Bloggarkiv

Äta tillsammans
Äta tillsammans
Kyrkpressens matserie bjuder på mat för den som vill lyssna och umgås i stället för att prestera i köket. Matskribenterna är Bianca Holmberg och Rolf af Hällström.

Rosta limpskivor i brödrosten

04.06.2014 10:28

Jag har prövat på många recept när det gäller maltlimpa. Jag har prövat på att baka både på vatten, juice och mjölk. Den allra bästa maltlimpan har jag ändå bakat på en degvätska av surmjölk.

Jag brukar baka på en hel liter surmjölk. Det blir fyra bröd som lämpar sig bra för frysning. Det extrema med det här receptet är att det gräddas i tre olika ugnstemperaturer.

Det jag har lärt mig under alla de år jag har bakat både matbröd och kaffebröd, är att det inte brukar misslyckas om man använder sig av ekologiskt inhemskt mjöl.

Tycker man att fyra maltlimpor känns som alltför många är det lätt att bara halvera ingredienserna.

Bästa maltlimpan

1 liter surmjölk
1 msk salt
2 dl sirap
3 dl malt
1 dl farinsocker
8 dl rågmjöl (fint eller grovt)
8 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
1 och ett halvt paket jäst (75 g)
1 msk pomerans
1 tsk fänkål
1 tsk anis
½ dl krossade linfrön
1 dl skalade solrosfrön

(OBS: Mjölmängden kan behöva minskas om det hus du bor i är torrt eller mjölet inte är ekologiskt. Börja med ca hälften av mjölet)

Alla ingredienser ska blandas ihop kalla och får stå i minst sex timmar. (Till exempel i rumsvärme över natten.)

Ta fram fyra avlånga brödformar. Har du inte sådana, kan du använda folieformar. De ska vara långsmala samt ha höga kanter, annars jäser degen över kanterna och ner på ugnsbotten. En vanligt stor ugn rymmer tre formar bredvid varandra + en på tvären framför de andra.

Smörj formarna med en bit smörpapper eller bakplåtspapper + lite smör eller margarin. Om du inte har smort formarna ordentligt kan degen fastna i formen. Ös degen över i formarna med en slev. Degen är rätt lös. Ös inte mer deg i formarna än att den kommer upp till ungefär halva formen. Degen ska ha rum att jäsa i formen utan att jäsa över kanterna. Jämna ytan med en slickepott doppad i vatten och låt bröden jäsa på varm och dragfri plats tills de jäst nästan upp till formens kanter (ca 30-40 minuter).

Sätt ugnen på 200 grader, och låt bröden grädda i ca 35 minuter i nedre delen av ugnen. Minska ugnsvärmen till 175 grader och grädda vidare i 30 minuter till. Ta ut limporna och pensla över ytan med sirapsvatten (= en del sirap + tre delar vatten). Sätt in limporna på nytt, och sänk ugnsvärmen till 100 grader då du gräddar limporna i ytterligare 15 minuter. Sväng formarna upp och ner över ett skärbräde när du tagit dem ur ugnen, annars kan de fastna fast i formen.

Låt bröden svalna innan du skär upp dem i skivor. Om du fryser ner en del av limporna lönar det sig att skiva dem färdigt. Då tinar de upp mycket snabbare, och man kan ta fram precis den mängd man behöver för stunden. Limpskivorna blir underbart goda genom att rosta dem i brödrosten så de får en knaprig yta.

Gunnevi Winberg

Utmärkelse. Församlingspastorn Patricia Högnabba i Matteus församling i Helsingfors har beviljats Kyrkans förtjänsttecken för barn och ungdomsverksamhet. Priset delades ut idag vid Forum för kyrkans fostran. 30.9.2020 kl. 15:29

jordbruk. För Mats Björklund handlar jordbruket om att anpassa sig till vädret och naturen, om att odla det som andra ska äta – och om att förvalta Guds gåvor. 30.9.2020 kl. 11:53

vardagsbön. "Öppna varsamt upp det mina fingrar krampaktigt håller tag om i onödan." 30.9.2020 kl. 10:30

Lärkkulla. Lärkkulla-stiftelsens direktor Björn Wallén avgår på egen begäran från och med årsskiftet för att övergå till andra arbetsuppdrag. 29.9.2020 kl. 17:01

kvevlax. Över 30 år undervisade han i musik i grundskolan. Men också efter pensioneringen är musiken ett heltidsjobb för Yngve Svarvar. Hans engagemang som kör- och orkesterledare ser inte till församlingsgränser 30.9.2020 kl. 12:40

samiska. Mari Valjakka gläds över att som samepräst kunna bidra till att de samiska språken går vidare till en ny generation – något som inte var självklart när hon själv växte upp. 21.9.2020 kl. 13:16

äktenskapssyn. I dag kom beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen – Uleåborgs domkapitel hade rätt att utfärda en varning till präst som vigt ett samkönat par. Rättsväsendet griper inte in för att hjälpa kyrkan fatta beslut om äktenskapssynen – men kyrkan måste enligt biskop Bo-Göran Åstrand bestämma sig snart. 18.9.2020 kl. 16:15

Borgå stift. Se alla nyheter från domkapitlet i Borgå inne i artikeln. 18.9.2020 kl. 12:25

diakoni. I många år kunde Nina Lindfors andas ut bara om veckosluten – då kom ingen post, och hon slapp högarna av obetalda räkningar och indrivningsbrev. Utan stöd från församlingens diakoniarbetare Taina Sandberg hade hon inte orkat. De brukar mötas på Ninas favoritplats: i skogen. 17.9.2020 kl. 15:20

coronaepidemin. Peter Strangs forskning visar att covid-19-döden var svårast för de unga och starka. Han ger Finland goda poäng för proaktivt handlande då coronaepidemin bröt ut. 16.9.2020 kl. 15:45

romandebut. En måsinvasion, civil olydnad och lojalitet. Förankrad i hembygdens landskap ställer Ulrika Hanssons debutroman frågan: Vad får man vara tacksam för? 16.9.2020 kl. 18:30

döden. Förr höll man nästan alltid en visning av en död anhörig före begravningen. 15.9.2020 kl. 20:12

hopp. Det är okej att vi oroar oss, men Gud har lovat oss ett hopp och en framtid. De orden tröstar Helene Liljeström som tar över som kyrkoherde i Matteus församling en höst när det är svårt att planera för framtiden. 16.9.2020 kl. 00:01

Kyrkflytt. "Om vi inte kan fira gudstjänst, lovsjunga, lyssna och be, så upphör vi att existera som församling." 16.9.2020 kl. 00:01

mathjälp. Helsingfors-hjälpen avslutades för att behoven inte längre ser likadana ut som i våras. Men församlingarna erbjuder fortfarande mathjälp och samtalsstöd, och dörrarna till de gemensamma måltiderna har öppnats på nytt. 16.9.2020 kl. 00:01

Mest läst

    Stiftsdagarna. Stiftsdagarna i Borgå blev en fest värdig en hundraåring. Men mellan serveringarna, minglet och samvaron dryftades också de tunga frågorna: vad är kyrkans uppgift i en värld präglad av krig, och vad ska vi släppa taget om då pengarna tryter? 8.11.2023 kl. 14:52

    ANDETAG. Karin Westerlund är ett nytt tillskott i bloggen Andetag. 7.11.2023 kl. 18:00

    podd. En ny podd har sett dagens ljus! I vinter vill Sofia Torvalds och Robin Nyman inspirera till hudlösa samtal, för att livet kan vara nog så ensamt ändå. 7.11.2023 kl. 08:00

    VEM ÄR DU?. År 2019 var Elisabeth Stubb, som är doktor i historia och forskare, utan jobb. Den våren bestämde hon sig för att göra något hon drömt om ända sedan hon läste om det i Kyrkpressen för många år sedan: vandra Israelleden, vandringsleden genom Israel. Upplevelsen blev en bok som känns väldigt aktuell. 6.11.2023 kl. 18:53

    HÖSTDAGARNA. Årets Höstdagar arrangeras det här veckoslutet i Toijala. Årets tema är "Kamp". Dagarna bjuder på traditionellt upplägg med verkstäder, café, musik, show, mässor, andakter, glada människomöten, bön, gemenskap och skratt. 4.11.2023 kl. 15:52