Bloggarkiv

Vårt dagliga bröd
Vårt dagliga bröd
Vårt dagliga bröd är en serie recept och tips på hur man får till olika sorters matbröd. Bianca Holmberg, Chribbe Aarnio, Gunnevi Winberg och Martin Nord turas om med att bjuda KP-läsarna på sina läckraste recept och bästa tips.

En god focaccia ska simma i olja

17.11.2014 08:54

Jag och min familj flyttade förra veckan. Mina goda vänner, hjälpte till, och bar in låda efter låda. Jag hade tidigt planerat att då vi är klara så äter vi, förstås något hemgjort. Men ett flytt är ett kaos utan like, så istället blev det en lokal pizzerias utbud vi njöt av.

Med lite planering hade jag lätt kunnat bjuda på en annan italiensk brödprodukt. I focaccians hemland bakas den i otaliga variationer, nedan mitt välprövade recept.

Focaccia med oliver och rosmarin

Fördegen
5 gr jäst
4 dl kallt vatten
4 dl vetemjöl

Deg / bortnötning
20 gr jäst
3 dl vatten
3 msk olivolja
8–10 dl vetemjöl

Fördegen
1 msk salt
Olivolja
Flingsalt
Svarta oliver (skurna i bitar)
Rosmarin

Fördeg
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjöl och salt. Rör tills den ganska lösa degen är jämn. Låt degen vila i en lätt oljad plastbunke i minst tre timmar, helst ett dygn i kylskåp.

Bortgörning
Lös upp jästen i vattnet. Blanda fördegen med ca 8 dl vetemjöl och olivoljan. Knåda i ungefär tio minuter och sätt i saltet. Fortsätta jobba med degen ännu ett par minuter. Degen skall nu vara ganska lös, men det är riktigt bra.

Nu får degen jäsa och växa i närmare tre timmar i en väloljad bunke. En god focaccia skall simma i olja, men för jäsningen räcker det med att bunken har lite mer än bara olje-glänsande sidor.

Vik ihop degen försiktigt, dubbelt mot sig själv, varje heltimme, alltså tre gånger.

Häll rikligt med olja i en plåt och lyft ut degen på den. Jobba försiktigt med degen så du inte trycker ut luften, som blir vackra hål i det färdiga brödet. Vik degen än en gång på den oljade plåten och häll på lite mer olja. Sväng om degen en så den är ordentligt oljad på alla sidor.

Värm ugnen till 250°. Medan ugnen når rätt temperatur, låter du brödet ännu en sista gång jäsa. Just före du skall sätta in brödet, dekorera den med flingsalt, svarta oliver och rosmarin.

Tryck gropar med jämna mellanrum på hela brödet, gärna så att oliver och rosmarin sjunker ner.

Spruta in lite vatten i ugnen med en blomspruta före du lyfter in brödet. Grädda i 25-30 minuter, tills ytan är gyllenbrun. Låt brödet svalna en aning innan servering. Brödet är bäst samma dag.

Text och foto:
Chribbe Aarnio

kyrkoherdeval. Kyrkoherdevalet i Petrus församling oavgjort efter ett långt möte – församlingsrådets röster föll lika, 6/6. 3.4.2024 kl. 21:54

litteratur. Då Rosanna Fellman var barn såg hon jämnåriga laestadianer få skit för sin tro. Samtidigt bad hon Gud om att inte längre behöva bli mobbad. I dag är hon motvilligt troende och aktuell med en ny bok. 3.4.2024 kl. 10:59

profilen. Ida-Maria Björkqvist lämnade drömjobbet som journalist för att på heltid fundera på hur man ska locka personer under femtio till en kristen samling. 2.4.2024 kl. 10:00

sorg. De har bearbetat varsin sorg. Monica Björkell har sörjt sitt drömbarn, Susann Stenberg mamman som valde att lämna sitt liv och sina barn. – Om vi inte jobbar med vår sorg ligger den därunder och äter upp våra batterier. 1.4.2024 kl. 19:30

PÅSKDAGEN. Påsksöndagens glädje kör förbi långfredagens sorg för pingstvännen Johan Byggningsbacka. – Glädjen har tagit över. 31.3.2024 kl. 08:00

BEGRAVNINGSVÄSENDET. Det händer mycket inom begravningsväsendet just nu, men på gravkontoret i Jakobstad är man van vid att hitta lösningar och möta människor i sorg. 24.2.2025 kl. 15:16

Personligt. För Matte Fontell var hans stamning och hans överaktivitet en skam – men också en källa till kreativitet. – Jag var livlig och överaktiv, men jag hade också tusen bilder och berättelser i huvudet. 20.2.2025 kl. 18:53

PRÄSTBRIST. På vissa orter är det svårt att hitta kyrkoherdar. Prästvikarier är det också brist på. Notarie Linus Stråhlman vid domkapitlet i Borgå tror att pengar kunde vara ett lockbete i jakten på kyrkoherdar. – Man tror kanske att det är ett heligt jobb att vara präst, men lönen spelar helt klart en roll. 20.2.2025 kl. 12:00

Personligt. – Jag tror att vår tid på jorden handlar om att lära oss att älska. Att vara så goda vi kan. Jag tycker att vi borde vara mer ödmjuka inför vad det innebär att vara människa, säger skådespelaren Anna Hultin. 18.2.2025 kl. 10:13

PULS. Det har gått ett halvt år sedan de aktiva i det karismatiska lekmannakonceptet Puls lade ner i Petrus församling i Helsingfors och gick sin väg. Kyrkpressen tittar på vad som hände sedan. 17.2.2025 kl. 19:00