Äta tillsammans
Bloggen:
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Väck familjen med färska frallor

04.06.2014 10:37

Tänk att vakna till nybakade frallor, till doften av nybakat bröd! Den som bakar frallorna får lov att stiga upp lite tidigare.

Det här är det första receptet jag testade när jag började baka. Det som lockade mig att prova just det här brödet var nog dess enkelhet. Få ingredienser, du behöver inte ”knåda” brödet, det tar inte hela dagen att göra och dessutom visade det sig att smaken var fantastisk!

Brödet förbereder du precis innan du går och lägger dig, vilket tar ca 10 minuter. Sedan stiger du upp trekvart innan familjen vaknar, så kan du bjuda alla på nybakade frallor till frukost och dessutom doftar hela huset ljuvligt när de stiger upp!

De nattjästa frallorna

6 dl ekologiskt specialvetemjöl
3 dl vatten
1 tsk salt
”ett litet hörn av jästpaketet”

Ugnstemperatur: 250 grader

På kvällen innan du går och lägger dig löser du upp jästbiten i det kalla vattnet, blandar sedan i mjöl och salt. Arbeta därefter ihop allt med träsleven tills det blir ordentligt blandat. Detta moment tar bara någon minut så det handlar inte om något oändligt arbete. Nästan löjligt enkelt! Täck sedan bunken med lock eller plastfolie och låt stå över natten.

Morgonen därpå skrapar du ur allt innehåll ur bunken ner på ett mjölat bakbord. Medan du tar fram degen ska du komma ihåg att sätta på ugnen på 275 grader (för att sedan sänka till 250 grader när du väl lägger in frallorna i ugnen).

Dra ut degen till en fyrkant för att sedan vika ihop den till ett litet paket. Vänd degen så att du får en slät yta uppåt.

På med en handduk och jäs i 30 minuter.

Sedan är det dags att dela upp degen. Åtta delar brukar bli lagom stora frallor när de väl är färdiggräddade. Men det där är ju en smaksak förstås.

Lägg bitarna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Glöm inte att vrida ner värmen till 250 grader innan du sätter in frallorna i mitten av ugnen. För att få en hårdare skorpa på bröden kan du se till att ha en oöm plåt längst ner i ugnen som du häller lite vatten på precis när du ställer in bröden. Då blir det en härlig ånga i ugnen som gör bröden extra krispiga!

Ta ut bröden efter ca 12-15 minuter eller efter att de fått en gyllenbrun färg. Låt dem svalna lite på ett galler innan du bjuder hela familjen på varma frallor till frukost. Så snabbt och enkelt kan du göra ditt eget dagliga bröd!

Martin Nord

Kolumn. Det här är en berättelse om en plastgran, och allt omkring den, som lärde mig att ytterligare sänka ribban inför julen. 14.12.2025 kl. 17:33

BORGÅ STIFT. Nyrekryteringarna vid domkapitlet i Borgå fortsätter. Nu söks en stiftssekreterare för att leda församlingsdiakonin i stiftet. 12.12.2025 kl. 10:50

mat. Tara Junker är matkreatör, och för henne är mat inte bara jobb utan det roligaste som finns. – På julen äter jag festmat, men inte traditionell julmat. 11.12.2025 kl. 18:00

BÖNEHUS. Det har funnits drygt 400 bönehus i Svenskfinland. Kjell Herberts har dokumenterat alla 250 som funnits i Österbotten de senaste 150 åren. Nu har kartläggningen med bild och fakta gett ut en färsk bok, En ton från himlen och en doft av kaffe – Österbottens bönehus. 9.12.2025 kl. 18:08

Personligt. När Janne Sironen var sju år tog hans pappa sitt liv. Idag har han själv en sjuårig son. – Att jag fick Peter var så stort. 9.12.2025 kl. 13:00

SPRÅK. Språkförbistringen väcker irritation vid flera svenska församlingar inom Borgå stift. På domkapitlet manar man till lugn. 8.12.2025 kl. 13:17

Helsingfors domkyrka. Päivi Vähäkangas, kyrkoherde i Munkkiniemen seurakunta i Munksnäs, blir ny domprost i Helsingfors. Hon valdes på söndagen med klar majoritet. 8.12.2025 kl. 16:31

EKUMENISKA RÅDET. Laura Häkli är ny generalsekreterare för Ekumeniska rådet i Finland. Hon ska göra praktikantveckor i alla elva medlems­kyrkor. 8.12.2025 kl. 10:00

GRAVFYND. Kvarlevor av tre personer som troligen levde på 1700-talet har fått sin sista viloplats i en grav på begravningsplatsen vid Esbo domkyrka. Kvarlevorna hittades i samband med grävarbeten, eftersom Esbo domkyrka för tillfället genomgår en omfattande renovering. 4.12.2025 kl. 11:49

julmusik. Kyrkorna fylls av ljus, gemenskap och välkända melodier när församlingarna runt om i Borgå stift bjuder in till De vackraste julsångerna. Kantorerna Diana Pandey och Mikaela Malmsten-Ahlsved i Pedersöre församling har valt årets svenskspråkiga sånger. Vi träffades för att tala om årets sångval, personliga favoriter och varför traditionen är så betydelsefull. 3.12.2025 kl. 14:45

julklappar. Hitta en trevlig burk. Börja leta efter uppmuntrande ord, tröstande poesi eller en tom lapp att teckna ner tacksamhet på. Så har du skapat en julklapp som kräver tid och omsorg men nästan inga pengar! 1.12.2025 kl. 14:35

Personligt. Wille Westerholm hade i många år en dröm: att bli personaldirektör på Stockmanns varuhus. Han jobbade på varuhuset i hela 17 år. Sedan tog livet en ny vändning. I dag är han kyrkoherde i Ekenäsnejdens svenska församling. 26.11.2025 kl. 13:24

ortodoxa kyrkan. Finlands ortodoxa kyrka har det ekonomiskt knappt. Nu utreds möjligheten att leda kyrkan genom att gå tillbaka till tiden då man hade bara två biskopsstift. 28.11.2025 kl. 11:32

HELSINGFORS SAMFÄLLIGHET. Prästen som leder landets största samfällighet, i Helsingfors, blir överdirektör vid Undervisnings- och kulturministeriet. 27.11.2025 kl. 16:40

BISTÅNDSARBETE. Sjökapten Tom Lindroos gjorde en frivilliginsats på världens största civila sjukhusfartyg som drivs av kristna Mercy Ships. I Afrika förändrar en operation många människors vardag helt och hållet. 25.11.2025 kl. 20:00

Kolumn. Det här är en berättelse om en plastgran, och allt omkring den, som lärde mig att ytterligare sänka ribban inför julen. 14.12.2025 kl. 17:33

BORGÅ STIFT. Nyrekryteringarna vid domkapitlet i Borgå fortsätter. Nu söks en stiftssekreterare för att leda församlingsdiakonin i stiftet. 12.12.2025 kl. 10:50

mat. Tara Junker är matkreatör, och för henne är mat inte bara jobb utan det roligaste som finns. – På julen äter jag festmat, men inte traditionell julmat. 11.12.2025 kl. 18:00

BÖNEHUS. Det har funnits drygt 400 bönehus i Svenskfinland. Kjell Herberts har dokumenterat alla 250 som funnits i Österbotten de senaste 150 åren. Nu har kartläggningen med bild och fakta gett ut en färsk bok, En ton från himlen och en doft av kaffe – Österbottens bönehus. 9.12.2025 kl. 18:08

Personligt. När Janne Sironen var sju år tog hans pappa sitt liv. Idag har han själv en sjuårig son. – Att jag fick Peter var så stort. 9.12.2025 kl. 13:00