Inträdeskravet till den här klubben är nämligen himla lågt, bara man vill får man vara med

12.02.2020

KOLUMN.

När min elvaåring tycker att jag gör nånting som är fel (som att säga ordet ”jäkla” i en mening, eller något ännu värre ord), säger han med hög röst: ”Och du ska kalla dig kristen!”

Jag kan tycka att det känns lite orättvist att min man inte drabbas på samma sätt. Det är något med att det inte känns alls lika effektfullt att säga: ”Och du ska kalla dig agnostiker!”

Men jag hör inte det där bara från elvaåringen. Jag hör det från mig själv, stup i kvarten. Jag tycker mig läsa det i andras blickar ibland.

”Och du ska kalla dig kristen!”

Alltför ofta känns det där ”kristen” bara som nån sorts dåligt smink som rinner av genast när det börjar regna.

Ibland känns det som om jag väntat ett helt liv på att mitt liv som kristen ska börja. Jag väntar på att bli förvandlad men jag är fortfarande snål och missunnsam och avundsjuk och irriterad och så himla självisk.

Min familj vill ha stöd av mig och jag vill bara läsa en bok, och sen läser jag en bok.

En tiggare sträcker ut sin hand och jag går förbi.

Ofta känns det som om jag gett upp lite grann med det här att göra kristna gärningar. Jag tänker att jag gör dem någon gång i framtiden, sen när jag är lite mer kristen än idag.

»Jag snubblar på pinnar och småsten på vägen och ramlar i diken.«

Oftast tänker jag att det mest kristna jag gör är att jag vill vara kristen. Jag har det här idealet, Jesus, och jag tror på det jättemycket. Mig själv tror jag inte alls på, men nog på Jesus.

Jag har en sådan här bild av att jag är lärjungen som försöker följa Jesus, men jag släntrar hela tiden efter de andra eftersom jag snubblar på pinnar och småsten på vägen och ramlar i diken och fastnar i lera och får ont i knät och så.

Jag tänker på min kollega Christa, som haft hjärnblödning och därför går långsammare än vi andra. När vi ska gå från lunchrestaurangen säger hon: ”Gå ni före, jag kommer i min egen takt.”

Jag är en sådan kristen som kommer i egen takt.

Det bästa är att jag vet att det räcker. Jag har inte slutat vilja vara det här, vara kristen. Jag har inte koll på hur jag ska göra det än, men jag vill.

Nästa gång elvaåringen säger sitt ”Och du ska kalla dig kristen!” sträcker jag på mig lite.

Ja, jag ska verkligen kalla mig det. Inträdeskravet till den här klubben är nämligen himla lågt. Bara man vill får man vara med.

Sofia Torvalds

val. Ett mänskligt misstag hade lett till ett systematiskt fel i uträkningen av resultatet i valet av lekmän till stiftsfullmäktige. Det här uppdagades på måndagen när valnämnden i Borgå stift skulle faställa valresultatet. Tre av de invalda byttes ut. 17.2.2020 kl. 19:10
Peter Lindbäck är Ålands representant i kyrkomötet.

kyrkomötesval. Det blir landshövdingen Peter Lindbäck som blir Ålands representant i kyrkomötet under åren 2020–2024. Det stod klart sedan de åländska rösterna räknats på måndagen. 17.2.2020 kl. 17:22

enkät. En källa till idéer, stöd och sakkunnig hjälp, tycker någon. Trögt och fjärmat från församlingarnas vardag, säger en annan. I Kyrkpressens enkät till kyrkoherdarna får en del av de funktioner Kyrkostyrelsen fyller gentemot församlingarna positiv respons medan andra möter skarp kritik. 17.2.2020 kl. 14:55
Församlingshemmet i Houtskär fungerar som tillfällig skola.

samarbete. Skola, dagis och församlingshem i samma byggnad? Det kan bli verklighet i Houtskär. 14.2.2020 kl. 15:46
Lucas Snellman, ledande sakkunnig inom kommunikation vid Kyrkans central för det svenska arbetet, anser att det blir intressant att se vem som kommer att driva vilka frågor bland de nya kyrkomötesombuden.

Valanalys. Väntat resultat i kyrkomötesvalet, anser Lucas Snellman. Den regionala spridningen är bra bland de invalda i Borgå stift, liksom bredden av kunnande. 14.2.2020 kl. 11:29

kyrkomötesval. De moderata konservativa och liberala – de som talar för att olika åsikter ska rymmas inom kyrkan och är redo att göra kompromisser – hade framgång i kyrkomötesvalet, konstaterar forskaren Veli-Matti Salminen. 13.2.2020 kl. 14:03
Köpcentret Iso Omena ligger nära till för Timo Soini, som bor i Ivisnäs i Esbo.

politiker. "Börja öva nu, för i himlen måste ni ändå komma överens." Det är Timo Soinis hälsning till sannfinländska politiker och finlandssvenska journalister. 13.2.2020 kl. 12:04
Bob van Rinj har grundat en stiftelse, Asia Care Foundation. Här hjälper han en 25-årig funktionhindrad kvinna och hennes mormor.

Thailand. Bob van Rijn hjälper fattiga i den thailändska djungeln – utan lön. Han missionerar inte, fast han är kristen. – Folk behöver först mat och kläder. 13.2.2020 kl. 12:00
Mötesbild från gamla stiftsfullmäktige. Det nya stiftsfullmäktige får många nyvalda medlemmar.

val. Till stiftsfullmäktige väljs 14 lekmannamedlemmar och sju prästmedlemmar. Dessa valdes in. 12.2.2020 kl. 18:02
Mia Anderssén-Löf och Ulla-Maj Wideroos är nya ombud i kyrkomötet.

val. Borgå stift har fått två helt nya kyrkomötesombud: Ulla-Maj Wideroos och Mia Anderssén-Löf. 12.2.2020 kl. 17:25