Äta tillsammans
Bloggen:
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

För lata bagare

12.08.2014 09:41

När jag precis hade flyttat hemifrån ville jag baka bröd och testa något nytt recept. Jag hittade ett med en massa olika mjölsorter och fröer i och blev inspirerad (dittills hade jag ätit mammas ack så goda, men mycket släta semlor). Jag hade aldrig förr bakat bröd i limpformar och ägde inga sådana, alltså bakade jag mina första limpliknande bröd i engångsformar av aluminium (som dock gick bra att använda flera gånger). Alla ingredienser i det svenska receptet fanns inte i min affär, så jag tog vad som fanns och konstaterade att det fungerade riktigt bra. Och det var härligt att slippa stå och knåda i en evighet. Jag behövde ju inte ens värma mjölken, det var bara att blanda ihop allting och det gick på max en kvart.

I våras blev jag bjuden på ett liknande bröd under en picknick, men min kompis hade dessutom lagt i malt, och du milde tid så gott det var. Jag åkte omedelbart till affären och köpte ett paket. Jag tog mitt tidigare recept, bytte ut lite ingredienser på måfå och vips hade jag fått ihop ett ännu godare bröd än tidigare tack vare malten.
Går bra att variera

Det skojiga med det här receptet är, förutom att det är enkelt och alltså passar både ovana och lata bagare, att man kan variera de torra ingredienserna lite hur som helst. Receptet här är det jag satte ihop nu senast, med de mjölsorter och fröer som mamma hade i sina skåp, men man kan byta ut linfrö, kli och en del av malten mot till exempel solrosfrön, pumpafrön, rågkross, andra sorters kli, gryn eller varför inte torkad frukt, nötter, russin eller (torkade) bär. Använd det du tycker bäst om eller helst vill bli av med. Just den här varianten har ganska kraftig maltsmak, så om du vill ha ett mildare bröd ska du ersätta en del av malten med mjöl. Observera att solrosfröna kan få en stark grön färg på grund av att de reagerar med bikarbonaten. Det är helt ofarligt.

Maltbröd med frön (2 limpformar)

4 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
1 ½ dl semlemjöl
4 dl malt till svagdricka
½ dl linfrön
1 dl havrekli
4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
½ dl olja
½ dl sirap
1 l surmjölk

Blanda alla torra ingredienser. Häll på olja, sirap och surmjölk. Häll den ganska lösa smeten i två smorda limpformar. Grädda i 175° i nedersta delen av ugnen i 1 timme och 40 minuter. Låt bröden stå i formarna några minuter och stjälp sedan upp dem på galler. Låt dem svalna under bakduk.

Bianca Holmberg

Kolumn. Det här är en berättelse om en plastgran, och allt omkring den, som lärde mig att ytterligare sänka ribban inför julen. 14.12.2025 kl. 17:33

BORGÅ STIFT. Nyrekryteringarna vid domkapitlet i Borgå fortsätter. Nu söks en stiftssekreterare för att leda församlingsdiakonin i stiftet. 12.12.2025 kl. 10:50

mat. Tara Junker är matkreatör, och för henne är mat inte bara jobb utan det roligaste som finns. – På julen äter jag festmat, men inte traditionell julmat. 11.12.2025 kl. 18:00

BÖNEHUS. Det har funnits drygt 400 bönehus i Svenskfinland. Kjell Herberts har dokumenterat alla 250 som funnits i Österbotten de senaste 150 åren. Nu har kartläggningen med bild och fakta gett ut en färsk bok, En ton från himlen och en doft av kaffe – Österbottens bönehus. 9.12.2025 kl. 18:08

Personligt. När Janne Sironen var sju år tog hans pappa sitt liv. Idag har han själv en sjuårig son. – Att jag fick Peter var så stort. 9.12.2025 kl. 13:00

SPRÅK. Språkförbistringen väcker irritation vid flera svenska församlingar inom Borgå stift. På domkapitlet manar man till lugn. 8.12.2025 kl. 13:17

Helsingfors domkyrka. Päivi Vähäkangas, kyrkoherde i Munkkiniemen seurakunta i Munksnäs, blir ny domprost i Helsingfors. Hon valdes på söndagen med klar majoritet. 8.12.2025 kl. 16:31

EKUMENISKA RÅDET. Laura Häkli är ny generalsekreterare för Ekumeniska rådet i Finland. Hon ska göra praktikantveckor i alla elva medlems­kyrkor. 8.12.2025 kl. 10:00

GRAVFYND. Kvarlevor av tre personer som troligen levde på 1700-talet har fått sin sista viloplats i en grav på begravningsplatsen vid Esbo domkyrka. Kvarlevorna hittades i samband med grävarbeten, eftersom Esbo domkyrka för tillfället genomgår en omfattande renovering. 4.12.2025 kl. 11:49

julmusik. Kyrkorna fylls av ljus, gemenskap och välkända melodier när församlingarna runt om i Borgå stift bjuder in till De vackraste julsångerna. Kantorerna Diana Pandey och Mikaela Malmsten-Ahlsved i Pedersöre församling har valt årets svenskspråkiga sånger. Vi träffades för att tala om årets sångval, personliga favoriter och varför traditionen är så betydelsefull. 3.12.2025 kl. 14:45

julklappar. Hitta en trevlig burk. Börja leta efter uppmuntrande ord, tröstande poesi eller en tom lapp att teckna ner tacksamhet på. Så har du skapat en julklapp som kräver tid och omsorg men nästan inga pengar! 1.12.2025 kl. 14:35

Personligt. Wille Westerholm hade i många år en dröm: att bli personaldirektör på Stockmanns varuhus. Han jobbade på varuhuset i hela 17 år. Sedan tog livet en ny vändning. I dag är han kyrkoherde i Ekenäsnejdens svenska församling. 26.11.2025 kl. 13:24

ortodoxa kyrkan. Finlands ortodoxa kyrka har det ekonomiskt knappt. Nu utreds möjligheten att leda kyrkan genom att gå tillbaka till tiden då man hade bara två biskopsstift. 28.11.2025 kl. 11:32

HELSINGFORS SAMFÄLLIGHET. Prästen som leder landets största samfällighet, i Helsingfors, blir överdirektör vid Undervisnings- och kulturministeriet. 27.11.2025 kl. 16:40

BISTÅNDSARBETE. Sjökapten Tom Lindroos gjorde en frivilliginsats på världens största civila sjukhusfartyg som drivs av kristna Mercy Ships. I Afrika förändrar en operation många människors vardag helt och hållet. 25.11.2025 kl. 20:00

Kolumn. Det här är en berättelse om en plastgran, och allt omkring den, som lärde mig att ytterligare sänka ribban inför julen. 14.12.2025 kl. 17:33

BORGÅ STIFT. Nyrekryteringarna vid domkapitlet i Borgå fortsätter. Nu söks en stiftssekreterare för att leda församlingsdiakonin i stiftet. 12.12.2025 kl. 10:50

mat. Tara Junker är matkreatör, och för henne är mat inte bara jobb utan det roligaste som finns. – På julen äter jag festmat, men inte traditionell julmat. 11.12.2025 kl. 18:00

BÖNEHUS. Det har funnits drygt 400 bönehus i Svenskfinland. Kjell Herberts har dokumenterat alla 250 som funnits i Österbotten de senaste 150 åren. Nu har kartläggningen med bild och fakta gett ut en färsk bok, En ton från himlen och en doft av kaffe – Österbottens bönehus. 9.12.2025 kl. 18:08

Personligt. När Janne Sironen var sju år tog hans pappa sitt liv. Idag har han själv en sjuårig son. – Att jag fick Peter var så stort. 9.12.2025 kl. 13:00