I november 2020 samlades kyrkomötesombuden med munskydd – vårens session ordnas i augusti på grund av coronaepidemin.
I november 2020 samlades kyrkomötesombuden med munskydd – vårens session ordnas i augusti på grund av coronaepidemin.

Bön, jämlikhet och vigsel på kyrkomötets agenda under veckan

KYRKOMÖTET.

Kyrkomötet samlas den här veckan till session i Åbo. Frågor på agendan är bland annat bönens plats i kyrkan, en jämställdhetsplan för kyrkan – och frågan om samkönade äktenskap.

3.8.2021 kl. 15:43

Idag samlades kyrkomötet i Åbo för en fyra dagar lång arbetssession. Sessionen skulle egentligen gå av stapeln i maj, men flyttades framåt i väntan på bättre vaccinationstäckning.

Biskop Bo-Göran Åstrand gläds över att kyrkomötet får ta ställning till många viktiga ombudsinitiativ.

– Några av dem ser jag som verkligt betydelsefulla. Ett av dem är uppmaningen till biskopsmötet att befrämja bönen och spiritualiteten i kyrkans och människornas liv. Det är anmärkningsvärt att så många ombud, hela 67 stycken, har undertecknat initiativet. Här syns ingen uppdelning mellan så kallade konservativa och liberala. Jag tänker att det är ett hoppingivande tecken, säger Åstrand.

Ett annat intressant initiativ är förslaget att göra en jämställdhets- och jämlikhetsplan för kyrkans och församlingarnas verksamhet.
– En sådan plan skulle vara ett konkret verktyg för församlingarna i planeringen och genomförandet av verksamheten, säger biskopen.

Peter Lindbäck, kyrkomötesombud från Åland, lyfter också jämställdhets- och jämlikhetsplanen, liksom ombudsinitiativet för samkönade äktenskap.

– Jämställdhet och likabehandling, samt kyrkans skyldighet att behandla alla lika, också samkönade, är de främsta orsakerna till att jag kandiderade inför nuvarande kyrkomötesperiod (2020–2024). Under den här perioden är jag beredd att göra ett ”sista försök”. Min grundläggande syn har alltid varit att Gud skapar alla människor olika och att det sedan är kyrkans uppgift och skyldighet att behandla alla människor lika.

Biskop Bo-Göran Åstrand tror att ombudsinitiativet om samkönade äktenskap i bästa fall kan ge en fördjupad diskussion om hur kyrkan ska handla i ett svårt läge. Ombudsinitiativet vill att biskopsmötet ska göra ett förslag till vigsel och välsignelse av samkönade par.

– Kyrkomötet är mycket delat i frågan. Jag är övertygad om att vi måste hitta en väg framåt som innebär att två olika synsätt ryms inom kyrkan och kan leva tillsammans. Framför allt är den här frågan viktig för de par som berörs av den, säger han.

Mia Anderssén-Löf, kyrkomötesombud från Österbotten, ser även hon fram emot behandlingen av initiativen om stärkande av bönelivet i kyrkan och om handlingsplanen för jämlikhet i kyrkan.

Initiativet om bönelivet lyfter fram att finländarnas böneliv har intensifierats på grund av coronakrisen som vi fortfarande genomlever.

– För många finländare är bönelivet en värdefull del av livet och av gemenskaper man är en del av – hemma, på jobbet, i vänskapskretsen och i församlingen. Samtidigt har avstånden människor emellan ökat. Mötesbegränsingar och säkerhetsföreskrifter har medfört att verksamheter lagts ner och gemenskapen i bönelivet har försvagats eller gått förlorad. Initiativet vänder sig till Biskopsmötet med en önskan om biskoparnas hjälp och stöd i att fördjupa och föryngra bönelivet.

Hon tror och hoppas också på bifall för ombudsinitiativet om samkönade äktenskap.

– Jag tror alltså att kyrkomötet kommer att be biskopsmötet att förtydliga och konkretisera vad biskopsmötet avsåg när det 6.8.2020 anvisade att kyrkan måste acceptera att det finns olika syner på äktenskapets teologi i vår kyrka och att lösningar måste tas fram för att dessa ska kunna samexistera. Initiativet riktar således en följdfråga till biskopsmötet: Hur ska det här förverkligas, i praktiken?

Andersén-Löf menar att biskopsmötet antagligen är det organ som har de bästa förutsättningarna att hitta vägar framåt i det här läget.

– I vilket fall som helst bör Biskopsmötet enas om en gemensam praxis så att kyrkans medlemmar och präster behandlas jämlikt oavsett i vilket stift man lever och verkar.

Göran Stenlund, kyrkomötesombud från Österbotten, konstaterar att det finns flera viktiga ärenden som nu bereds i något av kyrkomötets utskott och som troligen kommer upp till behandling vid kyrkomötets höstsession i november. Dit hör framför allt förslagen till ny kyrkolag och ny kyrkoordning.
– Bland de nya ärendena vill jag lyfta fram initiativet om att stödja och stärka bönelivet i kyrkan, initiativet om att kunna utse faddrar också för vuxna personer och initiativet om att ersätta uttrycken ”Kyrkan i Finland”, ”Kyrkan i Helsingfors”, ”Kyrkan i Vasa” och liknande uttryck med mer exakta och mindre pretentiösa benämningar.
Angående initiativet om samkönade äktenskap framhåller Stenlund att alla människor bör behandlas med högaktning och respekt.
– Samtidigt beslöt kyrkomötet så sent som för tre år sedan, efter en grundlig utredning, att hålla fast vid kyrkans syn på äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna. Samma syn på äktenskapet har ju också den katolska och den ortodoxa kyrkan, som ser Guds skapelseordning som grundvalen för kyrkans äktenskapssyn.

Kyrkomötesombud Rolf Steffansson tror att ombudsinitiativet om äktenskapet kommer att väcka mest intresse utåt.

– Initiativet tar fasta på en diskussion som förts i biskopsmötet. Jag tror och hoppas att initiativet för diskussionen framåt, och att det leder till ett klart förslag av biskopsmötet hur vigsel eller välsignelse kunde utformas.

Själv är Steffansson glad över ombudsinitiativet om att stödja bönelivet inom kyrkan. Han sitter också i kyrkomötets ekonomiutskott och tycker att det är viktigt att följa med diskussionen om ekonomin.

– Till kyrkomötets viktigaste uppgifter hör godkännande av kyrkans centralfonds verksamhetsberättelse och bokslut. Även om skatteintäkterna inte har utvecklats enligt det värsta scenariot under pandemitiden betyder bland annat medlemsutvecklingen att vi måste se om vårt hus inför framtiden. Det innebär att vi borde föra en diskussion om hur vi prioriterar och fördelar arbetet mellan kyrkans olika nivåer. Det kommer att få konsekvenser också för Borgå stift.

Uppdaterad 3.8 kl. 16:49 med tillägg till Mia Andersén-Löfs svar.

Uppdaterad 4.8 kl. 10:02 med Göran Stenlunds kommentarer.

Sofia Torvalds, Erika Rönngård, Ulrika Hansson


Olja kan bli ett element vid konfirmation och vigsel i framtidens kyrkohandbok.

BISKOPSMÖTET. Bikt på webben, välsignelse med olja och tydligare förbön vid konfirmation kan det bli i kyrkohandboken. Det föreslås också bli mer formuleringar om barnfostran, livsmognad tillsammans, kropp och sexualitet när man gifter sig. Temana är många i förarbetet till en ny kyrkohandbok för kyrkan. 19.4.2024 kl. 09:34
Boken "Otillräcklig" har blivit en försäljningsframgång i Danmark. Den har utkommit på svenska och norska, och översätts nu till engelska.

KRAVKULTUREN. Den danska folkhögskolläraren och teologen Christian Hjortkjaer skrev en bok om hur det är att växa upp i ett samhälle där vi får höra: ”Just do it.” 17.4.2024 kl. 15:24
Lina Teir spelar många instrument, men närmast henne är ändå fiolen.

BERÄTTARKONST. Berättarkonstnären och musikern Lina Teirs livsåskådning hör ihop med glädje, inspiration och livsmening. 17.4.2024 kl. 15:05
Sirpa Tolppanen betonar vikten av inkludering i arbetet med att bygga gemenskap från grunden.

profilen. Prästen Sirpa Tolppanen har precis landat i Vanda där hon ska bygga upp en helt ny gemenskap – från grunden. 16.4.2024 kl. 15:34
Tidigare kände sig Beni Karjalainen ensam. Idag har han goda vänner och en sambo. FOTO: PRIVAT

Helsingfors. Beni Karjalainen vet hur det är att vara ensam, men också hur det går att komma ur ensamheten. Årets Gemensamt ansvar-kampanj samlar in pengar för att motarbeta ungas ensamhet. 12.4.2024 kl. 18:56
32 euro per dygn – det får hjälpledarna i snitt betalt enligt KP-enkät.

HJÄLPLEDARE. Sommarjobb eller frivilligkul? Kyrkpressen tittade på vad hjälpledarna får betalt på sommarens konfirmandläger, där de har en viktig roll. På Åland har församlingarna en arvodeskultur som sticker ut. 19.4.2024 kl. 15:53
Harry Holmberg finns i dag till för andra människor – i vården.

PRÄSTER. I Borgå stift är det på sina håll allvarlig brist på präster. Det som förr ofta blev ett livslångt kall är i dag ett yrke där många slutar och gör någonting annat. Forskningen antyder varför. 5.4.2024 kl. 11:23
Vid det här bordet fattar domkapitlets kollegium beslut om vem som blir herde i Petrus församling. Biskopen tycker det är trist att det gick så här.

kyrkoherdeval. Exceptionellt, jag tror inte det hänt förr i Borgå stift, säger biskop Bo-Göran Åstrand om det oavgjorda kyrkoherdevalet i Petrus församling i Helsingfors. Senast i maj blir det domkapitlet som fattar beslut om vem som blir kyrkoherde. 4.4.2024 kl. 09:56
Petruskyrkan söker ny herde – men vem det blir är fortfarande oklart.

kyrkoherdeval. Kyrkoherdevalet i Petrus församling oavgjort efter ett långt möte – församlingsrådets röster föll lika, 6/6. 3.4.2024 kl. 21:54
Rosanna Fellman vill komma vidare. ”Det Jakobstad ingen vill ha” är delvis en bearbetning, men boken är också ett sätt att ge andra som upplevt liknande utanförskap något att spegla sig i. Och som alltid då Rosanna Fellman är i farten är samhällskritiken genomgående.

litteratur. Då Rosanna Fellman var barn såg hon jämnåriga laestadianer få skit för sin tro. Samtidigt bad hon Gud om att inte längre behöva bli mobbad. I dag är hon motvilligt troende och aktuell med en ny bok. 3.4.2024 kl. 10:59
Ida-Maria Björkqvist är biträdande 
distriktsledare i baptistsamfundet.

profilen. Ida-Maria Björkqvist lämnade drömjobbet som journalist för att på heltid fundera på hur man ska locka personer under femtio till en kristen samling. 2.4.2024 kl. 10:00
Susann Stenberg blev ett viktigt stöd för Monica Björkell, som nyligen flyttat till Lovisa.

sorg. De har bearbetat varsin sorg. Monica Björkell har sörjt sitt drömbarn, Susann Stenberg mamman som valde att lämna sitt liv och sina barn. – Om vi inte jobbar med vår sorg ligger den därunder och äter upp våra batterier. 1.4.2024 kl. 19:30
För Johan Byggningsbacka är glädjen den känsla som fyller hans påsk.

PÅSKDAGEN. Påsksöndagens glädje kör förbi långfredagens sorg för pingstvännen Johan Byggningsbacka. – Glädjen har tagit över. 31.3.2024 kl. 08:00

BISKOPENS PÅSKHÄLSNING. På Långfredagen får Guds närvaro i lidandet ett ansikte. Jesus Kristus är med oss då vi har det svårt. Inför hans barmhärtiga blick får vi klaga, sörja och ifrågasätta Gud. Vi behöver inte förneka en endaste av våra smärtsamma erfarenheter. 29.3.2024 kl. 08:00
På påsken får man släppa sin glada mask och bara vara sorgsen, säger Jaana Kettunen från Kyrkslätt.

PÅSK. När Jaana Kettunen var barn var påsken den tråkigaste högtiden, idag är den bottenlöst sorglig och underbart glad. 28.3.2024 kl. 08:00

Olja kan bli ett element vid konfirmation och vigsel i framtidens kyrkohandbok.

BISKOPSMÖTET. Bikt på webben, välsignelse med olja och tydligare förbön vid konfirmation kan det bli i kyrkohandboken. Det föreslås också bli mer formuleringar om barnfostran, livsmognad tillsammans, kropp och sexualitet när man gifter sig. Temana är många i förarbetet till en ny kyrkohandbok för kyrkan. 19.4.2024 kl. 09:34
Boken "Otillräcklig" har blivit en försäljningsframgång i Danmark. Den har utkommit på svenska och norska, och översätts nu till engelska.

KRAVKULTUREN. Den danska folkhögskolläraren och teologen Christian Hjortkjaer skrev en bok om hur det är att växa upp i ett samhälle där vi får höra: ”Just do it.” 17.4.2024 kl. 15:24
Lina Teir spelar många instrument, men närmast henne är ändå fiolen.

BERÄTTARKONST. Berättarkonstnären och musikern Lina Teirs livsåskådning hör ihop med glädje, inspiration och livsmening. 17.4.2024 kl. 15:05
Sirpa Tolppanen betonar vikten av inkludering i arbetet med att bygga gemenskap från grunden.

profilen. Prästen Sirpa Tolppanen har precis landat i Vanda där hon ska bygga upp en helt ny gemenskap – från grunden. 16.4.2024 kl. 15:34
Tidigare kände sig Beni Karjalainen ensam. Idag har han goda vänner och en sambo. FOTO: PRIVAT

Helsingfors. Beni Karjalainen vet hur det är att vara ensam, men också hur det går att komma ur ensamheten. Årets Gemensamt ansvar-kampanj samlar in pengar för att motarbeta ungas ensamhet. 12.4.2024 kl. 18:56