– Eftersom jag var första anställda verksamhetsledaren var jag något av en snöplog. Det var många utmaningar och jag hade jag svårt att skilja på arbete och fritid.

Stig-Erik Enkvist: "Jag är missionär och jag hör hemma här"

LAESTADIANERNAS FRIDSFÖRENINGARS FÖRBUND.

Stig-Erik Enkvist har återkommit som verksamhetsledare för LFF efter fem års paus. Han kommer till en ny organisation och ny adress.

5.2.2025 kl. 13:40

Stig-Erik Enkvist var den första heltidsanställda verksamhetsledaren för Laestadianernas Fridsföreningars förbund LFF från 2016 till 2019. Då återgick han till sitt tidigare arbete som arbetsledare på Nautor.

Men nu är han tillbaka på LFF då den förra verksamhetsledaren slutade av familjeskäl.


Hur kommer det sig?

– Eftersom jag var första anställda verksamhetsledaren var jag något av en snöplog. Det var många utmaningar och jag hade jag svårt att skilja på arbete och fritid.

Den största tiden av arbetslivet har han tillverkat segelbåtar på Nautor. Nu senast som arbetsledare och ansvarig för byggandet av de stora Maxi-jakterna.

– Jag trivdes bra och arbetet var jätteintressant, men med ett stort stressmoment. Jag insåg att jag kanske gjorde ett felbeslut då jag lämnade anställningen på LFF.

Han upplever att Gud kallat honom till det här arbetet.

– Jag är missionär och jag hör hemma här. I och med att jag är vigd som prästdiakon i Ingermanlands kyrka upplever jag också att jag nu är mera rustad för det.

Som prästdiakon har han rätt att förvalta sakramenten i Ryssland och med den lokala biskopens tillstånd också i Estland. Fem finlandssvenskar är vidga till prästdiakoner.

– Vi reser regelbundet till Ryssland för att hjälpa kyrkoherdarna. Vi åker till Narva och går över gränsen där. På ryska sidan möts vi av vänner som tar oss till församlingarna. De är väldigt tacksamma för besöken, för det är inte många som besöker dem under nuvarande situation. Vi fortsätter så länge det går.


Hur tänker ni när ni fortsätter resa?

– Också ryssarna blev frälsta genom Jesu Kristi försoning och de har samma rätt till honom som alla. Vi älskar alla medmänniskor men tycker inte om det som presidenten där gör.


Upplevde också kallelse till jobbet 2016?

– Det gjorde jag. Utmaningen då var att jag samtidigt hade hand om media och arbetsbördan blev för stor. Nu har vi en anställd medieredaktör och jag jobbar bara med det jag tycker är jätteintressant. Jag ser mig som privilegierad att få jobba med det här.


Har det skett andra förändringar medan du var borta?

– LFF har slimmat organisationen och jag kommer in i ett väl inarbetat system. Vi har också fått ett nytt kontor. Det känns som om jag får köra en ny och modern bil. En annan sak är att evangelisationsverksamheten har krympt väldigt mycket. Tyvärr samarbetar vi med få församlingar i stiftet idag. Jag saknar att åka ut och predika på olika håll. Men då vi har samma syn i ämbetsfrågan som kyrkan haft i tvåtusen år fungerar inte samarbetet med alla församlingar längre.


Vad innebär LFF:s omorganisation?

– Vi behövde slimma den då vår verksamhet vuxit. Förbundsmötet och bönehusförsamlingarna är högsta beslutande organ. Under dem har styrelsen den verkställande makten. Under styrelsen kommer jag nu som verksamhetsledare. Under mig är utlandsmissionen, media, ungdomsarbetet med skriftskolan, familjearbetet och hemlandsmissionen som jag sköter vid sidan om.

En nyhet är att verksamhetsledaren nu är LFF:s ansikte utåt och inåt. Tidigare var verksamhetsledaren formellt bara ledare för hemlandsmissionen.

– Jag håller kontakten till övriga väckelserörelser och inom väckelsen i Norge, Sverige och USA.

LFF har fem anställda i Finland som ansvarar för var sin sektor. På missionsfältet i Lettland har man en och i Albanien två anställda.


Info: LFF finns nu i nya egna utrymmen på Jakobsgatan 41 i Jakobstad.

Text och foto: Johan Sandberg


SÖNDAG. Egentligen tror jag att alla dagar på sätt och vis är bebådelsedagar, för varje dag får vi nog signaler från Gud. Ibland kanske signalerna är mycket tydliga, ibland måste vi stanna upp lite mer än vanligt för att upptäcka dem, men de finns nog där varje dag. 25.3.2023 kl. 16:52

sibbo. Camilla Wiksten-Rönnbacka leder en nystartad projektkör som uppträder i påsdagens högmässa i Sibbo. 15.3.2023 kl. 16:34

ungdomar. Nina Sjölander arbetar nästan alla fredagar klockan 15–22. Det är inte betungande, utan veckans höjdpunkt. Mötet med de unga gör jobbet värdefullt. 22.3.2023 kl. 18:00

eutanasi. Hilkka Olkinuora vill inte vara någon dödsängel. Men hon vill att människor lagligt ska kunna ha möjligheten att dö värdigt. 22.3.2023 kl. 16:18

AKTUELLT FRÅN DOMKAPITLET. Clas Abrahamsson ska utreda en ändring i församlingsstrukturerna i Korsholms kyrkliga samfällighet. Dessutom utannonserade domkapitlet i måndags kyrkoherdetjänster i Pedersöre och i Solf. 22.3.2023 kl. 11:12

kyrkostyrelsen. Upp till 40 av 190 anställda i kyrkans centralförvaltning kan få sluta inom de närmaste åren. Ge över jobbet med material- och idéstöd till stiften först av allt, föreslår en kritisk rapport. 30.9.2024 kl. 10:00

SANKT OLAV OSTROBOTHNIA. Arbetet med att utveckla pilgrimsleden Sankt Olav Ostrobothnia har inte tagit slut, även om biskop Bo-Göran Åstrand nu invigt både leden och pilgrimscentret i Trefaldighetskyrkan i Vasa. 28.9.2024 kl. 18:38

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Borgå stift kommer att få två nya präster i slutet av oktober. Bland annat det meddelar domkapitlet i Borgå stift. 27.9.2024 kl. 17:51

NYTT FRÅN DOMKAPITLET. Jan Nygård blir ny tillförordnad kyrkoherde i Larsmo. Domkapitlet har förordnat Nygård att efterträda Max-Olav Lassila som går i pension. 27.9.2024 kl. 17:26

KYRKHELG NORD. Kyrkhelg Nord är kaffe, glass och vänner. Men också Ray Baker som både ursäktar och uppmuntrar konservativa kristna. Det övergripande temat under årets kyrkhelg kan sammanfattas som ”anpassa er inte”. 26.9.2024 kl. 11:05