Ingen vet varför kriget började, alla bara gled in i det

11.02.2022
Jan-Erik Andelin är redaktör för opinion och samhälle på Kyrkpressen.

DEN TYSKA dokumentaristen Yury Winterberg skrev för några år sedan manus till en stor tv-serie till 100-årsminnet av första världskriget. Trots en omfattande research fanns det en fråga han aldrig fick svar på.

Det var varför kriget började. Alla bara gled in i det. Det var ingen eskalerande aggression. Det bara blev krig 1914. Och ett fruktansvärt ett, där männi­skan överträffade sig själv i att göra det onda­.

"Ingen vet varför kriget började. Alla bara gled in i det."

I dag, år 2022, kunde man föreställa sig att vi vet vilket trauma ett krig planterar för generationer framåt. Men dessvärre verkar vår tid vara lite lika förlamat hjälplös inför Ukrainakrisen. Ordet kriget liksom bara tar plats, som när ett väldukat midsommarbord på strandklipporna liksom bara majestätiskt glider ner i sjön.

SALIGA DE som håller fred. Det är lättare sagt än gjort, att hålla och behålla­ freden. Har man haft den länge tar man den för given.

"Det är slående hur all fredsrörelse, kristen som sekulär, sedan länge hamnat i marginalen."

Det är sent att stiga tidigt upp nu. Men det är slående hur all fredsrörelse, kristen som sekulär, sedan länge hamnat i marginalen bland föreningar där människan kan göra olika slag av gott på sin fritid.

Så smygande det har gått till när vi har fjärmats från ett grannfolk som det ryska. Så tyst det har upphört att socialt vara en merit att sitta i organisationer som främjar vänskap mellan länder, dels i allmänhet, och nu med landet i öst i synnerhet. Så har kontakterna omärkligt svalnat.

Och ändå vet vi med huvud och förstånd att kulturen, folket och dess rötter är så mycket större än den övervintrade KGB-agent som just nu är Rysslands ledare. Omtvistad hemma, dessutom.

Och så mänskligt det är att andra saker i livet blir prio i stället för det grundläggande, att så långt det kommer an på oss, hålla fred med alla.

”VÅR GUD är oss en väldig borg” – någon hann redan anspela på psalmen folket stämde upp vid tåget när förhandlaren Paasikivi 1939 reste till Moskva för att överlägga, medan världskriget redan rasade i Europa.

Då var Gud mera nationell, och den kristna tron mera inflätad i uppfattningen om en liten nations öde. Står vi inför en världskris nu torde vår livssyn 80 år senare vara mera global. Nya informationskanaler har skapat mycket illvilja, men också en insikt, om vi vill, om hur ett krig söndrar liv på alla sidor.

"Vi behöver flera röster nu som avdemoniserar. Vi behöver tala om livet, människan och världen på ett sätt som får oss att backa från avgrunden, och vända hemåt igen."

Vi behöver flera röster nu som avdemoniserar. Vi behöver tala om livet, människan och världen på ett sätt som får oss att backa från avgrunden, och vända hemåt igen.

Jan-Erik Andelin
Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30
Dennis Svenfelt och Bo-Göran Åstrand.

PRÄSTÄMBETE. Pastor Dennis Svenfelt behåller sitt prästämbete men får inget förordnande som präst. 22.6.2022 kl. 13:08
– Kyrkan i Sverige är lite yrvaken inför det här, för man är så van att vara underdog och missförstådd, säger Patrik Hagman.

profilen. Teologen och författaren Patrik Hagman är Kyrkpressens nya kolumnist. Sedan hösten jobbar han i Linköpings stift i Sverige med att utveckla och starta en utbildning för opinionsskribenter i Svenska kyrkans regi. 21.6.2022 kl. 19:00
– Jag värdesätter att rörelsen är driven mot gemenskap, säger Matti Aspvik.

kyrkans ungdom. Matti Aspvik är ny verksamhetsledare för Förbundet Kyrkans Ungdom. 20.6.2022 kl. 20:44
Kyrkan vinner på skattereformen, och det kommer på sina håll att leda till sänkt kyrkoskatt. Men antagligen inte på alla orter.

skatt. Beskattningen läggs om 2023 när vårdreformen kommer. Kyrkan skulle kunna vinna 54 miljoner euro på att avdragssystemet läggs om. Men sote-samhället ber kyrkan vara hygglig och avstå från de pengarna. Så kyrkoskatten kommer på många håll att sänkas ett hack eller två. 20.6.2022 kl. 13:41
Dennis Svenfelt och biskop Bo-Göran Åstrand.

AVSTÄNGNING. Domkapitlet kunde idag inte ta något beslut gällande Dennis Svenfelts eventuella avkragning. Svenfelt hördes i en och en halv timme, men domkapitlet valde att fortsätta behandlingen vid ett extrainsatt möte på onsdag nästa vecka. 16.6.2022 kl. 18:00
Mia Anderssén-Löf.

Stiftsdekan. Domkapitlet valde vid sitt möte idag Mia Anderssén-Löf till ny stiftsdekan. 16.6.2022 kl. 17:29
Mats Lindgård har svårt att acceptera att en allt större bit av prästernas arbetstid går till byråkrati.

Kolumn. Vi kyrkoherdar behöver frigöra tid för präster och anställda att mera möta församlingsbor, skriver domprost Mats Lindgård i Borgå i sin kolumn. 9.6.2022 kl. 11:02
Anne Holm-Haavisto har flyttat tillbaka till hembyn Vexala och har nu sin arbetsplats i Munsala kyrkby.

BÖNESVAR. En liten röst viskade i örat att hon inte ska återvända till Stockholm. Men Anne Holm-Haavisto lyssnade inte på rösten. Hennes längtan tillbaka var så stark. 9.6.2022 kl. 11:19
Åsa A Westerlund och Stefan Vikström har mycket gemensamt – men inte allt. När Stefan började i internatskola var han elva. Åsa var bara sju.

MISSIONÄRSBARN. Som barn till Afrikamissionärer bodde både Åsa A Westerlund och Stefan Vikström på internat i flera år då de växte upp. "Man blir slängd i sjön, och så måste man simma." Det har varit ett livsprojekt för båda att bearbeta vad de varit med om, och försonas med det. 8.6.2022 kl. 16:24
Många av dagens ledare inom kyrkan har haft Anna-Lisa Nylund-Nyström som sin ungdomsledare i Borgå. Men minnesplatsen över hennes arbete bland barn och unga kom att bli i en småstad, Viljandi i Estland.

BORGÅ. Hon var en legendarisk ungdomsledare för många årgångar av unga i Borgå. Inför sin död hade hon gett en gåva till människor i Estland – för vilka hon var helt okänd. 9.6.2022 kl. 10:46

Pilgrimsprästen Maria Widén i samtal med Stefan Edman.

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41
Bjarne Boije på sin hundraårsdag 2021

Nekrolog. 1.7.2022 kl. 15:54
Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola känner sig pirriga och ivriga inför premiären imorgon, den 30 juni.

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12

folkkyrka. Vad ska det bli av kyrkan? Kyrkskatteflödet sinar. Den evangelisk-lutherska kyrkan stöps om från en riksinstitution till en folkrörelse. Är det den väg frikyrkorna redan prövat i 150 år som väntar? Då finns det saker att ta som förebild. Och annat att att akta sig för, skriver Kyrkpressens opinionsredaktör Jan-Erik Andelin. 23.6.2022 kl. 11:30