Julevangeliet som om du satt på tåget

julevangeliet.

Vi har alla hört Reidar Wasenius, till exempel när vi åkt tåg eller ringt någon som talar ett annat samtal. Hör honom läsa julevangeliet!

19.12.2019 kl. 19:40

”Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning …” läser Reidar Wasenius med sin VR-högtalarröst, snabbt, lite monotont, lite deklarerande och konstaterande. Och fortsätter sedan, liksom på prov: ”Bästa passagerare, det här är M-tåget till Nokia.”

– Nej, jag kan inte riktigt tänka mig att läsa hela julevangeliet med tågrösten. Det skulle bli så snabbt och brutalt dessutom.

När han läser in anmälningar för VR ska texterna vara rappa, för VR:s kunder vill inte ha störande utannonseringar ur högtalarna när de vill jobba och sova.


– Det skulle vara ganska horribelt att lyssna igenom hela julevangeliet läst på det viset.

Reidar Wasenius har högläst julevangeliet förr, men precis var det hände har han först svårt att dra sig till minnes.


– Jag tror det var i familjekretsen. Jag har en vag minnesbild av matbordet hemma i Söderkulla.

När han nu läser julevangeliet i Bibel 2000-versionen reagerar han på att texten är annorlunda än förr.


– Men språket går ju vidare och bibelöversättningarna också. Och då är det okej att uppdatera uttalet.

Det är sådant han kontinuerligt diskuterar med sina kunder: vilken tidsanda ska han förmedla med sitt uttal?


När han läser in meddelanden till exempel för VR, Telia, Polisen, Tullen och olika kommuner ska hans röst gärna vara så neutral som möjligt.


– Jag brukar jämföra det här jobbet med att vara hårmodell. Man får inte se ful ut, men man ska inte vara jättevacker heller, för det är håret som är grejen. Inget ska dra bort uppmärksamheten från håret. Samma här. Det är själva meddelandet som ska komma fram. Jag tror att det är det som är min styrka.

Det är ganska ovanligt att folk känner igen hans röst, trots att alla hört den någon gång. En del, tror han, ogillar hans röst för att de associerar den till något otrevligt.


– De försöker till exempel ringa sin fru, och så säger jag: ”Tavoittelemanne henkilö puhuu toista puhelua, olkaa hyvä ja odottakaa sulkematta puhelinta”.

Reklamer läser han nästan inte alls, han vill inte att det ska gå inflation på hans röst. VR-uppdraget fick han dels för att han var den av de superröster som på målrakan tävlade om uppdraget som hade den starkaste kombinationen av felfri finska, svenska och engelska. Hans engelska är flytande tack vare långa språkstudier och flera utlandsvistelser.


– Jag kommer från en tvåspråkig familj och blev i tiderna överraskad då en person påpekade för mig att mina i:n och y:n avslöjade att jag är finlandssvensk när jag talade finska. Sådana intressanta utmaningar har hjälpt mig utvecklas under åren.

Han är trespråkig och läser meddelanden på elva. Språket med det mest krävande uttalet är holländskan.


– Ta till exempel det holländska ordet för gärna, graag. (Ordet uttalas med gutturala strupljud både i början och slutet.)


– Efter en längre session på holländska kan det göra lite ont i halsen.

Reidar Wasenius säger att hans jobb påminner om att vara hårmodell. Det är inte rösten som ska lysa, utan budskapet.
Reidar Wasenius säger att hans jobb påminner om att vara hårmodell. Det är inte rösten som ska lysa, utan budskapet.
Sofia Torvalds
Rebecka Stråhlman, Jakob Nylund och Johannes Winé ledde showen med ärkebiskop Tapio Luoma och biskop Bo-Göran Åstrand.

ungdomens kyrkodagar. "Säg åt oss att det är nya tider nu!" sa biskop Bo-Göran Åstrand till deltagarna på Ungdomens kyrkodagar. Han hade sällskap av ärkebiskop Tapio Luoma som besökte UK för första gången. 24.1.2020 kl. 18:36
Vad lär man sig av Lotta på Bråkmakargatan? Att det ibland är blod på födelsedagen och att man behöver ha en tant Berg.

barnböcker. Vad kan de bästa barnböckerna lära oss? Massor. Sofia Torvalds skriver om hur man klarar blod på födelsedagen, bitande rävar, lejon som vaktar bäckar och mjölk som blivit sur. 22.1.2020 kl. 14:15
Teemu Laajasalo är biskop i Helsingfors. Bilden är från hans biskopsvigning.

besök. En delegation ledd av biskopen i Helsingfors Teemu Laajasalo mötte påven Franciskus vid en privat mottagning i Vatikanen. 17.1.2020 kl. 14:00
På världens näst största flyktingbosättning i Uganda bygger Kyrkans Utlandshjälp skolor och vidareutbildar lärare. Skola och undervisning betraktas som livräddande i krissituationer.

biståndsarbete. ”Mitt barn är värdefullt precis sådant som det är.” Skolan förändrar både föräldrarnas och samhällets inställning till personer med funktionsnedsättning. 16.1.2020 kl. 00:00
Emma Audas disputerar idag med en avhandling om kyrkans äktenskapssyn.

doktorsavhandling. Positionerna är låsta, vi måste börja tala om äktenskapet på ett nytt sätt, säger Emma Audas, som idag disputerar med en avhandling om kyrkans äktenskapssyn. 16.1.2020 kl. 10:51
Att lyssna på samma låt som någon annan kan skapa en känsla av gemenskap – likaså att dela en konsertupplevelse med främlingar.

gemenskap. Våra gemenskaper ser kanske inte längre ut som de gjorde förr, men fortfarande handlar de om att vi ser varandra och delar samma upplevelser. 16.1.2020 kl. 00:01
Röstberättigade i valet den 11 februari är prästerna samt församlingarnas förtroendevalda.

val. Kandidatgalleriet för kyrkomötes- och stiftsfullmäktigevalen har nu öppnat på nätet. 15.1.2020 kl. 08:33
Sedan Bo-Göran Åstrand installerades som biskop i Borgå stift i september har han hunnit resa runt i olika delar av stiftet. Söndagen den 26 januari kommer han att besöka Matteus församling.

Helsingfors. Utmaningarna för församlingarna i Helsingfors är större än på annat håll. Traditionen av kyrklighet är svagare – men de unga utforskar tron fördomslöst. 16.1.2020 kl. 00:01

forskning. Under årets första stiftsseminarium föreläser biskop Bo-Göran Åstrand, Sara Gehlin och Björn Vikström. 13.1.2020 kl. 15:36
Magnus och Anna Dahlbacka under utgivningsfesten Maralal i december.

bibelöversättning. Sedan 2004 har Kronobyborna Magnus och Anna Dahlbacka arbetat med att översätta Bibeln till samburu. De fick börja från början. Först fick de lära sig språket, sedan skapa dess skriftspråk. 13.1.2020 kl. 11:53
Slutet nått