Rebecka Stråhlman, Jakob Nylund och Johannes Winé ledde showen med ärkebiskop Tapio Luoma och biskop Bo-Göran Åstrand.
Rebecka Stråhlman, Jakob Nylund och Johannes Winé ledde showen med ärkebiskop Tapio Luoma och biskop Bo-Göran Åstrand.

Biskopen till Ungdomens kyrkodagar: "Säg åt oss att det är nya tider nu"

ungdomens kyrkodagar.

"Säg åt oss att det är nya tider nu!" sa biskop Bo-Göran Åstrand till deltagarna på Ungdomens kyrkodagar. Han hade sällskap av ärkebiskop Tapio Luoma som besökte UK för första gången.

24.1.2020 kl. 18:36

Ungas möjligheter att påverka i kyrkan – specifikt de påverkansgrupper för unga som enligt beslut från höstens kyrkomöte ska finnas i någon form i varje församling – var ett tema de två gästande biskoparna lyfte upp under fredagens “biskopsshow”.

Ett tema som förstås platsar naturligt på Ungdomens kyrkodagar – och som även fanns som ett av diskussionsinitiativen på föredragningslistan, tillsammans med en motion i samma anda om att förbättra samarbetet mellan UK och kyrkomötet samt stiftsfullmäktige.

Från stora och svåra frågor kring mångfald, miljö och mental ohälsa, till mer konkreta åtgärder som att införa toapasset i församlingarnas fastigheter eller ta med sin egen kopp till kyrkkaffet. Det sammanfattar ganska mycket av vad UK-delegaterna har att bita tag i under ett intensivt veckoslut.

I en runda snabbfrågor fick publiken veta att både ärkebiskopen och Borgåbiskopen föredrar kaffe framför te samt att de både gillar att chilla i soffan och att röra på sig. Och om de måste välja vilket sydamerikanskt kameldjur de skulle vara skulle ärkebiskopen vara en alpacka, medan biskop Åstrand försvarade lamornas heder.
I en jämn och livlig tävling i grenarna pictionary och charader besegrade lag Ärkebiskop lag Biskop med minsta möjliga marginal.
I charadtävlingen hade Luoma hjälp av Kajsa Lassila och Tonje Lindeman. UK-ordförande Sabina Lumivirta och Axel Kaaro visar "Luke Skywalker".


I den mer seriösa delen av "biskopsshowen" framförde biskoparna sina hälsningar till UK.

– Det är mycket viktigt att också unga människor kan påverka saker och vill påverka. Jag minns när jag var ung i Vasa finska församling och församlingen bjöd in mig att vara med i evangelisationsutskottet. Det kändes så bra att församlingen litade på mig och ville höra vad jag har att säga, berättade ärkebiskop Tapio Luoma.

– Jag tror att om unga människor i församlingarna är aktiva och vill påverka, då måste det också finnas sätt för era tankar att komma till beslutsfattarnas bord.

Biskop Bo-Göran Åstrand lovade påminna kyrkoherdarna om att kyrkomötet bestämt att alla församlingar ska ha påverkansgrupper för unga. Hans hälsning till UK handlade om frimodighet.

– Säg hur ni tänker, hur ni ser på saker och vilken åsikt ni har. Vi som är äldre behöver faktiskt era perspektiv på hur saker funkar idag, vad som är viktigt och vad som inte funkar idag. Säg åt oss i församlingarna att det är nya tider nu och att man kan göra saker på ett annat sätt än tidigare.

Åstrand lyfte upp den viktiga roll som UK-delegaterna har, men betonade att de inte är ensamma i den.

– Du har också rätt att vänta av oss äldre att vi ska vara med och samarbeta och ta vårt ansvar. Ni är inte ensamma om att bära kyrkan, församlingen och samhället in i framtiden.
Vi som är lite äldre ska försöka hänga med i svängarna sen när ni småningom tar över.

Ärkebiskop Tapio Luoma konstaterade att det att Ungdomens kyrkodagar samlas varje år och tar upp alla de här ämnena till diskussion är viktigt för hela kyrkan.


"Biskopsshowen" finns som video på Ungdomens kyrkodagars Facebooksida.

Emelie Wikblad

val. Ett mänskligt misstag hade lett till ett systematiskt fel i uträkningen av resultatet i valet av lekmän till stiftsfullmäktige. Det här uppdagades på måndagen när valnämnden i Borgå stift skulle faställa valresultatet. Tre av de invalda byttes ut. 17.2.2020 kl. 19:10
Peter Lindbäck är Ålands representant i kyrkomötet.

kyrkomötesval. Det blir landshövdingen Peter Lindbäck som blir Ålands representant i kyrkomötet under åren 2020–2024. Det stod klart sedan de åländska rösterna räknats på måndagen. 17.2.2020 kl. 17:22

enkät. En källa till idéer, stöd och sakkunnig hjälp, tycker någon. Trögt och fjärmat från församlingarnas vardag, säger en annan. I Kyrkpressens enkät till kyrkoherdarna får en del av de funktioner Kyrkostyrelsen fyller gentemot församlingarna positiv respons medan andra möter skarp kritik. 17.2.2020 kl. 14:55
Församlingshemmet i Houtskär fungerar som tillfällig skola.

samarbete. Skola, dagis och församlingshem i samma byggnad? Det kan bli verklighet i Houtskär. 14.2.2020 kl. 15:46
Lucas Snellman, ledande sakkunnig inom kommunikation vid Kyrkans central för det svenska arbetet, anser att det blir intressant att se vem som kommer att driva vilka frågor bland de nya kyrkomötesombuden.

Valanalys. Väntat resultat i kyrkomötesvalet, anser Lucas Snellman. Den regionala spridningen är bra bland de invalda i Borgå stift, liksom bredden av kunnande. 14.2.2020 kl. 11:29

kyrkomötesval. De moderata konservativa och liberala – de som talar för att olika åsikter ska rymmas inom kyrkan och är redo att göra kompromisser – hade framgång i kyrkomötesvalet, konstaterar forskaren Veli-Matti Salminen. 13.2.2020 kl. 14:03
Köpcentret Iso Omena ligger nära till för Timo Soini, som bor i Ivisnäs i Esbo.

politiker. "Börja öva nu, för i himlen måste ni ändå komma överens." Det är Timo Soinis hälsning till sannfinländska politiker och finlandssvenska journalister. 13.2.2020 kl. 12:04
Bob van Rinj har grundat en stiftelse, Asia Care Foundation. Här hjälper han en 25-årig funktionhindrad kvinna och hennes mormor.

Thailand. Bob van Rijn hjälper fattiga i den thailändska djungeln – utan lön. Han missionerar inte, fast han är kristen. – Folk behöver först mat och kläder. 13.2.2020 kl. 12:00
Mötesbild från gamla stiftsfullmäktige. Det nya stiftsfullmäktige får många nyvalda medlemmar.

val. Till stiftsfullmäktige väljs 14 lekmannamedlemmar och sju prästmedlemmar. Dessa valdes in. 12.2.2020 kl. 18:02
Mia Anderssén-Löf och Ulla-Maj Wideroos är nya ombud i kyrkomötet.

val. Borgå stift har fått två helt nya kyrkomötesombud: Ulla-Maj Wideroos och Mia Anderssén-Löf. 12.2.2020 kl. 17:25
Slutet nått