Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Det första brödet

04.06.2014 10:43

Det här brödet blir färdigt på bara två timmar och det oberoende av hur klumpig du än är. Ett perfekt recept för nybörjare. Smaken kan i början variera men småningom blir kvaliteten jämnare.

Att själv baka sitt bröd har få ekonomisk-rationella orsaker. Butikernas hyllor är fulla med bröd – mörka, ljusa, hårda och mjuka. Bröd kommer i så gott som alla tänkbara former, och förpackningarna lovar, om nu inte evigt liv, så i alla fall en hel del hälsofördelar. Prissättningen är inte förödande oberoende hur tunn plånbok man än går omkring med. Därför känns det lite töntigt ibland att inte köpa bröd.

I snart fem år har jag valt en påse vetemjöl och ett paket jäst i stället för en plastpåse med en industriell skepnad i butiken. Bakandet har gått från ett sommarlovsprojekt till en vardaglig syssla. Jag har inte räknat timmar, men har lärt mig att gott bröd tar tid. De är nästan synonymer, tid och smak. Ju längre tid man ger bakandet desto bättre smak får brödet.

Det började enkelt. Receptet finns i någon form i alla versioner av bas-kokboken för hemmet. Jäst, vatten, mjöl och salt blandas till en deg. Degen jäser till dubbla storleken på ungefär trettio minuter och formas därefter till bröd. Medan ugnen når 250° jäser brödet en gång till, igen en halvtimme. In i ugnen med brödet och efter ytterligare en halvtimme är brödet färdigt. Hur klumpig man än är i början tar det inte mer än två timmar.

Smaken varierar. Första sommaren åt vi bröd som smakade allt på en skala från träbit till änglakör. Men sakta började kvaliteten stabiliseras. Precis som en tennisspelare kan träna på sin serve i åratal, kräver också bakning aktiv repetition för att man ska få den känslighet som krävs. Det här receptet kräver just inte mer än två timmar men med tid och tålamod kan det vara dom bäst utnyttjade två timmarna varje dag.

Det första brödet

5 dl vatten
25 gram jäst
2 tsk salt
12–13 dl vetemjöl

Smula jästen i bunke. Mät upp fingervarmt vatten, 37°C, och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt ungefär 10 dl mjöl börja knåda degen. När degen klibbar fast i fingrarna tillsätter du lite mjöl åt gången (tills ca 12 dl är använt) och knådar degen i 10 minuter, så att degen är riktigt spänstig. Lägg i saltet i slutet, så blir degen mer elastisk. Låt degen jäsa under en duk en halv timme.

Slå upp degen på ett lätt mjölat arbetsbord. Forma brödet med lätt hand för att inte pressa ut alltför mycket av luften. Ju mer luft i degen desto större blåsor inuti det färdiga brödet. Enklast formar man brödet genom att lätt dra ut den till en fyrkant och sedan vika ihop från båda ändorna. Tryck med handens yttersida på skarven så att den fastnar. Lägg brödet på en bakplåtsbeklädd plåt med skarven neråt och täck in med en mjölad duk. Ställ ugnen på 250°.

Efter en halvtimme borde brödet ha jäst till ungefär dubbel storlek och är nu färdigt för gräddning. Grädda i 10 minuter, öppna luckan och pensla brödet snabbt med vatten. Sänk temperaturen till 200° och grädda i ytterligare 20 minuter, tills brödet har fin färg. Vill man försäkra sig om att brödet är genomgräddat kan man i slutet sätta in en stektermometer. När brödet är 97°C inuti är det färdigt.

Lyft ut brödet och låt det svalna på ugnsgallret, täckt med duk.

Chribbe Aarnio

ETT GOTT RÅD. Var inte så sträng med dig själv. Kom ihåg att ha roligt också, skulle Eva Biaudet 
säga till Eva, 20 år.
 I serien "Ett gott råd" ger personer goda råd till sitt yngre jag. 3.2.2022 kl. 16:25

mission. Martin och Hege-Elise Sandås med sin familj flyttade till Aten samtidigt som den stora flyktingvågen 2015. Sedan dess har flyktingarna varit en del av deras arbete. 3.2.2022 kl. 09:26

UTNÄMNING. Åbo Akademis styrelse har i dag valt professor, teologie doktor Mikael Lindfelt till ny rektor för Åbo Akademi. Han tillträder genast och är vald för en period fram till 31.7.2026. – Det känns överväldigande just nu, säger Lindfelt till KP. 2.2.2022 kl. 14:59

Bok. Fem år efter att Patrick Tiainens tillvaro kraschade har han skrivit en bok om sin livkris. – Nu tänker jag att det viktigaste är att höra hemma hos sig själv. En viss brustenhet får jag fortsätta att leva med och vara redo att bära med mig resten av livet. 2.2.2022 kl. 10:30

Åbo. Coronapandemin kommer att lämna långvariga spår – kanske lika långvariga som nittiotalets recession, säger Teemu Hälli, som är beredskapschef vid samfälligheten i Åbo. 2.2.2022 kl. 11:42

TJÄNSTER. Domkapitlet har fått in tre ansökningar till två kyrkoherdetjänster i stiftet. Herdetjänsten i Väståboland har fått två sökande och herdetjänsten i Tammerfors en. 1.2.2022 kl. 15:43

ÅSIKTER. Päivi Huhtanen var flickan med många åsikter i skolan – något som väckte motstånd. Hon har ofta gått mot strömmen och vågat ta oväntade beslut, som till exempel den där morgonen när hon blev ursinnig på Juha Sipilä. 1.2.2022 kl. 14:09

FAMILJERÅDGIVNING. Under 2021 hade kyrkans familjerådgivning flera klienter än någonsin tidigare. Unga personer söker sig allt mera till tjänsten. 31.1.2022 kl. 17:49

FÖRFÖLJELSE. Miika Auvinens jobb är att följa med var i världen kristna förföljs allra mest. I år har Afghanistan stigit upp som det land där det är svårast att vara kristen. 31.1.2022 kl. 10:37

RÄTTEGÅNG. Rättegången mot riksdagsledamot Päivi Räsänen inleddes idag i tingsrätten i Helsingfors. Hon står åtalad för hets mot folkgrupp på grund av offentliga inlägg om homosexualitet. – Jag skulle inte bli förvånad om hon blev dömd, säger professor emeritus Dan Frände. 24.1.2022 kl. 15:41

kyrkoherdeinstallation. På söndagen installerades Niklas Wallis som kyrkoherde i Kronoby församling. Wallis valdes redan hösten 2020 och tillträdde tjänsten för ett år sedan men på grund av pandemin har installationen fått vänta. Och när den nu blev av fick det ske utan biskop Bo-Göran Åstrands närvaro då han satt i karantän. 23.1.2022 kl. 13:32

utmattning. – Jag var som en julgran. Alla hängde mer och mer på mig, också jag själv. Och jag såg ju så fin ut, och hade inga ben att promenera därifrån med, säger Janne Kütimaa om att bli svårt utbränd. 21.1.2022 kl. 11:56

Larsmo. Då pandemin sköt upp en inplanerad kurs valde Boris Salo att spela in kursen i stället. Nu får flera församlingar glädje av den. 20.1.2022 kl. 14:00

Bibel. Som ung smugglade Håkan Nitovuori biblar till Sovjet. I en specialsydd underskjorta bar han iland biblarna i Tallinn. 20.1.2022 kl. 09:43

journalist. Jan-Erik Andelin börjar jobba för Kyrkpressen i februari. De senaste tolv åren har han varit journalist vid HBL. 19.1.2022 kl. 17:25

Helsingfors. Beni Karjalainen vet hur det är att vara ensam, men också hur det går att komma ur ensamheten. Årets Gemensamt ansvar-kampanj samlar in pengar för att motarbeta ungas ensamhet. 12.4.2024 kl. 18:56

HJÄLPLEDARE. Sommarjobb eller frivilligkul? Kyrkpressen tittade på vad hjälpledarna får betalt på sommarens konfirmandläger, där de har en viktig roll. På Åland har församlingarna en arvodeskultur som sticker ut. 19.4.2024 kl. 15:53

SOMMARREPRISEN 2024. I Borgå stift är det på sina håll allvarlig brist på präster. Det som förr ofta blev ett livslångt kall är i dag ett yrke där många slutar och gör någonting annat. Forskningen antyder varför. 25.7.2024 kl. 10:00

kyrkoherdeval. Exceptionellt, jag tror inte det hänt förr i Borgå stift, säger biskop Bo-Göran Åstrand om det oavgjorda kyrkoherdevalet i Petrus församling i Helsingfors. Senast i maj blir det domkapitlet som fattar beslut om vem som blir kyrkoherde. 4.4.2024 kl. 09:56

kyrkoherdeval. Kyrkoherdevalet i Petrus församling oavgjort efter ett långt möte – församlingsrådets röster föll lika, 6/6. 3.4.2024 kl. 21:54