Äta tillsammans
Bloggen:
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Frossa i goda morotssemlor

12.08.2014 09:46

De här lättbakade morotssemlorna hör till mina favoriter när det gäller hembakade semlor. Hälsosamma solros- och linfrön gör dem vitamin- och fiberrika.

Börja med att ta fram alla ingredienser du behöver. Det här behöver du:

50 gram jäst
50 gram smör eller margarin
5 dl vatten
½ dl flytande honung
2 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön (skalade)
½ dl linfrön (krossade)
2 dl riven morot
2 dl grahamsmjöl
9-10 dl semlemjöl eller vetemjöl

Börja med att smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Häll vattnet över det smälta smöret och värm degvätskan till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

Rör ner salt, honung, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv två normalstora morötter på rivjärn och häll de rivna morötterna i degvätskan. Rör i grahamsmjölet. Tillsätt slutligen vetemjölet lite i taget och arbeta degen för hand eller i hushållsassistent tills degen känns smidig och släpper kärlets kanter. (Cirka 5 minuter i hushållsassistent.) Verkar degen ändå för lös tillsätter du lite vetemjöl.

Strö över lite mjöl och låt degen vila dragfritt under bakduk cirka 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ännu en stund så jästbubblorna trycks ut.

Dela degen i två delar. Rulla varje del till en tjock korv och skär 12 skivor av varje korv så du totalt får 24 semlor. Rulla varje semla till en boll som du lägger på bakplåtsbeklädda plåtar för att jäsa ytterligare. Täck semlorna med en bakduk medan de jäser cirka 30–40 minuter.

När semlorna ser färdigjästa ut (runda och släta) gräddar du dem i mitten av ugnen i 220 grader varm ugn cirka 15 minuter tills de fått vacker färg.

Låt därefter semlorna svalna på galler under bakduk. Semlorna går bra att frysa.

Gunnevi Winberg

antisemitism. Kritisera Israel är okej. Men nidbilder och grumliga anspelningar om judar av bara farten är inte det, anser ÅA-docenten André Swanström. 8.7.2024 kl. 10:00

sorg. Med sin sista, stora kärlek Jocke Hansson fick hon bara fem gemensamma år. – Jag har varit arg på Gud och frågat mig varför det här skulle hända mig. Men idag är jag tacksam – hellre fem år än inget alls, säger Kjerstin Sikström. 5.7.2024 kl. 11:32

KYRKANS SAMTALSTJÄNST. Det hjälper att prata. De som svarar har tystnadsplikt och du får vara anonym. Tjänsten erbjuder stöd och någon som lyssnar också under sommaren. 5.7.2024 kl. 16:55

ÅLANDS UNGA KYRKA. Trots de spartanska omständigheterna blev ungdomarnas resa till Taizé i Frankrike en upplevelse de aldrig kommer att glömma. Det var gemenskap, tusenskönor och fåglars glädjesång dygnet runt. 1.7.2024 kl. 16:32

konfirmandarbete. Åbo svenska församling svängde på hela skriba-konceptet. Under en solig eftermiddag på ön Kakskerta berättar kyrkoherde Mia Bäck varför. 28.6.2024 kl. 15:17

Kolumn. Det ingår i mina arbetsuppgifter som diakoniarbetare att på torsdagar hjälpa till med matutdelningen AndreasHelps i Helsingfors. Mathjälpen har redan pågått i tio års tid. 28.2.2025 kl. 21:06

val. Teologie magister Benjamin Häggblom har utsetts till sjukhuspräst i Vasa. Sedan november 2024 har han vikarierat som sjukhuspräst. 26.2.2025 kl. 19:49

val. Den ledigförklarade kaplanstjänsten i Esbo svenska församling har fått tre sökande. 25.2.2025 kl. 13:58

fastan. Under fastan får vi andas ut vår rädsla för att andas in kärlek, godhet, vila – ja, nåd. Det är inget vi måste, kan eller borde göra. Men vi får fasta. 24.2.2025 kl. 19:42

BEGRAVNINGSVÄSENDET. Det händer mycket inom begravningsväsendet just nu, men på gravkontoret i Jakobstad är man van vid att hitta lösningar och möta människor i sorg. 24.2.2025 kl. 15:16