Sofia Torvalds och Maria Sann står för text och bild i kyrkans julkalender.
Sofia Torvalds och Maria Sann står för text och bild i kyrkans julkalender.

Tillsammans mot julen

julkalender.

Församlingarna i huvudstadsregionen delar ut en julkalender till sina medlemmar. Glad adventstid önskar din församling!

28.11.2019 kl. 11:37

– Stilen i kalenderluckorna är skissaktig, det finns en öppenhet i dem. Jag vill föra fram det vardagliga, inte det finslipade, säger illustratör Maria Sann som tecknat såväl de enskilda luckorna som huvudbilden på församlingarnas julkalender.

En bärande tanke är att adventstiden kan betraktas som en rörelse och resa där vi färdas mot julens under, kanske på en kamelrygg, kanske ombord på ett skepp.

– För mig symboliserar skeppet också alla de människor som inte är här just nu, som kanske är till sjöss eller långt borta, men som jag tänker på under julfirandet, säger Maria Sann.

Utöver bild innehåller varje kalenderlucka även en text skriven av redaktören och författaren Sofia Torvalds.

– Alla behöver höra att det finns något som bär dem. Alla behöver kärlek, uppmuntran och gemenskap. Det har jag försökt skriva in i luckorna. Du är värdefull varje dag, fastän det kanske inte alltid känns så, säger Sofia Torvalds.

Texterna och bilderna är i första hand riktade till vuxna men det går också bra att följa med kalendern tillsammans med barn.

– För mig är det viktigt att kyrkans julkalender är för alla, kanske allra mest för dig som känner dig ensam. Vi har tänkt på dig, säger Maria Sann.

Julens mirakel

Kalendern är ett samarbete mellan kyrkan i Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla och är en gåva från församlingarna till församlingsborna. De finska församlingsmedlemmarna får en likadan kalender men med texter av poeten Elina Salminen. Det finns också kalendrar med engelskspråkiga texter av prästen Hans Krause. De delas i första hand ut vid olika samlingar.

– För mig är advent en tid när jag får göra det vanliga ett steg vackrare. Jag tycker det är ljuvligt att nästan hela världen, från köpcenter till hemvrå, är pyntad och det skapar samtidigt en slags gemenskap, säger Maria Sann.

Också för Sofia Torvalds är gemenskap en huvudingrediens i julfirandet och ett tema hon för fram i kalendertexterna.

– Jag är själv sådan att julen lätt känns som ett krav, så jag ville förmedla att den inte är det. Julen är en kravlös gåva som vi tar emot och ger vidare, och det jag kan göra för dig är möjligt för att någon annan gjort något för mig. Vi får vara mirakel för varandra.

I Helsingfors och Esbo delas kalendern ut med Kyrkpressen.
I Vanda delas julkalendern ut vid infodisken i församlingens utrymmen i Dickursby (Fernissagatan 4), i Helsinge kyrka S:t Lars (Kyrkovägen 45) och i Myrbacka Virta-kyrka (Råtorpsvägen 8).
I Grankulla delas kalendrar ut i samband med alla tillfällen som ordnas, och man kan också hämta en kalender från Grankulla kyrkas aula, eller kansliet vardagar kl.10-14.

I vanliga fall brukar man öppna en lucka per dag, men nu kan det hända att du får öppna flera på samma gång. Vi beklagar en eventuell försening av utdelningen på grund av poststrejken!

Nina Österholm
Lärkkulla är stiftsgård, kursgård och folkakademi i Karis.

Lärkkulla. – Lärkkulla behövs som en mötesplats för kyrkligt anställda och aktiva i vårt avlånga stift, säger Wallén. 28.1.2020 kl. 09:24

ungdomens kyrkodagar. Deltagare på Ungdomens kyrkodagar ger tummen upp för en kyrka som är aktiv i klimatdiskussionen. 27.1.2020 kl. 17:58
Rebecka Stråhlman, Jakob Nylund och Johannes Winé ledde showen med ärkebiskop Tapio Luoma och biskop Bo-Göran Åstrand.

ungdomens kyrkodagar. "Säg åt oss att det är nya tider nu!" sa biskop Bo-Göran Åstrand till deltagarna på Ungdomens kyrkodagar. Han hade sällskap av ärkebiskop Tapio Luoma som besökte UK för första gången. 24.1.2020 kl. 18:36
Vad lär man sig av Lotta på Bråkmakargatan? Att det ibland är blod på födelsedagen och att man behöver ha en tant Berg.

barnböcker. Vad kan de bästa barnböckerna lära oss? Massor. Sofia Torvalds skriver om hur man klarar blod på födelsedagen, bitande rävar, lejon som vaktar bäckar och mjölk som blivit sur. 22.1.2020 kl. 14:15
Teemu Laajasalo är biskop i Helsingfors. Bilden är från hans biskopsvigning.

besök. En delegation ledd av biskopen i Helsingfors Teemu Laajasalo mötte påven Franciskus vid en privat mottagning i Vatikanen. 17.1.2020 kl. 14:00
På världens näst största flyktingbosättning i Uganda bygger Kyrkans Utlandshjälp skolor och vidareutbildar lärare. Skola och undervisning betraktas som livräddande i krissituationer.

biståndsarbete. ”Mitt barn är värdefullt precis sådant som det är.” Skolan förändrar både föräldrarnas och samhällets inställning till personer med funktionsnedsättning. 16.1.2020 kl. 00:00
Emma Audas disputerar idag med en avhandling om kyrkans äktenskapssyn.

doktorsavhandling. Positionerna är låsta, vi måste börja tala om äktenskapet på ett nytt sätt, säger Emma Audas, som idag disputerar med en avhandling om kyrkans äktenskapssyn. 16.1.2020 kl. 10:51
Att lyssna på samma låt som någon annan kan skapa en känsla av gemenskap – likaså att dela en konsertupplevelse med främlingar.

gemenskap. Våra gemenskaper ser kanske inte längre ut som de gjorde förr, men fortfarande handlar de om att vi ser varandra och delar samma upplevelser. 16.1.2020 kl. 00:01
Röstberättigade i valet den 11 februari är prästerna samt församlingarnas förtroendevalda.

val. Kandidatgalleriet för kyrkomötes- och stiftsfullmäktigevalen har nu öppnat på nätet. 15.1.2020 kl. 08:33
Sedan Bo-Göran Åstrand installerades som biskop i Borgå stift i september har han hunnit resa runt i olika delar av stiftet. Söndagen den 26 januari kommer han att besöka Matteus församling.

Helsingfors. Utmaningarna för församlingarna i Helsingfors är större än på annat håll. Traditionen av kyrklighet är svagare – men de unga utforskar tron fördomslöst. 16.1.2020 kl. 00:01
Slutet nått