Camilla Pagliaroli
Bloggen:
Camilla Pagliaroli
Camilla Pagliaroli är uppvuxen i Österbotten men jobbet, livet och Gud förde henne ut i världen för drygt tio år sen. Nu njuter hon av ett långsammare familjeliv bland olivträd och vinrankor i Toscana.

I de färska jordgubbarnas tid

17.05.2012 08:01
Idag ska jag köpa färska jordgubbar i butiken. Igen. Det är högsäsong för jordgubbar här just nu; italienska, närodlade och obesprutade som faktiskt kan tävla med minnet av mammas jordgubbar hemma i Sundby. Så det blir mycket jordgubbar just nu, härligt härligt. Längst ner i inlägget ska jag lägga in ett recept på en enkel och härlig feta- och valnötssallad med färska jordgubbar som säkert passar i den finska sommaren också, så snart 'gubbsäsongen' börjar. Men häremellan en liten reflektion...
För knappt två månader sen köpte jag vårens första lilla låda med jordgubbar. Då var det inte säsong ännu för dem, så jag blundade för kilopriset för de såg så goda och saftiga ut. Skenet bedrog faktiskt inte när vi hade dem som efterrätt på kvällen; de smakade toppengott och Jeff tyckte det var kul att jag kommit på köpa dem.
Jag hade precis på tungan att svara honom att jag tyckte de var kanske lite väl dyra, med påföljande förklaring och ursäkt varför jag ändå hade köpt dem. Innan jag hann säga orden, insåg jag hur konstigt det skulle ha låtit. Vad ville jag framhålla med den deklarationen?
Det verkade precis som om jag ville provocera fram en negativ reaktion: "jamän då skulle du ha låtit bli att köpa dem!" Eller kanske jag ville föregripa den negativa reaktionen jag väntade mig, ifall han skulle ha läst kvittot. Till saken hör att Jeff är den typen att han inte skulle bry sig om de kostade en eller två euro, och det fick mig att tänka på varför jag var så ivrig att... ja, nästan bikta mig?
Jag började fundera lite mer och insåg att inte skulle ha varit första gången jag sagt något liknande, så något inom mig provocerade en sån onödig ultra-ärlighet. Jag säger onödig därför att jag däremot vet att det skulle ha förargat Jeff att höra mig säga den nedvärderande, självkritiserande kommentaren.
Så varför skulle jag ha sagt så, och varifrån kommer viljan att göra så? Jag vet att jag bör titta tillbaka i min egen bakgrund för att söka djupare, hur långt tillbaka vet jag inte, ej heller vad jag kommer att finna. Samtidigt undrar jag, vilken betydelse kan min kultur och omgivning ha haft för att forma denna begivenhet? Ligger det något i min österbottniska bakgrund också?
Första steget till helande är att bli medveten om problemet, så nu vet jag att jag är något nytt på spåret. Igen en gång kommer Gud med nya insikter. Kanske hinner jag återkomma med mer om denhär saken innan månaden är slut, kanske inte. Men att Gud hjälper mig att växa till lite mer än en gång, det är jag övertygad om.
*************************************
Feta- och valnötssallad med färska jordgubbar
Färsk babyspenat (eller annan mörk salladsbas)
Färska jordgubbar
Fetaost
Valnötter
Dressing:
Extra-jungfru olivolja (i proportion ca 3 ggr så mycket olja som vinäger)
Balsamvinäger
Salt och peppar
Farinsocker (enligt smak, men som riktlinje ca 1 tsk på 1 dl olivolja)
Skölj bladspenat och jordgubbar. Hacka jordgubbarna och placera över bladspenaten i en salladsskål. Smula över fetaost. Hacka och ev. rosta valnötterna i en torr stekpanna ett par minuter (under konstant översikt) för att framhäva smaken innan du häller över dem också.
Blanda alla ingredienserna till dressingen i en burk eller flaska med tät kork, skaka om tills ingredienserna blandats. Smaka av för att få den styrka som du gillar.
Någon minut innan du serverar häller du över dressingen och blandar samman allt. Det momentet kan du inte göra i förväg för då "vissnar" salladen. Så ska du ha med dig salladen till grillfesten, så tar du med dig dressingen skilt.
Jag har med avsikt uteslutit mängd och mått, för med så få ingredienser ser du snabbt hur mycket som går åt sig för dem du gör salladen för. Men spara inte på jordgubbarna - de fyller en viktig roll! Lycka till!
****************************************
Saftiga och goda jordgubbar - och värda varje eurocent!
Jo, det blir nog en fullstor pizza, roligt att du tyckte om den. Vi kommer till Finland i slutet på juli, så kanske, kanske hinner vi få lite färska finska jordgubbar också i år, det vore toppen.
Anna Lisa Lönnqvist
17.5.2012 12:13
Tack för recept på vit pizza, den blev god och räcker för mig till tolv portioner,efter som jag är ensam. Recept för salladen verkar intressant, men inte just nu kan jag pröva det,men kanske när vi flyttar till sommarstugan. Trevlig sommar !

Kolumn. Det här är en berättelse om en plastgran, och allt omkring den, som lärde mig att ytterligare sänka ribban inför julen. 14.12.2025 kl. 17:33

BORGÅ STIFT. Nyrekryteringarna vid domkapitlet i Borgå fortsätter. Nu söks en stiftssekreterare för att leda församlingsdiakonin i stiftet. 12.12.2025 kl. 10:50

mat. Tara Junker är matkreatör, och för henne är mat inte bara jobb utan det roligaste som finns. – På julen äter jag festmat, men inte traditionell julmat. 11.12.2025 kl. 18:00

BÖNEHUS. Det har funnits drygt 400 bönehus i Svenskfinland. Kjell Herberts har dokumenterat alla 250 som funnits i Österbotten de senaste 150 åren. Nu har kartläggningen med bild och fakta gett ut en färsk bok, En ton från himlen och en doft av kaffe – Österbottens bönehus. 9.12.2025 kl. 18:08

Personligt. När Janne Sironen var sju år tog hans pappa sitt liv. Idag har han själv en sjuårig son. – Att jag fick Peter var så stort. 9.12.2025 kl. 13:00

SPRÅK. Språkförbistringen väcker irritation vid flera svenska församlingar inom Borgå stift. På domkapitlet manar man till lugn. 8.12.2025 kl. 13:17

Helsingfors domkyrka. Päivi Vähäkangas, kyrkoherde i Munkkiniemen seurakunta i Munksnäs, blir ny domprost i Helsingfors. Hon valdes på söndagen med klar majoritet. 8.12.2025 kl. 16:31

EKUMENISKA RÅDET. Laura Häkli är ny generalsekreterare för Ekumeniska rådet i Finland. Hon ska göra praktikantveckor i alla elva medlems­kyrkor. 8.12.2025 kl. 10:00

GRAVFYND. Kvarlevor av tre personer som troligen levde på 1700-talet har fått sin sista viloplats i en grav på begravningsplatsen vid Esbo domkyrka. Kvarlevorna hittades i samband med grävarbeten, eftersom Esbo domkyrka för tillfället genomgår en omfattande renovering. 4.12.2025 kl. 11:49

julmusik. Kyrkorna fylls av ljus, gemenskap och välkända melodier när församlingarna runt om i Borgå stift bjuder in till De vackraste julsångerna. Kantorerna Diana Pandey och Mikaela Malmsten-Ahlsved i Pedersöre församling har valt årets svenskspråkiga sånger. Vi träffades för att tala om årets sångval, personliga favoriter och varför traditionen är så betydelsefull. 3.12.2025 kl. 14:45

julklappar. Hitta en trevlig burk. Börja leta efter uppmuntrande ord, tröstande poesi eller en tom lapp att teckna ner tacksamhet på. Så har du skapat en julklapp som kräver tid och omsorg men nästan inga pengar! 1.12.2025 kl. 14:35

Personligt. Wille Westerholm hade i många år en dröm: att bli personaldirektör på Stockmanns varuhus. Han jobbade på varuhuset i hela 17 år. Sedan tog livet en ny vändning. I dag är han kyrkoherde i Ekenäsnejdens svenska församling. 26.11.2025 kl. 13:24

ortodoxa kyrkan. Finlands ortodoxa kyrka har det ekonomiskt knappt. Nu utreds möjligheten att leda kyrkan genom att gå tillbaka till tiden då man hade bara två biskopsstift. 28.11.2025 kl. 11:32

HELSINGFORS SAMFÄLLIGHET. Prästen som leder landets största samfällighet, i Helsingfors, blir överdirektör vid Undervisnings- och kulturministeriet. 27.11.2025 kl. 16:40

BISTÅNDSARBETE. Sjökapten Tom Lindroos gjorde en frivilliginsats på världens största civila sjukhusfartyg som drivs av kristna Mercy Ships. I Afrika förändrar en operation många människors vardag helt och hållet. 25.11.2025 kl. 20:00

Kolumn. Det här är en berättelse om en plastgran, och allt omkring den, som lärde mig att ytterligare sänka ribban inför julen. 14.12.2025 kl. 17:33

BORGÅ STIFT. Nyrekryteringarna vid domkapitlet i Borgå fortsätter. Nu söks en stiftssekreterare för att leda församlingsdiakonin i stiftet. 12.12.2025 kl. 10:50

mat. Tara Junker är matkreatör, och för henne är mat inte bara jobb utan det roligaste som finns. – På julen äter jag festmat, men inte traditionell julmat. 11.12.2025 kl. 18:00

BÖNEHUS. Det har funnits drygt 400 bönehus i Svenskfinland. Kjell Herberts har dokumenterat alla 250 som funnits i Österbotten de senaste 150 åren. Nu har kartläggningen med bild och fakta gett ut en färsk bok, En ton från himlen och en doft av kaffe – Österbottens bönehus. 9.12.2025 kl. 18:08

Personligt. När Janne Sironen var sju år tog hans pappa sitt liv. Idag har han själv en sjuårig son. – Att jag fick Peter var så stort. 9.12.2025 kl. 13:00