Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Hålkakor

04.06.2014 10:39

Det ligger lite mystik i surdegsbakningen. Många tror att det är både svårare och krångligare än annat matbröd.

Egentligen är det inte ett dugg svårare, det tar bara lite längre tid i och med flera jäsningsmoment. Ena dagen gör man roten, eller plockar fram den ur frysen, följande dag bakar man ut degen.

Jag bakade mitt allra första surbröd tillsammans med ett gäng barn i 7-10-årsåldern som jag ordnade kurser i bakning för. Vi gjorde massor med kul saker på kursen, men bakning var det populäraste. När vi skulle baka surbröd gjorde jag roten hemma dagen innan. Följande dag ältade vi den slutliga degen och bakade både hålkakor och limpor tillsammans. Slutresultatet var strålande. Barnen tuggade i sig allt bröd med enbart smör som pålägg och sa att de aldrig tidigare hade ätit ett så gott surbröd. Bröden såg ibland ut som någonting katten släpat in, men smaken var i det här fallet huvudsaken.

Det finns många fördelar med ett surdegsbröd. Det är saftigare och har längre hållbarhet.

Hålkakor

1 liter ljummet vatten (rumstempererat)
1 liter rågmjöl (grovt, fint eller en blandning av båda)
1 matsked salt

Till första surdegsroten blandar du 3 dl ljummet vatten med 2 dl rågmjöl till en lös deg. Låt stå i rumstemperatur i minst ett dygn. När roten är klar att använda är den bubblig med en svagt syrlig doft.

Ett eller två dygn senare tillsätter du 7 dl ljummet vatten samt 8 dl rågmjöl och 1 msk salt. Jag brukar använda halva mängden råggröpe (= grovt rågmjöl) och halva mängden fint rågmjöl. Tillsätt mera mjöl om degen verkar alltför lös. Älta degen på bakbordet tills den släpper från bakbordet. Ta undan en klump av degen (ca 2 msk stor) som du kan frysa som rot till nästa surdegsbak. Förr skulle man dessutom göra ett kors i degen för att välsigna brödet. Baka ut degen till hålkakor eller limpor. Ta ut mitthålet i hålkakan med ett dricksglas el. liknande. Picka med en gaffel hål i bröden. (En del strör också lite rågmjöl över ytan). Grädda limpor i 200 grader varm ugn ca 40-50 minuter (Hålkakor blir färdigtgräddade på ca 30 minuter.)

När du ska baka surbröd följande gång och tar fram din klump surdeg från frysen låter du den stå hela dagen i rumstemperatur för att surna ytterligare. Lägg klumpen i ett större kärl, häll över en liter rumstempererat vatten och låt stå till följande dag. Då blandar du degen och tillsätter mjölet och saltet som ovan.

Vill du ha en knaprig skorpa på brödet sätter du en skål vatten i ugnen under gräddningen och låter det färdigtgräddade brödet svalna på galler utan duk. Vill du ha ett mjukt surbröd sveper du in det i duk under avsvalningen.

Brödet smakar allra bäst som nygräddat med smör!

Gunnevi Winberg

FÖRSAMLINGSVALET. I Esbo, Grankulla och Vanda blir det inget församlingsval på svenska i höst. Orsak: för få kandidater. I Esbo var Jannika Lassus valombud för den enda kandidatlista som nu besätter alla 26 platser med 26 kandidater – i landets största svenska församling. 23.9.2022 kl. 11:32

ALZHEIMER. När Hanna Jensens mamma fick en minnessjukdom blev mamman aktiv, företagsam, pratsam – och väldigt ilsken. – Det fanns en tid då jag var så frustrerad att jag inte ville se henne i ögonen, men idag ser jag på mamma med varm blick. 22.9.2022 kl. 16:15

JÄMSTÄLLDHET. Kyrkostyrelsen har beviljat kyrkans pris för jämställdhet och likabehandling till biskop emerita Irja Askola. 22.9.2022 kl. 15:09

kina. Professorn i Kinastudier Julie Yu-Wen Chen vid Helsingfors universitet har rötter i Taiwan. Hon oroar sig för Kinas växande hot mot hennes hemland. Hon är kristen och försöker avsluta varje dag med att lyssna på en predikan online. 15.9.2022 kl. 10:37

SYNODALMÖTE. Efter sina pastoralkurser under den första tiden som präst saknar många vardagsteologer de regel­bundna samtalen om kyrkans lära, eller samtalen kring biskopens linje. För det finns sedan år 1686 det sällsynta synodalmötet – som snart hålls i Åbo. 14.9.2022 kl. 15:16

FÅNGA DAGEN. Lena Kumlin lever med en hjärntumör som inte går att operera och som kommer att leda till döden inom ett år. – Carpe diem! säger hon, och kämpar för att leva i nuet och njuta av sitt liv med fulla andetag. 13.9.2022 kl. 16:22

Konst. I september visas utställningen KYSS – en meditation i ord och bild över Höga visan i Borgå domkyrka. – Höga visan är en erotisk bok i Bibeln som både är oerhört trygg men ändå radikal, säger konstnären, bildsatirikern och prästen Kent Wisti. 13.9.2022 kl. 10:14

nykarleby. Under sista tiden av studierna upplevde Mats Edman en tydlig kallelse att bli präst. – Vi var samlade i en bibel- och bönegrupp och vi tog mannakorn. Mitt mannakorn var från Apostlagärningarna: ”Var inte rädd. Tala och tig inte. Jag är med dig och ingen ska göra dig något ont för jag har mycket folk här i staden.” Nästa dag ringde han biskop Erik Vikström och bad om prästvigning. 12.9.2022 kl. 20:05

Inbesparingar. Resultatet av omställningsförhandlingarna vid Helsingfors kyrkliga samfällighets gemensamma tjänster har klarnat. Under de kommande tre åren ska de gemensamma tjänsternas verksamhetsbidrag sänkas med 4,8 miljoner, vilket bland annat innebär att antalet årsverken minskar med 45. 9.9.2022 kl. 17:11

KYRKORNAS VÄRLDSRÅD. Kyrkornas världsråd vände och vred i kulisserna på sina ord om kriget i Ukraina. Rådet avslutar på torsdag sin generalförsamling med över 4000 delegater i tyska Karlsruhe. 7.9.2022 kl. 15:11

KORSNÄS. Pilgrimsleden i Österbotten tar form. I år görs den preliminära märkningen för Sankt Olavsleden. 1.9.2022 kl. 11:02

SMÖRJELSE. Konfirmationen i Johannes församling i Helsingfors senaste söndag har väckt starka reaktioner då prästen smort konfirmanderna med krisma, det vill säga välsignad olja. Det har setts som ett främmande element i vår kyrka och smörjelsen kom som en överraskning för både konfirmander och föräldrar. 2.9.2022 kl. 17:59

ETT GOTT RÅD. Eva Frantz önskar att hennes 20-åriga jag hade vågat omfamna sin excentricitet lite mer – och åka ut och ha äventyr, för att ha något att skriva om senare. 31.8.2022 kl. 20:16

ÄRLIGHET. – Ju äldre jag blir desto mer har jag insett att livet är för kort för att inte våga vara lite mer ärlig och avklädd, säger evangelisten och bibelläraren Rigmor Holst. 31.8.2022 kl. 13:00

herdabrev. Efter tre år i biskopsgården i Borgå är Bo-Göran Åstrand ute med det traditionella herdabrevet. Han valde mejldialogens form och fyra huvudteman. 31.8.2022 kl. 10:00

antisemitism. Kritisera Israel är okej. Men nidbilder och grumliga anspelningar om judar av bara farten är inte det, anser ÅA-docenten André Swanström. 8.7.2024 kl. 10:00

sorg. Med sin sista, stora kärlek Jocke Hansson fick hon bara fem gemensamma år. – Jag har varit arg på Gud och frågat mig varför det här skulle hända mig. Men idag är jag tacksam – hellre fem år än inget alls, säger Kjerstin Sikström. 5.7.2024 kl. 11:32

KYRKANS SAMTALSTJÄNST. Det hjälper att prata. De som svarar har tystnadsplikt och du får vara anonym. Tjänsten erbjuder stöd och någon som lyssnar också under sommaren. 5.7.2024 kl. 16:55

ÅLANDS UNGA KYRKA. Trots de spartanska omständigheterna blev ungdomarnas resa till Taizé i Frankrike en upplevelse de aldrig kommer att glömma. Det var gemenskap, tusenskönor och fåglars glädjesång dygnet runt. 1.7.2024 kl. 16:32

konfirmandarbete. Åbo svenska församling svängde på hela skriba-konceptet. Under en solig eftermiddag på ön Kakskerta berättar kyrkoherde Mia Bäck varför. 28.6.2024 kl. 15:17