Äta tillsammans
Bloggen:
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Det första brödet

04.06.2014 10:43

Det här brödet blir färdigt på bara två timmar och det oberoende av hur klumpig du än är. Ett perfekt recept för nybörjare. Smaken kan i början variera men småningom blir kvaliteten jämnare.

Att själv baka sitt bröd har få ekonomisk-rationella orsaker. Butikernas hyllor är fulla med bröd – mörka, ljusa, hårda och mjuka. Bröd kommer i så gott som alla tänkbara former, och förpackningarna lovar, om nu inte evigt liv, så i alla fall en hel del hälsofördelar. Prissättningen är inte förödande oberoende hur tunn plånbok man än går omkring med. Därför känns det lite töntigt ibland att inte köpa bröd.

I snart fem år har jag valt en påse vetemjöl och ett paket jäst i stället för en plastpåse med en industriell skepnad i butiken. Bakandet har gått från ett sommarlovsprojekt till en vardaglig syssla. Jag har inte räknat timmar, men har lärt mig att gott bröd tar tid. De är nästan synonymer, tid och smak. Ju längre tid man ger bakandet desto bättre smak får brödet.

Det började enkelt. Receptet finns i någon form i alla versioner av bas-kokboken för hemmet. Jäst, vatten, mjöl och salt blandas till en deg. Degen jäser till dubbla storleken på ungefär trettio minuter och formas därefter till bröd. Medan ugnen når 250° jäser brödet en gång till, igen en halvtimme. In i ugnen med brödet och efter ytterligare en halvtimme är brödet färdigt. Hur klumpig man än är i början tar det inte mer än två timmar.

Smaken varierar. Första sommaren åt vi bröd som smakade allt på en skala från träbit till änglakör. Men sakta började kvaliteten stabiliseras. Precis som en tennisspelare kan träna på sin serve i åratal, kräver också bakning aktiv repetition för att man ska få den känslighet som krävs. Det här receptet kräver just inte mer än två timmar men med tid och tålamod kan det vara dom bäst utnyttjade två timmarna varje dag.

Det första brödet

5 dl vatten
25 gram jäst
2 tsk salt
12–13 dl vetemjöl

Smula jästen i bunke. Mät upp fingervarmt vatten, 37°C, och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt ungefär 10 dl mjöl börja knåda degen. När degen klibbar fast i fingrarna tillsätter du lite mjöl åt gången (tills ca 12 dl är använt) och knådar degen i 10 minuter, så att degen är riktigt spänstig. Lägg i saltet i slutet, så blir degen mer elastisk. Låt degen jäsa under en duk en halv timme.

Slå upp degen på ett lätt mjölat arbetsbord. Forma brödet med lätt hand för att inte pressa ut alltför mycket av luften. Ju mer luft i degen desto större blåsor inuti det färdiga brödet. Enklast formar man brödet genom att lätt dra ut den till en fyrkant och sedan vika ihop från båda ändorna. Tryck med handens yttersida på skarven så att den fastnar. Lägg brödet på en bakplåtsbeklädd plåt med skarven neråt och täck in med en mjölad duk. Ställ ugnen på 250°.

Efter en halvtimme borde brödet ha jäst till ungefär dubbel storlek och är nu färdigt för gräddning. Grädda i 10 minuter, öppna luckan och pensla brödet snabbt med vatten. Sänk temperaturen till 200° och grädda i ytterligare 20 minuter, tills brödet har fin färg. Vill man försäkra sig om att brödet är genomgräddat kan man i slutet sätta in en stektermometer. När brödet är 97°C inuti är det färdigt.

Lyft ut brödet och låt det svalna på ugnsgallret, täckt med duk.

Chribbe Aarnio

FOLKHÖGSKOLA. Kristliga folkhögskolans nya rektor tillträder sin tjänst den 1 september. 4.8.2021 kl. 14:10

profilen. Det var en vän till Tika Sevón Liljegrens familj som förde henne till barnhemmet. Hon blev adopterad och är tacksam för det. Hon har sett hur svårt hennes bror haft det efter sin uppväxt i den nepalesiska by där hon är född. 4.8.2021 kl. 08:00

KYRKOMÖTET. Kyrkomötet samlas den här veckan till session i Åbo. Frågor på agendan är bland annat bönens plats i kyrkan, en jämställdhetsplan för kyrkan – och frågan om samkönade äktenskap. 3.8.2021 kl. 15:43

BÖN. Den anknytning vi har till våra föräldrar blir en upplevelse som vi upprepar i alla våra relationer – också i relationen till Gud. – Att be för sig själv är svårt men fascinerande, säger psykologen och terapeuten Katri Kanninen. 2.8.2021 kl. 17:42

SKOTTSKADA. När Leif Kronqvist var åtta år sköt hans vän honom i halsen med ett litet gevär. – Jag är inte bitter på honom – han var ju bara ett barn och han kunde ju inte ha vetat att geväret var laddat. 3.8.2021 kl. 08:00

Kulturer. Johanna Evenson växte upp på olika håll i Svenskfinland, bodde i USA i trettio år – och har nu återvänt till Åland. Varje gång hon stiger in i sitt arbetsrum – en 1400-talskyrka – tänker hon: Wow, tänk att jag får bo här! 22.7.2021 kl. 08:00

Papparoll. För Erik Abbor tog det flera år att landa i rollen som pappa. 21.7.2021 kl. 08:00

musik. Musiken har funnits med Susanna Sandell hela livet. Hon har studerat musikpedagogik och har skrivit egen musik sedan tonåren. I maj släppte hon sin första egna singel och mer är på gång. 8.7.2021 kl. 08:00

STADSBO. Pamela Granskog känner sig som helsingforsare i Österbotten och som österbottning i Helsingfors. Om hon skulle få bestämma skulle alla åka på utbyte till andra regioner. 22.7.2021 kl. 06:00

KONFIRMANDLÄGER. Mi Lassila har 80–90 konfirmandläger bakom sig. För henne är konfirmandlägret en plats där man kan inse att man är älskad. 7.7.2021 kl. 08:00

RÄTTEGÅNG. Vasa hovrätt gör samma bedömning som Mellersta Österbottens tingsrätt och friar Martyrkyrkans vänners ordförande Johan Candelin samt den styrelsemedlem som stått åtalade för penninginsamlingsbrott. Den springande punkten i åtalet har handlat om huruvida Martyrkyrkans vänner i sin insamling riktat sig till en på förhand bestämd och avgränsad grupp för vilket det inte krävs insamlingstillstånd eller om man riktat sig till en bredare allmänhet, vilket hade krävt ett insamlingstillstånd. 2.7.2021 kl. 15:21

ledarskap. Vad är en ledares viktigaste egenskap? Gott självförtroende, säger Henrik ”Henka” Lindberg, som leder produktionsbolaget Parad. Han vill skapa en arbetskultur där det är tryggt att misslyckas. 
– Först då kan kreativiteten flöda. 27.6.2021 kl. 13:42

ÅLDRANDE. Författaren och psykoterapeuten Patricia Tudor-Sandahl har skrivit en ny bok, ”Mer levande med åren”, om modet att åldras och bli sams med det paradoxala och motsägelsefulla som ryms inom oss. 24.6.2021 kl. 00:00

FÖRLÅTELSE. Jimmy Sundström har levt med konstant värk i kroppen i femton år. Bakom värken ligger ett trauma – han var med om övergrepp när han var tolv år. – De senaste femton åren har inte varit lätta, men med Guds hjälp har jag kunnat förlåta och få frid. 23.6.2021 kl. 09:00

GENERATION Y. – När man frågar millennialer vad de vill att kyrkan ska göra svarar många: Vi vill inte ha något av kyrkan, det räcker att kyrkan finns där. Vi kan komma om det är någon kris eller om vi vill gifta oss, säger Laura Leipakka. 8.7.2021 kl. 06:00

Teologiska fakulteten. – Det finns en stark längtan efter att tro på något mer. Vad ”mer” är, det är vad vi försöker ta reda på inom teologin. Det säger Björn Vikström. 18.3.2024 kl. 10:42

AKTUELLT FRÅN DOMKAPITLET. Domkapitlet sammanträdde på måndagen. 18.3.2024 kl. 16:47

Änglar. Marika Salomaa pausade anställningen som personaladministratör och satsade på att bli keramiker. Nu tillverkar hon tröstänglar som Matteus församling delar ut till personer som förlorat en anhörig. 18.3.2024 kl. 08:00

kyrkoherdeinstallation. Hård vind gjorde att förrättarna vid kyrkoherdeinstallationen i Saltvik inte kom i land på Åland. 17.3.2024 kl. 11:15

VILDMARK. I vildmarken stänger Per-Johan Stenstrand ut bruset och tankar kraft. Årligen gör han två större turer, en rejäl fiskevecka i augusti och en vecka runt påsk med snöskoter, tält och isfiske uppe i Lappland. 16.3.2024 kl. 13:34