Äta tillsammans
Bloggen:
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Saftigt och fiberrikt surbröd

01.09.2014 12:45

Min vana trogen så bakar jag ett surdegsbröd i dag också. Den här varianten är ett rågsurdegsbröd i grunden men det som gör att du får en väldigt trevlig och nötig smak är skållningen som vi adderar till grundreceptet. Det som är bra med detta bröd är att det är otroligt saftigt, fiberrikt och dessutom lätt att baka. Då kör vi!

På kvällen blandar du ihop surdegsgrunden (finns recept på kyrkpressen.fi om du inte redan har en välmatad grund som står och väntar) med mjöl och vatten enligt denna fördelning:

2 msk rågsurdegsgrund
1 dl ekologiskt rågmjöl
1 dl ljummet vatten

Detta rör du ihop i en bunke och sätter lock/plastfolie på för att få vila under natten till nästa morgon. Sedan tar du fram en bunke/kastrull med lock för att blanda skållningen.

I kastrullen häller du ner:

1 msk linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl rågkross
2 dl kokande vatten

Rör ihop allt och sätt på locket och låt stå över natten, tillsammans med den andra bunken.

Morgonen därpå blandar du ihop surdegen med skållningen och häller i ytterligare:

1/2 dl ljummet vatten
1 dl ekologiskt rågmjöl
1 tsk salt
3 dl rågsikt (det var det där mjölet som jag tar med mig från Sverige, eller gör själv genom att sikta rågmjöl och blanda med vetemjöl, med fördelningen 4 delar rågmjöl och 6 delar vetemjöl)

Degen blir ganska kladdig men det gör inte så mycket för vi ska baka allt i brödform sedan, men först får degen jäsa i bunken med locket på i 3 timmar.

Sedan skrapar du ner allt i en brödform som du först har smörat för att degen inte ska fastna. En timme får du räkna med att degen ska jäsa i formen också. Samtidigt som du skrapat ner degen i formen tar du och sätter på ugnen på 250 grader så att den är riktigt varm när du väl skickar in formen.

Efter att degen har jäst färdigt sätter du in formen i mitten av ugnen i 250 grader i 10 minuter. Glöm inte att hälla vatten i plåten som du har längst ner i ugnen så att det blir en härlig ångbildning så degen kan resa sig obehindrat. Efter 10 minuter sänker du temperaturen till 225 grader och låter brödet stå inne i ytterligare 30 minuter. Har du en stektermometer kan du sätta fast den i brödet och låta den stå inne tills brödet når en temperatur på 98 grader.

När brödet är färdigt låter du det svalna på galler inlindat i en handduk. Låt det vila till morgonen därpå så att inte brödet är för kletigt när du skär i det. Ganska lång process innan du kan njuta av brödet, men det är det värt!

Martin Nord

Kolumn. Det här är en berättelse om en plastgran, och allt omkring den, som lärde mig att ytterligare sänka ribban inför julen. 14.12.2025 kl. 17:33

BORGÅ STIFT. Nyrekryteringarna vid domkapitlet i Borgå fortsätter. Nu söks en stiftssekreterare för att leda församlingsdiakonin i stiftet. 12.12.2025 kl. 10:50

mat. Tara Junker är matkreatör, och för henne är mat inte bara jobb utan det roligaste som finns. – På julen äter jag festmat, men inte traditionell julmat. 11.12.2025 kl. 18:00

BÖNEHUS. Det har funnits drygt 400 bönehus i Svenskfinland. Kjell Herberts har dokumenterat alla 250 som funnits i Österbotten de senaste 150 åren. Nu har kartläggningen med bild och fakta gett ut en färsk bok, En ton från himlen och en doft av kaffe – Österbottens bönehus. 9.12.2025 kl. 18:08

Personligt. När Janne Sironen var sju år tog hans pappa sitt liv. Idag har han själv en sjuårig son. – Att jag fick Peter var så stort. 9.12.2025 kl. 13:00

SPRÅK. Språkförbistringen väcker irritation vid flera svenska församlingar inom Borgå stift. På domkapitlet manar man till lugn. 8.12.2025 kl. 13:17

Helsingfors domkyrka. Päivi Vähäkangas, kyrkoherde i Munkkiniemen seurakunta i Munksnäs, blir ny domprost i Helsingfors. Hon valdes på söndagen med klar majoritet. 8.12.2025 kl. 16:31

EKUMENISKA RÅDET. Laura Häkli är ny generalsekreterare för Ekumeniska rådet i Finland. Hon ska göra praktikantveckor i alla elva medlems­kyrkor. 8.12.2025 kl. 10:00

GRAVFYND. Kvarlevor av tre personer som troligen levde på 1700-talet har fått sin sista viloplats i en grav på begravningsplatsen vid Esbo domkyrka. Kvarlevorna hittades i samband med grävarbeten, eftersom Esbo domkyrka för tillfället genomgår en omfattande renovering. 4.12.2025 kl. 11:49

julmusik. Kyrkorna fylls av ljus, gemenskap och välkända melodier när församlingarna runt om i Borgå stift bjuder in till De vackraste julsångerna. Kantorerna Diana Pandey och Mikaela Malmsten-Ahlsved i Pedersöre församling har valt årets svenskspråkiga sånger. Vi träffades för att tala om årets sångval, personliga favoriter och varför traditionen är så betydelsefull. 3.12.2025 kl. 14:45

julklappar. Hitta en trevlig burk. Börja leta efter uppmuntrande ord, tröstande poesi eller en tom lapp att teckna ner tacksamhet på. Så har du skapat en julklapp som kräver tid och omsorg men nästan inga pengar! 1.12.2025 kl. 14:35

Personligt. Wille Westerholm hade i många år en dröm: att bli personaldirektör på Stockmanns varuhus. Han jobbade på varuhuset i hela 17 år. Sedan tog livet en ny vändning. I dag är han kyrkoherde i Ekenäsnejdens svenska församling. 26.11.2025 kl. 13:24

ortodoxa kyrkan. Finlands ortodoxa kyrka har det ekonomiskt knappt. Nu utreds möjligheten att leda kyrkan genom att gå tillbaka till tiden då man hade bara två biskopsstift. 28.11.2025 kl. 11:32

HELSINGFORS SAMFÄLLIGHET. Prästen som leder landets största samfällighet, i Helsingfors, blir överdirektör vid Undervisnings- och kulturministeriet. 27.11.2025 kl. 16:40

BISTÅNDSARBETE. Sjökapten Tom Lindroos gjorde en frivilliginsats på världens största civila sjukhusfartyg som drivs av kristna Mercy Ships. I Afrika förändrar en operation många människors vardag helt och hållet. 25.11.2025 kl. 20:00

Kolumn. Det här är en berättelse om en plastgran, och allt omkring den, som lärde mig att ytterligare sänka ribban inför julen. 14.12.2025 kl. 17:33

BORGÅ STIFT. Nyrekryteringarna vid domkapitlet i Borgå fortsätter. Nu söks en stiftssekreterare för att leda församlingsdiakonin i stiftet. 12.12.2025 kl. 10:50

mat. Tara Junker är matkreatör, och för henne är mat inte bara jobb utan det roligaste som finns. – På julen äter jag festmat, men inte traditionell julmat. 11.12.2025 kl. 18:00

BÖNEHUS. Det har funnits drygt 400 bönehus i Svenskfinland. Kjell Herberts har dokumenterat alla 250 som funnits i Österbotten de senaste 150 åren. Nu har kartläggningen med bild och fakta gett ut en färsk bok, En ton från himlen och en doft av kaffe – Österbottens bönehus. 9.12.2025 kl. 18:08

Personligt. När Janne Sironen var sju år tog hans pappa sitt liv. Idag har han själv en sjuårig son. – Att jag fick Peter var så stort. 9.12.2025 kl. 13:00