Bloggarkiv

Vårt dagliga bröd
Vårt dagliga bröd
Vårt dagliga bröd är en serie recept och tips på hur man får till olika sorters matbröd. Bianca Holmberg, Chribbe Aarnio, Gunnevi Winberg och Martin Nord turas om med att bjuda KP-läsarna på sina läckraste recept och bästa tips.

Solvarmt bröd

12.08.2014 09:44

Många blandar russin eller nötter i brödet. Men varför inte prova på zucchini?

Solen har gått över till Lejonets tecken, vilket också betyder att sommaren når sin kulmen. Rötmånad och värmebölja är vad det betyder i praktiken. Då känns det mer än rätt att gotta sig med ett bröd som är gjort på solens smak.

Jag har privilegiet att få tillbringa flera sommarveckor på min frus familjs landställe. Svärfar brukar på försommaren odla zucchini intill örtlandet, men åka på seglats med svärmor när grönsaken är färdig att skördas. Vilket betyder att jag med åren lärt mig ett och annat recept som innehåller zucchini, squash eller courgette, som den också kallas.

De bästa zucchin är ungefär fem cm i diameter när den skördas. Större än så är fina, men inte lika goda i smak. Det lönar sig att skörda regelbundet, för då producerar plantan mer. Förutom själva grönsaken så går det också att äta blomman, oftast serverad friterad och fylld med ost, men den är nästan godare rå.

Zucchini innehåller mycket vatten, så för bakning måste man justera mjölmängden därefter. Receptet nedan lämpar sig väl att bakas med en blandning av vete- och speltmjöl. Spelt kräver lite mer vätska för att brödet inte ska bli torrt, men kombinerat med zucchinin ger det i sin tur ett mycket gott och näringsrikt matbröd.

Zucchinibröd

2 bröd / 1 jättelimpa
50 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk honung
2 msk olja
1 grovt riven zucchini
ca 1 kg mjöl (enbart vete eller 50/50 blandning vete och spelt)

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt honungen, oljan och zucchinin. Arbeta in mjölet i omgångar, tills degen är riktig spänstig. Lägg i saltet i slutet. Låt jäsa under en duk minst en halv timme, till ungefär dubbel storlek.

Slå upp degen på mjölat bakbord och forma till två limpor eller en jätte. Låt jäsa under duk i halv timme till. Under tiden lägger du på ugnen på 250°.

När limpan / limporna jäst klart kan du pensla bröden med vatten och strö på t.ex. solrosfrön. Före limporna åker in i ugnen, skåra dom med kniv (se bild). Det gäller att ha en rätt vass kniv och snittet behöver inte vara djupt. Detta hjälper brödet att expandera utan att spricka upp på andra ställen.

Efter fem minuters gräddning, sänk temperaturen till 200° och lufta ugnen genom att hålla luckan uppe en kort stund. Upprepa luftningen efter tio minuter. Totalt behöver mindre limpor ungefär 35-40 minuter och en stor limpa 45-50 minuter. För att var på säkra sidan lönar det sig att kolla brödets inre temperatur med en stekmätare. Färdiggräddat bröd av den här sorten har en vacker yta och är 97° inuti.

Låt svalna på galler.

Chribbe Aarnio

profilen. Stiftets yngsta präst – det kan Wilhelmina Oldmark titulera sig. – Jag känner allt större visshet om att det jag gör är viktigt. 29.4.2024 kl. 08:00

Helsingfors. Nu döps fler barn i Helsingfors, liksom tonåringar som döps i samband med skriftskolan. 24.4.2024 kl. 17:16

FÖRSÄKRINGAR. I januari, när det var som kallast, gick en ventil i fjärrvärmesystemet i Terjärv kyrka sönder och temperaturen inne i kyrkan sjönk snabbt till -10 grader. Värmesystemet frös och måste nu förnyas. Men försäkringsbolaget har avslagit församlingens ersättningsansökan. 26.4.2024 kl. 11:14

Kolumn. Hur personlig är du, Gud? Hur mycket griper du in i världen, i människors liv och mitt liv? Gud, gör du upp planer, ordnar, styr och ställer, och beskyddar? 24.4.2024 kl. 17:41

TIDSKRIFTER. Förbundsarenan i samarbete med Åbo Akademi gjorde i början av året en undersökning där man kartlade finlandssvenskarnas läsvanor av tidskrifter. I rapporten som presenterades i mitten av april framgick att Kyrkpressen är den i särklass mest lästa tidskriften i Svenskfinland. 23.4.2024 kl. 15:15

Kolumn. Det ingår i mina arbetsuppgifter som diakoniarbetare att på torsdagar hjälpa till med matutdelningen AndreasHelps i Helsingfors. Mathjälpen har redan pågått i tio års tid. 28.2.2025 kl. 21:06

val. Teologie magister Benjamin Häggblom har utsetts till sjukhuspräst i Vasa. Sedan november 2024 har han vikarierat som sjukhuspräst. 26.2.2025 kl. 19:49

val. Den ledigförklarade kaplanstjänsten i Esbo svenska församling har fått tre sökande. 25.2.2025 kl. 13:58

fastan. Under fastan får vi andas ut vår rädsla för att andas in kärlek, godhet, vila – ja, nåd. Det är inget vi måste, kan eller borde göra. Men vi får fasta. 24.2.2025 kl. 19:42

BEGRAVNINGSVÄSENDET. Det händer mycket inom begravningsväsendet just nu, men på gravkontoret i Jakobstad är man van vid att hitta lösningar och möta människor i sorg. 24.2.2025 kl. 15:16