Äta tillsammans
Bloggen:
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Råg i ryggen med knäckebröd

04.06.2014 10:50

Här kommer ett recept på ett mycket gott knäckebröd som hör till hela familjens favoriter när det gäller hembakt bröd. Dessutom är brödet mycket hälsosamt.

För att få brödet riktigt gott och krispigt ska man baka ut degen så tunt som möjligt. Jag bakar allt mitt bröd med ekologiskt nymalet mjöl direkt från kvarnen, men alla har naturligtvis inte tillgång till det. Hälsokostaffärerna säljer ekologiskt mjöl, liksom många matvaruaffärer idag.

Det är också viktigt att ugnstemperaturen är hög. Det är ändå lätt hänt att brödet blir bränt, så passa bakplåtarna noga. Många som har smakat på det här goda knäckebrödet har frågat efter receptet.

Knäckebröd

2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
½ bit jäst (25 gr)
1 msk honung
1 tsk salt
1 tsk brödkrydda (fänkål eller kummin)
2 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl ekologiskt rågmjöl eller rågkross (= grovt rågmjöl)
½ dl matolja

(Vill man ha ett ännu hälsosammare bröd kan man dessutom slänga i lite skalade solrosfrön, linfrön, finhackade dadlar, nötter eller russin.)

Värm degvätskan till högst 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Häll vätskan över jästen och rör om. Häll i alla övriga ingredienser. Knåda tills degen är jämn och slät. Låt jäsa en timme under bakduk.

Strö rågmjöl över bakbordet och rulla ut degen till en lång rulle som du skär i bitar som till storleken motsvarar tennisbollar.

Kavla ut bitarna, en i taget, först med vanlig kavel, sedan med kruskavel. Mjöla bakbordet mellan varje brödkaka du kavlar ut, annars fastnar degen i bakbordet. Har du ingen kruskavel, kan du nagga degen tätt med en gaffel. Försök få bröden så tunna som möjligt för krispighetens skull. Med hjälp av en stekspade eller dylikt flyttar du bröden över till en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda i 275 grader varm ugn i ca 5-6 minuter. Passa bröden noga. Det ska få färg, men inte brännas vid.

Låt bröden svalna utan att täcka över dem så blir de härligt knapriga. Smakar underbart gott med smör eller/och ost.

Kom ihåg att förvara knäckebröden torrt och luftigt så att de inte mjuknar (aldrig i plastpåse).

Själv har jag gjort mig en knäckebrödsställning som påminner om en vanlig hushållspappersställning (bordsmodell). Då måste man ta ut små rundlar i mitten av varje brödkaka innan man gräddar dem. (T.ex. med ett litet snapsglas.) På så vis förvarar jag bröden torrt och vackert och det är lätt att ta för sig från ställningen.

Gunnevi Winberg

BORGÅ STIFT. Nyrekryteringarna vid domkapitlet i Borgå fortsätter. Nu söks en stiftssekreterare för att leda församlingsdiakonin i stiftet. 12.12.2025 kl. 10:50

mat. Tara Junker är matkreatör, och för henne är mat inte bara jobb utan det roligaste som finns. – På julen äter jag festmat, men inte traditionell julmat. 11.12.2025 kl. 18:00

BÖNEHUS. Det har funnits drygt 400 bönehus i Svenskfinland. Kjell Herberts har dokumenterat alla 250 som funnits i Österbotten de senaste 150 åren. Nu har kartläggningen med bild och fakta gett ut en färsk bok, En ton från himlen och en doft av kaffe – Österbottens bönehus. 9.12.2025 kl. 18:08

Personligt. När Janne Sironen var sju år tog hans pappa sitt liv. Idag har han själv en sjuårig son. – Att jag fick Peter var så stort. 9.12.2025 kl. 13:00

SPRÅK. Språkförbistringen väcker irritation vid flera svenska församlingar inom Borgå stift. På domkapitlet manar man till lugn. 8.12.2025 kl. 13:17

Helsingfors domkyrka. Päivi Vähäkangas, kyrkoherde i Munkkiniemen seurakunta i Munksnäs, blir ny domprost i Helsingfors. Hon valdes på söndagen med klar majoritet. 8.12.2025 kl. 16:31

EKUMENISKA RÅDET. Laura Häkli är ny generalsekreterare för Ekumeniska rådet i Finland. Hon ska göra praktikantveckor i alla elva medlems­kyrkor. 8.12.2025 kl. 10:00

GRAVFYND. Kvarlevor av tre personer som troligen levde på 1700-talet har fått sin sista viloplats i en grav på begravningsplatsen vid Esbo domkyrka. Kvarlevorna hittades i samband med grävarbeten, eftersom Esbo domkyrka för tillfället genomgår en omfattande renovering. 4.12.2025 kl. 11:49

julmusik. Kyrkorna fylls av ljus, gemenskap och välkända melodier när församlingarna runt om i Borgå stift bjuder in till De vackraste julsångerna. Kantorerna Diana Pandey och Mikaela Malmsten-Ahlsved i Pedersöre församling har valt årets svenskspråkiga sånger. Vi träffades för att tala om årets sångval, personliga favoriter och varför traditionen är så betydelsefull. 3.12.2025 kl. 14:45

julklappar. Hitta en trevlig burk. Börja leta efter uppmuntrande ord, tröstande poesi eller en tom lapp att teckna ner tacksamhet på. Så har du skapat en julklapp som kräver tid och omsorg men nästan inga pengar! 1.12.2025 kl. 14:35

Personligt. Wille Westerholm hade i många år en dröm: att bli personaldirektör på Stockmanns varuhus. Han jobbade på varuhuset i hela 17 år. Sedan tog livet en ny vändning. I dag är han kyrkoherde i Ekenäsnejdens svenska församling. 26.11.2025 kl. 13:24

ortodoxa kyrkan. Finlands ortodoxa kyrka har det ekonomiskt knappt. Nu utreds möjligheten att leda kyrkan genom att gå tillbaka till tiden då man hade bara två biskopsstift. 28.11.2025 kl. 11:32

HELSINGFORS SAMFÄLLIGHET. Prästen som leder landets största samfällighet, i Helsingfors, blir överdirektör vid Undervisnings- och kulturministeriet. 27.11.2025 kl. 16:40

BISTÅNDSARBETE. Sjökapten Tom Lindroos gjorde en frivilliginsats på världens största civila sjukhusfartyg som drivs av kristna Mercy Ships. I Afrika förändrar en operation många människors vardag helt och hållet. 25.11.2025 kl. 20:00

Personligt. Jonas Tallgård har försökt döva sin ångest i nästan hela sitt liv. Han har sökt i den osunda självkontrollen, i drogerna och i botten av många glas. 36 år gammal mötte han sin egen botten, och ett slags ljus. 25.11.2025 kl. 14:31

BORGÅ STIFT. Nyrekryteringarna vid domkapitlet i Borgå fortsätter. Nu söks en stiftssekreterare för att leda församlingsdiakonin i stiftet. 12.12.2025 kl. 10:50

mat. Tara Junker är matkreatör, och för henne är mat inte bara jobb utan det roligaste som finns. – På julen äter jag festmat, men inte traditionell julmat. 11.12.2025 kl. 18:00

BÖNEHUS. Det har funnits drygt 400 bönehus i Svenskfinland. Kjell Herberts har dokumenterat alla 250 som funnits i Österbotten de senaste 150 åren. Nu har kartläggningen med bild och fakta gett ut en färsk bok, En ton från himlen och en doft av kaffe – Österbottens bönehus. 9.12.2025 kl. 18:08

Personligt. När Janne Sironen var sju år tog hans pappa sitt liv. Idag har han själv en sjuårig son. – Att jag fick Peter var så stort. 9.12.2025 kl. 13:00

SPRÅK. Språkförbistringen väcker irritation vid flera svenska församlingar inom Borgå stift. På domkapitlet manar man till lugn. 8.12.2025 kl. 13:17