Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Saftigt och fiberrikt surbröd

01.09.2014 12:45

Min vana trogen så bakar jag ett surdegsbröd i dag också. Den här varianten är ett rågsurdegsbröd i grunden men det som gör att du får en väldigt trevlig och nötig smak är skållningen som vi adderar till grundreceptet. Det som är bra med detta bröd är att det är otroligt saftigt, fiberrikt och dessutom lätt att baka. Då kör vi!

På kvällen blandar du ihop surdegsgrunden (finns recept på kyrkpressen.fi om du inte redan har en välmatad grund som står och väntar) med mjöl och vatten enligt denna fördelning:

2 msk rågsurdegsgrund
1 dl ekologiskt rågmjöl
1 dl ljummet vatten

Detta rör du ihop i en bunke och sätter lock/plastfolie på för att få vila under natten till nästa morgon. Sedan tar du fram en bunke/kastrull med lock för att blanda skållningen.

I kastrullen häller du ner:

1 msk linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl rågkross
2 dl kokande vatten

Rör ihop allt och sätt på locket och låt stå över natten, tillsammans med den andra bunken.

Morgonen därpå blandar du ihop surdegen med skållningen och häller i ytterligare:

1/2 dl ljummet vatten
1 dl ekologiskt rågmjöl
1 tsk salt
3 dl rågsikt (det var det där mjölet som jag tar med mig från Sverige, eller gör själv genom att sikta rågmjöl och blanda med vetemjöl, med fördelningen 4 delar rågmjöl och 6 delar vetemjöl)

Degen blir ganska kladdig men det gör inte så mycket för vi ska baka allt i brödform sedan, men först får degen jäsa i bunken med locket på i 3 timmar.

Sedan skrapar du ner allt i en brödform som du först har smörat för att degen inte ska fastna. En timme får du räkna med att degen ska jäsa i formen också. Samtidigt som du skrapat ner degen i formen tar du och sätter på ugnen på 250 grader så att den är riktigt varm när du väl skickar in formen.

Efter att degen har jäst färdigt sätter du in formen i mitten av ugnen i 250 grader i 10 minuter. Glöm inte att hälla vatten i plåten som du har längst ner i ugnen så att det blir en härlig ångbildning så degen kan resa sig obehindrat. Efter 10 minuter sänker du temperaturen till 225 grader och låter brödet stå inne i ytterligare 30 minuter. Har du en stektermometer kan du sätta fast den i brödet och låta den stå inne tills brödet når en temperatur på 98 grader.

När brödet är färdigt låter du det svalna på galler inlindat i en handduk. Låt det vila till morgonen därpå så att inte brödet är för kletigt när du skär i det. Ganska lång process innan du kan njuta av brödet, men det är det värt!

Martin Nord

jesus. – Det finns både en konfirmand och en forskare här uppe, säger Lundprofessorn Dick Harrison och knackar på sitt huvud. Han vill tro och betraktar sig definitivt som en kristen. Som historiker tycker han Bibelns Jesus håller för överraskande mycket källkritik – utom kanske julevangeliet då. 22.12.2022 kl. 10:00

JULTIPS. Som bäst blir julen värme och gemenskap. Som sämst blir den press, jämförelse och ensamhet. 22.12.2022 kl. 19:00

KRIGET I UKRAINA. När kriget i Ukraina bröt ut var det fullt kaos i Maryna Vilkhoryks huvud. Vad skulle hon ta sig till? – Ibland kändes det som om det inte hände mig, det var som i en film, säger hon. Idag tackar hon varje dag Gud för att hon har jobb, hus och sin familj i Jakobstad. 21.12.2022 kl. 10:43

Övergrepp. Ett barn misstänks ha blivit utsatt för sexualbrott i de evangelisk-lutherska församlingarna i Vasa hösten 2022. Det misstänkta brottet är anmält till barnskyddsmyndigheterna och polisen. 20.12.2022 kl. 10:59

musik. – Julen kan vara härlig på morgonen och hemsk på kvällen, säger Emma Raunio. Hon är aktuell med en strålande vacker julskiva, som handlar om att mörkret är en förutsättning för att vi ska se det ljusa. 20.12.2022 kl. 10:00

samer. Forskaren Helga West jämför de tre nordiska folkkyrkornas försonings­processer i norr. Det ska blir en doktorsavhandling i teologi. 19.12.2022 kl. 08:00

jul. Vem är du? 10-åriga Filip Åström tycker att det bästa med julen är att få vara tillsammans, och att vuxna hinner vara lite knasiga när de har ledigt. 21.12.2022 kl. 19:00

Nekrolog. "Redan under studietiden, men framför allt i samband med studentrevolten 1968, kom han till insikt om att teologin måste anpassas till det omgivande samhället. Frälsningen ska gälla hela människan och inte bara själen." 19.12.2022 kl. 14:26

UTNÄMNING. Biskopen har den 15 december utnämnt kaplanen i Närpes församling Ann-Mari Audas-Willman och sakkunnige för arbetet bland finländare utomlands och kyrkans turistarbete vid Kyrkostyrelsen Bror Träskbacka till prostar. 15.12.2022 kl. 14:13

BERGÖ. När tillvaron var tuffare och jularna enklare … Johan Klingenberg delar med sig av minnen från 1950- och 60-talets Bergö. 7.12.2022 kl. 09:54

Zacharias Topelius. – Topelius tro förändrades med tiden, så som jag tror att den gör för de flesta. Det säger doktoranden i kyrkohistoria Erika Boije. 8.12.2022 kl. 13:15

BORGÅ STIFT. En morotsbakelse med vit choklad och tranbär – biskop Bo-Göran Åstrand vispade till Borgå stiftsjubileumsbakverk. 30.11.-0001 kl. 00:00

BORGÅ STIFT. En bok som berättar om livet i Borgå stift, sitter Robert Lemberg och skulle vilja göra. Inte en historik med anledning av 100-årsjubileet, utan en fin, snygg och angelägen jubileumsbok. Kanske med bilder du har hemma. 8.12.2022 kl. 19:00

MAMMAKÖR. ”Nattmörkret sänker sig i våran stad, i alla fönster glimmar bågarna på rad”, sjunger mammakören Änglaklang i Grankulla. Snart har de sin första egna julkonsert. 8.12.2022 kl. 11:27

samer. Kyrkan startar i snabb takt en försoningsprocess med samerna. Biskopsmötet startade projektet i dag. Sameprästen Mari Valjakka som själv är skoltsame ska koordinera arbetet. 7.12.2022 kl. 13:39

kyrkkaffe. Stämningen på kyrkkaffet är inte alltid hundra procent avslappnad – men det gör ingenting. Vid kaffebordet lär vi oss också att möta människor som inte är som vi eller tycker som vi, skriver Edit Koskinen. 28.8.2024 kl. 16:43

festival. Att retreatgården Snoan fortfarande finns, behövs och verkar, det ska firas den 13–15 september. – Vi ser fram emot en fest med glädje, en fest för vad som varit och för vad Snoan har betytt, säger Kalle Sällström. 28.8.2024 kl. 16:17

SPLITTRING. För tjugo år sedan grundade Robin Nyman och Matti Aspvik en gudstjänstgemenskap i Jakobstads svenska församling. Sedan lämnade de församlingen, och många följde med in i den nya gemenskapen. Idag ser de att de gjorde mycket genuint och fint – men de ser också uppror, besvikelse och att de fastnade vid perifera saker. 26.8.2024 kl. 15:36

konflikt. Puls Helsingfors och Christoffer Perret svarar på frågorna kring gemenskapen som lämnat Petrus församling i fråga-svar-form på Puls Helsingfors webbsida. ”Vi fick klara besked”, säger de – men kyrkoherde Pia Kummel-Myrskog menar att diskussionen knappt hann börja. 25.8.2024 kl. 11:57

SPLITTRING. En stor del av de lekmän som varit aktiva i Puls-gemenskapen i Petrus församling i Helsingfors lämnar Petrus och bygger något nytt. De hade sin första samling i SLEY:s utrymmen i Helsingfors igår, söndag. 19.8.2024 kl. 14:33