Äta tillsammans
Bloggen:
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Rosta limpskivor i brödrosten

04.06.2014 10:28

Jag har prövat på många recept när det gäller maltlimpa. Jag har prövat på att baka både på vatten, juice och mjölk. Den allra bästa maltlimpan har jag ändå bakat på en degvätska av surmjölk.

Jag brukar baka på en hel liter surmjölk. Det blir fyra bröd som lämpar sig bra för frysning. Det extrema med det här receptet är att det gräddas i tre olika ugnstemperaturer.

Det jag har lärt mig under alla de år jag har bakat både matbröd och kaffebröd, är att det inte brukar misslyckas om man använder sig av ekologiskt inhemskt mjöl.

Tycker man att fyra maltlimpor känns som alltför många är det lätt att bara halvera ingredienserna.

Bästa maltlimpan

1 liter surmjölk
1 msk salt
2 dl sirap
3 dl malt
1 dl farinsocker
8 dl rågmjöl (fint eller grovt)
8 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
1 och ett halvt paket jäst (75 g)
1 msk pomerans
1 tsk fänkål
1 tsk anis
½ dl krossade linfrön
1 dl skalade solrosfrön

(OBS: Mjölmängden kan behöva minskas om det hus du bor i är torrt eller mjölet inte är ekologiskt. Börja med ca hälften av mjölet)

Alla ingredienser ska blandas ihop kalla och får stå i minst sex timmar. (Till exempel i rumsvärme över natten.)

Ta fram fyra avlånga brödformar. Har du inte sådana, kan du använda folieformar. De ska vara långsmala samt ha höga kanter, annars jäser degen över kanterna och ner på ugnsbotten. En vanligt stor ugn rymmer tre formar bredvid varandra + en på tvären framför de andra.

Smörj formarna med en bit smörpapper eller bakplåtspapper + lite smör eller margarin. Om du inte har smort formarna ordentligt kan degen fastna i formen. Ös degen över i formarna med en slev. Degen är rätt lös. Ös inte mer deg i formarna än att den kommer upp till ungefär halva formen. Degen ska ha rum att jäsa i formen utan att jäsa över kanterna. Jämna ytan med en slickepott doppad i vatten och låt bröden jäsa på varm och dragfri plats tills de jäst nästan upp till formens kanter (ca 30-40 minuter).

Sätt ugnen på 200 grader, och låt bröden grädda i ca 35 minuter i nedre delen av ugnen. Minska ugnsvärmen till 175 grader och grädda vidare i 30 minuter till. Ta ut limporna och pensla över ytan med sirapsvatten (= en del sirap + tre delar vatten). Sätt in limporna på nytt, och sänk ugnsvärmen till 100 grader då du gräddar limporna i ytterligare 15 minuter. Sväng formarna upp och ner över ett skärbräde när du tagit dem ur ugnen, annars kan de fastna fast i formen.

Låt bröden svalna innan du skär upp dem i skivor. Om du fryser ner en del av limporna lönar det sig att skiva dem färdigt. Då tinar de upp mycket snabbare, och man kan ta fram precis den mängd man behöver för stunden. Limpskivorna blir underbart goda genom att rosta dem i brödrosten så de får en knaprig yta.

Gunnevi Winberg

jul. Ingen att fira jul med? Slut på orken? Allt fler församlingar bjuder in till en annorlunda jul. 11.12.2015 kl. 16:14

bokförsäljning. På måndagen kan den som är sugen på att träffa folk, äta dadelkaka och köpa böcker besöka Fontana Medias popup-bokhandel på Sandvikskajen 13 i Helsingfors. 11.12.2015 kl. 15:07

Vasa svenska församling. Trefaldighetskyrkan syns bra genom Sabina Nabbs köksfönster. Det är kanske den enklaste förklaringen till att det blev just Trefaldighetskyrkan som nu ståtar i form av ett pepparkakshus i hennes kök. 10.12.2015 kl. 13:15

lucia. Finns lucia på riktigt? Björn Vikström ställer frågan och ger den ett svar. 10.12.2015 kl. 12:02

kaarle kalliala. Mellanöstern är inte bara ett orosmoment, händelserna utmanar oss också att ta ansvar och hjälpa, påminde biskop Kalliala i sin predikan vid självständighetsdagens festgudstjänst i Helsingfors domkyrka. 7.12.2015 kl. 08:49

Att vara präst är som att vara en soldat på sin post. 4.12.2015 kl. 09:52

Laestadianernas fridföreningars förbund LFF inleder missionsarbete i Albanien. Om ett år ska LFF ha en utsänd familj på plats i landet. 2.12.2015 kl. 07:29

Marcus Prest. RECENSION. Joanna Nylund har läst Marcus Prests roman Android. 7.12.2015 kl. 00:00

klimat. Skaffa färre barn, undvik att resa med flyg, lev bilfritt och ät en växtbaserad kost. Dessa är så kallade ”högeffekts”–åtgärder när det kommer till att minska på vårt koldioxidavtryck. 30.11.2015 kl. 12:47

klimatförändringar. 35 procent av de katolska amerikanerna säger att påven påverkat deras åsikt i klimatfrågan. 30.11.2015 kl. 12:41

COP21. Svenska kyrkan har länge varit en högljudd röst i kampen mot klimatförändringen. 30.11.2015 kl. 12:43

Det är hopplöst svårt att ge namn åt en julskiva. Lyssna här. 26.11.2015 kl. 10:07

Poststrejken förorsakar tyvärr förseningar också för veckans nummer av Kyrkpressen. Du hittar hela tidningen elektroniskt här. 25.11.2015 kl. 11:08

Var tionde Närpesbo har utländsk bakgrund. Nästan tusen personer från tjugo länder har sedan nittiotalet kommit till Närpes för att arbeta eller som flykting. Cafékvällar varannan vecka ska skapa kontakt mellan de ursprungliga och de nyanlända Närpesborna. 25.11.2015 kl. 15:48

Är du helsingforsare och liberal går du mer i kyrkan än andra. 25.11.2015 kl. 14:41

Personligt. – Och sen låta sig slukas av dem innan man kan komma upp till ljuset igen, säger My Ström. 7.7.2022 kl. 19:58

Franciskusfest. Sedan år 1979 har den ekumeniska Franciskusfesten firats på Kökar den första helgen i juli. Se foton från årets fest! 3.7.2022 kl. 19:41

Nekrolog. Bjarne Boije somnade in den 19 juni, mätt på livet, 101 år och två månader gammal. 1.7.2022 kl. 15:54

sommarteater. När församlingens ungdomsarbetsledare står på scen kan han plötsligt vara rebell, medan församlingens barnledare driver en bar. Christer Romberg och Mikaela Ståhl-Kokkola sjunger och dansar i Raseborg i sommar. – Vi gör egentligen samma sak som på jobbet: njuter av musik och gemenskap, säger de. 29.6.2022 kl. 19:30

Personligt. – Jag hade inte insett att hälsa är någonting man måste upprätthålla hela tiden, säger Markus Andersén, som bloggar på Kyrkpressens sajt. 25.6.2022 kl. 15:12