På lekholmen samlas många ungdomar och barn, men holmen välkomnar alla. I år satsar man dessutom på mer program för vuxna.
På lekholmen samlas många ungdomar och barn, men holmen välkomnar alla. I år satsar man dessutom på mer program för vuxna.

Sommarlov på ett annat sätt

Holmliv.

Känns sommarlovet för långt och tråkigt? På Lekholmen ordnar församlingarna program hela sommaren.

7.6.2018 kl. 00:00

Noora Ehrnrooth och Anna Björkell har båda planerat in flera besök på församlingarnas lägerö Lekholmen utanför Helsingfors i sommar. Dels ska de jobba på läger, dels ska de hänga med kompisarna, spela spel, simma och allt annat som hör till holmlivet.

– Man kommer helt bort från vardagen när man är på Lekholmen. Man kan liksom släppa loss där, säger Noora Ehrnrooth.

– Kanske beror det på att man lever på ett lite annat sätt på holmen, funderar Anna Björkell.

Till Lekholmen kan vem som helst komma på besök. Det går också att övernatta – då kallas man för ”holmbo”. En sängplats på holmen kostar ingenting, holmborna förväntas däremot delta i det program som holmen ordnar, såsom morgon- och kvällsandakt, kanske något lekpass, en diskussion eller en grillkväll. I övrigt är holmborna fria att fördriva sin tid på holmen som de vill.

Anna Björkell och Noora Ehrnrooth uppskattar att komma bort från vardagslunken och ut till Lekholmen.

– Jag får en helt annan dygnsrytm på holmen. Det går inte att sova jättelänge på morgonen och man äter lagad mat fem gånger om dagen, säger Ehrnrooth.

Lättare att tro

Noora Ehrnrooth tycker också att det är intressant att gå på andakterna som någon annan än den egna hemförsamlingen ordnat. På Lekholmen samsas nämligen de tre svenska församlingarna i Helsingfors om utrymmet och ordnar läger enskilt eller tillsammans under hela sommaren.

– Det känns också lättare att tro på Gud när du är på Lekholmen därför att du är omringad av människor som tror eller vill tro. Man tänker mycket mer på sin tro när inte skolan och andra livsproblem distraherar lika mycket som hemma.

För vem skulle ni rekommendera Lekholmen?

– Alla! Kanske mest sådana som är i vår ålder, som gått skriftskolan för något år sedan. Men man måste ju inte ha gått skriban för att komma ut.

– Om du inte har ett sommarjobb och kanske inte så mycket att göra i sommar så passar det bra. Här kan man träffa lite nya människor, de flesta brukar vara väldigt öppna och trevliga. Maten kostar lite, men man kan också ha med sig egen mat.

Holmverksamheten leds av en ungdomsledare som har en stab med hjälpledare med sig på holmen. Tanken är att det ska finnas en hjälpledare från varje församling på plats hela sommaren så att alla kan känna sig välkomna till holmen.

Anna Björkell ska också jobba en vecka som holmhjälpledare.

– Holmhjälpledarna är med och planerar lite program för holmborna, ser till att alla har någonstans att bo och hjälper till så att alla känner sig hemma. Det ska bli roligt, säger Björkell.

LEKHOLMEN

  • Båttidtabell och matpriser hittas på www.lekholmen.fi.
  • Det är möjligt att köpa mat på holmen eller ta med egen matsäck.
  • Övernatta på holmen. Ring eller sms:a holmvärdarna 050-465 34 10.
  • Varje tisdag ordnar holmledarna barnprogram.
  • Lekholmen hittar du på både Facebook och Instagram.
Nina Österholm

Härskartekniker. En härskarteknik innebär alltid att köra över. Härskartekniker är uttryck för ett fult spel, där makt tas, inte delas, säger Malin Gustavsson. 15.7.2020 kl. 19:00
Camilla Lif är en svensk präst, radioprofil och skribent.

camilla Lif. Den svenska regeringen har tillsatt en kommission för att utvärdera Sveriges hantering av coronapandemin, skriver Kyrkans Tidning. Bland ledamöterna i kommissionen finns också prästen Camilla Lif, tillförordnad kyrkoherde i Katarina församling i Stockholm. 13.7.2020 kl. 08:00
Daniel Norrback kom till tro då han gick på tvåan i gymnasiet. Han konstaterar att hans tro har utvecklats från att ha varit ganska lagisk och pietistisk till att handla mer om Guds nåd.

profilen. Daniel Norrback berättar om de turbulenta veckorna som började med en ful kommentar om prideparader och kulminerade i en polisanmälan. Erfarenheten blev en viktig lärpeng och idag är Norrback försiktig med att ge sig in i teologiska diskussioner. 15.7.2020 kl. 16:00

boknyheter. Biskop emeritus Gustav Björkstrand ger ut självbiografin På avstånd ser man klarare på Fontana Media i höst. Också Kyrkpressens redaktör Christa Mickelsson är aktuell med en självbiografisk bok. 10.7.2020 kl. 14:07
St. Matthew’s International Lutheran Church är en del av Helsingfors kyrkliga samfällighets arbete. Man samlas till gudstjänst på engelska i Matteuskyrkan i Östra centrum.

Helsingfors . Kristian Willis växte upp med flera språk. Det har han nytta av när han varje söndag firar gudstjänst med människor från världens alla hörn i Östra Centrum i Helsingfors. 6.7.2020 kl. 14:54

diakoni. Är oron över hur ekonomin ska gå ihop ett stort mörkt moln på din sommarhimmel? Ta kontakt med diakonin – där får du både akuthjälp och stöd i att reda ut situationen på längre sikt. 6.7.2020 kl. 14:40
Semestern utmanar parrelationen. I ett parförhållande kan det vara så att den ena parten behöver mer avstånd än den andra.

parrelation. Under semestern blir problem i förhållandet synligare än vanligt. 2.7.2020 kl. 15:52
Morteza Naseri gick från Kabul till Helsingfors.

asylsökande. – Vi var 55 eller 60 personer i en niometers gummibåt. Vatten slog in hela tiden. Jag kunde inte simma. Morteza Naseris väg till Finland är en berättelse om utsatthet, orättvisa och en okuvlig vilja att leva. 1.7.2020 kl. 15:40
Bilden är tagen på de tvåspråkiga ekumeniska kyrkodagar i Åbo i maj 2017.

Kyrkodagar. – Jag hoppas att alla ska tänka: Wow, nu får vi äntligen träffas ansikte mot ansikte, säger direktor Sixten Ekstrand. 30.6.2020 kl. 21:16
Jean d’Amour Banyanga är född och uppvuxen i Rwanda. Bor nu i Eckerö prästgård. Gift och har två flickor och två pojkar i åldern 5 till 14 år.

profilen. Som tolvåring var rwandiern Jean d’Amour Banyanga med om en skakande upplevelse. Efter det ville han jobba för Gud och sina medmänniskor. – Jag är historisk, säger han, som den första mörkhyade prästen i Borgå stift. 30.6.2020 kl. 20:17
Slutet nått