Karin Westerlund blev student från Karis-Billnäs gymnasium och Axel Falck blev student från Brändö gymnasium.
Karin Westerlund blev student från Karis-Billnäs gymnasium och Axel Falck blev student från Brändö gymnasium.

Sjungom studentens lyckliga dag – ingen fest och inget tjo under coronavåren

studentexamen.

Hur har vårens studenter tagit det att de inte får fira en ordentig dimission? Vi pratade med Karin Westerlund från Karis och Axel Falck från Helsingfors.

27.5.2020 kl. 09:40

Karin Westerlund, Karis

Hur känns det att bli student under coronavåren?

– Det är väldigt blandade blandade känslor. Man kan skämta mycket om det, man kan vara stolt över att bli student med ganska goda studentresultat en sådan vår då det var ganska rörigt. Jag skrev till exempel fyra prov på en vecka! Men jag hade velat uppleva studentdimissionen och alla traditioner. Jag känner mig ledsen och bitter att det inte blir av.

Hur ska du fira att du blir student?

– Det skulle vara lätt att sitta i pyjamas hemma när man inte får ha en vanlig studentfest. Vi firar ändå med familjen – jag har inte avbokat min frisör, utan jag ska vara fin den dagen. Jag klär upp mig lite och hämtar mitt betyg. Det blir också en digital avslutning, då rektorn tar farväl. Vi blev tillfrågade om vi ville ha en digital dimmission men alla sa nej.

– Det ordnas en dimission i augusti på vår skola. I samband med det ska vi ha en riktig studentfest!

Hur har ditt band till församlingen sett ut den här våren?

– Jag har ganska starka band till kyrkan på grund av familjen. Jag har fått sjunga mycket i kyrkan och tack vare kyrkan. Under våren har jag fått vara med och banda en påskgudstjänst.

Kommer du att sommarjobba? Påverkas ditt jobb av coronaepidemin?

– Mina chanser att få jobb påverkas definitivt av coronapandemin. Jag har varit aktiv med att söka jobb, och det kan hända att jag får jobba på ett eftis några dagar. Jag har också sökt jobb på några restauranger. Jag har en idé om att jag skulle vilja jobba inom kundservice – det sägs att det är en värdefull erfarenhet.

– Jag hade tänkt börja jobba genast efter påsken, men sedan stängde allting. Jag har suttit hemma betydligt mer än jag hade planerat.

Hur ser din sommar ut?

– Min sommar ser väldigt tom ut för närvarande. Jag hade planerat in en kurs som jag skulle ha gått på. Vi var bjudna på ett bröllop utomlands, men det har blivit uppskjutet.

Hur kommer din höst se ut?

– Det är ännu öppet. Jag hade planerat att ta ett mellanår folkhögskola på Färöarna. Jag har släkt där, och min faster är rektor på skolan. Om allt går som planerat åker jag dit ett halvår. Om det kommer en andra coronavåg är min plan att börja studera i Finland. Jag har sökt till en linje vid Helsingfors universitet, kandidatprogrammet i kulturforskning. Det är en liten linje så de tar inte in väldigt många. Jag hoppas att jag kommer in på betygen, men jag har också skrivit urvalsproven. Hoppas jag kommer in!

Axel Falck, Helsingfors

Hur känns det att bli student under coronavåren?

– Det känns jättebra att gymnasiet äntligen är över och att jag avlagt studentexamen. Det känns faktiskt extra bra med tanke på att det var tuffare i år då realproven flyttades och jag måste skriva fyra studentprov under loppet av en vecka.

Hur ska du fira att du blir student?

– Det är förstås lite konstigt när alla fester skjuts upp och vårfesten i min skola sker digitalt, på distans. Det var förväntat med tanke på de rådande omständigheterna.

– Jag har inte haft tid att fira så mycket ännu, eftersom jag förbereder mig för Aalto-universitetets inträdesprov. Lite tårta och kaffe ska det bli nu i vår och sedan en större fest i augusti efter en ordentlig studentdimission på skolan.

Hur har ditt band till församlingen sett ut den här våren?

– Jag är med på en hjälpledarutbildning som har gått över till att ske på distans. Det är tråkigt att man måste umgås över internet, men hellre så här än att inställa hela utbildningen.

– I församlingen jobbar jag som timanställd vaktmästare och coronaviruset har betytt att det naturligtvis inte har funnits några arbetsturer. Det är tråkigt men förståeligt.

Påverkas ditt sommarjobb av coronapandemin?

– Lyckligtvis har mitt huvudsakliga sommarjobb inte påverkats. Jag jobbar på Sandudds begravningsplats. Däremot har två av mina andra deltidsjobb påverkats mycket. Som fotbollsdomare har jag för tillfället inget jobb då alla matcher är inställda och som servitör i cateringbranschen har det inte heller varit något jobb, eftersom man inte får ordna fester eller evenemang.

Hur ser din sommar ut?

– Den här sommaren blir det tyvärr inte så mycket njutande eftersom jag jobbar hela juni och i juli. Sedan rycker jag in i Dragsvik och påbörjar min militärtjänstgöring. Men andra somrar tycker jag om att vara med vänner, spela golf och njuta av det härliga sommarvädret. Jag trivs också på landet, där jag alltid brukar ha något projekt på gång.

Hur kommer din höst se ut?

– På hösten börjar min militärtjänstgöring.

Christa Mickelsson