Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Godaste jullimpan bakar du själv

01.12.2014 13:04

Denna kryddiga jullimpa som jag ofta bakar redan till lillajul har hört till mitt julbord sedan jag bakade den första gången för ett par decennier sedan. Limpan sprider underbara juldofter medan den gräddas, och den är lika god riktigt ugnsvarm som den är som djupfryst. Müslin gör limpan både saftig och god tack vare både torkad frukt och nötter, men vill man inte ha dessa ingredienser kan man använda enbart havregryn.
Degen räcker till en stor eller avlång limpa eller till två mindre.

KRYDDIG JULLIMPA

5 dl vatten, mjölk eller surmjölk (eller en blandning av dessa)
50 gram jäst (= en bit)
1 msk salt
50 gram smält smör eller margarin
1 dl mörk sirap
2 tsk mald pomerans
1 tsk stött fänkål
1 tsk mald ingefära
4 dl rågmjöl (fint eller grovt)
ca 9-10 dl vetemjöl
2 dl müsli eller havregryn

Smält smöret i en kastrull. Häll över degvätskan och låt den bli fingervarm (inte över 37 grader).

Smula jästen i hushållsmaskinens bunke. Häll över lite av degspadet så jästen löses upp. Tillsätt resten av degspadet, sirapen, saltet, kryddorna, müslin och mjölet. Låt maskinen arbeta degen ca 7-8 minuter. Strö över lite vetemjöl och låt stå och jäsa på varmt och dragfritt ställe i en timmes tid.

Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till två mindre limpor (runda eller avlånga) eller till en enda stor limpa. Snitta ytan med en vass kniv och strö över lite mjöl. Flytta limporna över till en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt ytterligare jäsa i ca en halv timme.

Sätt ugnen på 225 grader och grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt brödet svalna på ugnsgaller utan bakduk för en knaprigare yta. Vill du ha mjuk yta på ditt bröd låter du limporna svalna under bakduk.

Lycka till med dina jullimpor och god jul!

Gunnevi Winberg

FÖRLUST. För fem år sedan förlorade Anders och Iris Värnström sin son. Det var en tid präglad av chock, sorg och oro över att något förblev osagt. Men också av att tvingas öppna sitt vuxna barns post. – Jag kände bara att det inte var min sak att göra. Ändå behövde jag göra det, säger Anders. 5.9.2024 kl. 16:45

KYRKHELG NORD. I år har Kyrkhelg Nord väckt känslor i alla läger, både inom och utanför kyrkan. – Jag är tudelad inför utvecklingen, säger Per Stenberg, kyrkoherde i Karleby svenska församling. 4.9.2024 kl. 10:56

UNGDOMSFRÅGOR. Christer Romberg är ny sakkunnig i ungdomsfrågor, men på fältet är han redan gammal i gemet. 2.9.2024 kl. 17:01

BÖCKER. Christa Mickelsson och Sofia Torvalds är kolleger på Kyrkpressen, men också goda vänner. De är båda bokaktuella i höst. I sina nya böcker avhandlar de hur man reser sig efter ett fall, respektive hur man egentligen ska tas med livssorgen. 1.9.2024 kl. 19:06

fotboll. Borgå stifts lag Ankdammen United var det mest jämställda laget i kyrkans turnering Gloria Patri – men tyvärr räckte det inte ända fram. – Vi kämpade hårt men det var tungt, konstaterar lagledaren Kristian Willis och lagkaptenen Lukas Brenner efter en svettig dag i Vierumäki. 30.8.2024 kl. 17:36

Kolumn. Det ingår i mina arbetsuppgifter som diakoniarbetare att på torsdagar hjälpa till med matutdelningen AndreasHelps i Helsingfors. Mathjälpen har redan pågått i tio års tid. 28.2.2025 kl. 21:06

val. Teologie magister Benjamin Häggblom har utsetts till sjukhuspräst i Vasa. Sedan november 2024 har han vikarierat som sjukhuspräst. 26.2.2025 kl. 19:49

val. Den ledigförklarade kaplanstjänsten i Esbo svenska församling har fått tre sökande. 25.2.2025 kl. 13:58

fastan. Under fastan får vi andas ut vår rädsla för att andas in kärlek, godhet, vila – ja, nåd. Det är inget vi måste, kan eller borde göra. Men vi får fasta. 24.2.2025 kl. 19:42

BEGRAVNINGSVÄSENDET. Det händer mycket inom begravningsväsendet just nu, men på gravkontoret i Jakobstad är man van vid att hitta lösningar och möta människor i sorg. 24.2.2025 kl. 15:16