Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Saftigt och fiberrikt surbröd

01.09.2014 12:45

Min vana trogen så bakar jag ett surdegsbröd i dag också. Den här varianten är ett rågsurdegsbröd i grunden men det som gör att du får en väldigt trevlig och nötig smak är skållningen som vi adderar till grundreceptet. Det som är bra med detta bröd är att det är otroligt saftigt, fiberrikt och dessutom lätt att baka. Då kör vi!

På kvällen blandar du ihop surdegsgrunden (finns recept på kyrkpressen.fi om du inte redan har en välmatad grund som står och väntar) med mjöl och vatten enligt denna fördelning:

2 msk rågsurdegsgrund
1 dl ekologiskt rågmjöl
1 dl ljummet vatten

Detta rör du ihop i en bunke och sätter lock/plastfolie på för att få vila under natten till nästa morgon. Sedan tar du fram en bunke/kastrull med lock för att blanda skållningen.

I kastrullen häller du ner:

1 msk linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl rågkross
2 dl kokande vatten

Rör ihop allt och sätt på locket och låt stå över natten, tillsammans med den andra bunken.

Morgonen därpå blandar du ihop surdegen med skållningen och häller i ytterligare:

1/2 dl ljummet vatten
1 dl ekologiskt rågmjöl
1 tsk salt
3 dl rågsikt (det var det där mjölet som jag tar med mig från Sverige, eller gör själv genom att sikta rågmjöl och blanda med vetemjöl, med fördelningen 4 delar rågmjöl och 6 delar vetemjöl)

Degen blir ganska kladdig men det gör inte så mycket för vi ska baka allt i brödform sedan, men först får degen jäsa i bunken med locket på i 3 timmar.

Sedan skrapar du ner allt i en brödform som du först har smörat för att degen inte ska fastna. En timme får du räkna med att degen ska jäsa i formen också. Samtidigt som du skrapat ner degen i formen tar du och sätter på ugnen på 250 grader så att den är riktigt varm när du väl skickar in formen.

Efter att degen har jäst färdigt sätter du in formen i mitten av ugnen i 250 grader i 10 minuter. Glöm inte att hälla vatten i plåten som du har längst ner i ugnen så att det blir en härlig ångbildning så degen kan resa sig obehindrat. Efter 10 minuter sänker du temperaturen till 225 grader och låter brödet stå inne i ytterligare 30 minuter. Har du en stektermometer kan du sätta fast den i brödet och låta den stå inne tills brödet når en temperatur på 98 grader.

När brödet är färdigt låter du det svalna på galler inlindat i en handduk. Låt det vila till morgonen därpå så att inte brödet är för kletigt när du skär i det. Ganska lång process innan du kan njuta av brödet, men det är det värt!

Martin Nord

julfirande. Eva Biaudet läser julevangeliet varje jul. Hon tilltalas av moderskärleken, men påminns också om att Maria, Josef och det nyfödda barnet var en familj på flykt. 19.12.2019 kl. 00:01

profilen. Som tonåring ville Elefteria Apostolidou byta tillbaka till den ortodoxa kyrkan som hon döpts i. Men istället blev hon konfirmerad, blev hjälpledare, skrev religion i studenten och sökte in till teologin. En måndagsmorgon i butikskassan visste hon: Jag vill bli präst. 16.12.2019 kl. 16:13

Depression. Vi är alla beroende av något, vi är alla missbrukare, säger Matti Aspvik. 13.12.2019 kl. 17:25

präst. Han var pastor i en uppmärksammad och framgångsrik pingstförsamling i Malmö. Men ändå saknades något. Det var startskottet för en resa som ledde till Luther och till Evangeliska-Fosterlands Stiftelsen, EFS. Idag är Magnus Persson prästvigd och anställd av EFS. 13.12.2019 kl. 16:05

Esse. En donation på ett sexsiffrigt belopp av två privatpersoner har gett församlingshemmet i Esse en orgel. 13.12.2019 kl. 11:12

film. I Guds namn är en film om den lilla människan som farit illa i den ståtliga institutionen – och som trettio år senare kämpar för upprättelse och för att rättvisa ska skipas. 13.12.2019 kl. 15:28

julklappar. Julklapparna måste inte vara ett hot mot miljön eller plånboken, säger den gröna bloggaren Julia Degerth. Men hon vet att det inte är en enkel fråga. 12.12.2019 kl. 15:11

profilen. Jonas Jansson tycker om att prata med Gud och med sina grannar. Han skulle vilja att alla fick känna sig duktiga och fina. – Det viktigaste är att visa omtanke och bära varandras bördor. 13.12.2019 kl. 12:56

förtjänstmedalj. Kyrkostyrelsen har beviljat Pro ecclesia-utmärkelse till fyra personer. En av dem är Stina Lindgård som är kyrkoherde i Agricola svenska församling. 10.12.2019 kl. 17:28

lediga tjänster. Två tjänster har varit lediganslagna i stiftet och en sökande vardera. 10.12.2019 kl. 16:45

julafton. I Matteus och Petrus församlingar sträcker sig julaftonens gemenskap ännu längre än julbönen. I Matteus firar man tillsammans i kyrkan och i Petrus hemma hos kyrkoherden. 12.12.2019 kl. 00:01

samlare. Man ska inte samla skatter på jorden, men tänk om sakerna är terapi, lek, möten och känslobehållare? 7.12.2019 kl. 11:13

Borgå. Borgå kyrkliga samfällighets omstridda fastighetsstrategi har återremitterats till gemensamma kyrkorådet. – Nu får församlingsråden i lugn och ro säga vad de tycker om fastighetsläget, säger domprosten Mats Lindgård. 5.12.2019 kl. 15:42

engagemang. Det nedläggningshotade Café Torpet i Södra Haga i Helsingfors får en fortsättning tack vare en förening som grundats av lokala invånare som vill ha kvar caféet. 4.12.2019 kl. 14:27

delaktighet. – Kyrkans delegation för tillgänglighet och funktionsvariationer konstaterade för några veckor sedan att vi gör historia eftersom det inte finns något motsvarande ännu i de nordiska kyrkorna, säger Katri Suhonen och hänvisar till Aktivt delaktig – Kyrkans handlingsprogram 2019–2024. 3.12.2019 kl. 16:32

olycka. En olycka inträffade i måndags i samband med Seinäjoki församlings barnläger. Olyckan skedde då ett barn simmade. Idag kom sorgebudet att barnet dött. 22.6.2023 kl. 14:55

EUROPEISKA KYRKOKONFERENSEN. Rysslands anfallskrig och strävan efter rättvisa och hållbar fred blev ett av huvudtemana under mötet. 22.6.2023 kl. 11:28

EUROPEISKA KYRKOKONFERENSEN. Slotte är professor i religion och rätt vid Åbo Akademi och biträdande chef för spetsenheten för forskning i europeisk rätt, identitet och historia vid Helsingfors universitet. 22.6.2023 kl. 11:33

STOCKHOLM. Med alla sevärdheter, affärer och restauranger i Stockholm är det lätt hänt att du går förbi kyrkorna. De är många, stora och gamla, men stig in. Många har en egen profil och en aktiv verksamhet. Kyrkpressen har sammanställt vad du bör se. Efter artikeln kan du ladda ner KP:s kyrkguide för Stockholm. 14.6.2023 kl. 14:00

biskopar. I biskopskollegiet sitter i höst för första gången tre kvinnor som biskopar. Valet var överraskande jämnt. 16.6.2023 kl. 15:50