sluta bry mig. 28.10.2023 kl. 21:38

BORGÅ STIFT 100 ÅR. Att Borgå stift finns är ingen självklarhet, det hängde på ett hår. När stiftet inledde firandet av sitt 100-årsjubileum i Borgå idag, fredag, diskuterades bland annat behovet av en plats där vi kan träna på att se på saker från olika håll. 27.10.2023 kl. 18:29

SOMMARREPRISEN 2024. För snart trettio år upplevde Fredrik Nygård att Gud befriat honom från sitt spelberoende. Sedan dess har han spelat bort 2,5 miljoner euro, lurat och bedragit. För fem år sedan upplevde han en ny befrielse och har inte spelat sedan dess. Skulderna kan han aldrig betala tillbaka, men han betalar små symboliska belopp varje månad på eget initiativ. 18.7.2024 kl. 10:00

mission. Missionsorganisationerna SLEY och Kansanlähetys på fallrepet för prästvigningar i Sankt Petersburg – där den lutherska kyrkan inte har kvinnor som präster. 25.10.2023 kl. 13:54

adventskalender. I den här veckans Kyrkpressen får du en adventskalender: varsågod! Texterna bakom årets luckor är skrivna av essäisten, författaren Antti Nylén. – Jag tar mina läsare på allvar och kräver mycket av dem, säger han. 26.11.2024 kl. 12:47

Kultur. 26-åriga Kristian Vuoristo komponerade ett körverk till en gammal psaltarpsalm – med klassiska teman som känslan av att vara omringad och pressad. – När allt blir för överväldigande, då rinner man bort. Man ger vika eller ger upp – och accepterar, säger han. 29.11.2024 kl. 13:08

ortodoxa kyrkan. Ortodoxa kyrkomötet samlat på Valamo kloster har valt Uleåborgsmetropoliten Elia till ny ärkebiskop för den ortodoxa kyrkan i Finland 27.11.2024 kl. 13:26

Personligt. Då Stefan Löv var 28 år blev han pastor i en församling som var nedläggningshotad. Drygt 25 år senare blomstrar församlingen, men själv har han mött sjukdom, sorg, sitt eget bekräftelsebehov och utmattning. – Det som lär en absolut mest om tro är lidande, säger han. 27.11.2024 kl. 15:19

vikarie. Domkapitlet har förordnat pastor Catharina Englund till tf kyrkoherde i Jakobstads svenska församling under den ordinarie kyrkoherden Jockum Krokfors tjänstledighet från den 1 april 2025 till den 31 mars 2026 27.11.2024 kl. 11:07