Det är svårast att vara kristen i Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea och Libyen.
Det är svårast att vara kristen i Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea och Libyen.

Det är svårast att vara kristen i Nordkorea

FÖRFÖLJELSE.

Kristna förföljs i 76 olika länder i värden, och i elva av dem utsätts de för extrem förföljelse. 360 miljoner kristna, det vill säga var sjunde kristen, upplever förföljelse. En av fem förföljs i Afrika och två av fem i Asien.

20.1.2023 kl. 10:35

I takt med att nationalismen och den radikala islamismen breder ut sig i världen ökar också förföljelsen av de kristna. På trettio år har förföljelsen fördubblats.

Det här framgår ur Organisationen Open Doors årliga rapport, kallad World Watch List, över de 50 länder där det är värst att leva som kristen. När man presenterade den första rapporten 1993 omfattade den endast 40 länder.

– Religionsfriheten är det första som offras i länder där demokratin börjar avvecklas. Därför borde den här listan utnyttjas mera av den utrikespolitiska ledningen. Listan syns också dåligt i medierna och lyfts heller inte upp i riksdagen, säger Heikki Vestman (Saml.), viceordförande för riksdagens grupp för religions- och samvetsfrihet.

Vestman deltog i presentationen av World Watch List 2023.

– Brotten mot religionsfriheten visar på demokratins tillstånd i världen, konstaterar han.

Mer eller mindre utrotade i Afghanistan

Sett ur den värsta ändan har Nordkorea toppat listan sedan 2002 förutom i fjol, då talibanernas maktövertagande i Afghanistan förde landet upp från den andra plats som landet haft under flera år. På årets lista är Afghanistan på nionde plats. Det beror inte på att de kristnas situation i landet förbättrats – snarare tvärtom. Orsaken är att talibanerna mer eller mindre lyckats utrota de kristna ur landet. Antingen har de dödats eller flytt. Kvar finns endast ett fåtal som medvetet valt att stanna. Som tidigare muslimer håller de mycket låg profil för konverteringar straffas automatiskt med döden.

– Orsaken till att landet halkat ner på listan står att finna i att de kristna under 2021 utsattes för så pass mycket våld att det i vår poängsättning förde dem förbi Nordkorea. Talibanerna sökte systematisk genom husen efter kristna och dödade dem de fann. Efter det blodbadet har det varit dödstyst bland kristenheten i landet. Till vår kännedom har inga kristna dödats under 2022. Men det utesluter ändå inte att det skett, säger Miika Auvinen som ansvarar för utlandsrelationerna på Open Doors Finland.

Rekordhöga poäng för Nordkorea

I elva länder karaktäriseras förföljelsen av kristna som extrem. Nordkorea, Somalia, Jemen, Eritrea, Libyen, Nigeria, Pakistan, Iran, Afghanistan, Sudan och Indien. I de 39 övriga länderna på listan är förföljelsen allvarlig.

– I Nordkorea, Afghanistan och Somalia som legat i topp de senaste åren ses kristendomen som ett hot mot den rådande ideologin.

Nordkorea har rekordhöga 98 poäng av 100 möjliga. En ny lag som ska motverka ”reaktionärt tänkande” har förbjudit all utländsk litteratur.

– Nordkoreaner som sett en sydkoreansk teveserie avrättades offentligt, säger Auvinen.

Lagen medförde också att allt fler kristna arresterades och att underjordiska församlingar stängdes.

– Men det oaktat har antalet kristna i landet ökat från 300 000 till 400 000 på ett år.

Katastrof hotar söder om Sahara

I länderna söder om Sahara i Afrika går utvecklingen mot en katastrof. Radikala islamister försöker rubba balansen och införa islamska kalifat och sharialagar.

Det sker någon form av förföljelse i 26 afrikanska länder. Värst drabbade är de kristna i Nigeria där de attackeras av fulanistammar, Boko Haram och Isis-grupper. Grupperna dödar, skadar och våldtar och kidnappar människor till sexslavar eller gisslan. Nittio procent, det vill säga 5 014 av morden på alla kristna globalt sett, har skett i Nigeria.

– Ett problem är att de nyhetsrapporter från Afrika som når Finland är mycket begränsade. Ett exempel på det är att en kyrka i Kongo attackerades söndagen den 15 januari och fem personer dog. Det nådde inte över nyhetströskeln i Finland, säger Auvinen.

Kommunistpartiet kräver lojalitet

Kina försöker lansera en inskränkning av de mänskliga rättigheterna till att omfatta endast levebröd och trygghet. De får gehör av länder som Ryssland (plats 62), Indien, Myanmar och Malaysia. Kristna och andra som motsätter sig kan ses som bråkmakare och terrorister.

– Kommunistpartiet kräver att den första lojaliteten ska vara mot partiet. I landet tillämpas nu en digital förföljelse där varje kyrka ska ha kameraövervakning. Till den övervakningen är teknologin som känner igen ansikten kopplad.

Nicaragua nytt land

Nicaragua har inte tidigare figurerat bland topp-50 länderna. Nu försöker landets president Daniel Ortega med våld kväsa de oppositionella rösterna, då särskilt kyrkans. Han har stängt kristna tevekanaler och skolor samt utestängt internationella hjälporganisationer. Kristna har också åtalats slumpmässigt.

I rapporten ingår också några positiva trender. Antalet kristna som dödats har minskat på ett år från 5 898 till 5 621. Men antalet kidnappade kristna har ökat med över tusen.

I några länder i Mellanöstern, som Bahrain (plats 66), Förenade Arabemiraten (plats 54) och Egypten, har toleransen mot andra religioner ökat, även om tidigare muslimer som omvänt sig till kristendomen fortfarande förföljs i Egypten. I Qatar stängdes ingen kyrka under fjolåret, men de som stängts tidigare förblev stängda.

Korrelerar med samhällspulsen

– Religionsfriheten korrelerar med samhällspulsen i olika länder, säger också Olli Ruohomäki, ledande sakkunnig vid Utrikespolitiska institutet, och nämner flera internationella jämförelser som Fragile State Index som exempel.

Ruohomäki nämner att islamister gjort 48 000 terrordåd sedan 1979. I dessa har 210 138 människor dödats och 90 procent av dem som dött är muslimer. De radikala islamisterna står bakom 63 procent av terrordåden.

Talibanerna är den största radikala gruppen följd av Isis, Boko Haram och Al Queda.

– Även om Isis inte längre kontrollerar Syrien längre så lever grenarna kvar ännu.

På världskartan över de islamistiska terrordåden syns också ett i Finland. Det handlar om knivdådet i Åbo 2017.

Johan Sandberg


Mari Parkkinen leder i biskopsvalet i St Michels stift

biskopar. Kyrkoherden i Imatra har varit både musikjournalist och missionär i Jerusalem. Nu kandiderar hon i en andra valomgång mot den förra fältbiskopen. 25.5.2023 kl. 17:57
Enkätresultaten visar att prästernas och kantorernas eget trosliv har en viktig roll som stöd för att orka i arbetet.

MEDLEMSENKÄT. Fastän majoriteten av prästerna och kantorerna fortsättningsvis upplever att de är nöjda med sitt arbete och känner ett starkt arbetsengagemang, har välbefinnandet i arbetet minskat enligt många olika mätare. 25.5.2023 kl. 09:00
Monica Heikel-Nyberg.

PRÄSTASSESSOR. Monica Heikel-Nyberg har enligt det premiminära valresultatet valts till prästassesor för perioden 1.9.2023-31.8.2026. 24.5.2023 kl. 15:58
– Kyrkan är unik både vad gäller kalkmålningar, struktur och arkitektur. Den har så mycket av allting kvar, säger Åsa Ringbom.

FINSTRÖM. Finströms kyrka är en av Finlands viktigaste kyrkor. Det säger konsthistoriker Åsa Ringbom som ägnat en stor del av sin karriär åt att forska i kyrkorna på Åland. Nu är hon aktuell med en bok om Finströms kyrka. 22.5.2023 kl. 18:33
– Många församlingar talar i dag själva om andligt våld. Det är nytt, säger Maria Björkmark,

ANDLIGT VÅLD. Samhället är allt ovanare att tala om tro. Så vården vet inte alltid hur den ska hantera den som mår dåligt av att ha hoppat av miljöer där religionen har blivit för trång. Det har Maria Björkmark forskat i. 19.5.2023 kl. 09:19
Alexandra Ramsay rör sig vant på Riksarkivet i Helsingfors.

KYRKBÖCKER. ”100 procent viktiga” är kyrkböckerna för den som forskar i sin släkt, säger historikern Alexandra Ramsay. I de gamla skrifterna hittar hon både stränga ordvändningar men samtidigt också präster som brydde sig om de små i sin hjord. 17.5.2023 kl. 14:46
Sebastian Holmgård är programledare för "Tänk, tänkare, tänkast" som hittas på Yle Arenan.

profilen. Sebastian Holmgård är aktuell med programmet ”Tänk, tänkare, tänkast”, där han och några barn synar en del sanningar i sömmen. Finns det exempelvis gånger då man får ljuga? 16.5.2023 kl. 13:58
Mia Anderssén-Löf håller i arbetet  med Borgå stifts strategi.

BORGÅ STIFT. Stiftsdekan Mia Anderssén-Löf håller på och sniffar in sina nya arbetsuppgifter vid domkapitlet i Borgå. Dekanen kopplas ofta samman med teologisk utbildning och fortbildning. Men hon har också fått strategi och framtid på sitt bord. 16.5.2023 kl. 10:02
Punsar bönehus

LAESTADIANERNAS FRIDSFÖRENINGARS FÖRBUND. En del av den finlandssvenska laestadianrörelsen håller på att separera från den evangelisk- lutherska kyrkan. Nu utreder rörelsen möjligheten att bilda en egen kyrka på föreningsgrund. Men något gemensamt exodus är inte att vänta. 15.5.2023 kl. 17:59

Äktenskap. Efter fredagens omröstning blev det tumme ner för ändringarna i kyrkoordningen som skulle ha gjort vigsel till äktenskap möjligt också för par där bara den ena är medlem i kyrkan. 13.5.2023 kl. 20:23
Barn och ungdomar planterar eucalyptus och grevillea i Rukongo, Kenya.

KLIMATFÖRÄNDRING. Från och med i år får varje konfirmand i Vasa svenska församling ett eget träd i Kenya. Skolungdomar i Miriu, Kenya planterade i april 140 trädplantor för årets konfirmander. Trädplantering är ett viktigt och effektivt sätt att bromsa klimatförändringen eftersom träden binder koldioxid ur atmosfären. 11.5.2023 kl. 08:59
Lilla kören övar. På morsdag stundar ett uppträdande.

morsdag. På morsdag spelar kantorn Heidi Lång i familjegudstjänsten i Replot där fokus ligger på mammorna och familjen. Barnkören sjunger och till kyrkkaffet blir det marängtårta. 3.5.2023 kl. 20:52

Bidrag. Gunvor och Bo Skogmans minnesfond delade ut 10 000 euro i år. Kristinestads svenska församling har tillsatt en arbetsgrupp vars uppgift är att dela ut understöd ur fonden. 9.5.2023 kl. 18:57
En genomblöt Mikael Grönroos framme i Santiago de Compostela. Samt vandring på Meseta, en platå i norra Spanien.

PILGRIMSVANDRA. Från att ha känt sig slut efter en sträcka på 300 meter förbättrade Mikael Grönroos sin grundkondition rejält. Resultatet blev 725 kilometer pilgrimsvandring. 3.5.2023 kl. 20:46

ungdomar. Ungdomarna i Sibbo är oroliga. Medierna har rapporterat om skadegörelse i skolan, 0m hot, vapen och bråk på biblioteket. Sibbo svenska församlings ungdomsarbetsledare har ett motgift: kärleksbombning. – Men det finns unga som jag inte får kontakt med. Det är nytt, säger Patrik ”Putte” Frisk. 6.5.2023 kl. 10:29

Mari Parkkinen leder i biskopsvalet i St Michels stift

biskopar. Kyrkoherden i Imatra har varit både musikjournalist och missionär i Jerusalem. Nu kandiderar hon i en andra valomgång mot den förra fältbiskopen. 25.5.2023 kl. 17:57
Enkätresultaten visar att prästernas och kantorernas eget trosliv har en viktig roll som stöd för att orka i arbetet.

MEDLEMSENKÄT. Fastän majoriteten av prästerna och kantorerna fortsättningsvis upplever att de är nöjda med sitt arbete och känner ett starkt arbetsengagemang, har välbefinnandet i arbetet minskat enligt många olika mätare. 25.5.2023 kl. 09:00
Monica Heikel-Nyberg.

PRÄSTASSESSOR. Monica Heikel-Nyberg har enligt det premiminära valresultatet valts till prästassesor för perioden 1.9.2023-31.8.2026. 24.5.2023 kl. 15:58
– Kyrkan är unik både vad gäller kalkmålningar, struktur och arkitektur. Den har så mycket av allting kvar, säger Åsa Ringbom.

FINSTRÖM. Finströms kyrka är en av Finlands viktigaste kyrkor. Det säger konsthistoriker Åsa Ringbom som ägnat en stor del av sin karriär åt att forska i kyrkorna på Åland. Nu är hon aktuell med en bok om Finströms kyrka. 22.5.2023 kl. 18:33
– Många församlingar talar i dag själva om andligt våld. Det är nytt, säger Maria Björkmark,

ANDLIGT VÅLD. Samhället är allt ovanare att tala om tro. Så vården vet inte alltid hur den ska hantera den som mår dåligt av att ha hoppat av miljöer där religionen har blivit för trång. Det har Maria Björkmark forskat i. 19.5.2023 kl. 09:19