När den vanliga veckoverksamheten är inhiberad hinner Jan-Ola Granholm bland annat sköta om församlingens buss.
När den vanliga veckoverksamheten är inhiberad hinner Jan-Ola Granholm bland annat sköta om församlingens buss.

”Vi tar vår buss och far”

korsnäs.

Kantorn började köra buss och jobbar nu som barn- och ungdomsarbetsledare. Jan-Ola Granholm trivs med ett jobb där han inte behöver sitta inomhus när solen skiner.

7.4.2020 kl. 09:11

– Musiken är en stor del av mitt liv, säger Jan-Ola Granholm.

Han har studerat musik och är utbildad kantor. I fjorton år arbetade han som kantor i Petalax och Bergö församlingar.

– Sedan sökte jag mig lite andra vägar.

Han tog busskörkort och började köra skolbuss vid sidan av kantorsjobbet. När han blev erbjuden ett heltidsjobb som chaufför nappade han på erbjudandet och körde buss i några år. Nu har det snart gått tolv år sedan han började jobba som barn- och ungdomsarbetsledare i Korsnäs.

– Det bästa med jobbet är alla jag träffar. Och att jag har möjlighet att forma det ganska fritt, säger Jan-Ola Granholm.

Till hans arbetsuppgifter en vanlig vecka hör bland annat att åka ut till byarna och hålla juniorverksamhet för skolbarn. Han värdesätter att inte vara bunden till en lokal.

– Vi är mest ute i skog och mark. Om det är fint väder sitter vi inte inne.

Här drar Korsnäs församling nytta av något inte många församlingar kan säga att de har: en egen buss som rymmer 51 personer.

– Den är i flitig användning. Jag är väldigt rädd om den där bussen, den är nog en tillgång.

Med bussen kan de ta sig till lägergården eller åka på simhallsbesök.

– Eller tvärtom, om vi har planerat en utedag i någon av byarna och det är jättedåligt väder så kan vi åka in till församlingshemmet och vara där i stället.

Och när församlingen arrangerar slalomresor är transporten inget problem.

– Då tar vi vår buss och far, säger han glatt.

Ute i naturen får Jan-Ola Granholm vara också som scoutledare. Scoutkåren i Korsnäs är en fristående förening, som verkar med stöd av församlingen.

– På vinterhajken sover vi ute i snödrivorna – brukar det kallas, men det har varit lite dåligt med dem nu.

Årets vinterhajk skulle ha ordnats nyligen, men blev som mycket annat inställd på grund av virusepidemin. Nu håller de tummarna för att den planerade sommarhajken kan bli av.

– Vi hoppas vi kan åka ut till vår scoutstuga på Halsön då, där har vi roddbåtar, kanoter, fiskespön och nät och allt vad vi grejar med.

Musiken finns med både i arbetet och på fritiden. Vid sidan av jobbet har Jan-Ola Granholm ett eget företag och åker runt och stämmer pianon och orglar, samt servar dragspel och andra akustiska instrument.

Han leder sånggruppen Free Spirits, som består av sångare från årskurs fem uppåt. Det är en aktiv grupp med varierande repertoar.

– Vi har sjungit i gudstjänsten, varit på sommarsamling och pensionärssamlingar och på kommunens fester, räknar han upp.

De har också ordnat egna konserter, musikaler och musikkaféer. Det dansband där han själv har spelat brukar vara en följeslagare på sånggruppens äventyr.

Free Spirits hade övat in en musikal till biskopsvisitationen i Korsnäs – men även här slog coronakrisen till och musikalen blev inställd samma dag som den skulle haft premiär. Det kändes snopet att tvingas riva ner scendekoren de byggt upp i kyrkan.

– Men biskopen sa att det nog ska bli musikal, han ska komma på nytt. Så det räknar vi med.

När mycket av den vanliga veckoverksamheten är inhiberad har Jan-Ola Granholm fått tid för andra uppgifter på sin att göra-lista – som att fixa på bussen och stämma pianot och orgeln i kyrkan.

Församlingen avvaktar nu för att se om sommarens skriftskolläger och konfirmation kan gå av stapeln i början av juni som planerat. Till konfirmanderna skickar han ut information om hur de kan delta i gudstjänster under den här tiden när de inte kan samlas.

– Så att de ska komma ihåg att de går i skriftskola ännu, vi har inte övergivit dem

Emelie Wikblad

boknyheter. Biskop emeritus Gustav Björkstrand ger ut självbiografin På avstånd ser man klarare på Fontana Media i höst. Också Kyrkpressens redaktör Christa Mickelsson är aktuell med en självbiografisk bok. 10.7.2020 kl. 14:07
St. Matthew’s International Lutheran Church är en del av Helsingfors kyrkliga samfällighets arbete. Man samlas till gudstjänst på engelska i Matteuskyrkan i Östra centrum.

Helsingfors . Kristian Willis växte upp med flera språk. Det har han nytta av när han varje söndag firar gudstjänst med människor från världens alla hörn i Östra Centrum i Helsingfors. 6.7.2020 kl. 14:54

diakoni. Är oron över hur ekonomin ska gå ihop ett stort mörkt moln på din sommarhimmel? Ta kontakt med diakonin – där får du både akuthjälp och stöd i att reda ut situationen på längre sikt. 6.7.2020 kl. 14:40
Semestern utmanar parrelationen. I ett parförhållande kan det vara så att den ena parten behöver mer avstånd än den andra.

parrelation. Under semestern blir problem i förhållandet synligare än vanligt. 2.7.2020 kl. 15:52
Morteza Naseri gick från Kabul till Helsingfors.

asylsökande. – Vi var 55 eller 60 personer i en niometers gummibåt. Vatten slog in hela tiden. Jag kunde inte simma. Morteza Naseris väg till Finland är en berättelse om utsatthet, orättvisa och en okuvlig vilja att leva. 1.7.2020 kl. 15:40
Bilden är tagen på de tvåspråkiga ekumeniska kyrkodagar i Åbo i maj 2017.

Kyrkodagar. – Jag hoppas att alla ska tänka: Wow, nu får vi äntligen träffas ansikte mot ansikte, säger direktor Sixten Ekstrand. 30.6.2020 kl. 21:16
Jean d’Amour Banyanga är född och uppvuxen i Rwanda. Bor nu i Eckerö prästgård. Gift och har två flickor och två pojkar i åldern 5 till 14 år.

profilen. Som tolvåring var rwandiern Jean d’Amour Banyanga med om en skakande upplevelse. Efter det ville han jobba för Gud och sina medmänniskor. – Jag är historisk, säger han, som den första mörkhyade prästen i Borgå stift. 30.6.2020 kl. 20:17

samtalstjänst. Samtalen är alltid konfidentiella och anonyma. Hjälp kan man få via telefon, chatt, nättjänst och brev. 29.6.2020 kl. 09:59

bön. Östra Finlands universitet har gjort en undersökning som visar att frågor relaterade till spiritualitet har varit betydelsefulla under coronapandemin. 24.6.2020 kl. 00:00
Nu sänds morgonens radioandakt Andrum kl. 9.54 istället för kl. 9.10.

radio. – Genom att flytta fram sändningstiden hoppas vi att Andrum ska nå en större publik, säger Unni Malmgren. 23.6.2020 kl. 15:53
Slutet nått