Äta tillsammans
Bloggen:
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Rundrivna frukostfrallor

20.10.2014 14:51

Vill du få till det där ”köpefralleutseendet” ska du testa det här receptet.

Jag återvänder i det här receptet till min förkärlek till frukostfrallor. Den här gången ska jag beskriva ännu ett enkelt recept på hur man gör frallor, men nu med surdeg i.

Receptet är nästan exakt detsamma som mitt tidigare frallrecept, som ni hittar enkelt på kyrkpressen.fi, men nu har jag vetesurdeg i och det blir ett helt annat utseende och smak.

Nu när ni har fått kläm på det här med brödbakande kan jag rekommendera att ni köper en köksvåg som är ett utmärkt redskap. Det sparar både disk och ger ett bättre resultat då ni får exakta delar av allt. Det ger faktiskt ett bättre resultat!

Rundrivna frukostfrallor

Kvällen innan väger jag upp följande i en bunke på vågen:
250 gr kallt vatten
3 g jäst

Rör ut jästen i vattnet med en träslev så att den löser sig väl. Så får du inte jästklumpar i degen sedan.

Sedan blandar du i och mäter upp följande i bunken:
50 gr vetesurdegsgrund
350 gr ekologiskt specialvetemjöl

Ta nu och arbeta ihop allt med sleven och låt sedan degen vila i bunken under en handduk eller plastlock. Efter 30 minuter blandar du i:
7 gr havssalt

i degen och rör ut saltet ordentligt i bunken. Jag är lite kinkig med att det ska vara havssalt, men tro mig, det blir betydligt godare, även om det är lite dyrare. Saltet är ju egentligen den enda ”kryddan” i brödet så det är viktigt att det är ett gott salt.
På med locket på bunken i 1,5 timme och låt jäsa i rumstemperatur. Sedan är det dags att rundriva bröden.

Detta gör du genom att först fukta handen för att sedan ta ett grepp under ena sidan av degen, luft upp och vik in mot mitten av degen. Detta gör du 4-5 gånger tills du har tagit dig runt degen. För mer information: googla på rundriva frallor. Jag brukar få sex frallor utav degen.

Sedan lägger ni de rundrivna frallorna på ett bakplåtspapper på en bricka som ni ställer in i kylskåpet över natten. Mjöla gärna frallorna innan ni täcker brickan med plastfolie, så fastnar inte folien så lätt i degen.

Efter en god natts sömn sätter ni ugnen på 275 grader och väntar tills ugnen är riktigt varm innan ni föser in bakplåtspappret med frallorna på i ugnen. Sänk direkt till 250 grader och häll lite vatten på den oömma plåten ni har längst ner i ugnen så skjuter frallorna i höjden, och de får en krispig yta. De ska vara inne ca 20 minuter så att de får riktigt fin färg. Nu har ni några riktigt fina gyllenbruna ”köpefrallor”!

Martin Nord

Kolumn. Det här är en berättelse om en plastgran, och allt omkring den, som lärde mig att ytterligare sänka ribban inför julen. 14.12.2025 kl. 17:33

BORGÅ STIFT. Nyrekryteringarna vid domkapitlet i Borgå fortsätter. Nu söks en stiftssekreterare för att leda församlingsdiakonin i stiftet. 12.12.2025 kl. 10:50

mat. Tara Junker är matkreatör, och för henne är mat inte bara jobb utan det roligaste som finns. – På julen äter jag festmat, men inte traditionell julmat. 11.12.2025 kl. 18:00

BÖNEHUS. Det har funnits drygt 400 bönehus i Svenskfinland. Kjell Herberts har dokumenterat alla 250 som funnits i Österbotten de senaste 150 åren. Nu har kartläggningen med bild och fakta gett ut en färsk bok, En ton från himlen och en doft av kaffe – Österbottens bönehus. 9.12.2025 kl. 18:08

Personligt. När Janne Sironen var sju år tog hans pappa sitt liv. Idag har han själv en sjuårig son. – Att jag fick Peter var så stort. 9.12.2025 kl. 13:00

SPRÅK. Språkförbistringen väcker irritation vid flera svenska församlingar inom Borgå stift. På domkapitlet manar man till lugn. 8.12.2025 kl. 13:17

Helsingfors domkyrka. Päivi Vähäkangas, kyrkoherde i Munkkiniemen seurakunta i Munksnäs, blir ny domprost i Helsingfors. Hon valdes på söndagen med klar majoritet. 8.12.2025 kl. 16:31

EKUMENISKA RÅDET. Laura Häkli är ny generalsekreterare för Ekumeniska rådet i Finland. Hon ska göra praktikantveckor i alla elva medlems­kyrkor. 8.12.2025 kl. 10:00

GRAVFYND. Kvarlevor av tre personer som troligen levde på 1700-talet har fått sin sista viloplats i en grav på begravningsplatsen vid Esbo domkyrka. Kvarlevorna hittades i samband med grävarbeten, eftersom Esbo domkyrka för tillfället genomgår en omfattande renovering. 4.12.2025 kl. 11:49

julmusik. Kyrkorna fylls av ljus, gemenskap och välkända melodier när församlingarna runt om i Borgå stift bjuder in till De vackraste julsångerna. Kantorerna Diana Pandey och Mikaela Malmsten-Ahlsved i Pedersöre församling har valt årets svenskspråkiga sånger. Vi träffades för att tala om årets sångval, personliga favoriter och varför traditionen är så betydelsefull. 3.12.2025 kl. 14:45

julklappar. Hitta en trevlig burk. Börja leta efter uppmuntrande ord, tröstande poesi eller en tom lapp att teckna ner tacksamhet på. Så har du skapat en julklapp som kräver tid och omsorg men nästan inga pengar! 1.12.2025 kl. 14:35

Personligt. Wille Westerholm hade i många år en dröm: att bli personaldirektör på Stockmanns varuhus. Han jobbade på varuhuset i hela 17 år. Sedan tog livet en ny vändning. I dag är han kyrkoherde i Ekenäsnejdens svenska församling. 26.11.2025 kl. 13:24

ortodoxa kyrkan. Finlands ortodoxa kyrka har det ekonomiskt knappt. Nu utreds möjligheten att leda kyrkan genom att gå tillbaka till tiden då man hade bara två biskopsstift. 28.11.2025 kl. 11:32

HELSINGFORS SAMFÄLLIGHET. Prästen som leder landets största samfällighet, i Helsingfors, blir överdirektör vid Undervisnings- och kulturministeriet. 27.11.2025 kl. 16:40

BISTÅNDSARBETE. Sjökapten Tom Lindroos gjorde en frivilliginsats på världens största civila sjukhusfartyg som drivs av kristna Mercy Ships. I Afrika förändrar en operation många människors vardag helt och hållet. 25.11.2025 kl. 20:00

Kolumn. Det här är en berättelse om en plastgran, och allt omkring den, som lärde mig att ytterligare sänka ribban inför julen. 14.12.2025 kl. 17:33

BORGÅ STIFT. Nyrekryteringarna vid domkapitlet i Borgå fortsätter. Nu söks en stiftssekreterare för att leda församlingsdiakonin i stiftet. 12.12.2025 kl. 10:50

mat. Tara Junker är matkreatör, och för henne är mat inte bara jobb utan det roligaste som finns. – På julen äter jag festmat, men inte traditionell julmat. 11.12.2025 kl. 18:00

BÖNEHUS. Det har funnits drygt 400 bönehus i Svenskfinland. Kjell Herberts har dokumenterat alla 250 som funnits i Österbotten de senaste 150 åren. Nu har kartläggningen med bild och fakta gett ut en färsk bok, En ton från himlen och en doft av kaffe – Österbottens bönehus. 9.12.2025 kl. 18:08

Personligt. När Janne Sironen var sju år tog hans pappa sitt liv. Idag har han själv en sjuårig son. – Att jag fick Peter var så stort. 9.12.2025 kl. 13:00