Bloggarkiv

Anna Tikum
Anna Tikum
Anna Tikum har nyligen flyttat med sin fem månader gamla dotter Ronya och sin man Bertrand till Senegal. Följ med den första tiden i ett nytt land.

Petit déjeuner

12.11.2011 11:55
Vår frukost består alltså av batong. Det blev klart i går. Om ni bara visste hur svårt det har varit för mig att vänja mig vid det. Jag har vuxit upp med gröt på morgonen, och frukt. Frukosten ska vara hälsosam, har jag fått lära mig. På senare år har jag utvecklat mina frukostvanor så att jag alltid börjat dagen med en superfräsch smoothie. En ljuvlig blandning av rismjölk, banan, bär, cashewnötter, mandlar och olika sorters frön. Och jag har känt mig stark och pigg fram till lunch. Så ni kan förstå att det är en stor omställning att plötsligt börja dagarna med vitt bröd och kaffe. De första morgnarna sänkte jag mig till och med så lågt att jag smetade den där äckliga chokladsmörjan på batongen. Men man kan ju inte börja dagen så! Man kan bara inte det. Bertrand och vår hemhjälp är dock av annan åsikt. Så på frukostbordet står burken med choklad fortfarande kvar.
Jag prövade med hirsgröt nån vecka. Det är ju åtminstone näringsrikt. Men vem orkar stiga upp en halv timme tidigare för att koka gröt när man knappt sovit en blund på natten (på grund av dotterns vakande)? Så det här med hirs blev, som sagt, en en veckas historia.
Jag vet ännu inte riktigt hur jag ska lösa problematiken med morgonmålet. Här i Fatick finns nämligen inget "frukostaktigt" att få tag på. Absolut ingenting. Batongen blir visserligen ätbar med tomat och mjukost (som bådadera måste hamstras på inköpsresorna i Mbour). Och visst går kaffet ner med pulvermjölk. Men jag är nog inte riktigt nöjd som det är. Några tips?
Petit déjeuner. Räddningen är förstås melonerna!
Anna Tikum
15.11.2011 17:47
Anna-Lena: Nästa inlägg ska handla om vår arma höna!!
Anna-Lena
15.11.2011 10:51
Ni kan ju skaffa höns. Fast undvik tuppar. Minns att Tor-Erik önskade sig tuppsoppa varje morgon den första tiden i Fatick. Å andra sidan kanske det inte är helt riskfritt med höns medan man har riktigt små barn. Apbrödsträdsfrukten kommer från Baobab-träden... Om jag inte minns helt fel. Undrar när de har säsong. Jag lade aldrig sådant på minnet.
Anna Tikum
13.11.2011 19:19
Sven-Olof: Tack för tipsen! Ja tack gode Gud för kaffe!!!
Sandra: Det verkar vara säsongsbetonat här med frukterna. Nu meloner. Nam... Väntar på mangotiden.
Juha: Skeden har nog redan varit direkt i chokladburken några gånger...nej...många gånger.
Anna-Lena: Oj, tack för alla tips. Apbrödsträdsfruktkött???? Aldrig hört... Och vet du, till och med ägg är svårt att få tag på här.
Anna-Lena
13.11.2011 13:10
Hm.. Vi hade nog gröt på morgnarna. Vet inte om det var mamma som gjorde den. Kanske Fatou. Men vi hade mburu också och jag älskar chokladröran. I Mbour finns nog quakers havregryn. Men det tar ju en tid att laga till. Sedan kan man ju på dagarna göra hemlagad joghurt eller fil bara man har någonting att börja med. Kanske hemhjälpen vet hur man gör? Förutsatt att kylskåpet hålls kallt tillräckligt länge ;) Pröva med jordnötter, russin och hirs som musli (via ugn och kylskåp) i jogurten. Och apbrödsträdsfruktkött lär vara väldigt vitaminrikt (fast då får man kärnorna och det kan smaka ganska beskt). Kanske det finns i pulverform så att man kan ta det som en milkshake. Börja dagen med ägg så får du protein.
Juha Kajander
13.11.2011 10:30
Varför smeta chokladsmörjan på batongen? Man kan ju äta den direkt med sked. Och batongen blir mindre torr om man doppar den i kaffemuggen. Hälsosammare blir frukosten inte på det sättet, men kanske godare. Kanske.
Sandra S
12.11.2011 23:00
Vad trist med bara batong... blir ju ganska torrt i längden. Trodde Afrika svämmade över av frukter - överallt, men tycks inte stämma riktigt då?
sven-olof emet
12.11.2011 19:22
har du kylskåp så gör i ordning pulvermjölken på kvällen, då blir den drickbar.När du gör i ordning nescaffet så häll det i het mjölk som du kan spä ut efter behov. Jag avundas dig inte, min dotters tvillingar har varit duktiga på att hålla mig vaken de ggr jag hälsat på, och utan gott kaffe på morgonen vet jag inte hur jag skulle ha klarat mig, men lyckas du med det är du på god väg och frukosten får komma när du känner för det thats life............

ekonomi. Understödet styrs så att de församlingar som på grund av pandemin förlorar mest intäkter också får mest stöd. 9.6.2020 kl. 19:00

Kulturskillnader. Som rikssvensk i Helsingfors har teologen Jonas Gehlin kunnat betrakta finländare från ett utifrånperspektiv. I Finland är arbetsklimatet mer formellt och ledarskapet sakorienterat. Och han har med intresse följt de två ländernas olika linjer under coronapandemin. 9.6.2020 kl. 10:35

prästvigning. Jean d’Amour Banyanga prästvigdes sjunde juni i Borgå domkyrka. 8.6.2020 kl. 12:33

utmaningar. Haje Abrahamsson är skådespelare och mamma till ett barn med specialbehov. – Det jag gör kan tyckas tungt, men det är roligt och djupt meningsfullt. 5.6.2020 kl. 10:39

sibbo. Rune Packalen kallas för församlingens tredje diakon. Som busschaufför har han fört många förtroliga samtal. En stor tragedi har färgat hans eget liv, och gjort honom till en lyssnare. 4.6.2020 kl. 14:11

Personligt. Kocken Mattias Åhman är en tävlingsmänniska. Vad han än gör strävar han efter att bli bra på det. Nu satsar han på att fortsätta bygga upp restaurang Hejm som fått öppna igen. 4.6.2020 kl. 11:11

Depression. För känslig, för högljudd, för hudlös. Efter flera svåra depressioner har Heidi Finnilä lärt sig att se på sig själv med nåd. – Jag skäms inte för att jag är en liten ömklig varelse, inte tuffare än så här. 3.6.2020 kl. 15:08

mission. Om Gud vill och flygen går återvänder Chamilla och Kristian Sjöbacka till Kenya så snart de kan. ”Får man trivas så här bra på missionsfältet?” har de ibland frågat sig. Landet och arbetet har förändrats sedan de första gången åkte ut som missionärer. 4.6.2020 kl. 09:19

mathjälp. Coronaepidemin har lett till ett ökat behov av mathjälp. De som ordnar matutdelning försöker möta behovet, samtidigt som de fått lägga om verksamheten. 2.6.2020 kl. 15:51

Coronapandemin. Tillsvidare ska man undvika körsång, rekommenderar biskoparna. 2.6.2020 kl. 14:23

Pörkenäs. Jakobstads svenska församling har omprövat beslutet att inte ordna konfirmandläger i sommar. Församlingen ordnar två dagläger på Pörkenäs. 1.6.2020 kl. 16:32

Åbo akademi. Björn Vikström har blivit utnämnd till professor i systematisk teologi vid Åbo Akademi för de närmaste fyra åren (1.8.2020-31.7.2024). 1.6.2020 kl. 14:20

pingst. På pingstdagen, söndagen 31.5, sänder Svenska Yle en gudstjänst med rubriken "Anden leder oss" från Brändö kyrka. 30.5.2020 kl. 08:55

Fontana Media. Styrelsen för Fontana Media har utsett Nicklas Storbjörk till ny vd. Han fortsätter som ansvarig redaktör för Kyrkpressen. 28.5.2020 kl. 17:19

studentexamen. Hur har vårens studenter tagit det att de inte får fira en ordentig dimission? Vi pratade med Karin Westerlund från Karis och Axel Falck från Helsingfors. 27.5.2020 kl. 09:40

NY BISKOP. TD Mari Parkkinen vigs och välsignas till ämbetet med Guds ord, bön och handpåläggning i en mässa i S:t Michels domkyrka söndag 3 september klockan 10. Vigningen förrättas av ärkebiskop Tapio Luoma med assistenter. 2.9.2023 kl. 10:00

Äktenskap. Ett nytt land, ett nytt trossamfund och en tuff period ledde Borgåborna Pelagia Mitsitsou och Dimitris Amaxopoulos till ett beslut. 31.8.2023 kl. 14:00

rasism. Vid folkhögskolan med fokus på utlänningar som lär sig svenska är rektor Catharina von Schoultz orolig för den nya vågen av rasism. 30.8.2023 kl. 20:00

musik. Systrarna Britt-Mari och Gun-Helen Andtfolk har uppträtt över 1 500 gånger och är en dynamisk duo. De båda systrarna är öppna och välkomnande, men då vi pratar om tuffare saker blir orden färre. 30.8.2023 kl. 17:32

ETT GOTT RÅD. ”Lär dig lyssna. Ta auktoriteter med en nypa salt.” Det ärnågra av de goda råd baptistpastorn och gymnasieläraren Jan Edström skulle ha gett till sig själv, den 20-åriga Jani. 31.8.2023 kl. 20:00