Det är snöyra i Grankulla när verksamhetsledaren för DUV Mellersta Nyland Jon Jakobsson och hans medarbetare sätter upp ett stort vitt tält utanför föreningen DUV Mellersta Nylands nya lokal.
– Några medlemmer har redan meddelat att deras färdtjänsttaxi inte kör, på grund av snöovädret.
Daniela Frankenhaeuser är bland de första medlemmarna som dyker upp. Hon har nyfiket väntat på att se lokalen.
– Jag bor i Grankulla, så det känns väldigt trevligt att vi fått en ny medlemslokal just här.
Hon har varit aktiv i föreningen i många år. Medlemmarna har inte kunnat träffas så mycket på grund av coronaläget. Hon är aktiv i föreningens många klubbar.
– Jag tycker speciellt om IT- klubben. Jag tycker också om att promenera med medlemmarna och dricka kaffe efteråt.
Daniela Frankenhaeuser tycker att det bästa med föreningen DUV Mellersta Nyland är att få träffa kompisar och lära känna nya människor.
– Jag har fått många vänner här.
Daniela Frankenhaeuser.
Service på svenska
Lisbeth Hemgård och hennes son Sebastian Hemgård är på plats för att se den nya lokalen.
– Jag är verksamhetsledare för förbundet FDUV och jag är väldigt glad över den nya lokalen. Många av medlemmarna i föreningen bor i Grankulla eller i närheten. Många finlandssvenskar flyttar hit när de får ett barn med funktionsnedsättning – här får man god service på svenska, säger Lisbeth Hemgård.
Sebastian Hemgård har inte en intellektuell funktionsvariation, men han har autism. Han jobbar på Grankulla stad och ibland besöker han föreningens evenemang.
Samma rättigheter
Fler och fler medlemmar har trotsat snön och har gett sig ut för att bekanta sig med de nya utrymmena. I små grupper får medlemmarna gå in, och sedan får de dricka kaffe och äta runebergstårtor i tältet utanför lokalen.
Muluken Cederborg jobbar som koordinator för DUV Mellersta Nyland rf. Den ideella föreningen arbetar för att förbättra livskvaliteten för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsvariation och deras anhöriga.
– Föreningen grundades främst som avlastning för föräldrarna, men mer och mer blev det fokus på barnen och hur man kunde skapa meningsfull fritidsverksamhet.
I år fyller föreningen 50 år.
– Vi hade planerat för en stor fest, men coronan kom i vägen.
I föreningens regi ordnas ungefär 15 klubbar.
– Den populäraste klubben är allsångsklubben. Öppet hus-konceptet är också mycket populärt. Medlemmarna får då testa på olika teman, allt från disco och kräftskiva till Halloween. Vi som koordinerar måste alltid utgå från medlemmarna.
Ibland ordnas det naturupplevelser, teater och konstutställningar.
– Alla våra medlemmar vill helt enkelt få vara där alla andra finns!
Föreningen anställer kunniga och engagerade ledare till klubbarna.
– Ledaren måste vara utbildad i ämnet. Det är också ett sätt att höja statusen för att jobba inom denna kategori. Människor som har en funktionsvariation är en väldigt utsatt grupp. Jag vill få de bästa ledarna att jobba för den här gruppen, för det är de värda.
En av föreningens mål är också att kunna bidra till att skapa ett samhälle där alla kan vara med.
– Den här målgruppen har lika stor rätt att vistas överallt. Vi gör det bara på vårt eget sätt. Några av oss kanske för mera ljud än andra, och kan uttrycka sig på ett annorlunda sätt. Det behöver vi normalisera.