Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Det första brödet

04.06.2014 10:43

Det här brödet blir färdigt på bara två timmar och det oberoende av hur klumpig du än är. Ett perfekt recept för nybörjare. Smaken kan i början variera men småningom blir kvaliteten jämnare.

Att själv baka sitt bröd har få ekonomisk-rationella orsaker. Butikernas hyllor är fulla med bröd – mörka, ljusa, hårda och mjuka. Bröd kommer i så gott som alla tänkbara former, och förpackningarna lovar, om nu inte evigt liv, så i alla fall en hel del hälsofördelar. Prissättningen är inte förödande oberoende hur tunn plånbok man än går omkring med. Därför känns det lite töntigt ibland att inte köpa bröd.

I snart fem år har jag valt en påse vetemjöl och ett paket jäst i stället för en plastpåse med en industriell skepnad i butiken. Bakandet har gått från ett sommarlovsprojekt till en vardaglig syssla. Jag har inte räknat timmar, men har lärt mig att gott bröd tar tid. De är nästan synonymer, tid och smak. Ju längre tid man ger bakandet desto bättre smak får brödet.

Det började enkelt. Receptet finns i någon form i alla versioner av bas-kokboken för hemmet. Jäst, vatten, mjöl och salt blandas till en deg. Degen jäser till dubbla storleken på ungefär trettio minuter och formas därefter till bröd. Medan ugnen når 250° jäser brödet en gång till, igen en halvtimme. In i ugnen med brödet och efter ytterligare en halvtimme är brödet färdigt. Hur klumpig man än är i början tar det inte mer än två timmar.

Smaken varierar. Första sommaren åt vi bröd som smakade allt på en skala från träbit till änglakör. Men sakta började kvaliteten stabiliseras. Precis som en tennisspelare kan träna på sin serve i åratal, kräver också bakning aktiv repetition för att man ska få den känslighet som krävs. Det här receptet kräver just inte mer än två timmar men med tid och tålamod kan det vara dom bäst utnyttjade två timmarna varje dag.

Det första brödet

5 dl vatten
25 gram jäst
2 tsk salt
12–13 dl vetemjöl

Smula jästen i bunke. Mät upp fingervarmt vatten, 37°C, och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt ungefär 10 dl mjöl börja knåda degen. När degen klibbar fast i fingrarna tillsätter du lite mjöl åt gången (tills ca 12 dl är använt) och knådar degen i 10 minuter, så att degen är riktigt spänstig. Lägg i saltet i slutet, så blir degen mer elastisk. Låt degen jäsa under en duk en halv timme.

Slå upp degen på ett lätt mjölat arbetsbord. Forma brödet med lätt hand för att inte pressa ut alltför mycket av luften. Ju mer luft i degen desto större blåsor inuti det färdiga brödet. Enklast formar man brödet genom att lätt dra ut den till en fyrkant och sedan vika ihop från båda ändorna. Tryck med handens yttersida på skarven så att den fastnar. Lägg brödet på en bakplåtsbeklädd plåt med skarven neråt och täck in med en mjölad duk. Ställ ugnen på 250°.

Efter en halvtimme borde brödet ha jäst till ungefär dubbel storlek och är nu färdigt för gräddning. Grädda i 10 minuter, öppna luckan och pensla brödet snabbt med vatten. Sänk temperaturen till 200° och grädda i ytterligare 20 minuter, tills brödet har fin färg. Vill man försäkra sig om att brödet är genomgräddat kan man i slutet sätta in en stektermometer. När brödet är 97°C inuti är det färdigt.

Lyft ut brödet och låt det svalna på ugnsgallret, täckt med duk.

Chribbe Aarnio

Helsingfors domkyrka. I sommar kan man besöka ett sommarkafé i Helsingfors domkyrkas klockstapel. I katedralens krypta finns även en restaurang, vars pizzaingredienser kommer från Italien. Det skriver tidningen Kirkko ja kaupunki. 4.6.2022 kl. 08:00

flyktingar. Med diakoni, ekumenik och religions­­dialog i sitt bagage använder Virpi Paulanto nu sin erfarenhet i jobbet som Borgå stads flykting­koordinator. 9.6.2022 kl. 19:00

SYDÖSTERBOTTEN. Nu borde man öppet och fördomsfritt utreda allt från ett utökat samarbete till en samgång mellan Närpes och Kaskö församlingar. Men utredningen görs inte om inte de förtroendevalda i Kaskö begär den. Kristinestad berörs inte i detta skede. 3.6.2022 kl. 10:00

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 17:40

pris. Enligt prisjuryn är biskop Mari Leppänen en karismatisk och orubblig främjare av en mer tolerant andlig kultur i Finland. 2.6.2022 kl. 18:04

NÄRPES. Närpes församling lyssnade in familjernas behov. Resultatet blev en juniorklubb för sommarlovslediga barn och en heldagsdagklubb som startar i höst. 30.5.2022 kl. 11:10

diakoni. ”Så snett kan det aldrig gå att du inte kan komma och tala med oss”, säger diakoniarbetaren Henrika Lemberg i Borgå. 20.5.2022 kl. 12:52

KLIMATET. Upp till 22 miljoner euro kan de evangelisk-lutherska församlingarna lyfta ur sina skogar varje år. När kyrkan ska vara klimatneutral 2030 får många se över sina invanda avverkningar. 26.5.2022 kl. 12:00

livshistoria. 102-åriga Doris Ståhl har varit med om två krig, evakuerat föräldrahemmet under Porkalaparentesen och suttit i Stockmanns källargångar när Helsingfors bombades. Ukrainakriget följer hon med i tidningen. – De arma människorna! Det är så hemskt så man kan inte tänka på det. 27.5.2022 kl. 16:27

KYRKANS SKOGAR. Med sina 4 356 hektar skogar är Karleby kyrkliga samfällighet den största skogsägaren inom kyrkan i Finland. 26.5.2022 kl. 11:59

KRIGET I UKRAINA. Bland dem som flyr kriget är en del de mer utsatta än andra. Vandaförsamlingarna gjorde tidigt ett beslut om vem de främst skulle ta hand om. 20.5.2022 kl. 12:38

Personligt. Elina Sagne-Ollikainen lärde sig tidigt att en människas tid här på jorden tar slut. – Det är viktigt för mig att jag använder den tid jag fått väl. 25.5.2022 kl. 12:15

ANDETAG. Louise Häggström och hennes man valde att säga upp sig från sina jobb och flytta till Bergen, en stad i ett land de aldrig besökt tidigare. Hon bloggar på Andetag-bloggen på Kyrkpressens sajt. 24.5.2022 kl. 08:26

LÄGER. I slutet av juli ställs Sabina Wallis inför sitt eldprov: att vara lägerledare vid sommarlägret i Pieksämäki. Själv har hon varit där varje sommar sedan hon var ett halvt år. 23.5.2022 kl. 18:00

TJÄNST. Domkapitlet har fått in fem ansökningar till tjänsten som stiftsdekan. För jobbet, i vilket man framför allt lägger upp prästernas fortbildning, presenterar de sökande olika meriter. De "kan Åbo Akademi", "kan regnbågsfolket" eller "kan dialogen med väckelserörelserna". 20.5.2022 kl. 16:20

Analys. I Indien har det hinduistiska religionsprogrammet ghar whapsi lett att förtrycket av landets över 100 miljoner kristna ökar, skriver Torsten Sandell i en analys. Han hade en unik möjlighet i februari att besöka den underjordiska kyrkan i Uttar Pradesh. 27.5.2024 kl. 10:51

kyrkoherdeinstallation. När Yvonne Terlinden installerades till sin tjänst i Karis idag var den sol ute och sol inne. "Vi gratulerar församlingen till en vis och ödmjuk kyrkoherde", sa en gäst. 26.5.2024 kl. 16:31

INGERMANLANDS KYRKA. Kollekter till Ingermanlands kyrka i Ryssland är förbjudna, anser den finländska åklagarmyndigheten. Kyrkan har omkring 100 vänförsamlingar i Finland. 17.5.2024 kl. 19:00

kyrkostyrelsen. Martina Harms-Aalto från Helsingfors blir Borgå stifts nya ledamot i Kyrkostyrelsens plenum. 16.5.2024 kl. 16:23

STATSSTÖD. Kyrkan lägger om modellen för hur 124 miljoner euro i stöd från staten fördelas på annat sätt. Församlingar på Kimitoön, i Raseborg och Lovisa hör till vinnarna. 30.11.-0001 kl. 00:00