Äta tillsammans
Bloggen:
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Martins levain

18.06.2014 09:23

Varje surdegsbageri måste ha ett levain på sin repertoar. Dags att avslöja vad som gjorde att ett lite surdegsbageri från Österbotten tog hem vinsten som Finlands bästa bageri. Det är nämligen så att varje surdegsbageri med självaktning måste ha ett levain på sin repertoar. Nu har ju bageriet i Kvevlax inte bara blivit rikskändis på grund av sitt gudomliga Levainbröd men jag är övertygad om att det var en bidragande orsak.

Mitt första levain köptes från ett bageri på Valhallavägen i Stockholm för ca 8 år sedan. Från den dagen har jag varit helt förundrad över hur ett så enkelt bröd kan vara så fantastiskt gott! Nu visar det sig att både jag och bageriet i Kvevlax har hämtat inspiration till våra levain från bageriet på Valhallavägen. Brödbröder och -systrar, här är mitt Levain!

Martins Levain

På kvällen startar jag igång processen genom att bland ihop följande:

2 msk surdegsgrund (se hur du startar en surdegsgrund i mitt förra recept, finns på kyrkpressen.fi)
2 dl vetemjöl special
1 dl vatten

Detta rör du ihop lätt i en stor bunken för vi ska fylla på med resten av ingredienserna I morgon. Täck bunken med lock och låt stå i åtta timmar.

På morgonen tar du fram bunken och blandar i 5 dl vetemjöl special och 1 tsk havssalt. Dessutom ska vi ha i 2 dl vatten och 1 tsk färsk jäst men jag brukar först blanda ut jästen i vattnet innan jag häller i blandningen i bunken för att jästen ska lösas ordentligt. Rör om blandningen med en slev till en jämn smet.

Degen ska sedan vila i bunken i 45 minuter.

Efter att degen vilat i 45 minuter ska du vika degen. Detta gör du genom att först fukta handen för att sedan ta ett grepp under ena sidan av degen, luft upp och vik in mot mitten av degen. Detta gör du 4-5 gånger tills du har tagit dig runt degen. Nu ska du låta degen vila i 45 minuter. Efter att du har gjort denna vikningsprocedur tre gånger låter du degen vila i 1 timme.

Tag sedan en bakhandduk och lägg på bakbordet och mjöla den med rågmjöl och vetemjöl. Vänd ut degen på handduken. Dra ut degen till en rektangel och vik in långsidorna och vänd degen så att skarven hamnar nedåt. Vik sedan in degen i handduken och låt den vila i en timme. Sätt samtidigt på ugnen på 275 grader.

Efter viltiden vänder du över degen till ett bakplåtspapper för att sedan skicka in degen i ugnen. Har du en baksten att lägga brödet på i ugnen är det bara att gratulera! Det är en väl värd investering att köpa hos närmsta stenhuggare eller specialbakbutik för brödet blir extra ljuvligt krispigt. Bakstenen gör att du får en jämn temperatur inne i ugnen och temperaturen åker inte upp och ner då ugnen slår på och av för att reglera temperaturen.

Glöm inte att dra ner gradantalet till 250 grader och häll någon dl vatten i den oömma bakplåten som du så klart alltid har längst ner i ugnen när du bakar bröd! Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och låter brödet stå inne i totalt 30 minuter innan du tar ut det och låter det svalna helt på ett galler. Vinnarbrödet är färdigt!

Marin Nord

Skolstart. Ann-Britt Bonns är rektor i Grundskolan Norsen. Hon välkomnar ett nytt läsår. 11.8.2022 kl. 19:16

kyrkoherdar. När Mats Lindgård i tiden besvärade sig över hur domkapitlet placerade präster i förslagsrum inför domprostvalet resulterade det i en period som blev den tuffaste i hans liv. I dag är han en chef som tror på att förankra beslut grundligt innan han genomför något. 3.8.2022 kl. 17:08

KYRKANS SKOGAR. Okunnigheten om hur man ekologiskt hållbart sköter skog är stor i kyrkan, anser präst- och kantorsparet Paula och Eeva-Stiina Lönnemo. Därför vill de se mera fredning, och mera av det nya, kontinuerliga skogsbruket. 1.8.2022 kl. 12:53

KYRKANS SKOGAR. Skogsbruksveteranen Carl-Johan Jansson i Raseborg är skeptisk till det nya kontinuerliga skogsbruket. Domkapitlet i Borgå har bett honom om argument mot den nya metoden. 1.8.2022 kl. 16:11

konfirmation. I Borgå går 85 procent av årsklassen i Domkyrkoförsamlingens konfirmandundervisning, och Borgå "exporterar" hjälpledare. Men för allt flera konfirmander är kyrkans termer nya och främmande. Som Guds Lamm eller Kristus Frälsaren, säger lägerprästen Elefteria Apostolidou. 29.7.2022 kl. 16:00

unga vuxna. Rebecka Stråhlman jobbar med den åldersgrupp som allra mest skriver ut sig ur kyrkan, något årtionde efter skriban. 1.8.2022 kl. 16:34

SEKUNDÄR TRAUMATISERING. Att känna empati är viktigt för dem som jobbar med att möta människor med trauma. Då de känner empatitrötthet eller har svårt att släppa tanken på klientens berättelse har dedrabbats av sekundär traumatisering. 24.7.2022 kl. 19:03

ANDETAG. Språket har en helt central betydelse i Mao Lindholms tillvaro. – Djupt allvar och smågalen humor tvinnar ihop sig till ord och meningar, ibland nästan obegripliga även för mig själv, säger Mao som bloggar på Kyrkpressens sajt. 24.7.2022 kl. 19:13

profilen. Det finns mycket att lära sig av ekumeniken. Men Sara Torvalds som är ordförande för Ekumeniska rådets finlandssvenska arbete gillar som katolik sin egen kyrkas kontinuitet och tradition. 22.7.2022 kl. 15:00

KYRKANS FÖRVALTNING. Stat och kommun har förenklat sin förvaltning. Men den utvecklingen har inte nått kyrkan. Den uppfattningen har Olav Jern i Vasa. 22.7.2022 kl. 08:00

KYRKANS FRAMTID. För ett år sedan blev Edgar Vickstöm präst efter en lång karriär bland annat som bankdirektör. Ett år senare är han förbryllad och lite bekymrad. En kyrka som handskas med personal, tid och pengar borde våga tänka på effektivitet. Men varför vet kyrkan inte ens om den har ett mål? 20.7.2022 kl. 19:12

BRÖLLOP. I mitten på 50-talet bestämde sig Lumparlands marthor att skramla ihop till en brudkrona till kommunens flickor. Till det behövdes 200 gram silver och 13 000 mark. Men när man ville skänka den till församlingen sade dåvarande pastorn nej tack. Några årtionden senare hittade den ändå till kyrkans förvar. Nu har den dammats av för en historisk tillbakablick. 21.7.2022 kl. 15:00

beslutsfattande. I början av juni sände Kyrkpressens redaktion iväg en enkät till alla församlings- och kyrkorådsmedlemmar i Borgå stift, och fick in 180 svar. En av frågorna lydde så här: Kyrkans lagstiftning ger kyrkoherden en stor roll i församlingens beslutsfattande. Tycker du att den är för stor? 6.7.2022 kl. 17:41

Personligt. – Och sen låta sig slukas av dem innan man kan komma upp till ljuset igen, säger My Ström. 7.7.2022 kl. 19:58

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41

fotboll. Borgå stifts lag Ankdammen United var det mest jämställda laget i kyrkans turnering Gloria Patri – men tyvärr räckte det inte ända fram. – Vi kämpade hårt men det var tungt, konstaterar lagledaren Kristian Willis och lagkaptenen Lukas Brenner efter en svettig dag i Vierumäki. 30.8.2024 kl. 17:36

kyrkkaffe. Stämningen på kyrkkaffet är inte alltid hundra procent avslappnad – men det gör ingenting. Vid kaffebordet lär vi oss också att möta människor som inte är som vi eller tycker som vi, skriver Edit Koskinen. 28.8.2024 kl. 16:43

festival. Att retreatgården Snoan fortfarande finns, behövs och verkar, det ska firas den 13–15 september. – Vi ser fram emot en fest med glädje, en fest för vad som varit och för vad Snoan har betytt, säger Kalle Sällström. 28.8.2024 kl. 16:17

SPLITTRING. För tjugo år sedan grundade Robin Nyman och Matti Aspvik en gudstjänstgemenskap i Jakobstads svenska församling. Sedan lämnade de församlingen, och många följde med in i den nya gemenskapen. Idag ser de att de gjorde mycket genuint och fint – men de ser också uppror, besvikelse och att de fastnade vid perifera saker. 26.8.2024 kl. 15:36

konflikt. Puls Helsingfors och Christoffer Perret svarar på frågorna kring gemenskapen som lämnat Petrus församling i fråga-svar-form på Puls Helsingfors webbsida. ”Vi fick klara besked”, säger de – men kyrkoherde Pia Kummel-Myrskog menar att diskussionen knappt hann börja. 25.8.2024 kl. 11:57