Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

En god focaccia ska simma i olja

17.11.2014 08:54

Jag och min familj flyttade förra veckan. Mina goda vänner, hjälpte till, och bar in låda efter låda. Jag hade tidigt planerat att då vi är klara så äter vi, förstås något hemgjort. Men ett flytt är ett kaos utan like, så istället blev det en lokal pizzerias utbud vi njöt av.

Med lite planering hade jag lätt kunnat bjuda på en annan italiensk brödprodukt. I focaccians hemland bakas den i otaliga variationer, nedan mitt välprövade recept.

Focaccia med oliver och rosmarin

Fördegen
5 gr jäst
4 dl kallt vatten
4 dl vetemjöl

Deg / bortnötning
20 gr jäst
3 dl vatten
3 msk olivolja
8–10 dl vetemjöl

Fördegen
1 msk salt
Olivolja
Flingsalt
Svarta oliver (skurna i bitar)
Rosmarin

Fördeg
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt vetemjöl och salt. Rör tills den ganska lösa degen är jämn. Låt degen vila i en lätt oljad plastbunke i minst tre timmar, helst ett dygn i kylskåp.

Bortgörning
Lös upp jästen i vattnet. Blanda fördegen med ca 8 dl vetemjöl och olivoljan. Knåda i ungefär tio minuter och sätt i saltet. Fortsätta jobba med degen ännu ett par minuter. Degen skall nu vara ganska lös, men det är riktigt bra.

Nu får degen jäsa och växa i närmare tre timmar i en väloljad bunke. En god focaccia skall simma i olja, men för jäsningen räcker det med att bunken har lite mer än bara olje-glänsande sidor.

Vik ihop degen försiktigt, dubbelt mot sig själv, varje heltimme, alltså tre gånger.

Häll rikligt med olja i en plåt och lyft ut degen på den. Jobba försiktigt med degen så du inte trycker ut luften, som blir vackra hål i det färdiga brödet. Vik degen än en gång på den oljade plåten och häll på lite mer olja. Sväng om degen en så den är ordentligt oljad på alla sidor.

Värm ugnen till 250°. Medan ugnen når rätt temperatur, låter du brödet ännu en sista gång jäsa. Just före du skall sätta in brödet, dekorera den med flingsalt, svarta oliver och rosmarin.

Tryck gropar med jämna mellanrum på hela brödet, gärna så att oliver och rosmarin sjunker ner.

Spruta in lite vatten i ugnen med en blomspruta före du lyfter in brödet. Grädda i 25-30 minuter, tills ytan är gyllenbrun. Låt brödet svalna en aning innan servering. Brödet är bäst samma dag.

Text och foto:
Chribbe Aarnio

diakoni. ”Så snett kan det aldrig gå att du inte kan komma och tala med oss”, säger diakoniarbetaren Henrika Lemberg i Borgå. 20.5.2022 kl. 12:52

KLIMATET. Upp till 22 miljoner euro kan de evangelisk-lutherska församlingarna lyfta ur sina skogar varje år. När kyrkan ska vara klimatneutral 2030 får många se över sina invanda avverkningar. 26.5.2022 kl. 12:00

livshistoria. 102-åriga Doris Ståhl har varit med om två krig, evakuerat föräldrahemmet under Porkalaparentesen och suttit i Stockmanns källargångar när Helsingfors bombades. Ukrainakriget följer hon med i tidningen. – De arma människorna! Det är så hemskt så man kan inte tänka på det. 27.5.2022 kl. 16:27

KYRKANS SKOGAR. Med sina 4 356 hektar skogar är Karleby kyrkliga samfällighet den största skogsägaren inom kyrkan i Finland. 26.5.2022 kl. 11:59

KRIGET I UKRAINA. Bland dem som flyr kriget är en del de mer utsatta än andra. Vandaförsamlingarna gjorde tidigt ett beslut om vem de främst skulle ta hand om. 20.5.2022 kl. 12:38

Personligt. Elina Sagne-Ollikainen lärde sig tidigt att en människas tid här på jorden tar slut. – Det är viktigt för mig att jag använder den tid jag fått väl. 25.5.2022 kl. 12:15

ANDETAG. Louise Häggström och hennes man valde att säga upp sig från sina jobb och flytta till Bergen, en stad i ett land de aldrig besökt tidigare. Hon bloggar på Andetag-bloggen på Kyrkpressens sajt. 24.5.2022 kl. 08:26

LÄGER. I slutet av juli ställs Sabina Wallis inför sitt eldprov: att vara lägerledare vid sommarlägret i Pieksämäki. Själv har hon varit där varje sommar sedan hon var ett halvt år. 23.5.2022 kl. 18:00

TJÄNST. Domkapitlet har fått in fem ansökningar till tjänsten som stiftsdekan. För jobbet, i vilket man framför allt lägger upp prästernas fortbildning, presenterar de sökande olika meriter. De "kan Åbo Akademi", "kan regnbågsfolket" eller "kan dialogen med väckelserörelserna". 20.5.2022 kl. 16:20

domkapitlet. Domkapitlet ändrar på hur församlingspastorerna tillsätts. 19.5.2022 kl. 15:57

FÖRSAMLINGSSAMMANSLAGNING. Den föreslagna nya församlingen, som ska bestå av Malax, Petalax och Bergö församlingar, verkar inte kunna heta något där ortnamnet Malax ingår. 18.5.2022 kl. 15:56

FÖRSAMLINGSVALET. Låt inte studier och andra framtidsplaner hindra dig från att ställa upp i församlingsvalet, säger Nicolina Grönroos. 16.5.2022 kl. 13:11

GAMMAL KYRKA. Björnholmens kyrka i Jakobstad hade varit till salu i ett år innan någon vågade ta sig an projektet. De som vågade är Lars och Monica Granlund. De såg möjligheter i byggnaden. 12.5.2022 kl. 15:41

FÖRSVAR. Carolina Lindström är kyrkoherde på Åland och underlöjtnant i 
reserven. Hon känner att folk plötsligt insett att försvarsmakten behövs till något. 12.5.2022 kl. 12:03

RELIGIONSLÖSHET. Finlandssvenska kulturkretsar i Helsingfors utropade på 1900-talet religionen som ett etablerat hyckleri. Men ingen har forskat i hur religionslösheten har nedärvts privat i familjer. Som när skådespelaren Tobias Zilliacus växte upp. 11.5.2022 kl. 19:00

podcast. Bröllopskollektivet varvar snack om estetik och fix med reflektioner kring relationer. – Att man bråkar betyder inte att man har ett dåligt förhållande, utan att man har ett förhållande, säger Saara Schulman. 25.9.2024 kl. 17:10

KYRKHELG NORD. Då Ray Baker tar till orda under inledningsmötet av Kyrkhelg Nord ger han kängor åt såväl Mark Levengood som bibeltrogna konservativa kristna. 20.9.2024 kl. 21:10

HAVSNÄRA. Äventyrslusten och kärleken till havet har fått Mikael Hagman att korsa Kvarken i sin öppna båt när han pendlar till jobbet i Umeå. – Jag tycker om spänning i livet och sommartid är arbetsresorna mina utflykter, säger han. 19.9.2024 kl. 13:40

kyrkostyrelsen. Kyrkostyrelsens tjänstemän fick rapp: Uppmanades snabba på omställningen för att banta ner gruppen av dyra centrala ämbetsverk inom kyrkan. Esbobiskopen Kaisamari Hintikka övervakar arbetet. 18.9.2024 kl. 16:20

mat. När Thomas Lundin är utmattad lagar han mat. – När jag är helt slut gör jag ett långkok på två timmar. Då kan jag inte störas med jobbsamtal. Jag är i stunden, jag lyssnar på musik. Jag hör ju hur provocerande det här låter! 18.9.2024 kl. 11:58