Äta tillsammans
Bloggen:
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Den bästa toasten gör du själv

23.05.2014 09:35

Festsäsongen är här, är du redo? Den bästa toasten gör du själv.

Det är igen den tiden på året då man stöter på tårögda människor på stan. För endel är det pollenallergi, för andra den stolthet de känner när deras avkomma ska utexamineras från gymnasiet eller yrkesskola. Eller kanske det är frågan om en annalkande konfirmation eller ett bröllop.

Det här brödet passar utmärkt till festsäsongen. Receptet är en anpassad version av Jan Hedh och Klas Anderssons toastbröd som finns i boken med den enkla titeln Bröd. Efter flera försök och minst lika många misstag har jag tillämpat receptet så att det blir två fina toastbröd eller passligt råvara för en liten smörgåskaka. Receptet passar även till hotdog- eller hamburgerbröd.

Ingredienser:

800 gram vetemjöl
50 gram jäst
3 äggulor
4 dl mjölk
30 gram honung
100 gram smör (rumsvarm, skuren i bitar, cirka 80 gram till degen, 20 gram att smörja formarna)
1 matsked salt
2 st brödformar á 2 liter

Sätt äggulorna och honungen i en bunke. Värm mjölken till ca 37° och lös upp jästen i den. Häll vätskan i bunken och rör lätt om. Väg upp mjölet och börja knåda.

När du känner att degen börjar få spänst börjar du tillsätta smöret i omgångar. Degen blir nu lite fuktigare igen, blir den alltför klibbig och lös lägger du till lite mjöl. Tillsätt saltet och knåda degen så den är ordentligt seg och elastisk.

Lägg upp degen på ett mjölat arbetsbord och dela i två bitar. Rulla bitarna till runda stänger och dela båda stängerna i fyra delar. Lägg bitarna löst bredvid varandra i de smorda formarna, de här avlånga bullarna jäser ihop senare. På det här sättet får man ett bröd som är mjukare inuti än om man lägger degen som ett helt bröd i formen.

Låt brödet jäsa till dubbel storlek, 30–40 minuter. Värm ugnen till 250°. Innan du lyfter in formarna: spruta vatten i ugnen med en blomspruta. Baka i fem minuter och sänk värmen till 180°.

Ta ut formarna efter 30 minuter. Stjälp upp bröden på ett galler – det borde lyckas lätt om du smörat formarna ordentligt. Lägg bröden ännu fem minuter i ugnen, så att brödet får fin skorpa runtomkring.

Receptet räcker till cirka 10 hotdog- eller hamburgerbröd. De gräddas på plåt i ungefär 15–20 minuter. För att skorpan på dessa inte ska bli alltför hård är det viktigt att du sprutar in vatten i början och gärna på nytt efter fem minuter då du sänker temperaturen i ugnen.

TIPS: som toast eller hamburgerbröd blir det extra gott och snyggt om man pryder bröden med sesamfrön!

Chribbe Aarnio

Det gäller att knåda tills degen blir ordentligt seg. (Foto: Chribbe Aarnio)

Kolumn. Det här är en berättelse om en plastgran, och allt omkring den, som lärde mig att ytterligare sänka ribban inför julen. 14.12.2025 kl. 17:33

BORGÅ STIFT. Nyrekryteringarna vid domkapitlet i Borgå fortsätter. Nu söks en stiftssekreterare för att leda församlingsdiakonin i stiftet. 12.12.2025 kl. 10:50

mat. Tara Junker är matkreatör, och för henne är mat inte bara jobb utan det roligaste som finns. – På julen äter jag festmat, men inte traditionell julmat. 11.12.2025 kl. 18:00

BÖNEHUS. Det har funnits drygt 400 bönehus i Svenskfinland. Kjell Herberts har dokumenterat alla 250 som funnits i Österbotten de senaste 150 åren. Nu har kartläggningen med bild och fakta gett ut en färsk bok, En ton från himlen och en doft av kaffe – Österbottens bönehus. 9.12.2025 kl. 18:08

Personligt. När Janne Sironen var sju år tog hans pappa sitt liv. Idag har han själv en sjuårig son. – Att jag fick Peter var så stort. 9.12.2025 kl. 13:00

SPRÅK. Språkförbistringen väcker irritation vid flera svenska församlingar inom Borgå stift. På domkapitlet manar man till lugn. 8.12.2025 kl. 13:17

Helsingfors domkyrka. Päivi Vähäkangas, kyrkoherde i Munkkiniemen seurakunta i Munksnäs, blir ny domprost i Helsingfors. Hon valdes på söndagen med klar majoritet. 8.12.2025 kl. 16:31

EKUMENISKA RÅDET. Laura Häkli är ny generalsekreterare för Ekumeniska rådet i Finland. Hon ska göra praktikantveckor i alla elva medlems­kyrkor. 8.12.2025 kl. 10:00

GRAVFYND. Kvarlevor av tre personer som troligen levde på 1700-talet har fått sin sista viloplats i en grav på begravningsplatsen vid Esbo domkyrka. Kvarlevorna hittades i samband med grävarbeten, eftersom Esbo domkyrka för tillfället genomgår en omfattande renovering. 4.12.2025 kl. 11:49

julmusik. Kyrkorna fylls av ljus, gemenskap och välkända melodier när församlingarna runt om i Borgå stift bjuder in till De vackraste julsångerna. Kantorerna Diana Pandey och Mikaela Malmsten-Ahlsved i Pedersöre församling har valt årets svenskspråkiga sånger. Vi träffades för att tala om årets sångval, personliga favoriter och varför traditionen är så betydelsefull. 3.12.2025 kl. 14:45

julklappar. Hitta en trevlig burk. Börja leta efter uppmuntrande ord, tröstande poesi eller en tom lapp att teckna ner tacksamhet på. Så har du skapat en julklapp som kräver tid och omsorg men nästan inga pengar! 1.12.2025 kl. 14:35

Personligt. Wille Westerholm hade i många år en dröm: att bli personaldirektör på Stockmanns varuhus. Han jobbade på varuhuset i hela 17 år. Sedan tog livet en ny vändning. I dag är han kyrkoherde i Ekenäsnejdens svenska församling. 26.11.2025 kl. 13:24

ortodoxa kyrkan. Finlands ortodoxa kyrka har det ekonomiskt knappt. Nu utreds möjligheten att leda kyrkan genom att gå tillbaka till tiden då man hade bara två biskopsstift. 28.11.2025 kl. 11:32

HELSINGFORS SAMFÄLLIGHET. Prästen som leder landets största samfällighet, i Helsingfors, blir överdirektör vid Undervisnings- och kulturministeriet. 27.11.2025 kl. 16:40

BISTÅNDSARBETE. Sjökapten Tom Lindroos gjorde en frivilliginsats på världens största civila sjukhusfartyg som drivs av kristna Mercy Ships. I Afrika förändrar en operation många människors vardag helt och hållet. 25.11.2025 kl. 20:00

Kolumn. Det här är en berättelse om en plastgran, och allt omkring den, som lärde mig att ytterligare sänka ribban inför julen. 14.12.2025 kl. 17:33

BORGÅ STIFT. Nyrekryteringarna vid domkapitlet i Borgå fortsätter. Nu söks en stiftssekreterare för att leda församlingsdiakonin i stiftet. 12.12.2025 kl. 10:50

mat. Tara Junker är matkreatör, och för henne är mat inte bara jobb utan det roligaste som finns. – På julen äter jag festmat, men inte traditionell julmat. 11.12.2025 kl. 18:00

BÖNEHUS. Det har funnits drygt 400 bönehus i Svenskfinland. Kjell Herberts har dokumenterat alla 250 som funnits i Österbotten de senaste 150 åren. Nu har kartläggningen med bild och fakta gett ut en färsk bok, En ton från himlen och en doft av kaffe – Österbottens bönehus. 9.12.2025 kl. 18:08

Personligt. När Janne Sironen var sju år tog hans pappa sitt liv. Idag har han själv en sjuårig son. – Att jag fick Peter var så stort. 9.12.2025 kl. 13:00